Uutiset

16.09.2019 » Otto liikkui omilla minuuteillaan

Otto Invenius tehtaili kaksoismestariksi voittamalla myös normaalimatkan Kontiolahden rulla-ampumahiihdoissa. Hän oli 19-vuotiaiden kisassa täysin omaa luokkaansa, sillä hopealle sijoittunut Närpiön Patrik Kuuttinen hävisi liki neljä minuuttia.
Mestari ei jättänyt mitään arvailujen varaan, sillä hän oli sekä ylivoimaisesti nopein hiihtäjä että tarkin ja käytännössä myös nopein ampuja. Neljältä paikalta tuli vain kolme sakkoa (1-2-0-0).

- Oli hyvä kisa. Vedin tasaista vauhtia ja yritin tsempata ammunnoissa. Enpä muista, koska olen viimeksi ampunut kaksi paikkaa peräkkäin nollille, Otto myhäili innoissaan ja vakuutti kisasta jääneen tosi positiivisen fiiliksen.
Fiilistä tarvitaankin lähiviikoille, sillä Oton ohjelmassa ovat englannin ja maantiedon yo-kirjoitukset ja niiden välissä vielä Urheilukoulun tesitit Santahaminassa.
Talvilajien Urheilukoulu toimii nykyisin Kajaanissa ja sinne Otolla on tarkoitus suunnata kirjoitusten ja kauden jälkeen huhtikuussa.
Anssi Kuittinen sijoittui seitsemänneksi 9,27 Ottoa hitaampana. Ohilaukauksia tuli kuusi.
- Ei mikään huippusuoritus, vaikka hiihto tuntui paremmalta kuin eilen.
22-vuotiaiden sarjassa SoisAH saalisti kaksi mitalia, joten viikonlopun yhteismäärä kohosi seuran rullakisojen ennätykseen - viiteen mitaliin.
Tuukka Inveniukselle sunnuntain normaalimatka oli junioriuran päätöskilpailu. Marraskuussa alkavalla uudella kaudella hän kilpailee yleisessä sarjassa.
Tuusulan Jaakko Ranta voitti lauantain tavoin, ja Tuukka tuli toiseksi. Kahden minuutin ero syntyi ammunnoissa, sillä Ranta ampui kolme sakkominuuttia (0-2-0-1) ja Tuukka viisi (0-3-1-1).
- Hiihtäminen tuntui ylämäissä eilistä paremmalta, mutta tasaisilla ei vieläkään liikkunut niinkuin pitäisi. Ammunnat olivat ookoo ensimmäistä pystyä lukuunottamatta, Tuukka laski.
Päivän kolmannen mitalin toi Santeri Kolehmainen sijoittumalla Tuukan jälkeen pronssille. Kovin valtavia hurraa-huutoja "Santtu" ei mitalistaan rallatellut, koska eroa Tuukkaan kertyi viisi minuuttia. Ampumapaikoilta tuli kuusi sakkominuuttia (1-3-1-1).
- Viime viikko oltiin metsässä ja unet jäivät vähiin. Olo oli väsynyt eikä lihaksisto toiminut, urheilukoululainen selvitti.
Viides SoisAH:n ilmoitettu edustaja Jimi Klemettinen jätti sairaana kisan väliin.

JuHu


14.09.2019 » Veljekset mitalivauhdissa

Otto Invenius voitti 19-vuotiaiden SM-kultaa ja vanhempi veli Tuukka 22-vuotiaiden SM-hopeaa rulla-ampumahiihtojen pikakilpailussa Kontiolahdella lauantaina. Edellisen kerran SoisAH:n nuoret saivat kaksi mitalia pikakilpailupäivältä kaksi vuotta sitten, kun Tuukka oli 21-vuotiaiden pronssilla ja Santeri Kolehmainen samoin pronssilla 19-vuotiaissa.

Otolle rullamestaruus oli uran kolmas. Ensimmäinen mestaruus tuli normaalimatkalta kaksi vuotta sitten ja toinen vuosi sitten pikamatkalta.
Tällä kertaa voittomarginaali oli hulppea, sillä toiseksi sijoittunut ja samat sakot (1+1) ampunut Seinäjoen Sameli Joronen jäi liki kahden minuutin päähän.
- Hyvin meni. Hiihto kulki tasaisesti loppuun asti ilman mitään hyytymistä ja ampuminen sujui tuuliset olot huomioiden loistavasti, Otto kertoi.
Samassa sarjassa Anssi Kuittinen sijoittui kahdeksanneksi noin kolme minuuttia mitalista.
- Makuulta tuli nollat, mutta pysty jätti jossittelun varaa. Huomasin jo hiihto-osuudella ennen pystyä, että siellä oli kehitteillä pientä myrskyä. Tuuli tuiversi juuri oman ampumasuorituksen aikana ja kolme meni ohi, Anssi harmitteli, sillä myräkkä vaimeni pari minuuttia Anssin ammunnan jälkeen.
Tuukka oli ammuntoihinsa tyytyväinen, vaikka tuloksena oli 2+2 sakkorinkiä. Yhdellä sakolla selvinnyt Tuusulan Jaakko Ranta voitti mestaruuden reilun minuutin erolla.
- Noihin tuuliin osuin ihan kohtuudella. Hiihtäminen oli ensimmäisellä kierroksella laiskaa, toisella hyvää ja taas kolmannella vähän laiskaa, Tuukka puntaroi kisaansa.
Samassa sarjassa Santeri Kolehmainen oli neljäs. Sakkoja tuli 1+2, mutta varusmiehen suksi ei oikein liikkunut, sillä eroa tuli kympillä Tuukkaankin yli 3,5 minuuttia.
Ensimmäistä kertaa rullakisoihin osallistunut Jimi Klemettinen sijoittui 15-vuotiaiden kisassa viidenneksi 3+0 sakoilla. Eroa mitaliin jäi 27,4 sekuntia.
Yleisen sarjan mestaruudet menivät Tuusulan Tuomas Harjulalle sekä ylivoimaisen esityksen jälkeen Kaisa Mäkäräiselle.
Sunnuntaina Kontiolahdella kilpaillaan normaalimatkoilla.

JuHu


11.08.2019 » Otto joutui jo lujille

Otto Invenius päätti tyylikkäästi erinomaisesti sujuneet ampumajuoksun SM-kilpailut Kauhajoella. Sunnuntain yhteislähdön ratkaisu tapahtui vasta loppukirissä kisan viimeisellä parillasadalla metrillä, kun viimeisen lenkin mukana tullut Saloisten Reippaan Elias Erkkilä taipui kakkoseksi.
- Lähdettiin Eliaksen kanssa yhdessä viimeiseltä ampumapaikalta. Tiesin, että olen vahvempi loppukirissä ja yritin passailla matkavauhtia. Elias tyytyi siihen, ja kaksisataa metriä ennen maalia repäisin, Otto kuvaili ratkaisua.

Viikonlopun kolmesta kilpailusta Otto noukki kolme mitalia, kun perjantain yleisen sarjan viestipronssin jatkoksi tuli kaksi 19-vuotiaiden henkilökohtaista suomenmestaruutta.
- Hienolta tämä tuntuu. Odotin olevani enemmän väsyksissä, mutta olo on hyvä. Siitä huolimatta huilailen huolella pari päivää, että palautuminen tapahtuu varmuudella, Otto suunnitteli.
Lähitulevaisuudessa ohjelmassa on valmistautumista syyskuun rullakisohin sekä syksyn ylioppilaskirjoituksiin.
- Rullakisat menevät hyvästä harjoituksesta. Kirjoituksiin pitää yrittää panostaa. Englannin kirjoitin jo keväällä, mutta ajattelin vähän korottaa arvosanaa. Ja syksyn kirjoituksissa kirjoitan myös maantiedon, jonka luvut ovat alkutekijöissään, Otto tuumaili ja kertoi ampumajuoksutulosten kielivän siitä, että kesäharjoittelu on mennyt suunnitelmien mukaan.
Oton ohella myös Jimi Klemettinen venyi kolmeen mitaliin. Hän oli mukana 22-vuotiaiden kultajoukkueessa, jonka jatkoksi molemmat henkilökohtaiset kisat omassa 14-vuotiaiden sarjassa toivat hopeamitalin.
Lauantain pikakilpailussa kulta suli syöttöhäiriöön, mutta sunnuntain yhteislähtökilpailussa mitalien väri ratkesi juoksemalla.
- Lähdettiin viimeiseltä paikalta Saarisen Rasmuksen kanssa yhtäaikaa, ja on se Rasmus vaan kova juoksemaan, Jimi tunnusti kymmenen sekuntia aiemmin maaliin ehtineen kaverin paremmuuden.
- Vähän paremmin olisin tietysti voinut onnistua ampumapaikoilla, Jimi analysoi, joskin neljällä sakolla kolmesta ammunnasta selviytyminen kuului jo sarjan huippuihin.
Sijaluvut viime vuosien kisoista kertovat Jimin kehityskäyrästä. Kaksi vuotta sitten hän oli ampumajuoksuissa sijoilla 22 ja 20, vuosi sitten 5 ja 15, ja nyt siis kahdesti hopealla.
22-vuotiaiden yhteislähdöstä väsymystä valitellut Tuukka Invenius jäi pois, ja edustus jäi varusmies Santeri Kolehmaisen varaan.
"Santtu" oli kisassa neljäs 53 sekuntia mitalista, joten palkintopallille nousu olisi vaatinut paria-kolmea ohilaukausta vähemmän. Ylivoimainen sarjan hallitsija Tuusulan Jaakko Ranta selvisi neljällä pummilla, kun Santulla niitä oli yhdeksän.
Anssi Kuittinen sijoittui molemmissa 19-vuotiaiden henkilökohtaisessa kisassa sijalle 13. Tulos oli lievä pettymys, kun otetaan huomioon viime vuoden normaalimatkan hieno pronssimitali ja edellisvuosien monet pikakilpailujen pistesijat. Muistissa on myös pikakilpailu neljän vuoden takaa samoista Kauhajoen maisemista, jolloin Anssi oli neljäs vain kolme sekuntia mitalista.
- En voi olla tyytyväinen. Toisenlaisia tuloksia odotin, mutta ehkä töiden takia poisjääneet aamutreenit ovat vaikuttaneet tasoon, Anssi pohti.
Viikonlopun juhlahetki Anssilla oli miesten viestipronssi. Hän vei läpi SoisAH:n toisen osuuden.
- Ei se ollut mikään huippusuoritus, mutta minulta parasta Kauhajoella tällä kertaa.
Essi Kuittinen nappasi 17-vuotiaiden tyttöjen SM-hopean pikakilpailussa, ja oli ankkurina 22-vuotiaiden mestarijoukkueessa.
Sunnuntain yhteislähtökilpailu suli kehnoon ammuntaan.
- Selityksenä on pieni väärinkäsitys korjauksista. Olisi pitänyt korjata kokonaan eri suuntaan, Essi paljasti ohiammuntojen taustoja.
Kuudes sunnuntaina mukana ollut SoisAH:n urheilija Otto Konttinen ampui reilunpuoleisesti sakkoja ja sijoittui 18:nneksi.
- Kohdistettiin alkupäässä ja ammuttiin kisat radan toisessa päässä, missä tuulet olivat erilaiset. Sitä ei hallittu, kommentoi Oton Timo-isä.
Joka tapauksessa Konttisen leirissä on syytä olla positiivisin miettein, olihan Otto perjantain viestissä osuutensa toiseksi nopein ja lauantain pikakilpailussa upeasti mitalin tuntumassa neljäs.

JuHu


10.08.2019 » Mestaruus ja kaksi hopeaa pikakilpailuista

Vuosi sitten ampumajuoksun pikakilpailut toivat SoisAH:n urheilijoille kaksi mitalia. Nyt tuloksena oli yksi enemmän, sillä Otto Invenius voitti ylivoimaisesti 19-vuotiaiden sarjan, ja hopealle ylsivät Jimi Klemettinen 14-vuotiaissa ja Essi Kuittinen 17-vuotiaissa.
Voittajan on helppo hymyillä, ja juuri sellaiselta Oton olemus tällä hetkellä vaikuttaa.
- Hyvin meni. Ammunta kulki, juoksu kulki eikä tekeminen ollut missään vaiheessa raskaan tuntuista. Viime aikojen leireilyt eivät enää paina, Otto summaili rennonoloisesti.

Kovin kaukana ei ollut Jiminkään kultamitali. Eroa mestaruuden voittaneeseen Hollolan Rasmus Saariseen jäi vaivaiset 3,4 sekuntia, vaikka ampumapaikalla kaikki ei sujunut Jimiltä kuten "stromsössä".
- Tuli syöttöhäiriö ja jouduin turvautumaan varapaukkuun, jonka sitten ammuin ohi. Olihan se semmoista säheltämistä, Jimi ruoski itseään.
Essi oli saavuttanut kahdelta edellisvuodelta kolme henkilökohtaista pronssimitalia, joten tämänkertainen suoritus oli askel eteenpäin. Varsinkin ammunta oli selvästi aiempaa parempaa.
Siitä huolimatta tyttö itse ei huudellut suuremmin hurraata, vaan oli lähinnä hämmentynyt.
- Ammunnan toimiminen tuli vähän yllätyksenä. Ei se mitenkään erikoisen hyvin ole harjoituksissa osunut.
Essi hävisi paljon Leppävirrallakin harjoittelemassa nähdylle Ounasvaaran Emilia Irvaskoskelle 49 sekuntia.
Kolmen mitalin lisäksi SoisAH:n yhdeksänhenkisellä porukalla oli täydet mahdollisuudet kahmia enemmänkin kilisevää rinnuksille.
22-vuotiaiden neljällä kilometrillä Tuukka Invenius ja Santeri Kolehmainen ampuivat molemmat tuhdisti 2+3 eli peräti viisi ohi, ja sijoittuivat sijoille viisi ja kuusi.
Yksi pummi vähemmän olisi tiennyt pronssimitalia.
- Juokseminen oli sellaista tamppaamista eikä lähtenyt missään vaiheessa rullaamaan. Aika vaikea on löytää mitään positiivista tämän päivän kisasta, Tuukka selvitti ja arveli väsymykseen vedoten jättävänsä sunnuntain yhteislähtökilpailun väliin.
Santeri tuskaili ammunnan kanssa. Kisoja edeltänyt viikko oli ammuttu armeijan leirillä rynnäkkökiväärillä ja tuntuma pienoiskivääriin oli kateissa.
Perjantaina viestissä puhuttiin senttien ohilaukauksista. Tänään kyse oli kai jo milleistä, Santeri veisteli.
13-vuotiden poikien 2,1 km:llä puhtaasti ampunut Otto Konttinen oli pitkään kiinni mitalissa. Alkupäässä startannut Otto tekaisi virheettömän suorituksen ja sai jännätä mitaliaan loppuun asti. "Pirullisesti" sarjan viimeinen lähtijä Saloisten Joonas Jarkko onnistui ja tunki itsensä Oton ohi palkintopallille.
Junnujen kisa oli tasainen, sillä Otto hävisi mestaruuden 14,9 sekunnilla, hopean 11,5 sekunnilla ja pronssin 8,2 sekunnilla.
Arvokisojen ensikertalainen Kasperi Sirviö selvisi ammunnoista yhdellä sakkoringillä ja oli lopulta debyytissään lupaavasti 19. Kun huomioidaan, että hän pääsee vuoden kuluttua edelleen samaan sarjaan, niin innostuksen säilyessä tulevaisuus voi olla hyvinkin valoisa.
13-vuotiaiden tyttöjen 2,1 km:llä Pihka Paasonen sijoittui 40:nneksi. Sisukas neiti ansaitsisi jonkinlaisen sisu-puukon, koska kipeästä polvesta huolimatta hän urheili urheasti maaliin asti.

JuHu


09.08.2019 » Ensimmäinen yleisen sarjan mitali ampumajuoksusta

Kauhajoen SM-ampumajuoksujen avauspäivä perjantaina oli SoisAH:n kannalta historiallinen, sillä kolmikon Tuukka Invenius - Anssi Kuittinen - Otto Invenius tuoma viestipronssi on seuran ensimmäinen ampumajuoksumitali yleisestä sarjasta.
Raahesta kotoisin oleva Saloisten Reipas hallitsi kilpailua näytöstyyliin lähdöstä maaliin, ja jätti hopealle sijoittuneen Tuusulan Voima-Veikot liki kolmen minuutin päähän.

SoisAH oli kahden osuuden jälkeen mitalisijojen tuntumassa kuudentena, mutta Otto nosti ankkurina leppävirtalaiset kolmanneksi. Eroa Tuusulaan jäi yli 1,5 minuuttia, ja vastaavasti neljänneksi sijoittunut järjestävä seura Kauhajoen Karhu jäi 16 s päähän.
Viestin kovimmasta osuusajsta vastasi Tuusulan ankkuri Jaakko Ranta. Hän oli vajaan minuutin Ottoa nopeampi.
22-vuotiaiden viestissä SoisAH:n vahva kolmikko Santeri Kolehmainen - Jimi Klemettinen - Essi Kuittinen oli täysin omaa luokkaansa, koska todellinen vastus puuttui. Periaatteessa urheilijat pystyivät vetämään kisan läpi harjoituksena lauantain ja sunnuntain henkilökohtaisia kisoja silmällä pitäen. Melkein 14-vuotias Jimi ei kuitenkaan malttanut hölläillä, vaan tempaisi toisen osuuden Ahveniston miesjoukkueen tahdissa.
13-vuotiaat sijoittuivat poikien kisassa kahdeksanneksi. Avausosuudella Otto Konttinen väläytti lahjojaan ja toi seuran mainiosti toisena vaihtoon. Toisella osuudella polvivaivoista kärsinyt Pihka Paasonen veti urhoollisesti neljän kilometrin ja kahden ammunnan lenkkinsä läpi ja laski arvokisojen ensikertalaisen Kasperi Sirviön ankkurina liikkeelle.
Kasperi suoriutui tulikasteestaan lupaavasti ollen osuuden viidenneksi nopein ja toi SoisAH:n maaliin kahdeksantena.
Lauantaina Kauhajoella ovat ohjelmassa pikakilpailut ja sunnuntaina yhteislähdöt.

JuHu


03.07.2019 » Apurahoja veljeksille

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko myönsi sadalle talvilajien urheilijalle verottoman urheilija-apurahan.
Soisalon Ampumahiihtäjistä Inveniuksen veljekset Tuukka ja Otto saivat molemmat 6000 euron apurahan.


02.05.2019 » Otto vuoden nuori ampumahiihtäjä

Ampumahiihtoliiton kevätkokouksessa palkittiin urheilijoita kauden 2018-2019 osalta. Otto Invenius palkittiin vuoden nuorena ampumahiihtäjänä.


31.03.2019 » Viestikultaa ja -kokemusta

Ahveniston sunnuntai nosti SoisAH:n mitalisaldon talven SM-kisoista seitsemään. Päätöspäivän täysosumasta vastasivat 22-vuotiaiden viestinviejät Tuukka ja Otto Invenius sekä Anssi Kuittinen.
Avausosuudella Tuukka piti raahelaisen Saloisten Reippaan avaajan Elias Erkkilän yli puolen minuutin päässä, mutta toisella osuudella Saloisten Tuure Pesola lähti rajusti liikkeelle ja ajoi Anssin kiinni.

Naapurin kova hiihto kostautui ampumapaikoilla, ja rauhallisen varmasti taulut pudottanut Anssi tuli vaihtoon liki minuutin keulalla.
Ankkurina Otto ei jäänyt passailemaan, vaan antoi mennä rennon letkeästi turbovaihteella.
Kun Saloinen oli lähtenyt liikkeelle niinsanotusti kova päällä edellä, niin Soisalolla niitä "kovia päitä" riitti jokaiselle osuudelle. Ja kun tiukin ässä vetäisi ankkurina ehjän suorituksen, oli maalissa mestarin ja hopeamitalistin eroa hulppeasti yli kahdeksan minuuttia.
Ykkössija oli järjestyksessään viides viestikulta Soisalon Ampumahiihtäjien kuusivuotisessa historiassa.
Junnujen viestissä Sisu Suvinen, Pihka Paasonen ja Otto Konttinen tulivat maaliin kymmenentenä. Raskaalla lenkillä kolmikko hoiti hommansa positiivisella mielellä ja kaikkensa antaen.
- Jokainen ansaitsee puhtaat paperit. Yritteliäs ja lupaava suoritus, joka toi meille rutkasti lisää arvokasta kokemusta tulevia vuosia ajatellen,kommentoi huoltajana mukana ollut Antti Suvinen.
MIESTEN yhteislähtökilpailuun osallistunut Santeri Kolehmainen sijoittui 20:nneksi 7,46 voittajalle Olli Hiidensalolle hävinneenä. Ammunnat kulkivat tyydyttävästi, sillä tuloksena neljältä paikalta oli yhteensä 1+2+1+2=6 ohilaukausta.
- Olisihan tuo voinut paremminkin mennä. Hiihtäminen oli tosi raskasta, suksi painui syvälle pehmeällä baanalla, "Santtu" kommentoi hiukan apeana.
Kyseessä oli Santerin ensimmäinen esiintyminen yleisessä sarjassa henkilökohtaisessa kisassa SM-tasolla. Häntä ennen samaan SoisAH:n edustajista on yltänyt vain Tuukka, joka on ehtinyt napata myös ensimmäisen henkilökohtaisen mitalin yleisessä sarjassa, kun vuosi sitten tuloksena oli yhteislähdön pronssi.
Joulukuussa 18 vuotta täyttänyt Otto ei ole esiintynyt yleisessä sarjassa SM-tasolla, vaikka sijoittui jo IBU-cupissa kymmenenneksi Ruotsissa alkutalvella. Vastaavaan tulokseen suomalaismies on yltänyt viimeksi neljä vuotta sitten.
Ampumahiihdon kilpailukalenteri on tämän talven osalta käsitelty, joten urheilijat pääsevät hetkeksi hengähtämään ellei sitten ohjelmassa ole maastohiihtomittelöjä.
Yo-kirjoitukset läpivieneen Santerin kalenterissa on merkintä huhtikuun puoliväliin. Silloin hän siirtyy hikoilemaan armeijan harmaisiin Urheilukouluun Kajaaniin.

JuHu


30.03.2019 » Miesten viestipronssi ja kaksi pikakilpailun mitalia

Junnukolmikko Santeri Kolehmainen, Tuukka ja Otto Invenius venyi vuosi sitten miesten SM-viestissä hopealle, mitä pidettiin silloin huippuonnistumisena. Nyt samainen trio puolusti vuodentakaista mitaliaan Hämeenlinnan Ahvenistolla.
Toiveet olivat korkealla, mutta ampumahiihto näytti jälleen arvaamattoman luonteensa ja loppujen lopuksi värikkäiden vaiheiden jälkeen saavutettu pronssi maistui voitetulta mitalilta.

Perjantai-iltana todellisessa vesikelissä käyty viesti alkoi SoisAH:n osalta nikotellen, kun avausosuuden viestinviejä Santeri sai ensimmäisellä makuupaikalla kahdeksalla paukulla vain yhden taulun alas, ja tie vei neljälle sakkoringille.
Pystypaikka meni selkeästi paremmin parilla varapaukulla, mutta eroa vaihdossa oli jo yli kolme minuuttia.
- En oikein tiedä, mitä makuupaikalla tapahtui. Tuuli oli hieman erilainen kuin kohdistaessa ja yritin tehdä muutoksia, mutta ei ne vaan pudonneet, Santeri harmitteli.
Yhdeksäntenä toiselle osuudelle päässyt Tuukka oli menopäällä. Hän selvitti molemmat ampumapaikat yhdellä varapatruunalla ja ero kärkeen kaventui minuutilla.
- Ensin ajattelin, että kaukana ollaan. Aika äkkiä väliajoista alkoi kuulumaan, että kärki lähestyy ja se antoi lisäpontta. Oli varmasti talven paras viestiosuus, Tuukka arvioi.
Otto lähti ankkuriosuudelle viidentenä yhdessä Tuusulan Jaakko Rannan kanssa.
- Hiihdettiin samaa vauhtia. Jaska oli kuitenkin ampumapaikalla niin nopea, että pääsi vähän karkuun, Otto selvitti.
Mitalimahdollisuuteen hän törmäsi vasta pystypaikalla, kun reilusti edellä olleen Imatran ankkuri poksutteli "peltiin" ja kiersi useita sakkorinkejä.
Maalissa SoisAH oli kolmantena 2.07 viestin voittanutta Kontiolahtea perässä. Tuusula ehti kakkoseksi.
Kyseessä oli vasta seurahistorian kolmas mitali yleisestä sarjasta. Viestimitalien lisäksi Tuukka sijoittui vuosi sitten yhteislähdössä pronssille.

LAUANTAINA SM-kisojen ohjelmassa olleeisiin pikakilpailuihin osallistui kymmenen SoisAH:n urheilijaa, joista mitaleilla palkittiin Inveniuksen veljekset. Tuukka oli hopealla 22-vuotiaiden sarjassa ja Otto pronssilla 19-vuotiaissa.
Jos yleisen sarjan tulokset laitetaan 22-vuotiaiden kanssa samaan nippuun, niin Tuukka olisi ollut pronssilla niukasti ennen Kontiolahden Tuomas Grönmania. Lahden Olli Hiidensalo oli selvästi paras, ja toiseksi olisi sijoittunut 22-vuotiaat voittanut Jaakko Ranta.
Ranta ampui kaksi sakkoa, Tuukka pystystä kolme. Maalissa kaksikon eroa oli 37 sekuntia.
22-vuotiaiden sarjassa Santeri sijoittui seitsemänneksi kahdella sakkoringillä.
- Vetinen keli teki hiihtämisestä vaikeaa. Sakkoringilläkin oli vettä nilkkoihin asti, ja sen kiertäminen vei varmasti ainakin puoli minuuttia.
19-vuotiaissa Otto ampui molemmilta paikoilta kaksi kierrosta, ja hävisi nollat ampuneelle Seinäjoen Sameli Joroselle 40 sekuntia.
Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon, että kyseessä on sama laji, jossa Otto voitti pari kuukautta sitten MM-pronssia. Nyt siis palkintokaapissa on samalta talvelta sekä nuorten MM- että SM-kisojen pronssimitali. Ampumahiihdossa marginaalit voivat olla siis todella suuret. Otolle osui MM-kisoissa kohdalle huippusuoritus ja vastaavasti SM-kisassa talven kehnoin kisa (kiitos onnettomien suksien), jolloin tosiaan tulosluettelo voi keikahtaa erikoiseen asentoon.
Marginaalien mittoja lienee mietiskellyt myös Anssi Kuittinen, joka loistavalla ammunnalla (vain yksi ohi makuulta) ylsi "vain" kymmenenneksi samassa sarjassa.
- Tuli tehtyä pieni moka. Kiersin vahingossa kaksi sakkorinkiä eli yhden liikaa. Siinä meni monta sijalukua, Anssi tunnusti ja kertoi erheen johtuneen tuulen muutosten aiheuttamista muutoksista ampumapaikalla.
- Säätöjä tehdessäni menivät laskut vähän sekaisin.
17-vuotiaiden tyttöjen sarjassa Essi Kuittinen ampui edelleen kovin keskinkertaisesti ja jäi yhdeksänneksi.
14-vuotiaden poikien kisassa Jimi Klemettinen oli kiinni mitalissa, kunnes toiselta ampumapaikalta tuli kolme sakkoa.
- Oli tosi huonot sukset. Ammuin ensin nopeat nollat ja yritin sitten hiihtää lujaa, mutta sukset imivät kiinni ja tulin toiseen ammuntaan ihan tillin-tallin, Jimi murisi.
Jimi sijoittui viidenneksi 32 sekuntia mitalista ja noin minuutin mestaruudesta.
13-vuotiaissa kilpaillut junnuketju oli lujilla äärimmäisen vaativissa olosuhteissa. Liki kymmenen asteen lämmössä ja lumimössössä hiihtäminen oli todella raskasta.
Otto ampui 2+2 ja oli sijalla 23. Sisu ampui samat sakot ja sijoittui 34:nneksi.
Molemmat Paasosen siskokset ampuivat 1+2 sakkoa. Pihkan nimi löytyy tuloslistalta sijalta 31, ja nuorempi Pilke oli sijalla 40.
Sunnuntaina Ahveniston moottoriradalla junnut kilpailevat viesteissä ja yleinen sarja yhteislähdössä. SoisAH:n urheilijoista Santeri starttaa mukaan yhteislähtöön, kun taas Tuukka, Otto ja Anssi ovat mukana 22-vuotiaiden viestissä. Pikkujunnut lähtevät 13-vuotiaiden viestiin joukkueella Sisu, Pihka ja Otto.

JuHu


10.03.2019 » Noususuunta takaa-ajossa

Nuorten EM-kilpailut päättyivät sunnuntaina takaa-ajokilpailuihin. Poikien 12,5 km:llä Tuukka lähti matkaan sijalta 41, ja tuli maaliin sijalla 23, joten nousua kertyi tuhdit 18 pykälää.
Otto pääsi irti sijalta 49, ja saapui maaliin 39:ntenä.
Kilpailun kärjen miehittivät lajin suurmaiden Saksan ja Norjan edustajat. Saksan Julian Hollandt selvitti tuulisessa säässä neljä ammuntaa vain kahdella sakkoringillä, ja nousi Euroopan mestariksi.

Pikakilpailun ykkönen Norjan Sivert Guttorm Bakken sijoittui toiseksi ja pikakilpailun hopeamitalisti Saksan Tim Grotian pronssille.
Tuusulan Jaakko Ranta oli lähellä jättipaukkua, sillä yli puolentoista minuutin päästä keulasta sijalta 23 matkaan lähtenyt suomalainen ampui nopeasti ja tarkasti ollen kolmannen ammunnan jälkeen jo toisena. Viimeisen pystypaikan kaksi ohilaukausta pudottivat hänet niukasti mitalikamppailuista, mutta neljäs sija on todella kovan luokan suoritus.
Tuukan hiihtovauhti oli jälleen mukiinmenevää, sillä hän oli joukon 12:nneksi nopein. Myös Ranta kulki lujaa, sillä hän oli vain 20 s Tuukkaa hitaampi. Otto viipyi ladulla reilun minuutin Tuukkaa kauemmin.
- Molemmat makuupaikat alkoivat kahdella ohilaukauksella, ja se söi vähän paukkuja, Otto tunnusti, ja suuntasi katsettaan jo kotimatkalle.

JuHu


09.03.2019 » Tasapaksut pikakilpailut Norjassa

Inveniuksen veljesten jutustelu kulki samaa rataa EM-kisojen pikakilpailujen jälkeen lauantaina. Paikat sunnuntain takaa-ajoon varmistuivat, mutta mahtipontisiin hurraa-huutoihin ei ollut aihetta.
Tuukka sijoittui yli 120 osanottajan joukossa sijalle 41, ja Otto sijalle 49.
Takaa-ajoon pääsee mukaan pikakilpailun 60 parasta.
- Ensin ajattelin, että jätän koko takaa-ajon väliin, mutta kai sille pitää vielä lähteä, Tuukka kertoi tuntojaan.

Hän, kuten jokainen neljästä suomalaisesta, ampui kolme sakkorinkiä eli menestystä ajatellen liikaa.
- Ammunta oli jotakuinkin normaalia, mutta hiihtäminen ei. Jonkinlaista matkavauhtia pystyy hiihtämään pitempäänkin. Kun sitten pitäisi löytää lisää vauhtia ja vaihteita, niin siinä pitkä kausi painaa päälle. Paras kyyti on kadoksissa, Tuukka mietti.
Hiihtoajoissa hän oli 21. vajaan minuutin nopeinta Norjan Eirik Kjoel Tornesia hitaampana.
Otto hävisi kympillä Tuukalle hiihtoajassa 25 sekuntia. Ampumapaikalla nuorempi veljeksistä oli puolestaan 14 sekuntia nopeampi.
Maalissa Tuukka löi Oton 11,4 sekunnilla, ja tiukassa kilpailussa väliin mahtui seitsemän kaveria.
- Makuu meni nollille, mutta pysty pieleen. Asennosta se on kiinni, tänään tuntui hankalalta löytää oikeaa ammunta-asentoa, Otto selvitti.
Hiihto-osuuden sujumisesta Otolla oli selvä mielipide.
- Kaksi lenkkiä kulki, sitten loppua kohti hyydyin.
Lopputulos ei innostanut. Mieli on maassa, kun tulokset eivät ole olleet tapissa eikä luontokaan ole hymyillyt.
- Olosuhteet ovat olleet koko viikon ajan pilviset, ja lunta on satanut. Jotenkin on tullut sellainen olo, että hiihtolomaviikon olisi voinut viettää kotonakin, Otto latasi aavistuksen pettyneenä.
Pikakilpailun paras suomalainen oli Jaakko Ranta sijoituttuaan 23:nneksi. Tuomas Harjula jäi takaa-ajon ulkopuolelle oltuaan 78.
Kilpailun voitti kuukauden takaisten nuorten MM-kilpailujen kaksinkertainen mitalimies Norjan Sivert Guttorm Bakken ennen Saksan Tim Grotiania sekä Italian Tommaso Giacomelia.

JuHu


07.03.2019 » Suomi kymmenes myös Norjassa

Nuorten EM-kilpailujen sekaviesti toi Suomelle kymmenennen sijan joukkueella Heidi Kuuttinen, Heidi Nikkinen, Tuukka Invenius ja Otto Invenius. Sijoitus on sama, mihin ykkösryhmä ylsi myöhemmin keskiviikkona Östersundin MM-kilpailuissa.
Tyttöjen osuuksien jälkeen Suomi oli viestissä kahdeksantena yli kaksi minuuttia kärkikolmikkoa perässä.
Kolmannella osuudella Tuukka kulki suksella lujaa, mutta ammunta oli tervanjuontia. Makuupaikalla kolme varapatruunaa riittivät, pystyllä edessä oli kolme sakkorinkiä.

- Aika erikoinen kisa. Pyrin nimenomaan peesailemaan ja säästelin ammuntoja ajatellen. Suksella olisin voinut mennä selvästi kovempaa, Tuukka selvitti hiukan ihmeissään.
Tilastojen mukaan Tuukka paineli ladulla tosi lujaa, sillä kilpailun parhaan hiihtoajan kellottanut Saksan Tim Grotian oli vain 17 sekuntia nopeampi.
Pystypaikan sakkorinkien jälkeen Tuukka toi viestin Otolle yhdeksäntenä, 3,5 minuuttia kärjestä.
Otto hoiti ankkuriosuuden pari-kolme vuotta vanhempien vastustajien joukossa mallikkaasti. Hiihtoajoissa hän jäi viestin ratkaisseesta Venäjän Khalilista vain 45 sekuntia ja selvitti ammunnat yhteensä kolmella varapaukulla.
Maalissa Suomi oli siis kymmenes, ja Otto piti aina vaarallisen Ruotsin selkänsä takana.
- Lähdin paineitta matkaan, ja hyvinhän se meni, nuorempi-Invenius ynnäili.
Viestin voitti Venäjä ennen Norjaa ja Saksaa. Suomi jäi mitalista 3.37.
Lauantaina Norjassa on ohjelmassa pikakilpailu.

JuHu


06.03.2019 » Tuukalla vahva avaus Norjassa

Ampumahiihto osaa olla mielenkiintoinen laji, jossa tilanteet voivat vaihdella päivittäin. Lauantaina Tuukka tähtäili Mikkelin SM-kisoissa tuhdisti ohilaukauksia, ja tuhisi toivottamana omaa kehnouttaan.
Keskiviikkona nuorten EM-kisojen avauksessa Norjan Sjusjöenissä kaiken lisäksi kuokkavieraana kummitteli sumu, joka varmuudella häiritsi ammuntaa. Ja nyt Tuukka ampui tämän talven aiempiin esityksiin nähden kerrassaan erinomaisesti, sillä neljältä paikalta tuli yhteensä vain kolme sakkominuuttia.

Tuloksena oli normaalimatkalta 115 osanottajan joukossa 15. sija.
- En voi kieltää, etteikö kesken kisan tullut sumu yllättänyt. Muutoinkin ammunta on ollut viime aikoina sellaisella mallilla, että siihen piti keskittyä huolella ja käyttää enemmän aikaa, Tuukka summaili.
Ammunta-ajoissa varsinkin toisella makuupaikalla kului parikymmentä sekuntia normaalia enemmän.
- Siinä yksi panos pyörähti väärin päin ja aiheutti pienimuotoisen syöttöhäiriön. Sain homman hoidettua, vaikka aikaa kului. Taulutkin tippuivat. Molemmat makuut menivät nollille, Tuukka kertasi tyytyväisenä.
Parikymmentä kilometriä Lillehammerista itään sijaitsevan Sjusjöenin hiihtokeskuksen maastoja Tuukka piti erinomaisina.
- Tykkäsin. Mentiin ylös ja alas, ja loppulenkillä oli myös kunnoin nousu.
Hiihtoajoissa hän oli yhdestoista 47 sekuntia nopeimmasta, Venäjän keskinkertaisesti ampuvasta Andrei Viukhinista perässä.
- Sen verran kevät jo painaa, ettei meno ollut samanlaista kuin joskus parhaimmillaan talvella. Kaikkiaan kulki kohtuu hyvin eikä meno hyytynyt oikein missään vaiheessa.
Varsin vahvasta suorituksesta huolimatta Tuukka oli "vain" viidestoista.
- Oma suoritus oli ainakin yhdeksikön arvoinen, mutta kyllähän kilpailun taso oli tänään kova.
Kisan voitti viime aikoina loistavaan vireeseen yltynyt Saksan Tim Grotian, joka onnistui myös ampumapaikoilla. Hän yhdessä pronssille sijoittuneen Slovenian Alex Cisarin kanssa olivat kilpailun ainoat nolla-ampujat.
Hopeaa nappasi Norjan Vebjörn Soerum, joka kuukausi sitten voitti pikakilpailun nuorten MM-kultaa.
Jos jossittelemaan lähdetään, niin kahdella sakolla Tuukka olisi ollut kisassa yhdeksäs, yhdellä viides ja puhtaalla ammunnalla toinen.
Jos taas tutkaillaan alkutalven tuloslistoja ja otetaan kärkinimien vertaukseen mukaan Inveniuksen veljesten suoritukset, niin totuus lajin äärimmäisen pienistä marginaaleista nousee väistämättä esiin. Kärkeen vaaditaan onnistumisia, ja vastaavasti pienet lipsauhdukset pudottavat sijalukua todella kauas.
Nuorten MM-kisojen pikakilpailussa Tuukka pesi samat sakot ampuneen Grotianin, ja vastaavasti pronssille tullut Cisar pudotti MM-kisoissa 19-vuotiaiden pikakilpilussa Oton pronssille.
Nyt Otolle osui kohdalle kesympi päivä ja tuloksena oli 99.sija yksitoista minuuttia kärjestä.
Otto ampui (1-5-3-1) kymmenen sakkominuuttia.
- Ei tuota pitäisi kommentoida mitenkään. Sanotaan nyt vaikka niin, etten nähnyt sumussa tauluja kunnolla, Otto pohti ja ihmetteli hiihtoaikaansa.
Hän oli maastossa 52 sekuntia Tuukkaa hitaampi, mutta MM-kisoihin matkaavaa Jaakko Rantaa 21 sekuntia nopeampi.
- Aika erikoista, koska kehnojen ampumisten jälkeen ladulla oli sellainen luovuttamis-meininki. Siihen nähden on kulkenut yllättävän hyvin, Otto hymähti.
Ranta sijoittui kilpailussa 38:nneksi ja neljäs suomalainen Tuomas Harjula 68:nneksi.
Torstaina Norjassa jatketaan sekaviesteillä.

JuHu


03.03.2019 » Mollivoittoinen päivä Mikkelissä

Eivät olleet tähdet kohdillaan SoisAH:n urheilijoille Mikkelin SM-kisojen yhteislähtöpäivänä. Vähän jokaisella oli omat murheensa, ja mitalisijat jäivät haaveiksi.
Inveniuksen veljekset olivat jo matkalla nuorten EM-kisoihin Norjaan, mutta muilta osin SoisAH oli liikkeellä parhaalla kokoonpanolla. Maajoukkue-edustuksen puuttuessa lauantain hopeamitalistilla Santeri Kolehmaisella piti olla saumat menestykseen, joka jäi tulematta.
Tuloksena oli kuudella sakkoringillä viides sija 28 sekuntia pronssista.

- Kulta oli otettavissa, joten iso pettymyshän tämä on. Hiihtäminen oli toivotonta. Sähläsin voitelun ja tytötkin laskivat alamäessä ohi. Kun vielä selkä kramppasi, ei jäänyt tästä kisasta tarinaa jälkipolville, Santtu tuhahti.
19-vuotiaiden sarjassa Anssi Kuittinen lukeutui 22 osanottajan joukossa parhaimpiin ampujiin selvittyään neljän ammunnan kisasta viidellä pummilla.
Hän sijoittui kahdeksanneksi parin minuutin päähän mitalista. Suoritus oli sijoituksellisesti "parasta-Anssia" kahteen vuoteen.
- Selvästi paremmin meni kuin eilen. Varsinkin pysty tuntui hyvältä. Ongelmana olivat sukset, jotka eivät luistaneet yhtään mihinkään, tuumaili Anssi, ja tunnusti tehneensä voiteluvirheet ihan itse.
Sisko Essi Kuittinen oli 17-vuotiaiden tyttöjen kisassa seitsemäs. Hän ampui neljältä paikalta yhdeksän sakkoa, joten mitali karkasi kuuden minuutin päähän.
- Ammunta on toiminut paremmin harjoituksissa. Ei tänään ollut tuulta paljoa, enkä oikein tiedä, miksi se ei osunut, Essi kummasteli.
13-vuotiaiden tyttöjen kilpailussa Pihka Paasonen paransi jälleen SM-kisojen sijaennätystään oltuaan nyt 26., eli pykälän lauantaita paremmin. Pihkalla alkaisi olla eväitä jo huomattavasti ylemmäksi tuloslistalla. Pulmana on ase, joka ikään kuin "vierastaa" eivätkä taulut tipu, kuten harjoitukset antaisivat aihetta odottaa.
Samanikäisten poikien sarjassa Otto Konttinen oli 21. reilut pari minuuttia mitalista. Myös Oton ongelmat löytyvät aseesta, sillä nyt kohtalona oli kaksi syöttöhäiriötä, jotka arvioiden mukaan veivät yli puoli minuuttia ylimääräistä aikaa.
Kun vielä lauantain pronssimitalistin Jimi Klemettisen taival päättyi mahdollisen mahataudin aiheuttamaan keskeytykseen, saatiin mollivoittoinen päivä päätökseen.
Tällaisetkin päivät kuuluvat urheiluun, ja nyt on syytä muistaa, että takaiskujen kautta ne mestarit kasvavat. Ei muuta kuin uutta matoa koukkuun.

Inveniuksen veljekset ovat mukana Suomen joukkueessa nuorten EM-kilpailuissa Sjusjöenissä Norjassa.
Ohjelma:
Ke 6.3. normaalimatka
To 7.3. sekaviesti
La 9.3. pikakilpailu
Su 10.3. takaa-ajo

JuHu


02.03.2019 » Otto mestariksi, Santerille hopeaa ja Jimille pronssia

Seuran urheilijat toivat kaikenvärisiä mitaleja Mikkelin nuorten SM-kilpailujen normaalimatkoilta lauantaina. Mitalimäärä on yhden suurempi kuin vastaavista kisoista vuosi sitten.
Mestaruuden nappasi Otto Invenius 19-vuotiaiden sarjassa, hopealle (jälleen kerran) venyi Santeri Kolehmainen 22-vuotiaissa ja pronssia saalisti 14-vuotiaden kisassa Jimi Klemettinen.
Otto rykäisi hurjan näytöksen 23 osanottajan joukossa, vaikka alku oli hiukan takkuinen ja ammunta yski ensimmäisellä makuulla.
- Jostakin syystä osumat olivat ylhäällä, ja kaksi sakkoa tuli, Otto pohti avaustaan.

Kun vielä varsin tuulisissa oloissa kolme viimeistä ammuntaa toi yhteensä kolme sakkoa lisää, piti suksen kulkea.
Ja mono oli syönnillään.
- En oikein tiennyt väliaikoja, joten eipä siinä muuta kuin täysillä vaan. Hiihto tuntui hyvältä ja suksikin oli kunnossa.
Tuloslista kertoo karua kieltään Oton kunnosta. Toiseksi sijoittunut niinikään nuorten MM-kävijä Kauhajoen Santtu Panttila hävisi yli 2,5 minuuttia.
Mestaruus on Otolle henkilökohtaisella tasolla ensimmäinen kolmeen vuoteen ja kaikkiaan viides.
Samassa sarjassa Anssi Kuittinen sijoittui kymmenenneksi seitsemällä sakolla. Eroa kärkeen tuli kuusi minuuttia.
- Sakkoja tuli liikaa. Tuulta oli, mutta se olisi pitänyt hallita paremmin. Hiihtoon olen tyytyväinen, oli se parempaa kuin alkukaudella, itselleen tyydyttävän arvosanan antanut Anssi laski.
22-vuotiaden sarjaa hallitsi Tuusulan Jaakko Ranta. Sakkoja hän ampui viisi, mutta hiihtovauhti riitti pitämään kahdella sakolla selvinneen Santeri Kolehmaisen takana.
Todelliseksi "hopeahaiksi" jo vuosia sitten leimatulle Kolehmaiselle kakkossija oli jo peräti kymmenes. Henkilökohtainen mestaruus antaa edelleen odottaa itseään.
- Ammunnat meni hyvin, vaikka tuulta piti pitää koko ajan silmällä. Molemmat makuut ammuin nollille, ja kummaltakin pystypaikalta tuli yksi lipsahdus. Hiihtäminen lähti vähän kankeasti liikkeelle, Santeri summaili.
Samassa sarjassa Tuukka Invenius poksutteli kahdeksan sakkoa, ja jäi neljänneksi 22 sekuntia mitalista.
Tuukka alkaa jo tuskastua kehnoihin ammuntoihin.
- Ei tuossa esityksessä taida olla mitään positiivista. Tuli taas jatkettua talven heikkojen esitysten sarjaa. Hiihtäminen tuntui kohtalaiselta, mutta tulosten perusteella kehuille ei ole aihetta.
- Jonkin verran on väsymystä päällä. Pitänee yrittää vielä Norjassa kokeilla, josko suksi kulkee, Tuukka puhisi.
Ensi viikolla Sjusjössä Norjassa ratkotaan nuorten EM-mitalien kohtalo, ja sinne veljekset on valittu edustamaan Suomea. Tämän vuoksi Mikkelin sunnuntaiset yhteislähtökilpailut jäävät väliin.
SoisAH:n kolmannen mitalisijan Mikkelin normaalimatkoilta hankki Jimi Klemettinen, joka viime vuoden yllätysmestaruuden jatkoksi uurasti nyt SM-pronssin.
Kyse oli todenteolla uurastamisesta, sillä lumituprakassa huoltoportaan kaukoputkesta meni näkö, mikä sotki jo kohdistusammuntaa.
Jimi avasi kisan neljällä sakolla.
- Ensimmäisellä paikalla oli vaikeuksia. Tuulta riitti ja sormet olivat niin jäässä etten tuntenut liipasinta, Jimi puhalteli kisan jälkeen.
Huono avaus ei vienyt yrityshaluja vaan Jimi jaksoi puristaa hyvää vauhtia hiihtolenkeillä. Ammunnat toivat yhteensä kahdeksan hutia, mutta sittenkin tuloksena oli muutaman sekunnin turvin pronssia.
17-vuotiaiden tyttöjen kilpailussa Essi Kuittinen sijoittui 11:nneksi.
- Sakkoja ammuin liikaa. Kymmenen ohi kolmelta paikalta, mutta viimeinen sitten nollille. Olosuhteet olivat hankalat, tuli lunta ja tuuli, Essi kuittaili.
13-vuotiaden tyttöjen sarjassa Pihka Paasonen sijoittui 28:nneksi. Tuuli tuiversi eikä ase oikein löytänyt maalejaan. Sijoitus oli kuitenkin parempi kuin vuosi sitten SM-avauksessa pikakilpailussa, jolloin Pihka oli 39.
SM-kilpailujen ensikertalaiset Otto Konttinen ja Sisu Suvinen selvisivät vaikeissa oloissa lupaavasti. Otto oli neljällä sakolla 13-vuotiaiden neljästoista ja Sisu samassa sarjassa kahdeksalla sakolla 27. Mainittakoon, että Otto pääsee ikänsä puolesta samaan sarjaan myös ensi talvena, ja kaksi vuotta nuorempi Sisu vielä kolmena tulevana vuonna.
Sunnuntaina Mikkelissä kilpaillaan yhteislähdön SM-mitaleista.

JuHu


21.02.2019 » Energiavaje söi Tuukan loppuvedon

Tuukan avaus Minskin EM-kilpailujen normaalimatkalla kulki vahvasti neljännelle kierrokselle asti. Kolmannen ammunnan jälkeen hän oli yli sadan osanottajan joukossa hulppeasti sijalla yksitoista.
Kahdella viimeisellä neljän kilometrin lenkillä meno hiipui eikä toisen pystyammunnan kolme sakkominuuttia helpottanut tilannetta.
Bulgarian Krasimir Anevin voittamassa kisassa toiseksi sijoittui Norjan Tarjei Böe. Tuukan loppusijoitukseksi tuli 42 reilut kuusi minuuttia kärjestä.

- Kaikkiaan ok-kisa. Kolme kierrosta meni tosi hyvin, mutta sitten energiat loppuivat ja kahdella viimeisellä kierroksella hiihtäminen oli sellaista retkeilyä ja tavoitteena oli lähinnä selvitä maaliin, Tuukka sävelsi turhankin vaatimattomana kisan tauottua.
Kisa oli varsin kovatasoinen, olihan mukana joukko maailmancupissa menestyneitä urheilijoita. Jotakin tulostasosta kertoo se, että IBU-cupia johtanut ja maailmancupissa osakilpailuvoiton ottanut viestin maailmanmestari Venäjän Anton Babikov jäi niukasti Tuukan taakse.
Ammuntapaikoilta Tuukka keräsi viisi sakkominuuttia, jotka kaikki tulivat pystypaikoilta. Molemmat makuut hän ampui nollille.
- Makuut menivät tosi hyvin. Pystypaikat olivat tänään tuulisia.
Tuuli tuiversi Raubitsin ampumahiihtostadionilla, sillä kukaan osanottajista ei selvinnyt kisaa läpi puhtailla ammunnoilla.
Oman haittansa toi lämmin keli, joka pehmensi hiihtouran. Paikka paikoin lenkillä oli melkoinen määrä sohjoa, mikä tuskin suosi liki 190-senttistä leppävirtalaista.
- Latupohja pehmeni, mutta sillä ei kannata selitellä, koska olosuhteet olivat kaikille samat. Ehkä alkupään lähtivät hyötyivät latuoloista, mutta he vastaavasti kärsivät vaikeimmista tuulista, Tuukka laski.

JuHu


14.02.2019 » Tuukka lähtee EM-kisoihin

Tuukan kilpailukausi jatkuu ensi viikolla Minskissä Valko-Venäjällä, missä EM-mitaleja jahdataan Raubitsin legendaarisella ampumahiihtostadionilla. Suomalaisittain kisapaikka on historiallisen juhlava, sillä 45 vuotta sitten Imatran pieni-suuri-mies Juhani Suutarinen voitti silloisessa itä-Euroopan ampumahiihtomekassa kaksi maailmanmestaruutta.
EM-kisojen ohjelmassa on keskiviikkona 20.päivä normaalimatkat, torstainen 21.päivä sekaviestit, lauantaina 23.päivä pikakilpailut ja sunnuntaina 24.päivä takaa-ajot.
Pikkuveli Otto kisailee samaan aikaan maastohiihtokisoissa kotimaassa.

JuHu


04.02.2019 » Otto oli Suomen joukkueen paras urheilija

Otto päätti nuorten MM-kisat takaa-ajon seitsemänteen sijaan ja oli näin Suomen kisajoukkueen menestynein urheilija. Pikakilpailun pronssimitalin lisäksi hän sijoittui kaikilla matkoilla kymmenen parhaan joukkoon.
Päätöspäivän takaa-ajoissa takaa-ajettavat pitivät pintansa. Oton sarjassa Slovenian Alex Cisar ampui kolme ensimmäistä paikkaa puhtaasti karaten ylivoimaiseen voittoon ja samoin 22-vuotiaiden kisassa pikakilpailun ykkönen Norjan Vebjörn Soerum hallitsi tapahtumia maaliin asti.
Otolle päätöspäivä ei ollut helppo.

- Ei se vaan lähtenyt menemään. Jo aamupalalla huomasin, ettei ruoka maistunut. Se sitten näkyi energiavajeena kisan aikana. Kisaväsymystä en potenut, mutta jonkinlaista jännitystä taisi olla mitalikisan jälkeen, Otto kertoi.
Takaa-ajoon Otto lähti eri suksiparilla kuin Tuukka paria tuntia aiemmin. Tuukalla suksi ei pelannut huippuhyvin, koska keli muuttui aamupäivän aikana.
- Minulla suksi toimi loistavasti, en vaan itse jaksanut, Otto tunnusti.
Hän ampui jokaiselta kolmelta ensimmäiseltä paikalta yhden sakkoringin, mutta sittenkin viimeisellä pystyllä oli vielä mitalisaumat. Nollat siitä olisi tiennyt pronssia.
Kahden ohilaukauksen myötä mitali jäi 35 sekunnin päähän.
- Ammuin tänään tosi surkeasti. Hiihdin viimeisen lenkin tiukasti ranskalaisen kanssa ja onnistuin pitämään hänet niukasti takana. Luulin tulleeni kuudenneksi, kunnes kaveri sai myöhemmin jostakin aikahyvityksen ja nousi ohi, Otto kummasteli.
Ranskan Oscar Lombardetia hyvitettiin 20 sekunnilla.
Otto tekaisi MM-kisoissa hienon sarjan: normaalimatkan kymmenes, viestin seitsemäs, pikakilpailun kolmas ja takaa-ajon seitsemäs.
Suomen joukkueen ylivoimainen ykkönen ja ikäluokkansa maailman kärkeä. Loistava esitys. Vai?
- Hyvät kisat. Tosin itse odotin vielä enemmän. Jotakin jäi saavuttamatta. Eikä väsymys paina ollenkaan. Olo on fressi, Otto pudotteli pakatessaan tavaroita kohti kotimatkaa.
Vanhempi veli Tuukka oli kohtalaisen tyytyväinen kisoihin ja päätöspäivään, joka toi viiden sakkokierroksen myötä 14:nnen sijan.
- Kärki ampui todella hyvin. Meikäläisen peruspäivä ei riitä mitalisteja haastamaan, Tuukka summaili.
Tuukka kaipaili jo kunnollista suomalaista ruokaa, sillä Obehofin maailmancupista tammikuun alusta alkanut kuukauden kiertue on "syönyt" miestä.
- Painoa on lähtenyt sellaiset viisi kiloa, Tuukka tunnusti.
Suomen joukkue suuntasi sunnuntai-iltana Wieniin, mistä lennetään kotikonnuille maanantaina.

JuHu


02.02.2019 » Tuukalta hieno onnistuminen

Tuukka puristi uransa parhaan arvokisasijoituksen Osrblien pikakilpailussa lauantaina. Vain yhden sakkoringin pystystä ampunut leppävirtalainen sijoittui hulppeasti viidenneksi 5,9 sekuntia pronssimitalista.
Taustajoukot ehtivät hetken noitua USA:n Václav Cervenkan törmäilyä, jonka epäiltiin vieneen Tuukalta mitalin.
- Yhdessä jyrkässä ylämäessä viimeisellä kierroksella huutelin verkkaisesti edenneeltä kaverilta tilaa ohitukseen. Hän siirtyikin vasemmalle, mutta sitten ohitustilanteessa polkaisi sauvani päälle, jolloin meno tyssäsi, Tuukka kertoi tilanteesta.

- Jokunen sekunti siinä meni, mutta tuskin kuitenkaan mitalia. Neljäs sija olisi kyllä tullut.
Pikakilpailun voitti Norjan Vebjörn Soerum 14 sekuntia ennen Venäjän Khalilia sekä 36 sekuntia ennen pronssille yltänyttä Norjan Bakkenia.
Tuukka hävisi Soerumille 42 sekuntia.
- Vihdoin tuli onnistuminen. Hiihto kulki hyvin enkä hyytynyt missään vaiheessa. Ja ammunta oli ok, kun yhdellä sakkoringillä selvisin.
Ammuntaan on löytynyt tietty "tatsi", joka toimi hyvin.
- Asento on kunnossa, jos saadaan ampua tuulettomissa oloissa. Tuulisella kelillä se ei ole vielä täysin kasassa.
Hiihtoajoissa Tuukka oli viides 28 sekuntia nopeimmasta, kolmella sakolla yhdeksänneksi sijoittuneesta Valko-Venäjän Lazouskista. Mitalikolmikosta suksella liukkain oli voittaja Soerum, 10,7 sekuntia Tuukkaa nopeampana.
Sunnuntain takaa-ajoon hän pääsee erinomaisista asemista.
- Kun tänään kulki, niin jatketaan vaan huomenna samaan malliin, Tuukka suunnitteli ja tunnusti, että pikkuveljen mitali antoi mukavasti lisäpainetta tekemiseen.

JuHu


01.02.2019 » "Tätä tulin tänne hakemaan"

Oton suoritus Osrblien lumisateessa ei kirjoittanut uusiksi pelkästään leppävirtalaista hiihtourheilun historiaa, vaan saman tien taiottiin uutta myös suomalaisen ampumahiihdon lähimenneisyyteen.
Sinivalkoiset juniorit ovat voittaneet 2000-luvulla poikien kisoista aiemmin kolme nuorten MM-mitalia, mutta yksikään niistä ei tullut nykymenon mukaan hiihtovoimaa painottavasta pikakilpailusta.
Normaalimatkalla Jouni Kinnunen voitti MM-kultaa 2003 ja Antti Raatikainen MM-hopeaa 2009. Viestissä Suomella on yksi pronssi vuodelta 2014.

Otto puristi MM-pronssille kahden slovenialaisen jälkeen. Slovenian A-maajoukkueeseen kuuluva Alex Cisar voitti yli puolen minuutin erolla, mutta hopeasta käytiin tiukka vääntö.
Lovro Planko lähti pystypaikalta pari sekuntia Ottoa paremmalla ajalla, mutta tiukan nousuosuuden jälkeen 900 m ennen maalia Otto oli jo seitsemän sekuntia edellä.
Lasku maalialueelle sujui Plankolta paremmin ja hän nappasi hopeaa 0,8 sekunnin erolla.
Viimeiset metrit olivat kaikkensa ladulle jättäneelle sinivalkoiselle sankarille haastavia.
- Hyydyin lopussa täydellisesti. Suksissa ei ollut vikaa, sillä huolto oli tehnyt hyvää työtä, Otto puhisi ja sanaili olevansa hyvillään että yleensä jaksoi maaliin.
Reilu lumisade teki kelistä raskaan, ja sen piti suosia "Soisalon sissiä".
- Niin piti, ja ehkä suosikin. Nyt vaan molemmat slovenialaiset ovat niin kevytrakenteisia urheilijoita, että heille keli kävi vielä paremmin.
Otto ampui makuupaikalta yhden sakkoringin, joten pystypaikka vaati onnistumista.
- Tuli talven ensimmäiset pystyn nollat. Ei tässä voi olla muuta kuin tyytyväinen. Mitalia tänne lähdettiin hakemaan, ja se tuli, Otto iloitsi.
Loistavaa tulosta on lähes mahdotonta hehkuttaa niin paljon kuin se ansaitsisi. Olihan mukana 110 urheilijaa 37 maasta, joten palkintopallille oli ihan oikeasti tunkua.
Oton takana neljänneksi sijoittui Kazakstanin Vladislav Kiselev, joka jäi pronssista kuusi sekuntia. Suurten ampumahiihtomaiden edustajista paras norjalainen oli kuudes, ranskalainen kahdeksas, saksalainen 17:s ja kehnosti ampuneista venäläisistä paras oli vasta 28.
Normaalimatkan voittanut Sveitsin Nicklas Hartweg sijoittui nyt 20:nneksi.
Pikakilpailun mitalistit odottivat palkintojenjakoa malttamattomina kuulumisia vaihtaen.
- Ei siinä sen kummempia tarinoitu. Aika ihmeissämme olimme. Tuli jokaiselle ensimmäinen mitali.
Otolle palkintojenjako ja mitali toivat uutta tuulta purjeisiin.
- Olo on sellainen, että tässähän voisi vaikka lähteä jo uuteen kisaan, nopeasti palautunut mitalisti heitti hyväntuulisesti.
Eikä nuori mies unohtanut seuran kotimaisten SM-kisojen käytäntöä, jossa mitalistit palkitaan pizzalla.
- Riittäisikö tämän päivän suoritus pizzaan?, Otto murjaisi pilke silmäkulmassa.
Kyllä riittää. Tervetuloa vaan kotimaahan, kunhan ensin sunnuntain takaa-ajo hoidetaan alta pois.
- Siihen lähden peesailu mielessä. Lovro Planko on hyvä hiihtäjä ja vetää kunnon kyytiä, Otto suunnitteli.

JuHu


30.01.2019 » Viestistä seitsemäs sija

Suomalaisen ampumahiihdon tulevaisuus väläytti osaamistaan Osrblien viestissä keskiviikkona. Maailman kärki ei ole valtavan kaukana, kun mittarina pidetään aikuisten ikäluokkaa lähestyviä junioreja.
Viestin avausosuuksilla Tuusulan kaksikko Jaakko Ranta - Tuomas Harjula teki perusvarmaa työtä ja Otto Invenius pääsi kolmannelle osuudelle neljäntenä kuusitoista sekuntia kärjestä.
Makuuammunnan jälkeen Otto "laittoi vilkkua päälle" ja tuli pystyammuntaan keulassa, muutaman sekunnin ennen Venäjän Istamgulovia, Italian Christilleä, Saksan Lipowitziä sekä Sveitsin Fravia.

Fravi pudotti käkikellomaan mitalikelkasta ampumalla peräti kolme sakkorinkiä, mutta harmittavasti myös Otolle jäi varapaukkujenkin jälkeen yksi taulu ylös.
Ankkuriosuudelle Tuukka pääsi neljäntenä 40 sekuntia kärjestä, joka kulki lujaa. Kun lisäksi kärkikolmikko ampui varmasti, olivat mitalisijat selvillä.
Viestin voitti Venäjä ennen Saksaa ja Italiaa. Mitalisijoista käytiin hurja loppukiritaisto, sillä koko kolmikko mahtui 1,8 sekunnin sisään.
Kun vielä Tuukalla pystyammunta piiputti ja toi kaksi sakkorinkiä, ehtivät Norja, Ranska ja Tshekki Suomen edelle.
Suomi oli maalissa seitsemäntenä himpun alle kaksi minuuttia voittajasta.
- Ei tullut taaskaan paljoa ilonaiheita. Kärki oli kyllä niin kova, ettei meidän paukut olisi vielä riittäneet mitaleille, Tuukka summaili.
Ja kärki oli tosiaan omaa luokkaansa, sillä neljänneksi sijoittunut Norja jäi 1,5 minuuttia pronssista.
Omaa suoritustaan Tuukka ei ihmeemmin analysoinut. Hiihto oli kulkenut kohtalaisesti, vaikka syke jäi hieman tappilukemista.
Viikonlopulla hänellä on sitten edessä MM-kisojen loppuhuipennus, kun ensin lauantaina ratkotaan pikakilpailun mitalistit ja päätteeksi sunnuntaina takaa-ajon parhaat.
- Olisi kiva, jos tulisi välillä niitä onnistumisiakin, Tuukka päätti hirtehisesti.
Oton osalta seuraava kilpailu on vuorossa jo perjantaina, jolloin 19-vuotiaat jahtaavat pikakilpailun mitaleja.

JuHu


28.01.2019 » "Pikkumies turvallaan"

Tuukan MM-avaus Osrbliessä Slovakiassa ei käynnistynyt onnekkaiden tähtien alla. Oikeastaan tähtiä tai edes sinitaivasta ei näkynyt ollenkaan, koska kisapaikalla vallitsi kisan ajan melkoinen lumimyräkkä.
- Heti ensimmäisellä makuulla kolme ensimmäistä meni ohi. Olivat menneet ylhäältä ohi. Oli pakko vähän korjata asentoa, vaikka ampuminen tuntuikin koko ajan hyvältä. Kaksi viimeistä sitten tippui, Tuukka pohdiskeli hiukan ihmetellen.
Makuun jälkeen Tuukka oli kärkeä jäljessä 3,16. Kolme viimeistä ammuntaa toivat yhteensä kolme sakkominuuttia lisää, mutta ero ykköseen ei kasvanut enää kuin 4,20:een.

Tuukan loppusijoitukseksi tuli 45.
- Tietysti harmittaa. Jotenkin vaan hölmöilin ammunnat itse. Kun viimeinkin olen saanut pystyn kuntoon, niin nyt sählään makuun kanssa.
Hiihtoajoissa hän oli kahdeksas 56 sekuntia Saksan Danilo Riethmülleriä hitaampana.
Vuosi sitten normaalimatkalla neljänneksi sijoittunut Riethmüller selvisi nyt kovan hiihtovauhdin ja vain kahden pummin kera pronssille. Tuskin mies on täysin tyytyväinen, sillä kulta meni yhden sakon ampuneelle Ranskan Martin Bourgeois Republiquelle vain muutaman sekunnin turvin.
Kisa oli kärjen osalta tiukka ja kovatasoinen, sillä neljä ensimmäistä mahtui 7,6 sekunnin sisälle.
Hiihtoonsa Tuukka oli tyytyväinen. Varsinkin kisan loppua kohden suksi kulki lujaa, mikä on tietysti lupaavaa loppuviikon pikakilpailua ja takaa-ajoa ajatellen.
- Vaikka lopputulos oli mikä oli, niin kisassa oli paljon hyvääkin.
Lumimyräkkää Tuukka ei syyttänyt hudeistaan, mutta ladulle reipas lumentulo toi ylimääräistä vipinää.
- Yhdessä alamäessä joku pikkumaan pieni mies oli vetäissyt kunnolla turvalleen, ja makasi keskellä latu-uraa osin lumen peitossa. Onneksi huomasin kaverin ajoissa ja ehdin kuin ehdinkin väistää, Tuukka kuvaili läheltä piti-tilannetta.
Säpinää riittää, sillä mukana on lähes kisassa kuin kisassa sata urheilijaa, jotka edustavat yli 30 maata. Joku voi tietysti hymyillä joillekin hiihtourheilun kehitysmaan urheilijalle, mutta ennen isompia naurun pärskähdyksiä kannattaa ehkä vilkaista tuloslistoja.
Tyttöjen normaalimatkojen voittajat eivät tulleet ampumahiihdon suurmaista, sillä 19-vuotiaiden ykkössija meni Grönlantiin ja 22-vuotiaiden Kiinaan.
Kun vielä huomioidaan, että 19-vuotiaiden poikien kilpailussa Brasilian kaveri jätti taakseen kaksi Suomen edustajaa, ja että 22-vuotiaiden tyttöjen kisassa Kreikan neito oli parempi kuin kumpikaan mukana ollut suomalainen, niin hymyilläänpä varovasti.
Selitys löytyy lajin kattojärjestöstä. Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU on vienyt taitavasti lajia pienempiin talviurheilumaihin, joissa sitten on saatu hiihtotaitoiset jalon lajin pariin.
Tässä kasvatustyössä kansainvälinen hiihtoliitto FIS on jäänyt hopealle.

Tuukka normaalimatkalla (sakot/sijoitus/ero kärkeen): 1.ammunta 3-84-3,16, 2.ammunta 0-51-2,48, 3.ammunta 1-43-3,01 4.ammunta 2-48-4,11 maali 6-45-4,20.

JuHu


27.01.2019 » Otto perusvedolla kymmenes MM-avauksessa

Otto avasi hienosti nuorten MM-kilpailut Slovakiassa. Hän sijoittui 19-vuotiaiden 12,5 km:n normaalimatkalla kymmenenneksi 1,44 voittajalle Sveitsin Niklas Hartwegille hävinneenä.
Hiihtoajoissa Otto oli koko kilpailun toiseksi nopein, mitä hän itse kummasteli.
- Hiihtäminen tuntui alusta asti hirveältä. Ajattelin niin, ettei hiihtäminen ole koskaan ollut yhtä rankkaa. Hapotti heti, Otto vaikeroi ja jatkoi:
- Kisa oli niin raskas, että makasin maalissa monta minuuttia ennen kuin pääsin jaloilleni. Matka huoltokopille tuntui ylivoimaisen pitkältä.

Kellot eivät kuitenkaan valehtele ja Otto oli todellakin 106 osanottajan joukossa toiseksi nopein hiihtäjä. Ylivoimaisesti, noin 40 sekuntia nopeammin suksella kulkenut Italian Tommaso Giacomel sijoittui lopulta 35:nneksi, kun ammunta toi peräti kahdeksan hutia.
Voittaja Hartweg ampui neljän ammunnan kisassa yhden ohi, kun Otolle ohilaukauksia tuli 0+2+1+1=4 kappaletta.
Kun tällä matkalla ohilaukaus tuo 45 sekuntia lisäaikaa, niin Oton mahdollisuudet on helppo jossitella. Kahdella pummilla selviäminen olisi tuonut hopeaa, ja yhdellä pummilla lopputuloksena olisi ollut maailmanmestaruus.
Vaikka Otto sijoittui nuorten MM-kisoissa kaksi sijaa paremmin kuin viime vuonna parhaimmillaan, ei lopputulos aiheuttanut hurraa-huutoja.
- Sellainen perusveto. Paljon enemmän olisi ollut tarjolla. Ammunta tuntui niin helpolta, että sakkoja olisi pitänyt saada vähemmäksi. Vaan kai se vaatii vielä lisää kokemusta.
Lopputulos harmitti, mutta tuloslista ei varsinaisesti yllättänyt.
- Aika paljon porukassa alkaa jo olla tuttuja. Voittaja-Niklaksen kanssa kierrettiin eilen lenkki läpi ja rupateltiin niitä näitä. Ja nopeimman hiihtoajan tehneen Tommason kanssa on pelattu pleikkaria, Otto pudotteli.
Seuraavana hänellä on edessä viesti tiistaina.
- Toivon mukaan pojat venyvät, niin saataisiin tehtyä kunnon tulos.
Avausmatkan perusteella yhdeksi mustaksi hevoseksi viestissä on nousemassa Slovenia, jonka kaikki neljä urheilijaa sijoittuivat normaalikisassa 24 parhaan joukkoon. Perinteisesti vahvana pidetty Venäjä yllätti, sillä yksikään itänaapurin edustaja ei pärjännyt Otolle.
Maanantaina MM-kilpailujen ohjelmassa on 22-vuotiaiden normaalimatka 15 km. Tuukalle arvottiin lähtönumero 62.

Otto normaalimatkalla (ammunta, sija, ero kärkeen): 1.ammunta 0-2-5s, 2.ammunta 2-16-57s, 3.ammunta 1-13-1,40min, 4.ammunta 1-12-1,40min, maali 4-10-1,44min.

JuHu


27.01.2019 » Jimi toinen ja Pihka viides Orimattilassa

Orimattilan Lapua-cupin osakilpailu ampumahiihdettiin lauantaina. Noin kahdeksan asteen pakkassäässä ohjelmassa oli normaalimatkat, ja mukana kisaili kaksi SoisAH:n edustajaa.
Jimi Klemettinen sijoittui 15-vuotiaiden poikien kuudella kilometrillä toiseksi. Kolmelta ampumapaikalta tuli yhteensä vain yksi pummi, mutta hiihtosuoritus kärsi kehnohkosti luistaneista suksista.
13-vuotiaiden tyttöjen 4.8 km:n kisassa Pihka Paasonen oli viides. Kahdella ensimmäisellä ampumapaikalla tuli sakkoja 2+3, kunnes kolmanteen ammuntaan tehtiin parin napsun siirto, ja tuloksena oli virheetön ammunta.

JuHu


20.01.2019 » Tuukalla mukiinmenevä kenraali

Tuukka myhäili tyytyväisenä IBU-cupin Arberin osakilpailujen jälkeen. Tavaroita laitettiin kasaan nopeasti kisojen jälkeen, sillä ohjelmassa oli siirtyminen etelä-Saksaan Inzeliin.
- Siellä ollaan muutama päivä ja käydään harjoittelemassa Ruhpoldingissa. Sitten mennään Wienin kautta Slovakiaan, Tuukka selvitti.
Syy tyytyväisyyteen löytyy ammuntatuloksista. Hän selvitti Arberin kolme IBU-cupin osakilpailua (normaali, pika, takaa-ajo) 82 %:n osumatarkkuudella.
Se on jo melkeinpä mestariluokkaa, kun ajatellaan suksella lujaa liikkuvia suomalaisia ampumahiihtäjiä, joita on kovin vähän.
- Kesällä ollut ammunnan tatsi on löytynyt, Tuukka puhisi lievästi innoissaan.
Sunnuntain takaa-ajossa hän sijoittui 20:nneksi. Neljältä ampumapaikalta tuli yhteensä vain kolme ohilaukausta.
- Hiihtäminen oli heikkoa. En vain jaksanut. Vain kaksi viimeistä kierrosta tuli hyvin.
Vaisuudestaan huolimatta Tuukka hävisi hiihto-osuuden nopeimmalle vain reilun minuutin.
Kilpailun voitti nollat ampunut ja maailmancupin osakilpailujakin voittanut Venäjän Anatoli Babikov.
Kenraaliharjotus sujui hyvin, kuten myös pikkuveljeltä Otolta, joka voitti lauantaina normaalimatkan kilpailun Raahessa. 19-vuotiaiden sarjan ylivoimainen voittoaika oli omaa luokkansa myös saman matkan kisailleiden 22-vuotiaiden sarjassa.

JuHu


19.01.2019 » Tuukalta talven parasta

Arberin IBU-cupin pikakilpailu sujui Tuukalta mainiosti. Viidestoista sija 110 osanottajan joukossa on kovan luokan suoritus. ja kolmatta vuotta IBU-cupia kiertävän paajalanmäkeläisen paras sijoitus parani Idren joulukuisen takaa-ajon 27:nnestä sijasta kerralla kaksitoista pykälää.
- Ehdottomasti talven paras kisa. Ehkä koko uran paras pikakilpailu, Tuukka kertoi.
Hän hävisi kilpailun voittaneelle ex-nuorten maailmanmestarille Ranskan Aristide Beguelle 51 sekuntia. Beguen takana oli hurja norjalais- (viisi urheilijaa) ja venäläisrintama (neljä).

Toissa päivänä Saksan A-maajoukkueessa Ruhpoldingissa kilpaillut Philipp Horn oli nyt kolmastoista muutaman sekunnin Tuukkaa nopeampana.
Erinomainen esitys, joka jätti vielä jossiteltavaa. Kuten toissapäivän normaalimatkalla, avasi Tuukka jälleen kovin verkkaisesti.
Hän jäi ensimmäisellä lenkillä puoli minuuttia kärjelle, joka ei ensimmäisen ammunnan jälkeen enää kulkenut juuri Tuukkaa lujempaa.
- En taaskaan lähtenyt tietoisesti hiljaa liikkeelle, mutta niin taisi käydä. Jotenkin tuo varovainen liikkeelle lähtö on jäänyt kummittelemaan.
Ongelman ei pitäisi olla mahdoton korjattavaksi.
- Ei sitä tarvitse erikseen harjoitella. Riittää, kun päättää vaan lähteä räväkämmin liikkeelle.
Puhtaasti sujuneen makuuammunnan jälkeen vauhti oli kohdallaan. Toisella lenkillä Tuukka hiihti puoli minuuttia ennen lähteneen Venäjän Vasili Tomshinin kiinni.
- Ei venäläisen kiinni saaminen yllättänyt. Se oli oikeastaan tavoitteena.
Päivän hiihtoajoissa Tuukka oli verkkaisesta avauskierroksesta huolimatta yhdeksästoista 47 sekuntia nopeinta Norjan Johannes Dalea hitaampana.
- Hiihto kulkee. Missään vaiheessa ei tuntunut pahalta.
Myös ammunta toimi, sillä vain yksi pystypaikan laukaus suhahti ohi.
- Ajattelin hakea ammuntaa osumien kautta. Otin jokaisen laukauksen erikseen.
Aikaa ammuntoihin kului 65 sekuntia, kun nopeimmat ampuivat 48 sekuntiin.
- Minuuttiin pitäisi päästä. Se olisi minulle tällä hetkellä ajallisesti hyvä ammunta.
Olosuhteet Arberissa olivat kisan aikana erinomaiset. Pikkupakkanen ja auringonpaiste kruunasivat hienon ja jännittävän kisan.
Miesten A-maajoukkueen esitykset eivät ole talven kuluessa vielä hurraa-huutoja ansainneet, mutta IBU-cupissa Suomen nuorisoketju on tehnyt selkeästi viime talvea parempaa tulosta. Kun vuosi sitten vain kaksi suomalaista ylsi IBU-cupissa pisteille, niin nyt heitä on jo kuusi kappaletta.
Onnistunut pikakilpailu muutti Tuukan suunnitelmia. Alun perin tarkoituksena oli jättää sunnuntain takaa-ajo väliin ja ryhtyä keskittymään viikon kuluttua alkaviin nuorten MM-kisoihin.
- Niin hyvin kulkee, että lähden mukaan takaa-ajoon, Tuukka summaili.

JuHu


17.01.2019 » Tuukalla lupaava veto Saksassa

Kehnohkosti sujuneen Oberhofin maailmancup-viikon jälkeen Tuukka onnistui kääntämään kelkkansa jälleen oikeaan suuntaan Arberin IBU-cupin normaalimatkalla torstaina. Muutamasta pienestä kömmähdyksestä huolimatta suoritus oli vähintäänkin lupaava.
Ensimmäinen kömmähdys tai pieni virhearviointi tapahtui avauslenkillä. Puoli minuuttia takaa lähtenyt Norjan Sindre Pettersen tuli kantaan jo ennen makuuammuntaa.
- Pikkuisen säikähdin, että lähdinkö tosiaan liian hiljaa. Missään nimessä se ei ollut tarkoitus, Tuukka pohti.

Makuuammunta kulki mukavasti ilman huteja, ja sen jälkeen Tuukka lähti norjalaisen kantaan.
Kaksikko hiihti käytännössä yhdessä maaliin asti. Joulukuussa Norjan maailmancup-joukkueessa mukana ollut Pettersen ei onnistunut pudottamaan suomalaista.
- Itse vedin vain pienen pätkän, muuten tyydyin peesaamaan. Kiitin siitä norjalaista maalissa, Tuukka summaili.
Viidentoista kilometrin rytistys kertoi, että hiihtokunto on kohdallaan.
- Hiihtopäivä oli hyvä. Jaksoin mennä rennosti loppuun asti eikä missään vaiheessa tuntunut vaikealta.
Lähellä Tshekin rajaa sijannut Saksan Arberin talviurheilukeskus tarjosi korkeuseroja. Olihan lähettyvillä myös laskettelurinne.
- Lenkki oli kyllä raju. Mentiin puolitoista kilometriä ylös ja sitten tultiin sama matka alas päin.
Myös ammuntapaikalla oli näkyvissä lupaavia merkkejä, vaikka neljän ammunnan kisa toi viisi ohilaukausta.
- Ensimmäisellä pystypaikalla ammuin ensin kaksi ohi, jonka jälkeen ymmärsin korjata asentoa, ja loput tippuivat.
Toisella makuupaikalla tuli pieniä kömmähdyksiä ja virheitä, jotka toivat kaksi sakkoa lisää.
Viimeinen pysty puolestaan sujui vain yhdellä ohilaukauksella, mikä on talven aiempiin kisoihin nähden positiivista.
- Aika paljon ammunnoissa hyvää. Nyt tuntuu siltä, että kyllä pystykin alkaa toimimaan, Tuukka analysoi.
Maalissa hän oli 106 osanottajan joukossa 30. Norjan Pettersen ampui yhden pummin vähemmän ja sijoittui 15:nneksi. Hiihtoajoissa Tuukka oli 12:nneksi nopein.
Kilpailun voitti Venäjän Aleksander Povarnitsin.
Lauantaina Tuukka osallistuu Arberissa pikakilpailuun, jonka jälkeen alkaa keskittyminen nuorten MM-kisoihin, jotka käynnistyvät reilun viikon kuluttua Osrbliessä Slovakiassa.

JuHu


13.01.2019 » Tuukka jatkaa IBU-cupissa

Alavireisesti sujuneiden Oberhofin maailmancup-kisojen jälkeen Tuukka suuntaa Arberiin Saksaan, missä jatketaan IBU-cupia.
- Torstaina olisi normaalimatka ja lauantaina pikakilpailu. Pitää saada kisoja alle, jos se ammunta sieltä löytyisi, Tuukka puhisi raskaan viestin ankkuriosuuden jälkeen.
Molemmat ampumapaikat toivat viestissä yhden sakkoringin eli kahdeksalla paukulla tippui neljä taulua. 50%:n osumatarkkuus on kesy, kun ollaan maailmancupissa.
- Ankkuriosuus lähti hyvin ja hiihto kulki ensimmäisellä lenkillä. Makuuammunnassa huomasin taas tuulen puhaltelevan vähän joka puolelta eikä siitä tullut yhtään mitään. Kun ei osu, niin ei se vaan osu, Tuukka kuittasi.
Lähellä Tshekin rajaa sijaitseva Arber on jo hieman Oberhofia korkeammalla. Kisaladun huippukohdat kohoavat yli tuhannen metrin.

JuHu


13.01.2019 » Otto kisaili pisteille Puolassa

Oton rykäisyt Duszniki-Zdrojn IBU-cupin pikakilpailuissa toivat lauantaina 43:nnen ja sunnuntaina 38:nnen sijan. Pisteitä jaetaan maailmancupin tavoin 40 parhaalle, joten pistepussi kasvoi muutamalla (kolmella) pisteellä.
- Olen kisoihin tyytyväinen. Kokonaisuudessaan meni hyvin, Otto pohti kahinan jälkeen.
Lajille tyypillisissä jälkilöylyissä Otto nosti esille makuuammunnat, joista tuli vain yksi sakko lauantaina.

- Lauantaina tein makuulta yhden ison virheen, mutta kyllä muuten se on varmalla pohjalla. Pystyä pitää vielä hioa ennen Slovakian kisoja.
Pystyammunnat toivat molempina päivinä kaksi sakkokierrosta.
Otto hävisi lauantaina samat sakot ampuneelle parhaalle suomalaiselle Jaakko Rannalle 15 sekuntia. Otto oli hiihtämällä kolme sekuntia nopeampi, mutta liukkaana ampujana Ranta käänsi tilanteen edukseen ammuntapaikoilla.
Lauantain tuloksissa huomio kiinnittyy Slovenian Alex Cisarin 32:een sijaan. Oton ikäluokkaa oleva kilpakumppani kuuluu maansa A-maajoukkueeseen, ja on yleensä ollut ikäistensä kärkipäätä. Nyt hän ampui yhden sakon Ottoa vähemmän, ja oli tuloksissa 36 sekuntia edellä. Ei enää kovinkaan kaukana...
Myös sunnuntaina Otto oli kisan toiseksi paras suomalainen. Nollat ampunut Otto Eemil Karvinen ehti kaksi pykälää edelle, ja ylsi ensimmäistä kertaa urallaan IBU-cupin pisteille.
Duszniki-Zdrojn kisamaastoa Otto kuvasi rankaksi, koska selkeät palauttavat laskut puuttuivat.
- Yksi iso mäki siellä oli lenkin loppupuolella, ja sitä oli mukava kivuta ylöspäin.
Muutoin Tshekin rajan tuntumassa sijaitseva paikkakunta ei miellytä.
- Täällä haisee pahalle. Haju on vielä ikävämpi kuin Varkaudessa, hän kuvasi.
Joka tapauksessa ampumahiihto on rantautumassa vauhdilla Puolaan.
- Missään IBU-cupin osakilpailussa en ole nähnyt näin paljon yleisöä. Se piti kunnon mekkalaa kisan aikana, Otto totesi.
Puolasta Otto palaa kotimaahan ja pakkasen salliessa osallistuu viikonlopulla Oulun kansallisiin.

JuHu


13.01.2019 » Jimi tulitti sakkoja

Jimi Klemettisen osalta eivät Lapua-cupin osakilpailut lauantaina Jalasjärvellä ja sunnuntaina Kauhajoella tuoneet toivottua tulosta. Hyvänä ampujana tunnettu nuorukainen ampui Jalasjärvellä kolmen ammunnan normaalimatkalla tuhdisti viisi sakkoa ja sijoittui 20 osanottajan joukossa yhdenneksitoista.
Kauhajoella kahden ammunnan pikakilpailu toi seitsemän sakkoa ja 16:nnen sijan.
- Sakkoja tuli ainakin riittävästi. Jalasjärvellä oli tuulta jonkin verran enkä osannut korjata. Kauhajoella ei tuullut yhtään, mutta ei vaan osunut, Jimi pudotteli hieman pettyneenä.
Hiihto kärsi viime aikojen sairastelusta.
- Olin tammikuun ensimmäisen viikon kipeänä, mikä tuntui vielä jaloissa. Hapotti heti lauantain avauslenkillä.

JuHu


11.01.2019 » "Mukavaa oli ammuntaan asti"

Tuukan kauden maailmancup-avaus suli ampumapaikalle. Viisi sakkoa oli liikaa pikakilpailussa, ja toi tulokseksi 99:nnen sijan.
- Oli kivaa ensimmäiseen ammuntaan asti. Huomasin tuulen suunnan muuttuneen ja yritin ottaa sen huomioon, mutta kaksi ensimmäistä meni ohi, numerolla yksi kilpailuun startannut leppävirtalainen kertoi.
Pystypaikka toi kolme sakkokierrosta lisää.
- Pysty kulki kauden aikaisempien kisojen malliin. Ammuin kaikki ohilaukaukset sentin verran liian alas.
Hiihtäminen sujui suurimman osan lenkistä hyvin. Ongelmat ilmenivät vasta stadionille tuovassa nousussa.
- Tosiaan aika erikoinen tilanne, jota en osaa analysoida. Yli kaksi kilometriä meni jokaisella lenkillä mukavasti, ja väliaikojen mukaan Saksan Lesser hiihti vain hieman lujempaa.
Stadionille tultaessa urheilijoiden piti kiivetä yksi kumpare ylös, ja siinä Tuukan meno piiputti kerta toisensa jälkeen.
- Oli vastatuulta enkä vaan saanut kehoa millään liikkeelle. Muut menivät kovempaa, vaisua loppuaan ihmetellyt Tuukka selitti.
Takaa-ajokilpailuun oikeuttava 60.sija jäi Tuukalta kahden minuutin päähän.
- Ei tämän päivän kisalle voi antaa kovin hyvää arvosanaa.
Seuraavana on vuorossa viesti sunnuntaina.
- Siinä olisi tarjolla ankkurin paikka, Tuukka paljasti.

JuHu


06.01.2019 » Veljeksille voitot näyttökilpailussa

Otto Invenius voitti 19-vuotiaiden ja Tuukka Invenius 22-vuotiaiden yhteislähdöt Ampumahiihtoliiton junailemissa näyttökilpailuissa Kontiolahdella loppiaisaattona. Kisojen avulla liiton valmennusjohto tarkkaili urheilijoiden nykykuntoa lähestyviä arvokisoja silmälläpitäen.
Soisalon Ampumahiihtäjistä kisoihin osallistui neljä urheilijaa. Inveniuksen veljesten lisäksi mukana olivat Santeri Kolehmainen ja Anssi Kuittinen. Santeri sijoittui 22-vuotiaissa viidenneksi ja Anssi 19-vuotiaissa yhdeksänneksi.

Veljeksien valinta nuorten MM-kisoihin on ollut käytännössä varmaa jo jonkin aikaa, mutta kolmatta edustajaa SoisAH ei taida tällä kertaa saada Slovakiaan.
Santerin paras vire on ollut kateissa alkutalven ajan.
- Hiihtäminen oli tänäänkin vaikeantuntuista. Ihan kuin se ei olisi käynnistynyt kunnolla missään vaiheessa, Santeri kuvaili tuntemuksiaan ja suunnitteli jo keskittyvänsä kevättalven kisoihin.
- Ei muuta kuin lisää treeniä ja katsotaan sitten lopputalven kisoissa josko kulkisi paremmin.
Myös Anssi harmitteli hiihtoaan.
- Keli oli pakkasen takia nahkea, mutta niin oli hiihtäminenkin. Eikä luistokaan ollut paras mahdollinen, Anssi pudotteli.
Sen sijaan ammuntaan nelikko oli koko lailla tyytyväinen. Ja erikoista kyllä, jokainen seuran urheilija ampui neljän ammunnan kisassa viisi sakkorinkiä eli jokaisen osumaprosentti oli tasan 75.
Otto kuitenkin nosti esille ensimmäisen pystyammunnan, josta livahti kolme ohi.
- Sitä pystyä lukuun ottamatta olen erittäin tyytyväinen kisaan. Hiihto kulki hyvin ja suksi pelasi, torstainen kohti Puolaa matkaava nuorempi-Invenius tarinoi.
Puolassa ohjelmassa on miesten IBU-cupissa kaksi pikakilpailua.
- Ne käyvät ohjelmaan, mutta sitten palaan koti-Suomeen. Nimesivät minut myös seuraavan viikonlopun IBU-cupiin Saksaan, mutta se on tässä vaiheessa liian raskasta, Otto tokaisi.
22-vuotiaat kisasivat yhtä aikaa yleisen sarjan kanssa, ja Tuukka ehti maaliin kolmantena Tero Seppälän ja Matti Hakalan jälkeen.
- Vähän jalat olivat jumissa harjoittelun jäljiltä, mutta kaikkiaan ihan jees-kisa. Tarkoituksena oli tehdä rauhallisesti oma peruskisa, ja siinä onnistuin. Ammuntapaikalla tulos ei täysin vastannut tuntemuksia, Tuukka mietti.
Tuukalla on edessään lähtö maailmancupiin Oberhofiin Saksaan jo maanantaina.

JuHu


26.12.2018 » Veljekset maailmalle

Inveniuksen veljesten matkat maailmalle jatkuvat, mutta tammikuu aloitetaan eri osoitteissa. Tuukka valittiin maailmancupin joukkueeseen Oberhofiin Saksaan, kun taas Otto suuntaa IBU-cupiin Duszniki-Zdrojihin Puolaan.
Tällä kertaa kilpailut käydään kohtuullisen matalalla, sillä perinteinen kisapaikka Oberhof sijaitsee noin 800 metriä ja uudempi tulokas D-Z noin 650 metriä meren pinnan yläpuolella.

Maailmancupin 4. etappi Oberhof, Saksa:
Pe 11.1. klo 15:30 pikakilpailu
La 12.1. klo 16:00 takaa-ajo
Su 13.1. klo 15:30 viesti

IBU-cupin 4. etappi Duszniki-Zdroj, Puola:
La 12.1. klo 14:00 pikakilpailu
Su 13.1. klo 14:00 pikakilpailu


16.12.2018 » Pystyä vaille valmista

Junioreiden IBU-cup Sveitsin Lenzerheidessa oli juuri niin kovatasoinen kuin ennalta aavisteltiin. Poikien kisoissa oli molempina päivinä noin 130 osanottajaa, ja mukana oli kilpailijoita peräti 33 maasta, kun myös Chile sai edustajansa liikkeelle sunnuntain pikakilpailussa.
Inveniuksen veljesten esitykset olivat pikkuista vaille täydellisiä. Hiihtovauhti riittää ja makuuammunta toimii. Vain pystyammunnan keskeneräisyys esti huippusijoitukset.
Tuukka oli lauantain normaalimatkalla kymmenes, mutta sunnuntain kisa mureni neljä sakkoa tuoneelle pystypaikalle.

- Tulin toisen lenkin liian kovaa. Se sotki pystyn, Tuukka pohti kisan tauottua.
Tulosluettelo kertoo, että Tuukan toinen lenkki oli tosiaan lennokas, koko porukan neljänneksi nopein vain neljä sekuntia kilpailun voittanutta Venäjän Vjatsheslav Malejevaa hitaammin.
Kun myös makuulta tuli yksi rinki, oli lopputuloksena viidellä sakolla sijaluku 49.
Hiihtoajoissa Tuukka oli jälleen yhdeksänneksi nopein, vaikka meno ei oikein maistunut.
- Suksi oli kunnossa, mutta lihakset olivat pahasti jumissa eikä hiihtäminen ollut missään vaiheessa helppoa.
Otto puolestaan oli sunnuntaina hyvässä vedossa. Makuulta putosivat kaikki taulut, ja pystyammuntaan tultaessa hän oli väliajoissa komeasti yhdeksäntenä.
- Hiihto tuntui hyvältä, vaikka suksi ei ollut nyt kunnossa. Testauksen aikana taivaalta tuli lunta, mikä sotki parhaan parin, Otto kertoi.
Pystyltä hän ampui kaksi ohi.
- Kyllä pystykin alkaa olla jo hyvllä mallilla. Nyt toinen huti oli aivan rajalla. Se toinen meni enemmän ohi.
Otto oli maalissa sijalla 18 vajaat kaksi minuuttia Malejevasta. Yhdellä sakolla hän olisi kilvoitellut kymmenen joukkoon pääsystä ja puhtaalla ammunnalla sijoista 3-6.
- Näistä kisoista jäi varmasti hyvä maku. Pakkohan tuloksiin on olla tyytyväinen, Otto pudotteli iloisena.
Hiihtoajoissa hän oli sunnuntaina 21. Isoveli oli suksella noin puoli minuuttia nopeampi.
Viikonvaihteen kisoissa veljekset selvisivät makuuammunnoista lähes virheittä, sillä Otto ei ampunut yhtään ohi eikä Tuukallekaan tullut kuin yksi pummi.
Sen sijaan pystyä pitää vielä hioa. Otto ampui jokaisella kolmella pystypaikalla kaksi hutia eli yhteensä kuusi ohilaukausta. Tuukka pisti vielä yhden "paremmaksi".
Junioreiden IBU-cupissa on vain yksi sarja, alle 22-vuotiaat. Kuuden viikon kuluttua Osrbliessä Slovakiassa alkavissa nuorten MM-kisoissa kilpaillaan sekä 22- että 19-vuotiaiden sarjoissa eli veljeksille on omat sarjansa.

JuHu


16.12.2018 » Kirjavaa tekemistä Kontiolahdella

Kontiolahden normaalimatkat sunnuntaina tarjosivat niin SoisAH:n urheilijoille, huoltajille kuin katsojillekin kirjavia kokemuksia.
Ampumahiihdossa on kyse lajista, jossa muuttujia riittää. Pitäisi hallita hiihtäminen, ampuminen ja niihin sisältyvät moninaiset yksityiskohdat olosuhteita myöten.
Tulosta syntyi, myös ykkössijoja. Sarjavoittajina kotiin palasivat lauantain kakkoset, 22-vuotiaiden Santeri Kolehmainen sekä 11-vuotiaiden Pilke Paasonen.
Kolehmainen teki alusta alkaen hyvää työtä ja selvitti kolme ensimmäistä ammuntaa yhdellä sakolla.

- Erehdyin kolmannen ammunnan jälkeen miettimään, että voitto tulee, vaikka ampuisin viimeiseltä paikalta kaksi ohi. No-oh, kaksi viimeistä meni sitten ohi, Santeri naurahti.
Joka tapauksessa voitto oli koko lailla ylivoimainen. Kouvolan Viljami Pätäri sijoittui kakkoseksi samoilla sakoilla liki minuutin perässä. Lauantain voittaja Kontiolahden Otto-Eemil Karvinen jäi nyt kolmanneksi yli 1,5 minuutin päähän ammuttuaan kuusi sakkominuuttia.
- Oli hyvät olosuhteet. Tuuli pysyi maltillisena ja hiihtoura oli kova, Santeri selitti.
Vastikään yhdeksän vuotta täyttänyt Pilke Paasonen nappasi uransa ensimmäisen voiton kansallisella tasolla. Huoltoporras onnistui lukemaan tuulta ja säätämään tähtäimiä, sillä kohdistuspaikka ja kilpailun ampumispaikka olivat kaukana tosissaan, ja alueella oli jonkin verran tuulen henkäilyä.
Pilke ampui ensimmäiseltä paikalta kaksi sakkoa, mutta toinen sujui puhtaasti. Eroa lauantain voittajaan Kouvolan Hilma Hyyryseen syntyi 15 sekuntia.
Vanhempi sisko Pihka Paasonen kulki jälleen suksella mukavasti. Kolmelta ampumapaikalta tulleet seitsemän hutia pudottivat sijaluvun seitsemänneksi.
- Pihkan aseessa kaikki ei ole kohdallaan. Huomasin jokin aika sitten, että etutähtäin oli irti. Nyt se on kunnossa, mutta jotakin säätämistä siinä on edelleen, kertoi huioltajaisä Janne Paasonen.
15-vuotiaiden poikien kisassa Jimi Klemettinen sijoittui kuudenneksi ammuttuaan kolmelta paikalta viisi sakkoa. Tulos ei tyydyttänyt.
- Ei luistanut suksi eikä kulkenut hiihto. Ja tuuli vei paukut ohi, Jimi tuhisi harmissaan.
13-vuotiaiden poikien normaalimatkalla Otto Konttinen oli kuudes. Suksi kulki, joskin sakkoja tuli hiukan liikaa.
- Kyllä kohdistaminen onnistui. Nyt ei vaan hallittu tuulta. Oikealta tullut puhuri vei osumat kello yhdeksään. Muutama osuma oli aivan rajalla, isä-Timo analysoi.
Kuittisen sisaruksista Anssi jatkoi 19-vuotiaiden sarjassa lauantain linjalla.
- Ammuntaan olen tyytyväinen. Kolme pummia neljän ammunnan kisassa ei ole huonosti. Hiihtovauhtia vaan pitäisi saada jotenkin ylöspäin, kahdenneksitoista sijoittunut Anssi pohdiskeli.
17-vuotiaiden tyttöjen sarjassa yhdenneksitoista sijoittunut Essi Kuittinen poksutteli peräti kaksitoista sakkoa.
- Ammunta oli sekaisin alusta alkaen. Jo kohdistaessa ammuin vähän joka puolelle taulua, Essi kuittasi epäonnekkaan päivänsä.

JuHu


15.12.2018 » Santeri ja Pilke toiseksi Kontiolahdella

Ei osunut sarjavoittoja seuran urheilijoille Kontiolahden pikakilpailuissa lauantaina, mutta kakkospallille ylsivät Santeri Kolehmainen 22-vuotiaiden ja Pilke Paasonen 11-vuotiaiden sarjoissa.
Santeri sai tunnustaa Kontiolahden Otto-Eemil Karvisen paremmakseen.
- Kilpailu oli talven paras. Huilailin viime viikolla, niin suksikin lähti kulkemaan vähän paremmin. Otto-Eemil on hiihtänyt lujaa viime aikoina ja eroa jäi vielä, vaikka jonkin verran olen saanut sitä kavennettua, Santeri summaili.

Karvisen tulos olisi riittänyt voittoon myös yleisessä sarjassa, ja Santerikin olisi sijoittunut aikamiesten joukossa neljänneksi.
- Ampuminen ei ollut tänään helppoa. Pystystä kaksi meni ohi, jonka jälkeen piti ottaa asento uudelleen. Ei se ollut helppoa senkään jälkeen, vaikka sain taulut alas, Santeri selvitti.
Paasosen sisarukset ylsivät ampumahiihtouransa parhaisiin suorituksiin. Pilke ampui vain yhden ohi, ja sijoittui sarjassaan toiseksi vain neljä sekuntia Kouvolan Hilma Hyyryselle hävinneenä.
Pihka ampui 2+1 sakkoa ollen 13-vuotiaiden kisassa neljäs. Ammunta ei ollut aivan huippua, sen sijaan suksella tyttö pysyi mukavasti kärkinimien vauhdissa.
15-vuotiaiden poikien sarjaan noussut Jimi Klemettinen ampui molemmilta paikoilta yhden sakon sijoittuen neljänneksi. Sarjan voitti ylivoimaisesti "Puijon hirmu" Arttu Heikkinen, joka samoilla sakoilla jätti Jimiä yli kaksi minuuttia.
Jimi suhtautui tilanteeseen realistina.
- Kaikki edellä olevat ovat vuotta vanhempia. Olin oman ikäluokan kavereista paras, vaikka vähän veto loppui hiihtämisestä viimeisellä kierroksella.
Otto Konttinen ampui 4+2 sakkoa ja sijoittui 13-vuotiaiden sarjassa seitsemänneksi.
- Kohdistus vaikutti onnistuneelta, mutta kisassa rasituksen alla laukaukset menivät alas. Täytyy korjata kohdistusta ylemmäksi sunnuntaina, pohdiskeli huoltajaisä Timo.
Kuittisen sisaruksista Essi oli tyytyväisempi.
- En saanut hiihtäessä kaikkea irti, mutta ammunta oli talven parasta. Hyvä sijoitus oli muutaman sekunnin päässä, 17-vuotiaiden sarjassa kahdeksanneksi sijoittunut Essi harmitteli.
Viisi sekuntia paremmalla ajalla sijaluku olisi korjaantunut kolme pykälää ylemmäksi.
19-vuotiaiden kisassa sijalle kahdeksantoista ampunut ja hiihtänyt Anssi Kuittinen oli hiukan alamaissa.
- Tässä on pidetty jo pari flunssaa alkutalven aikana eikä hiihtäminen tunnu erikoisen hyvältä. Suksessa ei ollut vikaa, makuuammunnassa tuli yksi sakko liikaa, yhteensä 2+1 sakkoa ampunut Anssi laski.

JuHu


15.12.2018 » Tuukka kymmenes Sveitsissä

Nuorten IBU-cup käynnistyi Inveniuksen veljeksiltä mukiin menevästi. Tuukka sijoittui kymmenenneksi ja Otto 25:nneksi Lenzerheidessa Sveitsissä käydyssä normaalimatkan kilpailussa, johon oli ilmoittautunut 130 urheilijaa kaikkiaan 32 maasta.
Kisan voitti Italian Patrick Braunhofer ennen Sveitsin Sebastian Stalderia. Kärkikaksikko selvitti neljän ammunnan kilpailun ilman sakkominuutteja.

Veljekset ampuivat molemmat makuut puhtaasti, mutta pystyiltä tuli Tuukalle kolme ja Otolle neljä sakkoa.
Tuukka hävisi voittajalle 2,52, joten nolla-ammunta olisi riittänyt ykkössijaan.
- Olen kisaan tyytyväinen. Muutama sakko tuli pystystä, mutta kaikkiaan varmasti uran paras normaalikisa, Tuukka summaili.
Viime aikoina yskähdellyt pystyammunta tuntuu jo paremmalta.
- Kävin viikolla Vuokatissa, missä Niko (Aapajärvi, nuorten MM-ryhmän vetäjä) antoi hyviä neuvoja, joiden avulla ammunta on parantunut.
Hiihtoajoissa Tuukka oli porukan yhdeksänneksi nopein, vaikka meno ei oikein maistunut.
- Tosi raskaalta tuntui. Taisin vielä valita väärän suksen. Ylämäet pääsin aika hyvin ylös, mutta tasaisilla ei löytynyt kunnollista iskua, Tuukka ruoski itseään.
Myös Otto piti kisaansa plus-merkkisenä.
- Tämän hetken tilanteeseen nähden neljä sakkoa on ookoo, mutta vähän tuo toinen pysty jäi harmittamaan. Kolme ensimmäistä taulua putosi ja asento tuntui hyvältä. Siitä huolimatta kaksi viimeistä meni ohi, Otto puhisi. Hän hävisi hiihtoajassa isoveljelleen 47 sekuntia.
- Hiihtäminen näissä korkeuksissa tuntui ihan hirveältä, Tulos oli kuitenkin ookoo.
Oman ikäluokkansa (s. 2000) vastustajista Otto nosti esille Slovenian Alex Cisarin, joka sijoittui hyvän ammunnan turvin peräti kuudenneksi.
- Cisar on kova kaveri. Tiedän hänet jo aiemmilta vuosilta, Otto kuittasi.
Hiihtoajassa Cisar hävisi Otolle 41 sekuntia, mutta taulut tippuivat.
Normaalimatka painottaa tunnetusti ammuntaa. Pelkkä hiihtovauhti ei tuo menestystä, kuten Saksan latuhirmu Danilo Riethmüller sai nyt todeta. Hän oli ladulla selvästi nopein, mutta seitsemän sakkominuuttia pudottivat sijaluvun 34:ään.
Sunnuntaina ohjelmassa on pikakilpailu.

JuHu


03.12.2018 » Pysty nakersi takaa-ajon vahvaa alkua

Idren tiukka IBU-kisaviikonloppu päättyi raskaissa oloissa käytyyn takaa-ajokilpailuun. Lauantaina loistavasti onnistunut Otto pääsi liikkeelle kymmenentenä 55 sekuntia kärjen jälkeen, ja isoveli Tuukka 40:nneltä sijalta 2,14 ykkösestä.
Neljä sekuntia Oton perään lähtenyt Saksan Philippe Nawrath tuli kahdessa ensimmäisessä laskussa kannoille ja työnsi sauvoista Ottoa edellään.

- Suksi ei ollut huippukunnossa. Kolmannessa laskussa laskin hänet suosiolla edelle enkä pysynyt edes peesissä, Otto selvitti tuntojaan, kun kaverilla oli selvästi liukkaampi väline alla.
Joka tapauksessa Otto kamppaili urhoollisesti viime talvena Hochfilzenissä maailmancupin pikakilpailussa yhdeksänneksi sijoittuneen Nawrathin mukana. Kun kumpikin ampui makuut samalla tavalla 0+1, niin kolmannen lenkin alkaessa saksalainen oli vain kymmenkunta sekuntia kymmenentenä painanutta 17-vuotiasta leppävirtalaista edellä.
Yhtä lailla Tuukka tuli makuupaikkojen täysosumilla vauhdilla kohti kärkeä. Hän lähti kolmannelle lenkille sijalla 21, ja eroa keulaan oli 1,57 eli 17 sekuntia vähemmän kuin startissa. Otto kulki vielä 49 sekuntia edellä.
Mutta marginaalit ovat ampumahiihdossa hiuksenhienot ja sijoitukset muuttuvat nopeasti, jos eri osa-alueet ovat huippukunnossa tai vasta kehitysvaiheessa.
Makuupaikat Oton kanssa käytännössä yhtä matkaa liikkunut Nawrath ampui ainoana kilpailijana molemmat pystypaikat nollille, ja nousi takaa-ajokilpailun voittajaksi.
Otto tulitti pystyiltä 2+4 sakkoa, ja Tuukka 2+3 sakkoa, jotka pudottivat sijalukua.
- Olo oli jo lauantaina tosi väsynyt, ja nyt pystypaikalla selkä tuntui kipeältä enkä löytänyt kunnollista asentoa, Otto harmitteli.
- Olisi ollut taas kunnon sijaluku tarjolla, jos olisi vähän paremmin osunut, hän jatkoi.
Tuukan mono oli syönnillään, ja hän huomasi veljensä viimeisen pystypaikan jälkeen sakkoringillä.
Otto paineli maastoon 12 sekuntia edellä, mutta se ei nyt riittänyt.
- Viimeisessä nousussa ennen maalialuetta Otto ja Harjulan Tuomas tulivat selkä edellä vastaan, myhäili Tuukka, joka nosti viimeisellä lenkillä sijoitustaan peräti kuudella pykälällä.
Hän oli maalissa 2,37 kärkeä perässä sijalla 27.
- Nousujohteiset kisat. Ensimmäisessä sijalla 74, sitten 40 ja tänään jo 27, Tuukka summaili.
Otto oli maalissa 29. kolme sekuntia Tuukan perässä.
Seuraavan kerran veljekset tarttuvat tositoimiin Sveitsin Lenzerheidessä joulukuun puolivälissä. Silloin "mittarit" ovat maltillisemmat, sillä kyseessä on kauden ensimmäiset junioreiden IBU-cupin osakilpailut eli veljekset pääsevät ottamaan mittaa oman ikäluokan vastustajista.

JuHu


01.12.2018 » Otto täräytti huippusuorituksen

Torstain kisan jälkeen Otto arveli, että tuulettomassa säässä hän pystyy ampumaan nykytaidoillaan pikakilpailun läpi parilla sakolla. Lauantaina Idressä puhalteli kuitenkin ilkeä tuuli, ja lisäksi ampujille tuli lisähuolia lumisateesta.
Olosuhteet olivat erittäin vaativat, mutta sisupussina tunnettu Otto tarttui haasteeseen kiinni.
- Oli raskas keli. Hiihtäminen tuntui vaikealta, Otto tunnusti muutama tunti kisan jälkeen.

Ja vaikka kisasta oli aikaa jo tunteja, ei kisan jälkeen iskenyt tärinä ollut helpottanut.
- Lopputulos oli sen laatuinen, että kädet tärisevät vieläkin.
Loistosuoritus alkoi kypsyä juniorin mielessä makuuammuntapaikalla, joka sujui ilman ohilaukauksia.
- Ajattelin, että menipä se siististi ja lähdin innolla jatkamaan.
Jalat eivät olleet huipputikissä, joten toisella lenkillä hän jätti turhat pyristelyt ja tyytyi peesaamaan avauslenkillä ollutta tshekkiä.
- Sain hiukan levättyä ja pystypaikalla kolme ensimmäistä taulua tipahti. Silloin aloin miettimään, että voiko tämä tosiaan sujua näin hyvin. Tuli mieleen, että vaikka kaksi viimeistä menisi ohi, niin kisa olisi jo hyvällä mallilla.
Neljäs laukaus luiskahti niukkaakin niukemmin ohi, mutta viimeinen tipahti.
- En varmasti ole koskaan joitakin harjoituskisoja lukuunottamatta selvinnyt yhdellä sakolla, Otto ihmetteli.
Loistoammunta hankalissa oloissa takasi erinomaiset asemat.
- Suksihuoltaja karjui pystypaikan jälkeen, että olen neljäntenä. Vaikka hiihtäminen ei ollut helppoa, nousi motivaatio huippuunsa.
Muutama peräpään lähtijä tuli vielä ohi, mutta kymmenes sija yli 90 miehen joukossa on 17-vuotiaalle käsittämättömän kova suoritus. Viidenkymmenen parhaan joukossa oli kaksi muuta alle 20-vuotiasta, Tshekin Stvrtecky ja Bulgarian Stojanov, jotka kaksi vuotta Ottoa vanhempina sijoittuivat juuri ja juuri neljänkymmenen joukkoon.
Edelllisen kerran suomalaismies on sijoittunut IBU-cupissa kymmenen parhaan joukkoon neljä vuotta sitten, kun Kymen Ville Simola oli Idressä täsmälleen kymmenens.
Sunnuntain takaa-ajoon lähdetään lauantain pikakilpailun tulosten perusteella.
Kärjestä starttaa 24-vuotias Ranskan Aristide Begue, joka on neljän vuoden takakinen nuoren maailmanmestari. Otto lähtee 56 sekuntia perään.
- Takaa-ajoa tässä olen jo ehtinyt jännittämään. Aika hyvä lähtöpaikka. Tuntuu siltä, ettei nyt tarvitse itse vetää. Voi olla peesiapua tarjolla, Otto naurahti hirtehisesti.
Oton perään starttaavat muidenmuassa torstain voittaja Venäjän Babikov (voittanut takaa-ajoja maailmancupissa) 16 sekunnin päästä ja Ranskan kokenut Simon Fourcade 25 sekunnin päästä.
- Ajattelinkin siinä kisan jälkeen lämmittelylenkillä, että en taida mennä tänään ottamaan fanikuvaa Fourcadesta.
Nuorelle miehelle kolmas kisa neljään päivään on raskas kakku, joten palautumisella piti olla kiire lauantaina.
- Niin piti, mutta kun tämä tärinä ei anna periksi. Ruokailu sujui onneksi hyvin, mutta palautusjuoma ei mene alas eikä päikkäreiden ottamisesta tule mitään, kun ei sitten millään nukuta.
Isoveli Tuukka menetti Oton huiman suorituksen myötä Soisalon Ampumahiihtäjien seuraennätyksen, joka oli Obertillachin 30. sija viime talvena. Tällä kertaa Tuukka oli viimeisellä pistesijalla eli sijalla 40.
Kyseessä oli jo kuudes kerta, kun Tuukka sijoittuu IBU-cupissa 40 parhaan joukkoon.
- Oli Otolta kova suoritus, on se vaan tunnustettava.
Tuukka starttaa takaa-ajoon 1,19 Oton jälkeen, joten ladulla ja ampumapaikoilla käy sunnuntaina kova kuhina.
- Hiihtäminen oli tänään aika hyväntuntuista. Kaksi ensimmäistä lenkkiä tuli vähän niinkuin käsijarru päällä, mutta viimeisellä lenkillä irtosi kunnolla, Tuukka analysoi.
Hän oli hiihtoajoissa 22. nopein, ja liki puoli minuuttia pikkuveljeään nopeampi.
Ammunnan viisi sakkoa pudottivat sijalukua.
- Makuulta ampumainen tuntui helpolta, mutta pysty ei oikein toimi. Huomenna on sitten kaksi pystyä ohjelmassa, joten jos vaikka jonkun taulun saisi alas silloinkin, Tuukka veisteli.

JuHu


30.11.2018 » Ammunta yski Idressä

Ei ihan putkeen, mutta oli siellä positiivisiakin asioita. Nimittäin veljesten IBU-cupin avauksessa Idressä Ruotsissa.
Tuukka jatkoi kehnoja ammuntojaan, ja tulitti makuupaikan kahden hudin jatkoksi pystystä kaikki viisi ohi. Loppumatka meni sitten lenkkivauhtia ja toi sijan 74.
Otto puolestaan tekaisi jälleen kovan suorituksen. Viidestä ohilaukauksesta huolimatta hän sijoittui 50:nneksi ja eroa viimeiseen pistesijaan (=40.) jäi vaivaiset 36,5 sekuntia.

Äänestä kaikui lievä jännitys, kun Otto selvitti tuntojaan ensimmäisestä oikeasta kisasta "isojen poikien" joukossa.
- Olihan se yllätys. Eikö nämä tosiaankaan kulje tämän lujempaa, Otto äimisteli.
Hiihtoajat kertovat totuuden. Nuori mies hävisi suksella nopeimmille vain reilun minuutin, 1.05, ja oli hiihtoajoissa 38:nneksi nopein.
Kisan voittanut Venäjän Anton Babikov ampui nollat ja oli ladulla 57 sekuntia Ottoa nopeampi. Ja esimerkiksi neljänneksi sijoittunut venäläinen Sergei Korastylev hiihti kympin vain yhdeksän sekuntia suomalaisjunnua vauhdikkaammin.
Eroa syntyy vielä ampumapaikoilla sekä nopeudessa että osumistarkkuudessa.
- Hankala keli. Tuuli oli niin kova, etteivät meikäläisen taidot vielä riitä sen hallitsemiseen, Otto tunnusti rehdisti.
- Jos tuulta ei juuri olisi, niin uskon pystyväni makuulta nollaan tai yhteen ja pystystä yhteen tai kahteen sakkoon.
Kaiken kaikkiaan Otto suhtautui avaukseen, ja sen tuomaan oppiin innokkaasti.
- Tämä toi kasapäin itseluottamusta. Nyt on hyvä lähteä jahtaamaan pisteitä lauantain pikakilpailuun.
Myös Tuukka löysi IBU-cupin avauksesta positiivisia asioita.
- Tulin juuri syömästä ja oli muuten harvinaisen hyvää jauhelihapihviä. Hotellikin on hieno, Tuukka pudotteli taustoista.
Itse kisasta kommentit ovat rauhallisempia.
- Meni sillä lailla, että ei se voi tästä enää alemmaksi vajota. Tulipahan lenkki tehtyä.
Vaikka muutamat viime kisat ovat menneet ammunnan osalta pieleen, ei usko lopu.
- Lauantaina laitetaan taas uutta matoa koukkuun. Jotakin siihen ammuntaan pitäisi keksiä, kun ei täällä mitkään hiihtoputkiolot vallitse, Tuukka murjaisi vihjaten kotikunnan kehnoihin harjoitusoloihin.
Suomalaisista parhaiten menestyi Tuusulan Tuomas Harjula, joka mukavan ammunnan (1+1) turvin sijoittui 45:nneksi.

JuHu


19.11.2018 » Tuukka ja Otto Ruotsiin

Suomen Ampumahiihtoliitto valitsi kaksi Soisalon Ampumahiihtäjien urheilijaa IBU-cupin avauskilpailuihin Ruotsin Idreen. Marras-joulukuun vaihteessa käytäviin kisoihin matkaavat Inveniuksen veljekset, Otto ja Tuukka.
Maajoukkuetarkkailut Oloksella voitolla avannut Tuukka takerteli ammuntansa kanssa Kontiolahden viikonloppuna, joten mahdollinen maailmancup-edustus vaihtui pykälää alemmaksi.
- Kyllä tämä käy minulle hyvin. Ruotsin reissu sopii yhteen joulukuun koulukiireiden kanssa, Tuukka pohdiskeli.

Hän on osallistunut IBU-cupin osakilpailuihin jo kahtena edellisvuonna. Parhaana sijoituksena, ja SoisAH:n ennätyksenä, on viime talven 30. sija Obertillachin normaalimatkalta.
- Nyt tavoitteena on sijoitus kahdenkymmenen joukkoon. Ja vähimmäistavoitteena tietysti pikkuveljen lyöminen, vanhempi-Invenius suunnitteli leppoisasti hampaita kiristäen.
Joulukuussa 18 vuotta täyttävä Otto puhisi innoissaan lauantain pikakilpailun jälkeen.
- Voitin Tuukan, voitin Tuukan...
Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun 3,5 vuotta nuorempi junnu lyö isoveljensä. Tulos rakentui ampumapaikalla, sillä Otto selvisi neljällä sakkoringillä, kun taas Tuukka tulitti seitsemän kertaa ohi.
Tulosten tarkempi analysointi nostaa esiin toisenkin kovan päänahkan, sillä Otto löi 0,9 sekunnilla Venäjän Igor Malinovskiin. Tuukan ikäluokkaa oleva venakko on viime vuosien ässä nuorten MM-tasolla. Hänellä on tilillään hulppeat viisi henkilökohtaista nuorten MM-kultaa.
Alunperin Oton tavoitteena oli päästä mukaan 22-vuotiaiden junioreiden IBU-cupiin Sveitsin Lenzerheideen joulukuun puolivälissä, mutta hyvä menestys tarkkailukilpailuissa toi paikan miesten IBU-cupiin.
- Hiihto on kulkenut, ja nyt sujui hyvin myös makuuammunta. Enää olisi yksi kehitysalue eli pystyammunta, Otto mietti.
Kolmas maajoukkuetarkkailuihin osallistunut SoisAH:n edustaja Santeri Kolehmainen oli miesten ja 22-vuotiaiden yhteisellä tuloslistalla takaa-ajon jälkeen yhdestoista suomalainen, joten ei kisa pieleen mennyt.
- Ammunta on perushyvällä tasolla. Hiihto oli edelleen vähän tahmeanoloista eikä syke noussut kunnon lukemiin, Santtu arvioi ja suunnitteli käyvänsä jonkin maastohiihtokisan, jotta paikat aukeaisivat.

Muista seuran kisailijoista Anssi Kuittinen ampui todella erinomaiset kisat, sillä molempina päivinä osumatarkkuus oli tasan 90%.
Hän tuli 19-vuotiaiden takaa-ajossa jo yli 50 sekunnin keulalla lähteneen Saloisten Elias Erkkilän tuntumaan, mutta hiihtovauhti ei riittänyt ja Erkkilä piti ykkössijan.
- Hiihtovauhdista se on kiinni, mutta kun en oikein tiedä, miten se saadaan kaivettua esiin, Anssi selvitti.
Tyttöjen pikakilpailussa Essi Kuittinen sotki kisansa heikolla ammunnalla, kun kahdelta paikalta tuli yhteensä seitsemän hutia.
- Kohdistus onnistui ja ampuminen tuntui hyvältä. Kuitenkin makuulta meni neljä ohi, ja kaikki olivat pienessä kasassa kello yhdeksässä, Essi pähkäili aavistuksen ymmällään.
Pikkupoikien pikakilpailussa Otto Konttinen ja Sisu Suvinen tekivät raskaassa kelissä reippaat suoritukset. Uransa ensimmäisessä virallisessa ampumahiihtokilpailussa Otto oli jopa lähellä kärkikolmikkoa, sillä kolmas sija jäi vain 14 sekunnin päähän.
Sisu pudotteli tauluja alas nopeammin kuin ennen ja alkaa olla 9-vuotiaana jo kokenut kehäkettu ampumahiihtokisoissa.
Molemmat pojat olivat tyytyväisiä kisoihinsa, ja keskittyivät heti kisan jälkeen päivän ykköstavoitteeseen eli Kaisa Mäkäräisen nimikirjoituksaen metsästämiseen.
Sisu iski nopeasti Kaisaan kiinni ja sai "nimmarin". Otolla tehtävän suorittaminen jäi ensi kertaan.
Pikkutyttöjen kisassa Pihka Paasosella oli ongelmia aseensa kanssa, kun uuden pyssyn tähtäimet eivät totelleet komentoja. Pikkusisko Pilke avasi ampumahiihtäjän uransa urhoollisesti 8-vuotiaana, ja selvitti kisan läpi raskaassa hiihtokelissä.
Paasosen sisarukset suuntasivat pikaisesti kisan jälkeen kohti kotikontuja, sillä Kaisan nimikirjoitukset oli hoidettu talteen jo Kontiolahden kevään kisoissa.

JuHu


IBU-cup IDRE, Ruotsi
Miesten alustava aikataulu (Suomen aikaa):
To 29.11. klo 11:00 pikakilpailu
La 1.12. klo 11:00 pikakilpailu
Su 2.12. klo 11:00 takaa-ajo


11.11.2018 » Kelpo avaus Oloksella

Seuran junnukolmikko suoriutui lupaavasti kauden ensimmäisistä tarkkailukilpailuista, jotka käytiin pariviikkoisen leirin yhteydessä Muonion Oloksella. Hienosäätöä jäi vielä jokaisella varastoon, mutta kaiken kaikkiaan tulokset olivat vahvasti plus-merkkiset.
Keväällä A-maajoukkueeseen noussut Tuukka Invenius starttasi talven tyylillä voittamalla avauskilpailun yhden sekunnin erolla Olli Hiidensaloon.
- Tiistain kisassa hiihto kulki ja ammuntakin sen verran, että kokonaistulos oli hyvä. Torstain kisassa ei sitten ollut enää ihan yhtä mukavaa, Tuukka naurahti toisen kisan tapahtumia.

Hän meni nurin heti ensimmäisessä laskussa katkaisten sauvansa. Yhdellä sauvalla eteneminen Oloksen vaativissa rinteissä ei ole erikoisen joutuisaa, ja kun vielä ampumapaikalta saatu varasauva oli muutaman kymmenen senttiä liian lyhyt, jäi kisa lopulta kesken.
- Muuten leiri meni hienosti. Olosuhteet olivat lumitilanne huomioiden kerrassaan loistavat ja harjoitelu maistui.
Muoniosta Tuukka kiirehti Joensuuhun jatkamaan muutamaksi päiväksi opintojaan ennen kuin edessä ovat seuraavat tarkkailut viikonlopulla Kontiolahdella.
Pikkuveli Otto Invenius pääsi ladulle toiseen kilpailuun, ja mono oli todentotta syönnillään. Puoli minuuttia perään startannut kilpailun ykkönen Tero Seppälä tavoitti Oton viimeisellä lenkillä. Kaksikko oli tulossa maaliin perä-perää, kunnes "stadionalueella" nuorempi-Invenius sähläsi sen verran, että hän meni veljensä tavoin nurin ja katkaisi sauvansa.
Viides sija tyydytti joulukuussa 18 vuotta täyttävää Ottoa, vaikka lopun lipsahdus jäi harmittamaan.
- Hiihto kulki tosi hyvin, ja ilman kaatumista olisin ollut hiihtoajoissa toinen. Sellaiseen en uskonut etukäteen, Otto tarinoi ja kuittasi pystypaikan neljä hutia suuremmin murehtimatta.
- Makuu toimi, ja pysty oli hirveä. Sen huonommin en voi ampua, joten suunta on pelkästään ylöspäin.
Otto ylisti Muonion olosuhteita.
- Olen ensimmäistä kertaa täällä ja täytyy sanoa, että nämä olothan voittavat Vuokatin sata-nolla. Ruuhkaa ei ole ollut, maastoa riittää, ladut ovat olleet hyvässä kunnossa ja ruoka on maistuvaa.
Tasaisinta työtä seuran junnuista Muoniossa teki Santeri Kolehmainen. Hän oli molemmissa kilpailuissa kahdeksas.
- Ammunta on nyt paremmalla mallilla kuin aikaisemmin. Makuut meni nollille, pystystä tuli tiistaina kaksi pummia, ja torstaina yksi, kun viimeinen luiskahti ohi, Santeri analysoi.
Ero kärkeen syntyi Olostunturin vaativilla hiihtolenkeillä.
- Kyllä täällä tosiaan mäkeä riittää. Hiihtäessä tuntu oli sellainen, ettei kropasta saa vielä parasta irti. Nyt tarvitaan vaan alle kisoja ja kovempia treenejä, niin sieltä se alkaa tulemaan.
Myös Santeri oli ensimmäistä kertaa Muonion maisemissa, ja kokemus oli hänellekin hyvin myönteinen.
- Hyvä leiri. Oli olot kunnossa ja tehtiin kunnon treenejä.

JuHu


19.09.2018 » Otto mestariksi viidellä hudilla

Soisalon Ampumahiihtäjien kärkikolmikko ei ollut parhaimmillaan rulla-ampumahiihdon SM-kilpailuissa Imatralla. Ammunta oli pahasti hakusessa, mutta siitä huolimatta Otto Invenius suksi kultaa pikakilpailusta ja hopeaa normaalimatkalta.
19-vuotiaiden sarjassa edelleen kilpaileva nuorempi-Invenius ampui pikakilpailussa puolet ohi eli viisi sakkokierrosta, mutta voitti mestaruuden 35 sekunnin erolla Närpiön Patrik Kuuttiseen.
- Aina voittaminen tuntuu hyvältä, vaikka ammunta on pätkinyt koko viikonlopun. Pysty on toiminut jo harjoituksissa vaan ei vielä onnistunut kisoissa, Otto summaili.

Lisähuomiona mainittakoon, että Oton sarjalla oli sama 7,5 km:n matka kuin naisilla, joten vertailu käy päinsä. Tällä kertaa Kaisa Mäkäräinen löi tauluun reilun minuutin kovemman loppuajan.
Suksella Otto kulkee jo naisten maailman kärkeä vauhdikkaammin, mutta Mäkäräisen nolla-ammunta käänsi lopputuloksen hänen edukseen.
Lauantain normaalimatkalla Otto ampui neljän ammunnan kisassa seitsemän pummia ollen sittenkin hopealla. SM-kultaa vuollut Kauhajoen Santtu Panttila voitti 19 sekunnilla.
Viime talvena Otto sijoittui nuorten MM-kisoissa parhaimmillaan 12:nneksi. Ikänsä puolesta hän pääsee edelleen samaan sarjaan, joten lähtökohdat tulevaan kauteen ovat vähintään mielenkiintoiset.
- Harjoituskausi on mennyt erinomaisesti. Odotan talvea luottavaisena, Imatralta Vuokattiin lukiota jatkamaan kiirehtinyt nuori urheilija tarinoi.

Yleensä SoisAH:n johtotähtenä hillunut Tuukka Invenius oli Imatralla hiukan sivuraiteella. Mainiosti sujuneiden ampumajuoksujen jälkeen hän on harjoittelun ohella keskittynyt koulunkäyntiin ammattikorkeakoulussa eikä nyt löytänyt parasta iskuaan.
Hän oli 21-vuotiaiden yhteislähtökilpailussa viides ja pikakilpailussa neljäs.
Ammunta oli pahasti kuutamolla, sillä viikonlopun 30 taulusta putosi vain 12, joten osumaprosentti jäi 40:een.
- Ei lähtenyt kulkemaan missään vaiheessa. Ja kun ammunta oli kokolailla sekaisin, ei hiihtäminen maistunut. Ei kunnossa pitäisi olla mitään vikaa, mutta ammunta-asennossa on jotakin pielessä.
Jos oli Tuukalla hankalaa, niin kovin paljon paremmin ei kulkenut muillakaan miesten A-maajoukkueen jäsenellä. Sunnuntain pikakilpailussa matka oli yleisessä ja 21-vuotiaiden sarjassa sama 10 km perinteisesti kahdella ammunnalla, ja kaksi parasta tuli nuorten puolelta. Kohtuullisesti osuneet Tuusulan Jaakko Ranta ja Tuomas Harjula löivät "tauluun" parhaat ajat.
Ensi viikolla A-maajoukkue suuntaa kolmeksi viikoksi leirille Italian Alpeille Anterselvaan.
Siihen asti pyssy saa olla nurkassa. Laitetaan asento kuntoon sitten leirillä, suunnitteli Tuukka, joka sai kuulla erikoisia uutisia kansainvälisen ampumahiihtoliiton IBU:n viikontakaisesta kokouksesta.
Nimittäin IBU päätti nostaa nuorten MM-kisojen 21-vuotiaiden sarjan ikärajaa vuodella ylemmäksi, jotta kynnys siirtyä nuorten sarjoista yleiseen loivenisi. Näin ollen Tuukka voi jatkaa nuorten MM-mitalijahtiaan ensi talvena.

Tuukalle sarjamuutos sopii varmuudella paremmin kuin vaikkapa Santeri Kolehmaiselle, joka pulahtaa nyt ulos 19-vuotiaiden sarjasta ja joutuu siis kisailemaan 22-vuotiaiden kanssa. Porras on melkoinen.
Imatralla Santeri kilpaili 21-vuotiaiden sarjassa ja oli periaatteessa tyytyväinen tuloksiinsa.
Yhteislähtökilpailussa hän oli neljäs lyöden Tuukan ensimmäistä kertaa. Seinäjoen Pyry Stevanderin nappaama pronssi jäi 16 sekunnin päähän ja vastaavsti eroa Tuukkaan oli maalissa kaksi sekuntia.
Pikakilpailussa Santeri sijoittui Tuukan jälkeen viidenneksi. Yleisessä sarjassa Tuukan tulos olisi oikeuttanut seitsemänteen ja Santerin kymmenenteen sijaan.
- Hyvät kisat. Lauantai oli ok-menoa, sunnuntai vähän takkuisempaa, Santeri pohti rauhallisesti.
Ammunta oli makuun osalta hallinnassa (80%), mutta pysty sujui yhtä mollivoittoisesti kuin muillakin SoisAH:n urheilijoilla.
Pystyn asentoa on muokattu ja nyt kyllä tuntuu siltä, että siinä tullaan palaamaan entiseen.
Pystyammunnan hieromisen ohella Santeri tulee lähiaikoina panostamaan yo-kirjoituksiin. Ohjelmassa on niin englannin kuin biologian taidon näytteitä.
SoisAH:n urheilijoista Anssi Kuittinen jätti kuumeisena Imatran kisat väliin.

JuHu


30.08.2018 » Ampumahiihtäjät aikataulussa

Ampumajuoksun SM-kilpailut Oulussa sujuivat Soisalon Ampumahiihtäjien nuorilta kuten urheilun maailmaan kuuluu. Tuli onnistumisia ja mitaleja, mutta myös vähemmän odotettuja lipsahduksia.
Ja kun mukaan lisätään sopivasti draamaa, tuliaisina penkkiurheilijoille Leppävirralle riittää kerrottavaa.
Draamaa tarjosivat 21-sarjan pojat viestissään. Tuukka Invenius tempaisi avausosuudella minuutin keulan, Anssi Kuittinen lisäsi etumatkan toisella osuudella jo kolmeen minuuttiin, ja ankkurina Sami Väistö oli maalissa 55 sekuntia ennen Ahvenistoa.
Koko matkan SoisAH johti viestiä, mutta palkintojenjaossa suoritus riitti vain hopeamitaliin.

Sami Väistö selvitti tapahtumaa.
- Pystypaikalla pudotin lippaalta mukavasti neljä taulua, mutta meinasin unohtaa varapaukut. Huoltoporras muistutti siitä äänekkäästi ja käännyin takaisin ampumaan. Vaikka ammuin varapaukut, kilpailunjohto rankaisi.
Kommunikointi ammuntapaikalla on kielletty, joskin huoltoportaan puolustukseksi on sanottava, että rangaistus olisi ollut sama, jos varapaukut olisivat jääneet ampumatta.
Kömmädystä lukuunottamatta Sami oli viikonloppuun tyytyväinen. Viestihopean lisäksi tuloksena oli pikakilpailun viides sija.
Toinen SoisAH:n viestijoukkueista sijoittui 13-vuotiaiden sarjassa seitsemänneksi. Trio Pihka Paasonen, Kasperi Soininen ja Jimi Klemettinen teki hyvää työtä. Edellisen kerran tämän ikäluokan SoisAH:n urheilijat ovat sijoittuneet ampumajuoksuviestissä paremmin viisi vuotta sitten.
Ainoan kultamitalin voitti Tuukka Invenius 21-vuotiaiden pikakilpailusta. Vain yksi ohilaukaus ja reipas juoksu toivat selvän voiton.
- Kaikin puolin hyvää tekemistä sekä viestissä että pikakisassa, vaikka takana on kova heinäkuu. Olen joka suhteessa paremmassa kunnossa kuin vuosi sitten tähän aikaan.
Sunnuntain normaalimatka jäi väliin, sillä ohjelmassa oli muutto uudella opiskelupaikkakunnalla Joensuussa.
- Aloitin viime viikolla ammattikorkeakoulussa rakennustekniikan opiskelut. Pitäisi tulla insinööri neljässä vuodessa. Tai toivotaan, että ainakin sitten joskus, Tuukka naurahti antaen ymmärtää, että nyt mennään urheilu edellä.
Seuraavaksi hän keskittyy opiskeluun ja harjoitteluun. Rulla-ampumahiihdon SM-kisat käydään syyskuun puolivälissä Imatralla ja A-maajoukkueen lähtö Anterselvaan kolmen viikon leirille on kuun viimeisellä viikolla.
Essi Kuittinen voitti Oulusta kaksi pronssimitalia 16-vuotiaiden tyttöjen sarjassa eli kisat menivät paremmin kuin vuosi sitten. Tyttö ei kuitenkaan ollut täysin tyytyväinen, koska ammunta toimi huonommin kuin harjoituksissa.
- Vähän huono maku jäi. Sunnuntaina juokseminenkin oli tahmeampaa kuin lauantaina. Nyt pitää taas keskittyä harjoittelemaan. Rullakisat saavat jäädä minulta väliin, lukiolainen pohti.
Vanhempi veli Anssi on pitkän linjan SM-kisojen kävijä, mutta vasta nyt uurastus palkittiin. Hän oli normaalimatkalla pronssilla lauantain pikakilpailun kuudennen sijan (15,8 s mitalista) jatkoksi.
- Mitalia lähdettiin hakemaan ja siinä onnistuttiin. Hyvä suoritus, vaikka ainahan jotakin jossiteltavaa jää. Pakko tähän on olla tyytyväinen, Anssi tuumi selvästi helpottuneena kun vuosia jatkunut henkilökohtaisen mitalin metsästäminen viimeinkin onnistui.
Anssi on mennyt harppauksin eteenpäin ja pienen jossittelun ymmärtää, sillä juoksuvauhti on jo sellaisella tasolla, että ammunnan toimiessa huippuhyvin jopa mestaruudet ovat täyttä realismia.
Anssin takana 19-vuotiaiden sarjassa Otto Invenius ja Santeri Kolehmainen sijoittuivat kärkikymmenikön ulkopuolelle.
Kolehmaiselta ei irronnut kommentteja, mutta nuorempi Invenius purki suoritukset sanoiksi.
Oton nimi keikkui alustavilla pikakilpailun tuloslistoilla kakkosena, kunnes ilmeni, että yksi sakkokierros oli jäänyt kiertämättä. Rangaistuksena tuli kahden minuutin sakko, mikä pudotti sijaluvun 13:nneksi.
- Eipä lähtenyt viikonlopulla oikein mitenkään menemään. Suoraan sanottuna oli aika onnetonta tekemistä, Otto laukoi ja lupasi korjailla aseen tukkia.
- Muuten olen kesään tosi tyytyväinen. On vedetty kovaa treeniä, ja olen pysynyt ehjänä. Näillä kisoilla on vähän merkitystä, minun tavoitteet ovat täysin talvikaudessa.
13-vuotiaiden poikien kisoissa Jimi Klemettinen oli pikakilpailussa viides 21,6 s mitalista. Sunnuntain normaalimatkalla kahden edellispäivän rasitukset painoivat ja raskas kisa toi 15:nnen sijan.
Saman sarjan tyttöjen pikakilpailussa Pihka Paasonen harmitteli toisen ammunnan kahta pummiaan. Tiukassa kilpailussa tuloksena oli 29. sija.

JuHu


23.05.2018 » Seurahistorian paras kausi

Soisalon Ampumahiihtäjien viides toimintatalvi sujui paremmin kuin koskaan ennen. Eri mittareilla mitaten ennätykset paukkuivat käytännössä joka tasolla.
SM-kisoihin osallistui yhdeksän urheilijaa, mikä on enemmän kuin ennen. Suomen mestareita seuralla on viisi eli ennätysmäärä.
Ensimmäistä kertaa saavutimme mitaleja yleisestä sarjasta, kun pojat (Otto, Santeri, Tuukka) nappasivat miesten viestistä hopeaa. Kysymys kuuluu, onko koskaan suomalaisessa ampumahiihdossa voitettu miesten viestimitalia joukkueella, jonka keski-ikä on himpun alle 19 vuotta? Lisäksi Tuukka Invenius voitti pronssia miesten yhteislähdöstä.

Suomen maajoukkueasun puki päälleen kolme urheilijaa, mikä sekin on enemmän kuin koskaan ennen. Tuukka oli nuorten EM-kisoissa 14 sekunnin päässä mitalista ja ylsi kärkikymmenikköön myös nuorten MM-tasolla. Ehkä kovin yksittäinen suoritus oli nuorten IBU-cupin kolmas sija Itävallasta joulukuussa.
Myös Otto Invenius ja Santeri Kolehmainen olivat nuorten MM-joukkueessa. Otto ylsi vuoden "alimittana" takaa-ajossa 12:nneksi.
SM-tasolta SoisAH:n urheilijat keräsivät lähes uskomattomat 20 mitalia, kun mukaan huomioidaan syksyn ampumajuoksut ja rullakisat.
Talven kuningas kotimaisilla ampumahiihtoladuilla oli Tuukka, joka keräsi viidestä startista viisi mitalia. Hän oli Oton ja Santerin ohella urheilija, joka nappasi mitaleja kaikista kisoista mukaanlukien ampumajuoksut ja rullakisat. Ampumajuoksujen tähti oli Otto, joka nappasi kolmesta kisasta kolme kultaa.
Ampumahiihdon mestaruudet tulivat 19-vuotiaiden viestistä, missä kolmikko Otto, Santeri ja ankkurina Anssi Kuittinen vuoli kultaa sekä Tuukan voimin 21-vuotiaiden pikakilpailusta ja todellisesta jättipaukusta vastannut Jimi Klemettinen, joka ensimmäisessä SM-startissaan 13-vuotiaiden normaalimatkalla ampui ainoana nollat ja vei ylivoimaisen voiton.

Myös taustojen osalta kausi oli erinomainen. Talkooväki puski hommia yhteisen hyvän eteen ja yhteistyökumppaneiden määrä kohosi jo yli 40.
Leppävirtalainen yrityselämä on herännyt kiitettävästi lahjakkaiden urheilijoiden avuksi matkalla kohti kotimaisia ja kansainvälisiä kenttiä. Jos olosuhteet kehittyvät kuten päättäjät ovat viime aikoina lupaavasti linjanneet, ei urheilijoillakaan liene mitään syytä lähteä haikailemaan pois turvallisesta kotiseurasta.
Vuoden ilahduttavimpiin tukiin lukeutui yllättävä yksityinen, arvokkaita rannekelloja sisältänyt lahjotus, jolla pönkitetään entisestään nuorisotyötä.
Yhtä lailla SoisAH meni eteenpäin jäsenrintamalla. Jäsenistö on suurempi kuin koskaan ennen, ja ilman kannatusmaksun maksavia jäseniä tai yhteistyökumppaneita seuran menestystarina olisi huomattavasti vaisumpaa kerrottavaa.
Päättäjäiset pidettiin Kukka- ja hautauspalvelu Tirkkosen upeissa juhlasalissa. Sekä tiloista että maistuvista pöperöistä suuri kiitos illan emännälle.

Palkittavat

SEURAN PARAS: Tuukka Invenius: Erinomainen kausi armeijavuonna. Matkalla A-maajoukkueeseen.
MAAJOUKKUETASO: Otto Invenius: Huimaa eteenpäinmenoa. Miesten viestipaukun pohjustaja loistavalla avausosuudella.
MAAJOUKKUETASO: Santeri Kolehmainen. Hoiti ruutunsa niin miesten kuin poikien viestissä.
SM-TASO: Jimi Klemettinen: Syksyllä kaatui hirvi, talvella tuli SM-kultaa. Superyllättäjä. Ampujana valioluokkaa.
SM-TASO: Anssi Kuittinen: Ankkuroi poikien viestikultajoukkueessa. Henkilökohtaisella tasolla edelleen parannettavaa.
SM-TASO: Essi Kuittinen: Kehittyi, joskin asekuvio häiritsi. Ampumajuoksusta mitali.
SM-TASO: Eerik Junkkarinen: Ensimmäinen kausi oli lupaava. Asenne vie vielä pitkälle.
SM-TASO: Pihka Paasonen: Rohkeasti SM-kisoihin. Halu kehittyä on hieno.
SM-TASO: Kasperi Soininen: Hoiti ruutunsa SM-viestissä. Kesäkauden hikoilut vievät eteenpäin.
KANSALLINEN TASO: Sisu Suvinen: Uuden sukupolven menestyjiä. Yrityshalu ja innokkuus ykkösluokkaa.
KANSALLINEN TASO: Otto Konttinen: Uran ensi metreillä. Jatkossa lupa odottaa mieluisia yllätyksiä.
KANSALLINEN TASO: Pilke Paasonen: Ison siskon perässä kisoihin ja heti voitto.

JUNNUVETÄJÄT: Roosa ja Sami Väistö: Scatin avulla uusia nuoria harjoituksiin.
JUNNUVETÄJÄ: Severi Soininen: Ohjaajana saliharjoituksissa.
VALMENNUSTIETÄJÄ: Antti Suvinen: Tervetullut apu ideoimaan valmennusta.
NETTIPÄÄLLIKKÖ: Emilia Kolehmainen: Tekee vahvaa työtä nettisivujen ja facebookin parissa.
TALKOOTAIKURI: Seppo Väistö: Aina valmis ahkeroimaan seuran eteen.
TALKOODUUNARI: Eero Kolehmainen: Eläkeukko puskee hommia nuorten eduksi.
TALKOOTARINAT: Tatu Soininen: Tekee ja selittää uskomattoman paljon.
NAISTOIMINTAPOMO: Riitta Soininen: Kun Riitta jyrähtää, niin joukot intoutuvat toimimaan.
TAUSTATOIMIJA: Antti Kuittinen: Sutkuilematta ja rauhallisesti hyvä tulee.
VARUSTEVELHO: Harri Invenius: Huipputyötä nuorten eteen. Keskiverto ei kiinnosta. Vain paras on riittävän hyvää.
OLOSUHDEVETURI: Simo Junkkarinen: Luovii päättäjien parissa ennennäkemättömän sujuvasti.
HUOLTO: Saku Klemettinen: Aina valmis auttamaan, kunhan ei ole muuta säpinää.
HUOLTO: Janne Paasonen: Vakuuttaja on enemmän kuin innostunut tyttöjen harrastuksen tukemisesta.
TAUSTAVAIKUTTAJA: Jouko Tiitinen: Pitää pokkansa niin Tetrisalossa kuin SM-kisojen putken takana.
TEKNIIKKA-APU: Reijo Kauhanen: Apua on löytynyt, jos vain on muistettu kysyä.
TILIPÄÄLLIKKÖ: Katja Berg: Todellinen taustatoimija pitää tilit järjestyksessä.
KILPAILUJYRÄ: Tuomas Pursiainen: Pistää tapahtumien aikataulut kohdilleen sekuntien ja pilkkujen tarkkuudella.
VUODEN YRITYS: LK Porras: Jo vuosien ajan hedelmällistä yhteistyötä, joka entisestään tiivistyi kuluvan kauden aikana.

Tuloksia talvikaudella 2017-2018

MAAILMANCUP (Tuukka)
Viestiankkurina Ruhpoldingissa (19) ja Holmenkollenilla (14).

IBU-cup (Tuukka)
Obertillachissa (pika 34, normaali 30, sekaviesti 17).
Osrbliessä (pika 63 ja 39).

Junior IBU-cup (Tuukka)
Obertillach (pika 9 ja 3)

EM-KILPAILUT (Tuukka)
Pokljuka (pika 5, takaa-ajo 6, normaali 30, viesti 6)

NUORTEN MM-KILPAILUT OTEPÄÄ
Tuukka (pika 18, takaa-ajo 10, normaali 16, viesti kesk)
Otto (pika 21, takaa-ajo 12, normaali 42, viesti 6)
Santeri (pika 67, normaali 77)

SM-KILPAILUT
Tulokset järjestyksessä pika-yhteislähtö-normaali-viesti-yleinen viesti-yleinen yhteislähtö. Tuukka sarjassa P21, Otto, Santeri ja Anssi P19, Essi T16, Eerik, Jimi ja Kasperi P13, Pihka T13.
Tuukka Invenius 1-2-2-x-2-3
Otto Invenius 6-3-5-1-2
Santeri Kolehmainen 16-2-7-1-2
Anssi Kuittinen 14-10-19-1
Essi Kuittinen 8-10-12
Jimi Klemettinen x-8-1
Eerik Junkkarinen 9-19-11-6
Pihka Paasonen 39-x-x-6
Kasperi Soininen x-x-x-6


07.03.2018 » Mitalisijat karkasivat

Tuukka Invenius jatkoi nuorten MM-kisoissa samaa rataa kuin aiemmin talvella. Hienoa tekemistä ei palkittu.
Harvemmin leppävirtalaisurheilija pääsee esiintymään yhtä lailla Eurosportilla kuin Tuukka Invenius viiikonlopulla. Ampumahiihdon mitalijahdit ovat seurattua kisailua Euroopassa, ja eivätköhän saksalaisfanitkin ala jo noteerata liki 190-senttisen Tuukan nimen.

Sunnuntain takaa-ajossa hän kipusi 18:nnelta sijalta virheettömien makuuammuntojen jälkeen jo seitsemänneksi ohi parhaan saksalaisen, mutta pystystä tulleet sakot pudottivat ja estivät nousun ylemmäksi.
Kymmenes sija on kuitenkin parasta, mitä Tuukka tai muutkaan Soisalon Ampumahiihtäjien junnut ovat nuorten maailmanmestaruuskisoista vääntäneet.
- Kisojen päätöspäivänä meno maistui tosi hyvältä. Tunsin jo alkuverryttelyssä, että tänään kulkee. Olikohan kisoja edeltävä viikko harjoituksellisesti liian kevyt, kun paras vauhti löytyi vasta muutaman kisan jälkeen, Tuukka pohti kisaurakan päätteeksi.
Takaa-ajon hiihtoajoissa hän oli vain kuusi sekuntia nopeinta perässä, joten edellytyksiä isompaankin menestykseen oli olemassa.
Takaa-ajoon lähdetään pikakilpailun tulosten perusteella, ja sieltä jäi jossiteltavaa.
Nimittäin lauantain kisassa Tuukka tuli pystyammuntaan kahdeksantena vain 14,7 sekuntia kärjestä ja 4,5 sekuntia kolmannesta sijasta.
- Jotakin siinä pystyllä tapahtui. Ei lähtenyt ollenkaan kulkemaan.
Neljä pummia pudottivat sijan 18:nneksi. Eroa keulaan jäi 1.48, mikä oli takaa-ajon mitalijahtia ajatellen liikaa.
Yhteenveto Otepään kisojen ammunnoista kertoo aika paljon Tuukan pulmasta. Kolmen kilpailun aikana hän ampui 25 paukkua makuulta ja pystystä. Makuulta osumia tuli 24 (osumaprosentti huikea 96%), ja pystystä 14 (kehnohko 56%).
- Ei tullut mitalia näistä kisoista, mutta itseluottamus on edelleen hyvä. Kaikki on mahdollista, kun asiat lähtevät toimimaan, viimeistä kertaa nuorten MM-kisoissa esiintynyt varusmies summasi.
Ensi talvena edessä on siirtyminen yleiseen sarjaan.
- Pääsen siviiliin maaliskuun 22. päivä. Sitä ennen voi olla ohjelmassa vielä Holmenkollenin reissu puolentoista viikon kuluttua, jos vain liitto valitsee.
Myös nuorempi Invenius, 19-vuotiaiden sarjassa kilpaillut Otto teki hienoa jälkeä Otepäässä. Vuosi sitten Slovakiassa hän oli parhaimmillaan sijalla 41. Nyt parasta antia oli Tuukan tavoin sunnuntain takaa-ajo, jossa Otto kipusi 21:nneltä sijalta 12:nneksi.
Erinomainen suoritus kaverilta, joka ikänsä puolesta pääsee vielä vuoden kuluttua samaan sarjaan.
- Pikkuisen jäi harmittamaan, mutta olen varsinkin kisojen loppupäiviin tosi tyytyväinen. Alkuviikon pakkasessa en viihtynyt.
Oton sarjassa venäläisten hirmuinen hiihtovauhti kiinnitti huomiota. Vaikka Otto on ikäluokassaan Pohjoismaiden kärkipään hiihtäjiä, niin itänaapurin kovimmat pojat pistivät koko muulle porukalle minuuttikaupalla päihin.
- Venäläiset ovat oma lukunsa. En edes vertaa omia aikojani heidän tekemisiin, Otto kuittasi.
Samassa sarjassa kilpaillut kolmas SoisAH:n edustaja Santeri Kolehmainen osallitui ensimmäistä kertaa MM-tasolle. Pikakilpailun makuuammunnan hän tempaisi nollille ja oli väliajoissa lupaavasti 19., mutta sen jälkeen tökkäsi.
Pystyltä tuli kolme ohilaukausta ja tiukassa kisassa sijaluku valahti 67:nneksi eikä asiaa takaa-ajoon ollut.
- Eipä menneet nämä kisat ihan odotusten mukaisesti. Turha tässä on selitellä, olen ollut terveenä. Taisi vaan käydä niin, ettei kunto osunut kohdalleen. Ei kulkenut suksi eikä toiminut ammunta, Santeri analysoi suorasukaisesti.
Suomalaisittain kisat sujuivat vähintään kohtalaisesti. Mukana oli 37 maata, ja Suomi sijoittui kahdella hopeamitalilla mitalitilastossa seitsemänneksi jättäen muunmuassa yhteen hopeaan tyytyneen lajin mahtimaan Saksan taakseen.
Mitalitilaston voitti ylivoimaisesti Venäjä ennen Ruotsia ja Puolaa, joka on kasvamassa isoksi ampumahiihtomaaksi.
Suomi ei ole aiemmin 2000-luvulla saavuttanut kahta mitalia samoista nuorten MM-kisoissa.
Osa suomalaisten menestyksestä sataa Savoon, sillä kahteen mitaliin yltäneen kouvolalaisen lupauksen Heidi Nikkisen ammuntavalmentajana toimii Karttulasta/Kuopiosta kotoisin oleva lajin kultasormi Tapio Kajan.
Kivääriampujana aikanaan Euroopan mestaruuden voittanut Kajan puhuttiin pari vuotta sitten urheilijoiden toimesta 300 metrin maajoukkueampujien veturiksi ja vastoin odotuksia kyseiset ampujat toivat tullessaan mitalisateen EM-kisoista Azerbaidzanista viime vuonna.
Hyväksi hiihtäjäksi tiedetty Nikkinen tarrasi Kajanin apuun vuosi sitten ja tulosta syntyy.
Soisalon Ampumahiihtäjät nuorten MM-kisoissa. (Suluissa viime vuoden sijoitus).
Tuukka Invenius, normaalimatka 16 (68), pikakilpailu 18 (29), takaa-ajo 10 (20), viesti keskeytyi Aapo Erkkilän terveysongelman vuoksi (5).
Otto Invenius, normaali 42 (55), pika 21 (54), takaa-ajo 12 (41), viesti 6 (6).
Santeri Kolehmainen, normaali 77, pika 67.

JuHu


21.02.2018 » Tuukka EM-kisoissa

Ampumahiihtoa pidetään fiksujen urheilijoiden lajina, koska siinä ei pelkkä räkä poskella ja sata lasissa eteneminen pitkin latu-uraa riitä, vaan parhaan lopputuloksen tekeminen vaatii yläpäätä. Ajatuksen pitää olla tekemisissä mukana, mutta kysymys kuuluu, kuinka ajatukset käsitellään.
Tuukka Inveniuksen ajatus karkasi hetkeä liian aikaisin nuorten EM-kisojen pikakilpailussa.

- Kuulin väliajoista juuri ennen pystyammuntaa, että johdan reilusti. Ammunta meni hyvin viimeiseen paukkuun asti. Silloin aloin miettimään tilannetta, ja ohihan se meni, Tuukka puhaltelee edelleen harmissaan.
Viimeinen hutikuti oli hänen toinen ohilaukauksensa. Yhdellä selviäminen olisi tiennyt todellista kilpahiihtoa Euroopan mestaruudesta, toinen jätti hänet viidenneksi 28 sekunnin päähän kullasta ja 15 sekunnin päähän pronssista.
Loistosuoritus yli 120 Euroopan huipun joukossa, mutta pikkuisen jäi jossiteltavaa.
- Annan itselleni arvosanan yhdeksän plus. Olihan se pientä viilausta vaille täydellistä.
Venäläiset ottivat pikakilpailussa kaksoisvoiton. Igor Malinovskii vei kullan ennen Saed Khalilia. Pronssi meni Ukrainaan.
Hiihtoajoissa Tuukka oli mitalisteja nopeampi ja koko porukan toiseksi vauhdikkain yhden kehnosti ampuneen ranskalaisen jälkeen. Pokljukan yli 1300 metrin korkeuksissa sijaitsevat vaativat maastot, joissa Paavo Puurunen vuonna 2001 voitti maailmanmestaruuden, sopivat Tuukalle.
- Tykkäsin paikasta. Mukavan raskaat hiihtobaanat ja vaativa keli, kun yhtenä yönä oli tullut metri lunta. Olosuhteet suosivat meikäläistä.
Takaa-ajoon lähdettiin pikakilpailun tulosten perusteella, mikä toi taas hitusen lisää jossiteltavaa Tuukan "ylimääräisen pummin" merkityksestä.
- Jos olisin selvinnyt pikakilpailun yhdellä sakolla, olisin päässyt takaa-ajoon kärjen kanssa samassa nipussa. Nyt eroa oli se vajaat puoli minuuttia, ja kun ammuin ensimmäisellä makuulla yhden kierroksen, niin kärki pääsi yli minuutin päähän karkuun.
Takaa-ajokilpailu oli hänelle harvinaisen tapahtumaköyhä, sillä hän sai painella 60 osanottajan joukossa omassa rauhassaan kuudentena, kunnes neljännen ammunnan eli viimeisen pystypaikan nopeat nollat toivat selkiä näkyviin.
Mitalistit olivat minuutin päässä, mutta neljäs ja viides sija olivat likimain iskuetäisyydellä. Lopulta maalissa Tuukka oli kuudes alle kymmenen sekuntia neljänneksi tulleesta Venäjän Khalilistä.
Ykkösenä startannut Malinovskii piti paikkansa ja vei myös takaa-ajon EM-kultaa.
Vaikka tavoitteena ollut mitali jäi tulematta, sujuivat EM-kisat Tuukalta erinomaisesti. Henkilökohtaisten kisojen onnistumisten lisäksi hän säväytti sekaviestissä oltuaan ankkuriosuuden nopein. Tyttöjen osuuksien jälkeen Suomi oli yhdestoista, mutta poikien osuuksilla Tuomas Harjula ja Tuukka nostivat sinivalkoiset värit kuudenneksi.
- Sekaviesti meni osaltani pirun hyvin. Meillä olisi ollut mitalisaumat, jos jokaiselle olisi osunut kohdalle hyvä päivä.
Kaiken kaikkiaan EM-mittelöt jättivät mukavasti nälkää helmikuun viimeisellä viikolla alkaviin nuorten MM-kisoihin, jotka järjestetään Otepäässä Virossa.
Heti Pokljukan jälkeen ohjelmassa olleet Hollolan SM-kisat menivät ikään kuin pakollisena välipalana, sillä tuloksena oli kaksi SM-hopeaa ja valtavasti sakkoja.
- Joskus ne talven sakotkin on ammuttava, Tuukka kuittasi hymyssäsuin.

JuHu


20.02.2018 » Jimi jysäytti pommin

Ampumahiihdon nuorten SM-kilpailuissa Hollolassa jysähti melkoinen pommi. Tottahan toki Paukarlahdesta oli kuulunut kuiskeita, että siellä yksi erittäin innokas kaveri harjoittelee tosissaan, mutta sittenkin Jimi Klemettisen temppu on kova.
Mukana 13-vuotiaiden normaalimatkalla oli 26 lajitaituria eri puolilta Suomea, ja Jimi Klemettinen starttasi ensimmäistä kertaa SM-tasolla.

Vaan eipä pojan päätä palellut isoissa ympyröissä. Hän ampui ainoana kaikki kolme ammuntaa nollille ja voitti mestaruuden ylivoimaisesti, liki puolen minuutin erolla Oulun Eemeli Kuiriin. Toinen mukana ollut Soisalon Ampumahiihtäjien edustaja Eerik Junkkarinen hiihti Jimiä nopeammin, mutta tällä kertaa ammunta ei toiminut parhaalla mahdollisella tavalla ja tuloksena oli yhdestoista sija.
Ensimmäinen ampumahiihdon suomenmestaruus Leppävirralle (ja Paukarlahteen) tuli vuonna 2006, jolloin Carola Kröger voitti 13-vuotiaiden tyttöjen yhteislähdön. Silloin ampumahiihtäjät kilpailivat vielä Virin väreissä.
Sittemmin toiminta on selkeytynyt ja asioita on alettu tehdä nuorten ehdoilla. SoisAH:n urheilijoille mestaruuksia on ennen Klemettistä tullut Inveniuksen veljeksille Tuukalle ja Otolle.
Santeri Kolehmaisen saldo talvisista ampumahiihtokisoista on omalla tavallaan erikoinen. Hollolasta napsahtanut yhteislähdön SM-hopea oli hänelle järjestyksessään jo yhdeksäs hopeamitali. Tilillä ei ole vielä yhtään henkilökohtaista mestaruutta.
Yhteislähdön SM-hopea oli tällä kertaa sikäli arvokas, että kyseessä oli katsastuskilpailu nuorten MM-kisoihin.
Viikonvaihteessa Kontiolahella viimeisissä näyttökisoissa "Santtu" sijoittui pikakilpailussa yhdeksänneksi, mutta voitti normaalikilpailun. Neljän ammunnan kisasta tuli vain kolme sakkoa.
Hyvässä hiihtokunnossa oleva Otto Invenius on tehnyt tasaisempaa jälkeä katsastuksissa ja lienee varma valinta Otepäähän, missä kisat alkavat jo ensi maanantaina.
Otto väläytti hiihtovauhtiaan alkukaudella ja pistäytyi edustamassa Suomea poikien hiihtomaajoukkueessa Pohjoismaiden mestaruuskisoissa Vuokatissa. Otto hoiti hommansa tyylikkäästi ollen muunmuassa viestissä osuutensa nopein, mutta Hiihtoliiton tekemiset olivat vähemmän tyylikkäitä.
Nimittäin Suomea ylpeänä edustaneen Oton piti maksaa liitolle maajoukkuetehtävästä 50 euron korvaus, vaikka hän asui kisojen ajan omassa opiskelijakämpässään. Kovin on surkuhupaisassa jamassa Hiihtoliiton talous.
Ampumahiihtoliiton talous on hyvällä mallilla, ja lahjakkaiden nuorten uraa pönkitetään maksamalla edustustehtävien kulut. Asuvat junnut sitten kotonaan tai hotellissa.

JuHu


21.01.2018 » Pojat haastoivat Pohjanmaalla

Soisalon Ampumahiihtäjien kaksikko Eerik Junkkarinen ja Jimi Klemettinen tekivät Pohjanmaan kierroksen viikonloppuna, ja kierroksen perusteella pojat ovat hyvin ikäistensä vauhdissa mukana.
Eerik oli Jurvan pikakilpailussa lauantaina neljäs (sakot 1+1) ja Jimi kuudes (0+1). Sunnuntaina Seinäjoen yhteislähtökilpailussa Jimi sijoittui viidenneksi (0+3) ja Eerik seitsemänneksi (2+2).
Kisojen tiukkuudesta kertovat voittajien edesottamukset. Jurvassa juhlinut Larsmo IF:n Rasmus Huhtamäki oli Seinäjoella neljäs, ja Seinäjoella voittanut IF Kraftin Anton Ingves puolestaan Jurvan kisassa vasta kahdeksas.
SoisAH:n kaksikko oli molemmissa kisoissa palkintopallivauhdissa. Huippusijoitukset valuivat vielä liikoihin sakkorinkeihin, ja toisaalta Seinäjoen kapea hiihtoväylä ei toiminut yhteislähtökilpailun periaatteiden mukaisesti vaan esti ohitukset.

18.01.2018 » Heinjoen yhteislähtökilpailun tulokset

Puijon Hiihtoseuran ampumahiihtoradalla pidetyn PHS:n ja SoisAH:n välisen yhteislähtökilpailun tulokset löytyvät täältä.

17.01.2018 » Iskuetäisyydellä Mikkelissä

Soisalon Ampumahiihtäjien nuoret jäivät ilman sarjavoittoa Mikkelin kansallisissa, mutta tulosten perusteella kärki ei ole mahdottoman kaukana. Junnut ovat iskuetäisyydellä, kun talven tärkeimmät kilpailut vähitellen lähestyvät.
Mikkelissä piti katsastaa joukkuetta 21-vuotiaiden EM-kisoihin Sloveniaan. Poikien osalta katsastus jäi ilman suurempaa arvoa, koska joukkueeseen tullaan valitsemaan kolme urheilijaa ja käytännössä näytöt saatiin jo joulukuussa, kun kolmikko Tuukka Invenius, Jaakko Ranta ja Tuomas Harjula menestyivät kansainvälisillä areenoilla.

SoisAH:n kaksikko Otto Invenius ja Santeri Kolehmainen osallistui liiton toiveiden mukaisesti 21-vuotiaiden sarjaan. Kovaa hiihtävä Otto oli pikakilpailussa kolmas ja takaa-ajossa takkuilleen ammunnan vuoksi taaempana. Hyvin ampuva Santeri oli pikakilpailussa kuudes, mutta lihakset olivat sen verran jumissa, että takaa-ajo oli syytä jättää väliin.
Anssi Kuittinen säväytti ammunnoillaan. Hän ampui viikonlopun kahdessa kisassa 26/30 taulua alas eli osumaprosentti oli mainio 86,7%. Suksi ei vielä kulkenut aivan riittävän lujaa, ja pikakilpailun voitto meni 21 sekunnin erolla Seinäjoen Pyry Stevanderille.
Takaa-ajossa voitto oli entistä lähempänä.
- Viimeisellä ampumapaikalla olimme Puijon Akseli Loikkasen kanssa yhtä aikaa. Molemmat ammuimme yhden kierroksen, ja Akseli oli parempi suksella, kuuden sekunnin erolla kakkoseksi jäänyt Kuittinen kertoi.
Pikkujunnut yllättivät myönteisesti haastamalla tosissaan 13-vuotiaiden sarjan kärkinimet. Paukarlahden hirvenkaataja Jimi Klemettinen oli Orimattilan Rasmus Saarisen voittamassa pikakilpailussa kolmas ja takaa-ajossa Seinäjoen Arno Hautaniemen jälkeen toinen. Samassa sarjassa Riihirannan reipas Eerik Junkkarinen oli niukasti Klemettisen takana sijoilla kolme ja neljä.
11-vuotiaiden pikakilpailussa monta vuotta alimittainen Sisu Suvinen väläytti lahjojaan ja oli kisan nelonen.

JuHu


16.01.2018 » Viestikomennus oli askel eteenpäin

Tuukka Invenius ei nauttinut Ruhpoldingin viestistä, vaikka ankkuriosuuden analyysi kertoo paljon positiivista. Nuorten EM-kilpailut painavat jo pikku hiljaa päälle, mutta kansainväliset kenraaliharjoitukset Keski-Euroopassa eivät sujuneet Tuukka Inveniukselta ihan totuttujen kuvioiden mukaan. Eivät ensi alkuun ollenkaan, sillä mukaan tunki vahvasti niinsanottu Murphyn laki.
Jo lähtötohinoissa oli yllättäviä pulmia, sillä kilpailuvarusteet ase mukaanlukien eivät osuneet samaan lentokoneeseen Tuukan kanssa, kun matka alkoi kohti Slovakiaa ja IBU-cupin osakilpailuja.

Myöskään Suomen joukkueen majapaikka ei ollut täysosuma. Se osoittautui kaukana kisa-alueelta, niinsanotusti Jumalan selän takana sijaitsevaksi melkoiseksi murjuksi, jossa ruoka kyllä maistui hyvin maajoukkueelle, mutta saman tien yli puolet porukasta sairastui ruokamyrkytykseen.
Tuukka selvisi suurin piirtein terveiden kirjoissa ja lähti avauskisaan lainavarusteilla. Sukset tulivat virolaisilta, ase Mikko Loukkaanhuhdalta.
Kisan jälkeen Tuukka matkasi illan pimetessä Viron huoltajan kanssa lentokentälle hakemaan omia varusteita. Ne löytyivät, ja Tuukka ehti mukaan toiseen kisaan, joka toikin olosuhteet huomioiden mukavan 39. sijan.
Osrbliestä Slovakiasta tie vei 700 km lounaaseen Ruhpoldingiin Saksaan, missä odotti ankkuriosuus maailmancupin viestissä. Melkoinen komennus joukkueen kuopukselle. Kauden ensimmäinen mc:n kilpailu, ja heti 20 000 urheiluhullun saksalaisen eteen viemään ankkuriosuutta.
Tuukka tarttui haasteeseen nuoruuden innolla. Ei muuta kuin mono syönnilleen heti lähdöstä alkaen, sillä edessä näköetäisyydellä oli useita joukkueita.
- Näin jälkikäteen voin sanoa, että lähdin liian kovaa, vaikka pystylle asti kulki ihan hyvin. Pystyllä kaksi ensimmäistä putosi nopeasti, mutta sitten tökkäsi ja oli tosi vaikeaa. Yksi sakkorinki piti kiertää, Tuukka pohdiskeli ammuntaa.
Loppua kohi meno hankaloitui.
- Viimeisellä kierroksella olin aivan puhki. Eipä ollut enää hiihtäminen nautintoa. Hyvä kun maaliin pääsin, Tuukka summaili.
Kilpailun viralliset analyysit tukevat urheilijan tuntemuksia. Ensimmäinen 2,5 km:n kierros oli tosiaan lennokas, sillä Tuukka oli sillä viisi sekuntia Ruotsin Fredrik Lindströmiä ja Tshekin Ondrej Moraveciä nopeampi. Saksan väkivahva ankkuri Simon Schempp kulki avauslenkin vaivaiset kolme sekuntia Tuukkaa liukkaammin eikä Norjan tähti Johannes Thingnes Bö ollut kuin 14 sekuntia nopeampi.
Tuukka hiihtoaika koko 7,5 km:n osuudella oli 17,23. Viestin ylivoimaisesti nopein Ranskan hirmu Martin Fourcade käytti aikaa 15,53 eli Tuukka hävisi tasan 1,5 minuuttia. Norjan Bö viipyi 16,28, ja monet kokeneet ampumahiihtäjät selvisivät osuudesta 16,30-17,00, joten Tuukan esitystä voidaan pitää sekä rohkeana että lupaavana.
Kun mukaan huomioidaan ammunta-ajat ja -tulokset, niin Tuukan varapaukut ja sakkorinki kasvattavat eroa kärkinimiin. Siitä huolimatta muunmuassa kakkosena ankkuriosuudelle lähteneen Italian viestinviejä Thierry Chenal viipyi osuudella 22,5 sekuntia Suomen ankkuria kauemmin.
Analyysejä pohdittaessa on syytä muistaa, että Suomen edelle ehtineissä 18 joukkueessa ei ollut yhtään kesällä 20 vuotta täyttänyttä paajalanmäkeläistä nuorempaa urheilijaa.
Sunnuntaina kotimaahan palannut varusmies suuntasi heti Kajaaniin, missä varusmiehellä olisi vielä palvelusaamuja hoidettavana.
Seuraava tärkeämpi koitos odottaa parin viikon päässä, kun edessä ovat nuorten Euroopan Mestaruuskilpailut Pokljukan legendaarisella ampumahiihtostadionilla Sloveniassa. Siellä ohjelmassa ovat sekaviesti (31.1), normaalimatka (1.2), pikakilpailu (3.2) ja takaa-ajo (4.2).
- Tilanne on nyt sellainen, että sinne lähdetään mitalia jahtaamaan. Vaikea tässä on muunlaista tavoitetta asettaa, Tuukka suunnitteli päättäväisesti ilman kehun häivää.

JuHu


29.12.2017 » Heinjoen yhteislähtökilpailun tulokset

Puijon Hiihtoseuran uudella ampumahiihtoradalla pidetyn PHS:n ja SoisAH:n välisen kilpailun tulokset löytyvät täältä.
20.12.2017 » Tuukka lähtee maailmancupiin?

Siirtyminen nuorten IBU cupista miesten IBU cupin kisoihin sujui Tuukka Inveniukselta ilman ongelmia. Normaalimatkan 30. ja pikakilpailun 34. sija olivat tuloksellisesti uran parasta antia yleisessä sarjassa.
Obertilliachissa Itävallassa käyty niinsanottu kakkoscupin kisaviikonloppu kertoi ampumahiihdon hurjan tilanteen ja ennen kaikkea tason. Missään muussa hiihtolajissa ei päästä samaan. Ei lähellekään.

Parhaat kiertävät maailmancupia, mutta siellä taso on sellainen, että isot maat lähettävät huippukuntoa vielä hakevat urheilijat mielummin IBU cupiin. Itävallassa mukana oli isoja ja vähän pienempiä ampumahiihtomaita, sillä osanottajia tuli noin 40 maasta.
Normaalimatkan voitti Norjan Vetle Sjåstad Christiansen, joka vuosina 2010-12 voitti yhteensä yhdeksän mitalia nuorten MM-kisoista. Sittenkin paikka Norjan ykkösryhmässä maailmancupissa on 25-vuotiaalla edelleen haussa.
Pikakilpailun ykkönen oli Venäjän Dmitri Malyshko, jolla on arvokisamenestystä menneiltä vuosilta.
Tuukan suoritusten arvo tulee esille, kun tarkastellaan tuloslistojen sisältöä. Molemmissa kisoissa hän jätti taakseen muunmuassa Itävallan Daniel Mesotitschin, jolla on viestimitaleja niin MM- kuin olympiatasolta sekä osakilpailuvoittoja maailmancupista.
Pikakilpailussa leppävirtalainen oli lähellä saalistaa todella kovia päänahkoja, sillä matkan Sotshin olympiahopeamitalisti Itävallan Dominik Landertinger ja pronssimitalisti Tshekin Jaroslav Soukop olivat iskuetäisyydellä.
Tuukka ampui Landertingerin ja Soukopin tavoin kaksi sakkorinkiä. Maalissa Landertinger (sija 23) oli 25 sekuntia ja Soukop (30) 12 sekuntia Tuukkaa nopeammin.
Hiihtoajoissa ero oli vieläkin pienempi, sillä ampumapaikalla Tuukka käytti muutaman sekunnin tähtikaksikkoa enemmän.
- Hiihtäminen ja makuuammunta ovat hallinnassa. Pystyn kanssa on jonkin verran töitä. Ei lähde niinkuin pitäisi, Tuukka pohti Itävallan antia.
Lopputulokseen hän oli tyytyväinen, vaikka kylmyys (noin kymmenen pakkasastetta) hyydytti pikakilpailun hiihtovauhtia.
- Sellainen tunne täällä on tullut, että olen päässyt uudelle tasolle. Itseluottamus on kohentunut ja alkukauden epävarmuus on tipotiessään. Tulos on hyvä, vaikka suorittaminen ei ollut ihan huippua.
Tarkempi analysointi hiihtovauhdista kertoo, että normaalimatkalla kärkikymmenikössä oli kolme kilpailijaa, jotka hiihtivät Tuukkaa hitaammin. Nyt vain neljän ammuntapaikan kisassa neljä ohilaukausta pystystä pudottivat Tuukan sijalukua.
Joka tapauksessa Tuukka oli Itävallan kierroksella ylivoimaisesti paras suomalainen, joten edessä lienee nousu A-maajoukkueeseen, kun ryhmä matkaa Oberhofiin Saksaan tammikuun alussa. Joukkue nimetään lähiaikoina.

JuHu


13.12.2017 » Tuukka horjutti maailmanmestaria

Yli 130 osanottajan joukossa Obertilliachissa oli viikonloppuna valtaosa maailman parhaista alle 21-vuotiaista nuorista. Tuukka sijoittui lauantaina yhdeksänneksi ja sunnuntaina hulppeasti kolmanneksi.
Molemmat pikakilpailut päättyivät ranskalaisten kaksoisvoittoon. Lauantaina voitti Hugo Rivail ennen Emilien Claudea, ja sunnuntaina Claude jätti Rivailin toiseksi.

- Palkintojenjaossa ranskalaiset kyselivät vähän kummissaan, että mistä tällainen kaveri ilmestyi. Ovat olleet aika usein palkintojenjaossa, mutta meikäläistä siellä ei ole ennen näkynyt, Tuukka naurahti iloisesti.
Uusi tilanne on tavallaan helppo kuvitella. Jo metsässä kyttäävien ranskalaisten huoltojoukkojen vinkkelistä. Kun he yleensä huutavat urheilijoille väliaikoja kovien saksalaisten, venäläisten, itävaltalaisten, tshekkien, norjalaisten ja niin edelleen tekemisistä, niin nyt pitikin seurata yhden hurjasti liikkuvan suomalaisen lentoa. Aika harvinainen tilanne nykyajan ampumahiihtomaailmassa. Että suomalainen pärjää miesten kisassa hiihtovauhdissa.
Suurten ampumahiihtomaiden valmennusportaat siristelivät silmiään jo lauantaina, kun Tuukka rykäisi pohja-ajan väliaikapisteelle juuri ennen toista ammuntaa.
- Pystyllä ensimmäinen ei meinannut lähteä millään. Tuntui vaikealta, ja kolme ensimmäistä meni ohi, Tuukka muistelee johtoaseman sulamista.
Kolmesta pummista huolimatta tuli siis yhdeksäs sija. Sunnuntain kisan lopputulos oli loistava, vaikka siihenkin jäi pientä jossittelua.
- Makuupaikan toisen laukauksen ammuin omaa huolimattomuuttani reilusti ohi. Hetken mietin, että mitä tässä oikein touhutaan, mutta sitten jätin ajattelemisen ja annoin vain mennä.
Yksi sakkorinki makuulta toi väliajoissa 15. sijan, mutta virheetön pystyammunta ja vahva hiihto nosti leppävirtalaisen palkintopallille. Loistava suoritus, vaikka ei sittenkään täysosuma. Ilman isoa ammuntavirhettä voitto olisi ollut todella lähellä.
- Tämä menee uralla toiseksi parhaaksi kisaksi. Kyllä nuorten MM-viestin kolmannen osuuden nopein osuusaika viime talvena oli vielä kovempi veto.
Tuukan ajatusmaailmaa on pakko kehua. Suurten joukkoon ei lähdetä nöyristelemään tai jotenkin passailemaan vauhtia, vaan annetaan mennä ”isoa kovaa”. Kun sitten täplät ajallaan tippuvat, niin nimeä ei tarvitse etsiä kovin kaukaa tuloslistalta.
Obertilliachin ranskalainen kärkikaksikko oli Tuukalle kohtuu hyvin ennalta tiedossa.
- Emilienin tiesin kaveriksi, joka on ollut ennenkin kova. Hugo oli vähän vieraampi.
Emilien Claude on viime talvelta kaksinkertainen nuorten maailmanmestari ja hänestä odotetaan Ranskassa Martin Fourcaden manttelinperijää. Hugo Rivail on ”oudompi”, joskin hänkin sijoittui yhdeksänneksi nuorten MM-kilpailuissa viime vuona.
Hiihtovauhdin osalta Tuukka on tällä hetkellä hyvin aikataulussa. Lauantaina hän oli suksella joukon kolmanneksi ja sunnuntaina viidenneksi nopein, joten kroppa on toipunut katsastuskisoja marraskuussa sotkeneesta kuumeilusta.
- Tämä on ihan mukavaa, kun hiihto kulkee. Voi keskittyä paremmin ammuntaan.
Seuraava kisa odottaa jo torstaina, edelleen Obertilliachissa, missä urheillaan liki 1400 metrin korkeudessa. Jatkaminen samalla paikkakunnalla vähentää väsyttävää matkustamista ja takaa mukavasti harjoittelu- ja lepopäiviä loisto-oloissa. Vuorossa on siirtyminen miesten kakkostasolle IBU-cupiin.
- Ensin normaalimatka, lauantaina pikakilpailu ja vielä sunnuntaina sekaviesti. Normaalikisan kaksikymppinen on aika kova näissä korkeuksissa, Tuukka pohti tulevaa.
Suomalaisten ja Tuukan ensiesiintyminen nuorten IBU-cupissa antaa takuulla lisäpotkua myös Soisalon Ampumahiihtäjien nuoremmille lajin harrastajille. Nyt seurassa on urheilija, joka pystyy avaamaan paljon puhuttua urheilijan polkua kohti kansainvälisiä näyttämöjä.

JuHu


21.11.2017 » Tuukka matkaa Itävaltaan

Otto Invenius hoiti tyylikkäästi miesten maajoukkuetarkkailut Kontiolahdella viikonlopulla. Edustustehtäviä ei vielä tullut, mutta ainoana 2000-luvulla syntyneenä ampumahiihtäjänä hän selvisi pikakilpailun ja takaa-ajon haasteista lupaavasti.

- Olen tyytyväinen nykytilanteeseen. Asiat ovat hyvällä mallilla, vain pystyammunnassa on vielä enemmän parannettavaa, Otto summasi.
Hän sijoittui pikakilpailussa 16. ja takaa-ajossa 13. Takaa-ajon viimeisellä ampumapaikalla oli jo isompi saalis näköpiirissä.
- Kun tulin ampumaan, Tuukka oli juuri lähdössä kahdelle sakkoringille. Laskin, että jos yhdellä sakolla selviän, niin isoveli on lyötävissä.
Viimeinen paikka toi Otolle kolme ohilaukausta ja lopulta 13. sijan. Tuukka ehti maaliin 42 sekuntia ennen 11:ntenä.
- Seuraavaksi keskityn maastohiihtokisoihin. Pitää vähän passailla, ettei tule innostuttua liikaa, Otto mietti jatkoaan.
Tuukalle viikonloppu oli pettymys. Edellisviikolla podettu parin päivän kuumeilu oli jättänyt jälkensä.
- Vaikka olo lenkillä tuntui hyvältä, ei kroppa käynnistynyt ollenkaan kisoissa. Syke ei noussut ja hapot jäivät lihaksiin, En päässyt suksella mihinkään ja ampumapaikalla joka paikka tärisi, Tuukka kuvaili.
Parin viikon takaisella maastohiihtovauhdilla mahdollisuuksia piti olla lähelle kärkipäätä, mutta nyt "kone ei pelittänyt".
Valmennusjohto ymmärsi Tuukan tilanteen, ja valitsi hänet kuitenkin Itävallan Obertillachissa 9.-10. joulukuuta käytävään junioreiden IBU cupiin.
- Tämä junnujen cup olikin tavoitteena. On mukavampaa hakea menestystä oman ikäisiä vastaan kuin lähteä suoraan miesten maailmaan. Nyt vaan täytyy ottaa pari viikkoa kevyesti, että kunto palautuu, Tuukka pohdiskeli.
Tarkkailukilpailujen ulkopuolella Soisalon Ampumahiihtäjien nuoret olivat hyvin esillä. Anssi Kuittinen voitti 19-vuotiaiden molemmat kilpailut, vaikka sunnuntaina oli ohjelmassa ylimääräinen numero.
- Lauantain pikakilpailu oli hyvä, ammuin vain yksi plus yksi sakkoa. Sunnuntaina side temppuili ja aukesi monta kertaa. Olisiko sittenkin jäänyt lunta ja jäätä monon pohjaan, Anssi kummasteli.
Pikkusisko Essi joutui mukaan kansainväliseen kyytiin, kun mukana oli kova venakko Viktoria Petrova. Itänaapuri meni menojaan, mutta kotimaisten joukossa tulevana sunnuntaina 15 vuotta täyttävä Essi piti hyvin pintansa.
- Pikakilpailu oli huono, Ei luistanut suksi, ei kulkenut hiihto eikä ammunta. No-oh, sunnuntaina meni jo paremmin, Essi pudotteli huumorilla.
Pikkupoikien pikakilpailussa Eerik Junkkarinen sijoittui toiseksi. Toiminta ampumapaikalla oli nopeaa, ero voittajaan syntyi hiihtoladulla.

JuHu


20.09.2017 » Hyvillä mielin kohti talvea

Rulla-ampumahiihdon SM-kilpailut kertoivat Soisalon Ampumahiihtäjien ykköstykeille, että kesä on sujunut pääosin suunnitelmien mukaan ja viimeiselle rajulle harjoitusjaksolle kohti talvikautta voidaan lähteä levollisin mielin.
Kontiolahdelta nuoret voittivat neljä SM-mitalia, mikä on rullakisojen ennätys seuran historiassa.

Ainoasta mestaruudesta vastasi Tuukka Invenius, joka tempaisi sunnuntain 15 km:n ja neljän ammunnan normaalimatkalla mainion suorituksen. Suksi kulki eikä ammunta tuonut kuin kaksi pystyn sakkoa.
Mestaruus irtosi liki kolmen minuutin erolla Tuusulan Jaakko Rantaan. Lauantaina pikakilpailun voittanut Haapajärven Tero Seppälä oli nyt kolmas.
- Kaikin puolin hyvä kisa. Tein pieniä muutoksia ammuntaan lauantain jälkeen, ja se toimi, Tuukka myhäili tyytyväisenä.
Nomaalimatka painottaa ammuntaa, joten osuminen on suotavaa. Lauantain pikakilpailussa Tuukka ampui pystystä kolme sakkoa pudoten pronssille.
- Lauantaina yritin ampua rauhallisesti, mutta hidas ammunta ja kova syke ovat huono yhdistelmä. Sunnuntaina pudottelin nopeammalla rytmillä ja se onnistui.
Tuukka tunnustaa, että suomenmestaruus tuo mukavasti lisää itseluottamusta.
- Hyvä tästä on lähteä eteenpäin. Vielä on ohjelmassa se tiukka rypistys Vesileppiksen hiihtoputkessa lauantaina. Sen jälkeen keskitytään taas harjoitteluun, Urheilukoulun varusmies kertoi.
Kesän harjoittelumääriin armeija toi oman mausteensa.
- Tunteja on noin viisikymmentä vähemmän kuin vuosi sitten. On pakko huomioida myös armeijan tuoma rasitus. Palautumisen kanssa pitää olla tarkkana.
Kontiolahden kisoista Tuukka suunnitteli ottavansa mukaan ainakin yhden asian.
- Jos vaikka viikonlopun makuuammunnan prosentteihin pääsisi myös talvella, hän tokaisi ja naurahti iloisesti päälle.
Viikonvaihteen kisoissa Tuukka ei ampunut yhteen kutia ohi makuulta.
Muista SoisAH:n urheilijoista väsymystä valitellut Santeri Kolehmainen osallistui vain pikakilpailuun, mistä tuli 19-vuotiaiden SM-pronssia.
17-vuotiaiden sarjassa Otto Invenius kulki suksella ylivoimaista vauhtia, mutta ampuminen yskähteli. Pikakilpailun seitsemän sakkoa toivat kuudennen sijan, ja normaalimatkan neljä sakkoa kuitenkin SM-hopeaa viikonlopun molemmat kisat voittaneen Kauhajoen Santtu Panttilan jälkeen.
Anssi Kuittinen ampui pikakilpailussa loistavasti. Vain yksi sakko makuulta ja uran ensimmäiset nollat pystystä toivat viidennen sijan. Suksi suihki mitalia ajatellen hiukan liian verkkaisesti ja SM-pronssi jäi 15,9 sekunnin päähän.
Sunnuntain normaalimatkalla pummeja tuli enemmän ja tuloksena Anssilla oli kuudes sija.

JuHu


04.09.2017 » Nuorempi Invenius teki hurjaa jälkeä

Rajua melontaonnettomuutta lukuunottamatta erinomaisen harjoituskauden taakseen jättänyt Otto Invenius loisti ampumajuoksun SM-kilpailuissa Jurvassa. Tuloksena oli kolmesta startista kolme suomenmestaruutta.
Viestin avausosuudella perjantaina Invenius oli vielä hieman kohmeessa, mutta toisella osuudella huippusuoritukseen yltänyt Anssi Kuittinen nosti SoisAH:n ylivoimaiseen johtoasemaan, jonka kokenut ankkuri Santeri Kolehmainen piti maaliin asti.

Lauantain pikakilpailussa nuorempi Invenius näytti kyntensä. Huolimatta kolmesta sakkoringistä hän voitti 17-vuotiaiden kolmen kilometrin kilpailun 38 sekunnin erolla Kauhajoen Santtu Panttilaan.
Tuloksen kovuudesta kertoo paljon se, että sarjaa ylempänä saman matkan voittanut ja viime talvena nuorten MM-kisoissa kahdesti kärkikymmenikköön yltänyt Tuusulan Tuomas Harjula olisi nyt hävinnyt Inveniukselle.
Sunnuntain normaalimatkalla Otto Invenius varmisti triplansa.
- Kesä on mennyt loistavasti. Aiemmin on ollut jalkojen kanssa ongelmia, mutta tänä kesänä olen varmaan juossut enemmän kuin muina kesinä yhteensä, iloinen Invenius pudotteli.
Jatkosuunnitelmat ovat selvillä.
- Käydään vielä ne rullakisat Kontiolahdella parin viikon kuluttua, ja sen jälkeen aletaan taas keskittymään harjoitteluun talvikautta varten, Invenius kertoi ja lupasi antaa lähipäivät huilia kipeytyneille pohkeilleen.
Ennen Jurvaa Soisalon Ampumahiihtäjillä ei ollut yhtään henkilökohtaista SM-kultaa ampumajuoksuista. Oli vain poikien viestikulta kahden vuoden takaa. Nyt mestaruuksia on neljä, ja ne kaikki löytynyt Oton palkintokaapista.
Myönteisimmistä yllätyksestä vastasi Essi Kuittinen. Viestistä tuli SM-hopeaa, pikakilpailusta SM-pronssia ja vielä normaalimatkalta neljäs sija (vaivaiset 6,6 sekuntia pronssista). Vuosi sitten sijaluvut samoista kisoista olivat 6-7-10.
- Ainahan kisat voisivat mennä paremmin, mutta kaikkiaan olen tyytyväinen, Essi kuittasi.
Tyttöjen viestihopea tuli 38 sekunnin erolla Tuusulaan, jonka ankkuri karkasi paluun kilparadoille tehneeltä Nelli Iivanaiselta. Iivanainen oli ampumahiihtäjänä viides 17-vuotiaiden tyttöjen pikakilpailussa 2013, mutta sitkeä polvivamma piti hänet pitkään "telakalla".
19-vuotiaiden poikien sarjassa Santeri Kolehmainen otti viestikullan jatkoksi normaalimatkan hopean ja pikakilpailun yhdeksännen sijan.
SoisAH:n varusmiehistä Tuukka Invenius tuli Jurvaan liki suoraan metsäkeikalta eivätkä jalat oikein toimineet. Tuloksena oli pikakilpailun kuudes sija ja rajulla lopun taistelulla saavutettu normaalimatkan pronssi (sekunnin turvin).
Aiempina vuosina useita SM-mitaleja ampumajuoksusta napsineen Sami Väistön hengitystiet eivät olleet täysin auki, joten tulokseksi tuli pikakilpailun yhdestoista sija.
Sisko Roosa Väistö veti armeijavuosi huomioiden erinomaiset kisat. Hän oli paras viestin avausosuudella ja sijoittui pikakilpailussa hyvällä ammunnalla kuudenneksi.
Viestin tähdistöön lukeutunut Anssi Kuittinen hiipui hieman henkilökohtaisissa kisoissa. Juoksu kulki, mutta liian hudit ampumapaikalla toivat tulokseksi sijat kuusi ja kymmenen.
13-vuotiaiden sarjaan osallistunut Jimi Klemettinen oli seuran ainoa ensikertalainen, koska poikien viestiporukka tyssäsi sairasteluihin. Lauantaina 12-vuotissyntymäpäivänään Klemettinen oli pikakilpailussa 22. ja sunnuntaina normaalimatkalla 20. eli lupaavasti tuloslistan puolivälissä.
Kaiken kaikkiaan kisat olivat parhaat, mihin Soisalon Ampumahiihtäjät ovat lyhyen historiansa aikana ampumajuoksussa yltäneet. Seitsemän mitalia antaa hyvät lähtökohdat talven rientoja kohti.
Eikä ampumajuoksuja kannata tänä päivänä aliarvioida. Lauantaina Jurvan pikakilpailuissa tuli 358 ampumajuoksijaa maaliin.

JuHu


12.08.2017 » Tärkeitä sopimuksia

Kesäkuukausien aikana SoisAH:n taustavoimat ovat puskeneet hartiavoimin taustoja kuntoon. Kolme seuran jäsentä on Ampumahiihtoliiton valmennusryhmissä ja tavoitteena on jo menestyminen Suomen rajojen ulkopuolella, joten välineillä ei ole syytä antaa yhtään tasoitusta.
Keväällä SoisAH teki mittavan sopimuksen Swixin kanssa, joten seuraavien kahden vuoden ajan seuran urheilijat esiintyvät saman valmistajan asuissa kuin Norjan ampumahiihtomaajoukkue.
Myös suksimarkkinoilla mentiin eteenpäin, kun Inveniuksen veljekset pääsivät Fischerin talliin. Uusi suksimerkki tietää aina runsasta testaamista, mutta yleensä huippumerkiltä löytyy ennen pitkää toimivat parit eri keleille.
Ja lajiin olennaisesti kuuluvat panokset ovat SoisAH:lla edelleen hyvin hallinnassa. Seuran urheilijat ampuvat samanmerkkisillä Lapuan panoksilla kuin maailman tähdistö.


11.08.2017 » Ampumahiihtäjillä tehokas kesä

Soisalon Ampumahiihtäjien kesä on sujunut värikkäästi. Sateisen ja kolean suven aikana urheilijat ja taustavoimat ovat rakentaneet pohjia kuntoon talvikautta varten.
Alkukesän sävähdyttävin ja rajuin jysäys sattui heti harjoittelukauden alussa, kun Otto Invenius koki kovia melontareissullaan Karjalassa. Otto selvisi haaverista vähin vammoin eikä treenikauteen tullut katkoksia.
Erinomaisen talven taakseen jättänyt Tuukka Invenius astui Urheilukoulun palvelukseen Kajaaniin huhtikuussa, ja uutiset Kainuusta ovat olleet turhankin tavanomaisia, kun kyse on armeijasta.

- Aika paljon olen ollut kipeänä. Röörit ovat olleet tukossa ja kuumettakin on nostanut, Tuukka pohtii kevättä ja alkukesää. Kertaalleen kuumemittarin lukemat kipusivat kerrassaan hurjiin liukemiin.
- Yhden metsäkeikan jälkeen kuumetta oli neljäkymmentä ja risat. Silloin piti huilata yö sairaalassa.
Sittemmin tilanne on parantunut ja viime viikolla alkanut Ampumahiihtoliiton Muonion leiri on sujunut mainiosti.
- Hyvin on tosiaan mennyt, Tuukka kertoi lauantai-iltana ja odotti jo malttamattomana sunnuntaina ohjelmassa ollutta noin 50 km:n vaellusta Pallastunturin maisemiin.
Tuukan leireillessä Lapissa oli pikkuveli Otto samaan aikaan harjoittelemassa valmentajansa Tarmo Naparin kanssa Sveitsin alpeilla ja kolmas liiton valmennusryhmiin kuuluva SoisAH:n urheilija Santeri Kolehmainen hikoili puolestaan Vuokatissa.
Väistön sisarukset Roosa ja Sami ovat armeijan harmaissa, ja harjoittelevat siellä mahdollisuuksien mukaan. Leppävirralla kesää viettäneistä SM-kävijöistä Anssi Kuittinen on hyvän juoksukunnon ohella panostanut pystyammuntaan. Pikkusisko Essi Kuittinen on opetellut harjoittelemaan karttulalaisen kultasormen Arto Sikasen opeilla.
Kesän kisakauden ehti avaamaan Kasperi Soininen, joka voitti sarjansa Sumiaisissa.
Ampumajuoksukausi huipentuu Jurvassa syyskuun alussa käytäviin SM-kisoihin. Sinne SoisAH pyrkii saamaan toistakymmentä hyvinharjoitellutta urheilijaa mukaan.

JuHu


29.03.2017 » Luokattomalla ammunnalla lupaavaa tulosta

Soisalon Ampumahiihtäjien nuorisoketjun SM-kilpailut Oulussa sujuivat vähintään mielenkiintoisesti. Kotiin tuomisina oli kolme SM-mitalia, yksi jokaista väriä, mutta valtaviin ilonpurkauksiin ei kuitenkaan innostuttu.
Ei, vaikka seuran valitsema linja hiihtovauhdin korostamiseksi näyttää toimivan ja luo edellytyksiä tuleville vuosille.

Viikonvaihteen kovimpaan paikkaan junnut joutuivat heti perjantaina, jolloin ohjelmassa oli miesten viesti. Mukaan uskaltautui 14 joukkuetta, mutta piskuisen kyläseuran kolmikko (Otto Invenius 16, Santeri Kolehmainen 17, Tuukka Invenius 19) ei nöyristellyt mahtiseurojen edessä.
Viides sija saattoi tulla ”liiton herroille” isona yllätyksenä ja monet luulivat poikien tuulettavan rajusti onnistumista. Vaan eipä tuuleteltu, oli enemmän naamatauluja peruslukemilla.
Kun viestimenestys perinteisesti vaatii sakkoringin välttämistä, niin nyt SoisAH:n viestikolmikosta jokainen kävi sakkoringillä (Santeri kahdesti). Siitä huolimatta mitali jäi vain 1,13 minuutin päähän.
Putken takaa poikien menoa seurannut Jouko Tiitinen oli jälleen melkeinpä äimänkäkenä.
- Kyllä se vaan hurjalta näytti, kun pojat pysyivät suksella miesten kärjen vauhdissa. Kova hiihto toi riskejä ammuntaan eikä siinä vielä onnistuttu. Normaaliammunnoilla olisi tapahtunut kummia, Tiitinen huokaili.
Tiitinenkin on omaksunut poikien hiihto edellä-kehityspolun.
- Pitkällä aikavälillä se on ainoa oikea tie. Ammunnan salat ehtii oppia myöhemmin.
Hiihtämällä pitää pysyä kärjen tuntumassa. Minuuttikaupalla perässä hiihtäminen haihduttaa menestymismahdollisuudet.
Viestin avausosuudella Otto veti hurjaa vauhtia ja toi SoisAH:n vaihtoon seitsemäntenä vain 20 s pronssista. Toisella osuudella Santerin makuu yski ja osumat menivät kello 12:een, mutta sijoitus pysyi seitsemäntenä.
Ankkurina Tuukka kiersi pystystä sakkoringin, jonka jälkeen huomasi maailmancupeja ahkerasti kiertäneen Kauhajoen Mikko Loukkaanhuhdan edellään. Kunnon rutistus ja tyylikäs ohitus toivat lopulta viidennen sijan.
Parhaiten joukkueen mietteet uskalsi pukea sanoiksi Otto, joka tammikuun sairastelujen ja helmikuun raskaiden kisamatkojen jälkeen oli toipunut kovaan hiihtokuntoon.
- Ammunta kulkemaan ja ensi vuonna mitaleille, Otto rykäisi ilman kehun häivää äänessä.
Oton mono oli syönnillään Oulussa. Lauantaina 17-vuotiaiden pikakilpailussa hän oli SM-pronssilla ammuttuaan neljä ohi. Mestaruus jäi 4,7 sekunnin päähän. Närpiön Patrik Kuuttinen ampui yhden sakon vähemmän, mutta hiihti viimeisen lenkin Ottoa lujempaa ja nousi mestariksi.
- Ehdottomasti talven parasta hiihtoa. Olisi pitänyt osua paremmin, mutta kun ei osu niin ei osu.
Santeri Kolehmainen tekaisi huippusuorituksen 19-vuotiaiden pikakilpailussa. Hän ampui samat sakot (0+2) kuin sarjaa ylivoimaisesti talven mittaan hallinnut ja kansainvälisestikin menestynyt Tuusulan Tuomas Harjula.
Harjula jätti Santerin hopealle 18 sekunnin erolla. Kyseessä oli leppävirtalaisen kahdeksas henkilökohtainen SM-hopea ampumahiihdossa. Mestaruuksia ei vieläkään ole.
SM-pronssista käytiin kaksikon takana harvinaisen tiukka kisa. Edustustehtävissäkin vilisseet nimet Panttila, Stevander, Karvinen ja Hökkä olivat sijoilla 3-6 ja mahtuivat loppuajoissa 3,4 sekunnin sisälle.
- Pakko olla tyytyväinen hopeaan. Hiihto oli muutenkin hyvällä mallilla viikonlopun ajan, vain ammunnan kanssa oli välillä ongelmia, Santeri summaili.
Yleensä seuran mitaliromuna esiintynyt Tuukka Invenius jätettiin nyt ilman ensimmäistäkään lätkää. Lauantaina 21-vuotiaiden pikakilpailussa hän ampui kuusi (4+2) sakkorinkiä ollen neljäs 14,5 sekuntia pronssista.
Sunnuntaina ohjelmassa oli miesten normaalimatka, jolla suksi kulki edelleen lujaa (vain muutama nopeampi), mutta ammunta sakkasi pahasti. Kahdellatoista sakolla on vaikea pärjätä.
- Eipä löydy paljoa positiivista kerrottavaa Oulun kisoista. Perjantaina vielä hiihto sujui, sen jälkeen väsy painoi. Ylämäet kulki jotenkin, tasamailla oli vaikeaa. Ja väsyneenä ammunnat ovat usein haastavia, 19:nneksi normaalimatkalla sijoittunut tuleva Urheilukoulun alokas tarinoi.
Tuukan osallistuttua sunnuntaina yleisen sarjan kisaan, nousi 21-vuotiaiden viestijoukkueeseen Oton ja Santerin seuraksi Anssi Kuittinen, joka lauantaina 17-vuotiaiden pikakilpailussa oli 12.
SoisAH lähti hakemaan tiukkaa vastusta 21-vuotiaiden sarjasta, vaikka jokainen kolmikosta pääsee vielä ensi talvenakin 19-vuotiaiden sarjaan. Vastusta ei löytynyt, vaan pojat saivat noukkia SM-kullan perussuorituksilla.
Leppävirran kunnan palkitsemiskriteerien mukaan kulta on arvoton, koska osanottajamäärä on rajallinen. Lukijakunnan asiantuntijoille kuitenkin tiedoksi, että pojat olisivat voittaneet samaan aikaan käydyn 19-vuotiaiden viestin yli minuutin erolla.
Viestin parhaasta suorituksesta vastasi Anssi, joka toisella osuudella karisti 19-vuotiaiden kärjen kauas taakseen. Viestikulta on hänelle uran ensimmäinen, kun vastaavasti Otolle ja Santerille viestikulta oli järjestyksessään neljäs.
- Hyvälle maistuu, totta kai, myhäili Anssi, jolla on huimasti potentiaalia nostaa tasoaan ampumahiihtäjänä.
Ensimmäistä talvea ampumahiihdon SM-kisoja kiertävä Essi Kuittinen sijoittui 15-vuotiaiden tyttöjen pikakilpailussa 14:nneksi.
- Kello yhdeksään ammuin liikaa ohi. Enkä saanut hiihdossa itsestäni kaikkea irti, kriittiseksi tiedetty Essi ruoski itseään ja antoi topakasti ymmärtää, että asiat laitetaan ajallaan oikeaan järjestykseen.

JuHu


08.03.2017 » Huutosakki siivitti

Arvokisojen varamiehen rooliin toisena talvena peräkkäin jäänyt Santeri Kolehmainen avasi maaliskuun tyylikkäästi Kangasniemen kansallisissa lauantaina. Hän voitti 19-vuotiaiden pikakilpailun yli minuutin erolla Seinäjoen Pyry Stevanderiin, joka lukeutuu sarjan kärkinimiin.
- Hiihto kulki ja uusi ase toimi, totesi Santeri tyytyväisenä.

Erikoiskiitoksen hän jakoi Soisalon Ampumahiihtäjien junnuosastolle, joka ”keksi” painella pitkin ja poikin lähimetsiä kannustamassa.
- Oli pojilta hieno ele.
Huutosakin kolmikko (Jimi Jalkanen, Eerik Junkkarinen, Jimi Husso) oli ehtinyt hoitaa omat kisansa alta pois, joten toimettoman palkintojenjaon odottelun sijaan he siivittivät ”Santtua” sarjavoittoon.
Nopeasti ampuva Jalkanen sijoittui 13-vuotiaissa toiseksi ja huimasti talven aikana eteenpäin mennyt Junkkarinen kolmanneksi Kouvolan Topias Zernin voittamassa sarjassa. Elämänsä ensimmäiseen ampumahiihtokilpailuun osallistunut Husso säväytti ja hävisi 11-vuotiaiden voiton kaukaa Satakunnasta saapuneelle Säkylän Tomas Heinoselle vain 20 sekunnilla.
Kokeneempien junnujen sarjoissa molemmat Kuittisen sisaruksista sijoittuivat toisiksi. 15-vuotiaiden tyttöjen kisassa Tuusulan Kaisla Ollila ampui nollat ja löi Essin. 17-vuotiaissa pojissa Anssin suksi liikahti hyvin, mutta ammunnan yskiessä Kangasniemen Arttu Paalanen korjasi sarjan ykköspytyn.
Santeri Kolehmaisen seuraava ampumahiihtokilpailu on ohjelmassa Himangalla sunnuntaina. Sitä ennen hän pistäytyy Vierumäelle viemässä viestiä yksinkertaisemman hiihdon kisoissa.

JuHu


07.03.2017 » Talven parasta

Tuukka Invenius päätti nuorten MM-kilpailut Slovakian Brezno-Osrbliessä loistavaan suoritukseen. Jo takaa-ajokilpailu oli sujunut erinomaisesti, mutta kisat päättäneen viestin kolmannella osuudella leppävirtalainen pisti tuulemaan.
Jaakko Rannan ja Vili Sormusen mukavasti sujuneiden osuuksien jälkeen Suomi oli yhdeksäntenä 2.21 kärjestä (Venäjästä) ja 1.31 kolmantena olleesta Saksasta.

Tuukka hoiti molemmat ammunnat lippaalta ilman varapatruunoja, ja kun suksikin liikahti, oli hän koko osuuden nopein.
- Kyllä se oli talven parasta, vaikka ei olo ennen kisaa mitenkään erikoinen ollut. Lähti hyvin kulkemaan. Makuupaikan jälkeen en nähnyt metsässä ketään, mutta kun tulin pystylle, niin huomasin, että siinähän ne kaverit ovat.
Tuukka ohitti Ruotsin, Italian, Valko-Venäjän ja Tshekin, ja toi Suomen vaihtoon viidentenä 2,01 kärjestä ja vain 11 sekuntia kolmantena olleesta Saksasta. Välissä neljäntenä oli Ukraina.
Ankkurina Tero Seppälä haastoi rohkeasti Laura Dahlmeierin lähikulmilta kotoisin olevaa Saksan tähteä David Zobelia pystypaikalle asti, mutta Seppälän kolmen varapatruunan myötä Saksa karkasi pronssille. Tshekin ankkuri Milan Zemlicka tuli Suomen ohi maalisuoralla, joten tuloksena oli Venäjän, Norjan, Saksan ja Tshekin jälkeen viides sija. Mitali jäi 15 sekunnin päähän.
Zobelin osuusaika oli 0,3 sekuntia Tuukan kolmannen osuuden aikaa hitaampi.

Slovakiasta Tuukka kiirehti Kontiolahdelle IBU-cupiin, missä hyvä meno jatkui. Nuorten MM-kisoissa mukana olleista suomalaisista Ranta ja Sormunen jäivät pikakilpailussa 60 parhaan ulkopuolelle, joten heille ei avautunut enää paikkaa takaa-ajoon.
Tuukka oli parhaana suomalaisena lauantain pikakilpailussa 36. ja sunnuntain takaa-ajossa 37. Näin Soisalon Ampumahiihtäjien edustaja ylsi ensimmäistä kertaa IBU-cupin pisteille, sillä pisteitä jaetaan maailmancupin tavoin 40 parhaalle.
- Takaa-ajo ei ollut enää niin helppoa, vaikka ammunta kulki hyvin. Ei vaan oikein jaksanut, Tuukka summasi.
Taso Kontiolahden IBU-cupissa oli kova, koska mukana oli joukko maailmancupissa ja MM-kisoissakin menestyneitä urheilijoita, jotka eivät halunneet lähteä yhden viikonlopun takia kauas Koreaan.
Nimekkäin urheilija oli Tshekin Ondrej Moravec.
- Takaa-ajokilpailut nuorten MM-kisoissa ja IBU-cupissa ovat aika tavalla erilaisia. Kun nuorten kisoissa lähdet peesiin, tuntuu vauhti usein liian hitaalta. Täällä IBU-cupissa miehet liikkuvat lujempaa ja peesivauhti tuntuu tosi kovalta, Tuukka vertasi.
Tuukan suoritusten tasokkuus aukeaa vilkaisemalla Kontiolahden tuloslistoja. Takaa-ajossa 8,6 sekuntia ennen maalivaatteen alle sijalle 35 ehtinyt Valko-Venäjän Anton Smolski voitti viikkoa aiemmin nuorten MM-kisoissa takaa-ajon MM-pronssia. Ja sijalle 33 päätynyt Saksan Matthias Bischl oli tammikuussa Ruhpoldingin maailmancupin pikakilpailussa kuudestoista.
Rankan pari viikkoisen jatkoksi Ampumahiihtoliitto tarjosi Tuukalle paikkaa IBU-cupin päätöskisoihin Viron Otepäähän, mutta sinne hän ei lähde.
Ensi viikonloppuna ohjelmassa on Vierumäellä yksinkertaisemman hiihdon kilpailuja.
- Jos sitten valitsevat maailmancupiin Holmenkollenille, niin sinne lähtisin. Valinta tuntuu kuitenkin epätodennäköiseltä, joten eiköhän seuraavat pyssyhiihdot ole vuorossa Oulun SM-kisoissa.
Soisalon Ampumahiihtäjille Oulun kilpailut ovat historialliset, sillä pojat ovat päättäneet lähteä haastamaan isompiaan ja osallistua miesten SM-viestiin.
Viesti on ohjelmassa perjantaina 24. päivä maaliskuuta.

JuHu


28.02.2017 » Tuukka tykitti takaa-ajossa

Samaan aikaan sunnuntaina kun Suomessa haikailtiin Iivo Niskasen menetetyn MM-kullan perään, teki Tuukka Invenius rautaista nousua takaa-ajokilpailussa nuorten MM-ampumahiihdoissa Slovakiassa. Sijalta 29 matkaan startannut leppävirtalainen tuli ensimmäiseen pystyammuntaan jo sijalla kaksitoista oltuaan alkumatkan ykköstykki.

Molemmat makuut menivät nollille, mutta pystyiltä tuli viisi (2+3) sakkorinkiä. Siitä huolimatta hän oli maalissa kahdeskymmenes.
Kilpailun voitti Venäjän Igor Malinovski, joka oli ollut ykkönen myös pikakilpailussa. Toiseksi nousi kahdeksannelta sijalta startannut Norjan Sindre Pettersen, joka oli takaa-ajo-osuuden nopein.
Pettersen käytti aikaa neljään ammuntaan ja 12,5 km:n hiihtoon 32,00, kun Tuukalta kului 33,12.
Jossittelu soveltuu erinomaisesti ampumahiihdon jälkipeleihin, ja jos Tuukka olisi selvinnyt kahdella sakolla, hän olisi ollut takaa-ajon ehdotonta kärkeä. Jo lauantain pikakilpailussa Tuukka ampui kolme ohi, mikä vaan lisää jossittelua ja kertoo totuuden nuoren miehen edellytyksistä tulevaisuudessa.
Jos Tuukka olisi selvinnyt pikakilpailusta yhdellä sakolla ja takaa-ajosta kolmella sakolla, eli puhutaan aivan realismista, niin jo nykyisellä hiihtovauhdilla olisi ollut täysin mahdollista sijoittua puhtaasti kymmenen kärkeen.
Paikalla olivat ikäluokan maailman valiot, mutta se ei Tuukkaa häirinnyt.
- Ei ne niin kovia ole, etteikö niille voisi pärjätä, hän summasi rauhallisesti kisan antia.
MM-kisat avattiin viime viikolla normaalimatkoilla, jotka suosivat hyviä ampujia eivätkä näin ollen ole heikoista harjoitusoloista kärsivien leppävirtalaisten suosiossa. Taivaalta tuli rajusti vettä ja tuuli oli puuskittainen.
Tuukan avaus MM-tasolla ei lähtenyt putkeen. Ensimmäinen ampumapaikka toi viisi ohilaukausta, jonka jälkeen ”kylillä” kiersi villi huhu, jonka mukaan ampuja tulitti naapurin tauluun tai oli tehnyt tuulikorjaukset väärään suuntaan.
- Ammuin ihan omaan tauluun enkä tehnyt korjauksia väärään suuntaan. Nyt vain puuska oli niin kova, etten osunut, Tuukka selvitti katkaisten huhuilta siivet.
Sijoitus normaalimatkalla oli kahdeksalla sakkominuutilla höystettynä 68.
Viikonloppua kohden vesisade väheni ja lämpötila kipusi jo ajoittain pakkaselle.
- Olosuhteet ovat olleet aika haastavat. Välillä on tuntunut siltä, ettei lumi riitä millään loppuun asti.
Viikonlopulla viilentynyt keli sopi Tuukalle.
- Sunnuntai oli hiihdollisesti talven parhaita. Suksi pelasi hyvin ja jaksoin vetää vielä viimeisenkin lenkin. Pystyltä meni viisi ohi, vaikka ei ammuntakaan vaikealta tuntunut. Ohilaukaukset eivät voineet olla kaukana, Tuukka pohti heti kisan jälkeen.
Nuorempien eli 19-vuotiaiden sarjassa kilpaillut Otto Invenius selvisi tulikasteestaan puhtain paperein. Hän on sarjaan kaksi vuotta alimittainen, mutta selvisi sadan osanottajan joukossa hyvin.
Otto oli normaalimatkalla 55., pikakilpailussa 54. ja takaa-ajossa 41.
- En ole kovin tyytyväinen. En pystynyt samanlaiseen menoon kuin koti-Suomessa. Alisuoritin, Otto ruoski osin aiheetta itseään.
Otolla on rima aina erittäin korkealla, mutta tällä kertaa on syytä muistaa taustat. Hän tuli Slovakiaan suoraan junioreiden Olympiafestivaaleilta Turkista, ja vuosia on todellakin jäljellä.
- Nyt nämä on nähty. Katsotaanpas sitten ensi vuonna, Otto puhisi tavoilleen uskollisena.
Myös Tuukan kohdalla on syytä muistaa, että hän jatkaa samassa 21-vuotiaiden sarjassa myös ensi vuonna. Takaa-ajo-kilpailussa edellä olevista vain puolenkymmentä urheilijaa on saman ikäisiä. Muut siirtyvät jo yleiseen sarjaan.
Suomalaisittain kisat sujuivat positiivisissa merkeissä, vaikka henkilökohtaiset mitalit jäivät saavuttamatta. Kymmenen parhaan joukkoon sijoittuivat Tuomas Harjula (kahdesti), Tero Seppälä, Heidi Nikkinen ja Maija Keränen.
Mitalitilastossa Venäjä hallitsi poikien kisoja ja Italia oli paras tytöissä. Yllättäjän viitan saa Kanada, joka voitti yhden MM-kullan sekä pojissa että tytöissä. Toinen yllätys on se, ettei Saksa voittanut henkilökohtaisista kisoista yhtään mestaruutta.
Viestit käydään maanantaina ja tiistaina, joten niiden tulokset eivät ehtineet tähän ruodintaan mukaan.
Suomen joukkue palaa kotimaahan keskiviikkona, ja jo lauantaina Tuukalla on edessään IBU-cupin pikakilpailu Kontiolahdella. Sunnuntaina parhaat ovat mukana takaa-ajossa, ja ensi viikolla karuselli jatkuu joko maailmancupissa Kontiolahdella tai IBU-cupissa Otepäässä.

JuHu


22.02.2017 » Turkista vaikeuksien kautta Slovakiaan

Otto Inveniuksen viimeinen kuukausi on ollut melkoista sirkusta. Ensinnäkin joulukuussa kiinni käynyt sairastelu jatkui pitkälle tammikuuhun, harjoituksia ja kisoja jäi väliin. Isä Harrin mukaan perheessä mietittiin jo Oton kauden päättämistä.
Jälkikäteen ajateltuna kaikki oli aivan yksittäisistä päivistä kiinni. Sairastaminen helpotti todellakin viime hetkellä, ja suoritustaso nousi riittävästi, jotta paikat kisakoneisiin aukesivat.

Ensin alle 18-vuotiaiden nuorten Euroopan Olympiafestivaaleille Turkkiin ja sitten vielä nuorten MM-kisoihin Slovakiaan.
Kisat Turkissa loppuivat perjantaina ja kisat Slovakiassa alkavat huomenna, mutta matkustaminen sujui kaikkea muuta kuin suunnitellusti.
Turkin kone Riikaan oli niin paljon myöhässä, että Suomen joukkue myöhästyi jatkolennolta. Olympiajoukkue oli Helsingissä vasta klo 20 lauantai-iltana.
Otto ehti pistäytyä muutaman tunnin nukkumassa sukulaisten luona Vantaalla, kunnes MM-joukkue kokoontui lentokentälle sunnuntaiaamuna klo 07.
Lento Budapestiin sujui ongelmitta, mutta jatko tyssäsi. Linja-auto löytyi, vain kuljettaja puuttui. Joukkue odotti Unkarin pääkaupungissa ainakin viisi tuntia jatkoyhteyttä.
Matkaa Budapestistä kisapaikalle on noin 250 km.
- Aika raskasta tämä on ollut, mutta keskiviikkona ollaan kisakunnossa, kunhan edes yhden yön saisi nukkua kunnolla, Otto pohti odottaessaan kuljetusta Budapestissä.
Slovakiassa urheillaan kahdessa ikäluokassa. Otto on mukana alle 19-vuotiaiden kisaoissa, ja isoveli Tuukka alle 21-vuotiaissa.

OHJELMA
Nuorten MM-kilpailut Brezno-Osrbliessä Slovakiassa:
Ke 22.2. klo 12 Normaalimatka 19v 12,5 km (Otto)
To 23.2. klo 12 Normaalimatka 21v 15 km (Tuukka)
Pe 24.2. klo 12 Pikakilpailu 19v 7,5 km (Otto)
La 25.2. klo 12 Pikakilpailu 21v 10 km (Tuukka)
Su 26.2. klo 12 Takaa-ajo 19v 10 km (Otto)
Su 26.2. klo 13 Takaa-ajo 21v 12,5 km (Tuukka)
Ma 27.2. klo 12 Viesti 3x7,5 km 19v (Otto)
Ti 28.2. klo 12 Viesti 4x7,5 km 21v (Tuukka)

JuHu


21.02.2017 » Mitali kirkasti mielen

Neljättä kautta toimivan Soisalon Ampumahiihtäjien historiaan kirjoitettiin uusi lehti viime viikolla, kun Otto Invenius oli mukana Suomen joukkueessa voittamassa nuorten olympiapronssia sekaviestistä. SM-mitaleja SoisAH:n nuoret ovat ehtineet haalia jo 27 kappaletta, mutta Oton pronssi on ensimmäinen leppävirtalaisen ampumahiihtäjän voittama maailmanluokan mitali.

Nuorten Euroopan Olympiafestivaalien (EYOF) henkilökohtaisissa kisoissa Otto ei yltänyt isoveljensä Tuukan kaksi vuotta sitten Itävallassa tekemiin tuloksiin. Tuukka oli tuolloin pikakilpailussa ja takaa-ajossa sijoilla 14 ja 13, kun taas Otto löytyy tuloksista sijoilta 34 ja 21.
- Pikakilpailussa kohdalle osui huono päivä. Olosuhteita ei voi syyttää, ei vaan osunut, kuusi sakkorinkiä (2+4) kiertänyt kisan nuorin osanottaja selvitti.
Takaa-ajokilpailu oli jo totuttua sisukasta Ottoa. Neljältä paikalta vain viisi sakkorinkiä ja nousua kolmetoista pykälää. Sen enempää ei noussut kukaan toinen kisassa mukana olleista.
- Valitettavasti pikakilpailun epäonnistuminen tuhosi mahdollisuudet tässäkin kisassa.
Hieman ”siipi maassa” ollut urheilija valittiin vahvan takaa-ajonsa perusteella Suomen sekaviestijoukkueeseen, joka tekaisi hienon tempun ja sijoittui Venäjän ja Ranskan jälkeen pronssille. Neljänneksi jäänyt nimekäs Tshekki jäi 26 sekuntia Suomen taakse.
Suomen joukkueessa hämeenlinnalaiset kaksoistytöt Jenni ja Maija Keränen aloittivat erinomaisesti (avausosuuden jälkeen Suomi jopa johti) ja Otto pääsi kolmannelle osuudelle kolmantena. Ukrainan Otto ohitti, ja kun vastaavasti Venäjä tuli Oton ohi, pääsi Suomen ankkuri teuvalainen Santtu Panttila matkaan edelleen kolmantena.
Panttilan kantti piti ja tuloksena oli pronssi.
- Mitali kirkasti mielen. Olisi muuten jäänyt kisoista vähän valju kuva, Otto summaili.
Jos vielä verrataan isonveljen kahden vuoden takaisiin edesottamuksiin, niin silloin Tuukka toi ankkurina Suomen maaliin kuudentena. Mitalikaan ei jäänyt kauaksi, ja totuuden nimessä on todettava, että Itävallassa osaaottavia maita oli enemmän. Turkin epävakaus pelotti muutamat maat jäämään kotiin.
- Ei turvallisuuden kanssa ollut mitään ongelmia. Kisajärjestelyiden kanssa sitten sitäkin enemmän, Otto huokaisi.
Turkki suunnittelee hakevansa Erzurumiin vuoden 2026 talviolympialaisia, mutta organisaation toimivuudessa tuntuisi olevan jonkin verran hiomista.
- Ensinnäkin englantia puhuvia oli todella vähän. Muutamissa paikoissa ei ketään, ja siellä vaan mumistiin jotain turkkia. Ja toisekseen kisakylien ruokaan pitäisi panostaa enemmän, ja kolmanneksi kisakuljetukset saisivat pelata edes jollakin tavalla, Otto luetteli kokemiaan pulmia.
Pahimmillaan bussia oli jouduttu odottamaan kolme tuntia. Suomalaisnuoret ovat tunnetusti kekseliästä porukkaa, ja kyyditykset järjestyivät tavalla jos toisellakin.
- Kerran päästiin oikein poliisiautolla. Kai ne hermostuivat kuuntelemaan meidän valituksia, ja saatiin kyyti kisapaikalle, Otto naureskeli.
Sen sijaan kisapaikat ja sääolot keräsivät kehuja.
- Stadion oli ihan ookoo. Ja maastot kevyehköt, mutta kisapaikan korkeus teki urheilemisesta haastavaa, Otto arvioi yli 1500 metriä merenpinnan yläpuolella sijaitsevaa kisakeskusta.
Loistava kisasää helli talviurheilijoita.
- Oli todella hienot kelit. Pakkasta oli kunnolla ja aurinko paistoi täydellä terällään, Otto Invenius kehui koillis-Turkin olosuhteita.

JuHu


17.02.2017 » Ampumahiihtokauden huipennus lähestyy

Kontiolahden kansallisten lauantaiset tulokset olivat tavallaan erikoiset. Tuukka Invenius sijoittui viidenneksi, vaikka ampui pikakilpailussa samat sakot kuin edelle ehtineet kotimaiset kilpakumppanit.
- Tähtäimet jäätyivät ja niitä piti puhallella auki pystypaikalla. Siihen meni aikaa, Tuukka selvitti pulmiaan.

Kisajärjestäjät testasivat koneistoaan maaliskuun IBU- ja maailmancupia varten, ja tarjolla oli monenmoisia analyysejä. Ammunta-analyysit kertoivat, että Tuukalla meni penkalla aikaa 1,18 kauemmin kuin nopeimmalla ampujalla, ja tämä selittää 42 sekunnin tappion kärkeen.
- Hiihto kulki ja kunhan pystyammunnan saa vielä vähän paremmaksi, niin homma alkaa olla paketissa, viikon kuluttua Slovakiassa alkaviin nuorten MM-kisoihin valmistautuva nuorukainen tarinoi.
Muista SoisAH:n urheilijoista Kontiolahdella kilpailivat Kuittisen sisarukset Anssi ja Essi sekä Eerik Junkkarinen. Sarjavoittoja ei tullut, mutta jokainen selvisi parhaimmillaan kakkossijalle.
Anssi ampui tuulisessa säässä pikakilpailun makuun komeasti nollille, kunnes pystyssä puuskat heiluttivat koko miestä ja tuloksena oli viisi sakkorinkiä. Kolmella sakolla hän olisi vielä voittanut sarjansa. Sunnuntain normaalimatkalla hän oli kolmas.
Essi parantaa kisa kisalta, ja lauantain kolmas sija kohentui sunnuntain normaalimatkalla pykälällä. Kolmen ammunnan kisasta yhteensä vain neljä sakkoa on vähäiset ammuntataustat huomioiden erinomainen suoritus.
Syksyllä 11 vuotta täyttänyt Eerik Junkkarinen oli 13-vuotiaiden sarjassa toinen. Myös Eerikin otteet kohentuvat kisa kisalta.
Tänään tiistaina käynnistyvät nuorten Euroopan Olympiafestivaalit Turkissa ja Otto Inveniuksella on ohjelmassa pikakilpailun. Suomen joukkueen matka Riikan kautta Erzurumiin koillis-Turkkiin ei sujunut aivan kommelluksitta, mutta perille oli onneksi päästy.

JuHu


05.02.2017 » Edessä kauden päätavoite

Otto Invenius epäili vielä viimeisten katsastusten jälkeen viikko sitten, etteivät näytöt riitä nuorten Euroopan Olympiafestivaaleille Turkkiin, mutta valitsijat näkivät leppävirtalaisen nousukunnon ja nostivat hänet joukkueeseen. Viimeistään Tuusulan SM-kisat osoittivat, että valinta osui kohdilleen.

- Tammikuussa meni pari viikkoa sairastellessa, mutta onneksi pääsin kisailemaan. Ei olo vieläkään täysin normaali ole, hengitys röhisee, Otto pohti ja keskittyy edustustehtävään kotioloissa Paajalanmäellä.
Lähtö kisamatkalle on ohjelmassa tulevana viikonloppuna, joten aikaa olisi viimeistelyharjoituksille, mutta kysymys Leppävirralla kuuluu edelleen, että missä harjoitellaan?
Viikolle on luvattu pakkasta, joten kerrankin putkesta olisi apua. Nyt vain putkeen hillutaan jääveistoskisan raaka-aineita eikä sinne ole suksikansalla asiaa.
Syksyllä Otto ehti hetken jo suunnitella mopoauton hankkimista, mutta ideasta luovuttiin.
Onneksi niitä ideoita ampumahiihtoväellä on riittänyt ja kiitosta on pakko jakaa niin yrittäjille kuin tavallisille kuntalaisille, jotka ovat tukeneet hienosti pienen seuran lahjakkaita nuoria. Kannatusjäsenmaksun maksaneita tulee koko ajan lisää. Otto lupaa tukijoille ja kannattajille tehdä vain parhaansa.
- Nämä Olympiafestivaalit ovat olleet kauden päätavoite. Pitää kuitenkin muistaa, että kilpailen vuoden vanhempia vastaan.
Ensimmäisenä SoisAH:n edustusurheilijana vanhempi veli Tuukka Invenius osallistui vastaaviin kisoihin kaksi vuotta sitten Itävallassa. Silloin hän sijoittui parhaana suomalaisena sijoille kolmetoista ja neljätoista.
- Jos terveenä saan olla, niin Tuukan saavutukset voisivat olla tavoitteena. Ainakin parhaaksi suomalaiseksi pitäisi päästä.
Suomen joukkue matkaa koillis-Turkissa sijaitsevaan Erzurumin kaupunkiin tulevana viikonloppuna suoralla lennolla Riikasta yhdessä Latvian ja Viron maajoukkueiden kanssa.
Kisaohjelmassa on pikakilpailu tiistaina 14. päivä, takaa-ajo seuraavana päivänä ja sekaviesti perjantaina 17. päivä.
Jos ohjelmat ja aikataulut pitävät, niin Turkista paluun jälkeen Otto ehtii olla vuorokauden verran kotimaassa ennen kuin alkaa matka nuorten MM-kilpailuihin Slovakiaan. Nuorten mitaleista kilpaillaan kahdessa sarjassa, alle 21- ja alle 19-vuotiaissa.
Nuorten MM-kisoissa molemmat Inveniuksen veljekset kisaavat vanhempien sarjassa. Tuukka pääsee vielä vuoden kuluttua Viron Otepäässä käytävissä kisoissa 21-vuotiaiden sarjaan ja vasta 16 vuotta täyttänyt Otto voi kilpailla kaksi tulevaa kautta 19-vuotiaiden sarjassa.
Osrbliessä Slovakiassa kilpaillaan 22.-28. päivä helmikuuta.
Ja jos kaikki sujuu suurin piirtein suunnitelmien mukaan, niin Tuukalla on ohjelmassa maaliskuussa Kontiolahdella niin IBU-cupia kuin maailmancupiakin.

JuHu


04.02.2017 » Mitaleilla maailmalle

Suomen turuilla ja toreilla kuiskitaan, että leppävirtalaiset ampumahiihtäjät ovat rakentamassa pientä ihmettä. Piskuisen kyläseuran edustajia on tarjolla maajoukkueen edustusasuun useampiakin. Soisalon Ampumahiihtäjien sisällä tällaiset jutut jätetään omaan arvoonsa.

- Taikurit niitä ihmeitä tekevät, me yritämme tehdä vain sen minkä osaamme, junnut kuittaavat naamataulut pokerina.
Kauden ensimmäiset SM-kilpailut Tuusulassa toivat Soisalon Ampumahiihtäjille viisi mitalia, mutta menestys otettiin vastaan jalat maassa. Tavoitteet alkavat olla jo maan rajojen ulkopuolella.
Seuran ykköstykki ja miesten MM-joukkueen kotiin jäävä varamies Tuukka Invenius sijoittui 21-vuotiaiden lauantain yhteislähtökilpailussa neljänneksi ja sunnuntain normaalimatkalla toiseksi, vaikka enemmänkin oli tarjolla.
- Molempia kisoja johdin ennen pystyammuntoja. Ei oikein osunut, ja siihen pitää satsata tällä viikolla, Tuukka suunnitteli.
19-vuotiaiden sarjassa Otto Invenius ja Santeri Kolehmainen nappasivat molemmat SM-hopeaa ja –pronssia. Otto oli kakkonen yhteislähdössä ja Santeri normaalimatkalla.
- Hyvä viikonloppu. Lauantai meni yli odotusten, pahimmat sairastelut selättänyt nuorempi Invenius kertoi.
Myös Santeri palasi tasolleen viikko sitten sattuneen aseongelman jälkeen, joka pudotti hänet tiukassa kisassa sijalle kahdeksantoista.
- Nyt pystyin ihan kunnonmukaisiin normaalisuorituksiin. Makuulta taulujen pitääkin pudota, ja pystystä tulee vielä joskus huteja, selvitti viikonlopun molemmissa kisoissa kaikki makuutaulut pudottanut Kolehmainen.
Kuittisen sisaruksista Anssi väläytti 17-vuotiaiden yhteislähdössä lahjojaan ja oli pitkään kiinni mitalissa. Kolme ammuntaa toi mukanaan yhteensä vain neljä sakkorinkiä ja viidennen sijan. Lupaava suoritus jatkoa ajatellen.
- Ammunta kulki, mutta suksi ei liikahtanut normaalisti. En oikein tiedä, missä vika oli, suksessa vai miehessä, vanhempi Kuittinen selvitti.
Normaalimatkalla hän sijoittui seitsemänneksi kuudella pummilla.
Uransa ensimmäiset ampumahiihdon SM-kilpailut läpivienyt Essi Kuittinen oli sijoilla neljätoista ja yksitoista. Avauskisa toi oppia, jota 15-vuotiaiden sarjassa kisaava neito hyödynsi hienosti heti toisen päivän kahdessa viimeisessä ammunnassa, jotka toivat yhteensä vain yhden ohilaukauksen.
Seuraavaksi SoisAH:n kärkinimet keskittyvät edustustehtäviin. Otto Invenius lunasti kuin lunastikin paikan nuoren Euroopan Olympiafestivaaleille Turkkiin. Tuusulan tulokset varmistivat sen, että Otto nähdään Tuukan tavoin Suomen joukkueessa nuorten MM-kisoissa Slovakiassa.
Santeri Kolehmaisen tilanne oli viikonlopun jälkeen hiukan epäselvä. Turkin matka meni sivusuun, ja jos Slovakiaan valitaan vain kolme urheilijaa sarjaansa, edessä saattaa jälleen olla kotiin jäävän varamiehen pesti. Liiton valintoja odotetaan pikapuoliin.

JuHu


31.01.2017 » Nuoret ampumahiihtäjät MM-katsastuksissa

Miesten MM-joukkueeseen Itävallan Hochfilzeniin valitun Haapajärven Kiilojen Tero Seppälän ja joukkueen kotiin jääväksi varamieheksi valitun Soisalon Ampumahiihtäjien Tuukka Inveniuksen yhteenotto nousi Ahveniston ampumahiihtostadionilla Hämeenlinnassa viikonvaihteessa käytyjen nuorten ensimmäisten MM-katsastusten kohokohdaksi.

Vaikka molemmilla on aiempien näyttöjen perusteella jalka tukevasti Slovakian Osrbliessä kolmen viikon kuluttua alkavien nuorten kisojen kisakoneessa, ei kisassa löysäilty.
Sunnuntain 13 km pitkä kilpailu käytiin väliaikalähdöin, mutta takaa-ajokilpailun säännöillä. Siis ammuntoja oli neljä ja jokainen ohilaukaus vei sakkoringille.
- Alku ei ollut paras mahdollinen. Ensimmäinen makuuammunta oli vaikea ja toi kaksi sakkoa. Yhdellä sakolla selvinnyt Tero tuli kantaan, vaikka oli lähtenyt minuutin perään. Toinen lenkki vedettiin sitten porukalla, Tuukka kertasi kisan kulkua.
Lopputuloksissa Seppälä löi Tuukan 18 sekunnilla eli loppukierroksilla Tuukka pääsi 42 sekuntia irti minuutin myöhemmin startanneesta kilpakumppanista.
- Viimeinen ammunta meni nollille ja kisasta jäi kaikkiaan positiivinen kutina. Ammunta löytyy ampumalla, Tuukka myhäili varsin tyytyväisenä.
Nuoren kaksikon, joista Seppälä on vuoden Tuukkaa vanhempi, kisavauhdista saa kuvan, kun sitä vertaa yleisen sarjan kisaan. Sarjan voitti Ahveniston Mikael Koivunen ampumalla samat sakot, mutta yli kaksi minuuttia Tuukkaa heikommalla ajalla. Ja 23-vuotias Koivunen kuului kuitenkin Suomen MM-joukkueeseen Kontiolahden kisoissa kaksi vuotta sitten.
Nuorempien 19-vuotiaiden sarjassa panosta oli paljon, koska kyseessä olivat Turkissa käytävien nuorten Euroopan Olympiafestivaalien viimeiset katsastukset ja samalla ensimmäiset nuorten MM-katsastukset.
Iisveden ja Mikkelin jälkeen hyvissä asemissa ollut Santeri Kolehmainen ampui itsensä ulos Turkin kisoista, sillä viikonvaihteen 30 taulusta putosi vain puolet, ja tuloksena olivat sijat kahdeksantoista ja kahdeksan.
Joulukuussa 16 vuotta täyttänyt Otto Invenius manasi aiheesta viimeisen kuukauden tapahtumia.
- Eipä voi muuta sanoa kuin että tuli sairastelu pahaan paikkaan.
Ahveniston jälkeen Oton katse kääntyi jo Tuusulan SM-kisoihin ja nuorten MM-kisojen toiseen katsastusviikonloppuun. Hän kun lähti rohkeasti mukaan kisailemaan edustuspaikoista kaksi vuotta vanhempien kanssa, ja esitys Ahvenistolla oli lupaava.
- Lauantain pikakisassa olin neljällä sakolla kuudes. Yksi sakko vähemmän ja olisin ollut kolmas.
Sunnuntain neljän ammunnan ja kymmenen kilometrin kisassa hiihto maistui jo pikkuisen hiihtämiseltä. Suksella Otto oli parhaita, mutta sakkoja tuli hiukan liikaa, kuusi.
Kolmas sija antoi kuitenkin hyvät lähtökohdat tulevan viikonlopun Tuusulan SM-kisoille, joissa lopullisesti katsastetaan junnujen edustusjoukkue. - Nyt tuntui olo terveeltä. Tuusulassa tavoitteena on sijoittua molempina päivinä kolmen joukkoon, Otto Invenius suunnitteli.

JuHu


11.01.2017 » Tuukan kuulo koetuksella

Tuukka Inveniuksen maailmancupin avaus Oberhofin pikakilpailussa sujui lupaavasti, vaikka tavoitteena ollut paikka 60 parhaan takaa-ajokisaan jäi 50 sekunnin päähän. Kilpailun ylivoimaisesti nuorimpana osanottajana hän jätti taakseen yli 20 kokeneempaa kilpakumppania ja oli maalissa parhaana suomalaisena sijalla 82.

Ammunta kulki vaikeissa tuulioloissa mainiosti, sillä (kuten Eurosportin suora lähetys kertoi) vain pystypaikan ensimmäinen laukaus sujahti ohi. Nolla-ampujia kisassa oli vain kolme.
- Hyvin osui, mutta jalat eivät toimineet. Ne olivat kuin betonia. Normaalikunnossa ajasta olisi pitänyt nipistää minuutin pois, huippu-urheilijan yläkerran omaava Tuukka suomi itseään.
Olosuhteet huomioiden suoritus meni vahvasti plussan puolelle. Koskaan ennen hän ei ole kilpaillut näin kiihkeän ja valtaisan yleisömeren edessä, ja pystyi mekkalasta piittaamatta kelpo esitykseen.
Jo kisan viimeinen lähtönumero 106 toi omat haasteensa.
- Kuuluttaja hehkutti kilpailun viimeistä lähtijää, jolloin yleisön pauhu nousi niin hirmuiseksi, että minulta meinasi mennä kuulo heti lähtösuoralla, Tuukka naurahti.
Makuuammunnan jälkeen päävalmentaja Antti Leppävuori karjui Tuukalle väliaikoja.
- Olin kaksi sekuntia Ole Einaria edellä. Se kuulosti hyvältä.
Lajilegenda Ole Einar Björndalen ampui makuulta kaksi ohi, joten Tuukka ehti edelle. Pystystä molemmat ampuivat yhden sakon, mutta norjalaisen hiihtovauhti nosti hänet sijalle 32.
Hiihtoajassa liki sata maailmancupin osakilpailua voittanut Björndalen oli kaksi minuuttia Tuukkaa nopeampi. Oberhofin hurjassa maastossa hiihtokunto korostui.
Kuukausi sitten Tuukka arvioi Imatran maastoa ”helpon livakaksi”, mutta nyt ääni kellossa oli toisenlainen.
- Ihan hirveät lenkit. Palauttavat laskut olivat lyhyitä, ja niitä seuranneet työpätkät jyrkkiä ja pitkiä. Ja niitä riitti.
Analyysit kertovat, että hiihtoajassa Tuukka hävisi nopeimmalle Martin Fourcadelle 3.02. Ammuntapaikalla nopein Anton Shipulin oli 28 sekuntia nopeampi, mutta siinä tarkkuus oli nopeutta arvokkaampaa. Kisassa neljänneksi sijoittunut Lukas Hofer ampui viisi sekuntia Tuukkaa hitaammin.
Hitain maailmancupin pisteille selvinnyt urheilija Vetle S.Christiansen hiihti 1.19 Tuukkaa nopeammin. Hitain takaa-ajoon selvinnyt oli Korean Lee, joka kulutti kymppiin aikaa 29 sekuntia Tuukkaa vähemmän.
Joten lähtökohdat kohti tulevaisuutta ovat mielenkiintoiset.

JuHu


10.01.2017 » Haastavat katsastukset

Ampumahiihtäjät aloittivat viikonvaihteessa katsastaa joukkuetta helmikuun puolivälissä Erzurumissa Turkissa käytäviin nuorten Euroopan Olympiafestivaaleille. Sekä lauantain Iisveden että sunnuntain Mikkelin kisoilla on iso painoarvo valinnoissa, joihin huomioidaan vielä tammikuun lopulla Ahvenistolla Hämeenlinnassa käytävien kisojen tulokset.

Soisalon Ampumahiihtäjistä Turkkiin mielivät Santeri Kolehmainen ja Otto Invenius sijoittuivat molempina päivinä heti terävimmän kärjen taakse, vaikka jossiteltavaakin jäi. Oman mausteensa soppaan loi säätila, joka varsinkin Iisvedellä lauantaina ei todellakaan suosinut ”hiihtoputkinuoria” eli ilman kunnon harjoittelupaikkaa kamppailevia leppävirtalaisia.
Kolehmainen epäonnistui lumituprakassa kohdistuksessa ja makuun neljä ohilaukausta menivät kaikki kello yhdeksään. Invenius puolestaan sairasti joulutauolla eikä kunto ehtinyt vielä palautua.
Kolehmainen oli sijoilla viisi ja neljä ja Invenius heti perässä kuudes ja viides. Sikäli harmillista, että molemmat kilpailut olivat tasaisia, ja pari milliä tarkemmat ammunnat olisivat nostaneet sijoituksia huomattavasti.
Jos kisoihin valitaan neljä urheilijaa, niin on edelleen mahdollista nähdä Suomen väreissä leppävirtalaisedustus.
Yhteensä Soisalon Ampumahiihtäjiä oli liikkeellä viikonvaihteessa tasan kymmenen urheilijaa, kun Saksassa kisaileva Tuukka Invenius otetaan laskuihin mukaan.
19-vuotiaissa Sami Väistö kilpaili vain Iisvedellä sijoittuen 16:nneksi. 17-vuotiaiden kisoissa Anssi Kuittinen joutui Iisvedellä keskeyttämään, kun tähtäimistä ei nähnyt läpi. Mikkelissä hän oli mukavasti kolmas, vaikka ammunnan kanssa on edelleen tekemistä.
15-vuotiaiden tyttöjen sarjassa Essi Kuittinen aloitti ampumahiihtouransa ollen sijoilla 15 ja 12. Vähäinen kokemus huomioiden avaus oli lupaava.
13-vuotiaissa pojissa Jimi Jalkanen oli seitsemäs ja kuudes. Mikkelin kisa meni hyvin kun huomioidaan että suoritus tapahtui lainamonoilla, kun omat unohtuivat lähtötohinoissa kyydistä pois.
Samassa sarjassa ensimmäiset kansalliset kisansa innolla vetänyt Eerik Junkkarinen poimi sijat yhdeksän ja kymmenen.
”Pikkuyrmelöissä” eli 11-vuotiaissa Paukarlahden Matias Kolari jatkoi jämäkällä linjalla ja yhdestä hiihtolenkillä tapahtuneesta kaatumisesta huolimatta korjasi sarjavoiton nolla-ammunnalla. Tyttöjen kisassa Pihka Paasonen oli toinen niukasti tammisaarelaisvastustajalle hävinneenä.

JuHu


28.12.2016 » Tuukka lähtee maailmancupiin

Tuukka Inveniuksen maailmancup-ura alkaa tammikuun 5. päivä legendaarisessa Oberhofin ampumahiihtokeskuksessa. Ohjelmassa on pikakilpailu, josta 60 parasta pääsevät mukaan kaksi päivää myöhemmin käytävään takaa-ajoon.
Vaikka 19-vuotiaita on maailmancupin tasolla hyvin vähän, esiintyi Tuukka edukseen IBU-cupissa Norjassa kuukausi sitten.

Onnistuminen toi mukanaan osallistumisoikeuden Martin Fourcaden, Ole Einar Björndalenin ja kumppaneiden kanssa saman lähtövaatteen alle. Suomalaismiesten onnistumiset maailmancupissa ovat olleet Olli Hiidensalon ja Tuomas Grönmanin varassa, joten uusille nimille on tilaa.
Sunnuntaina Sumiaisten pikkukisoissa Tuukka otti mittaa kotikulmillaan kilpailleesta toisesta nuoresta lahjakkuudesta Vili Sormusesta. Tällä kertaa Sormunen ampui yhden sakon vähemmän ja jätti Tuukan kakkoseksi.
Muut Soisalon Ampumahiihtäjien edustajat palasivat kotiin sarjavoittajina eikä se ole läsnäolijoiden vika, ettei vastusta juuri uskaltanut ilmaantua.
Matias Kolari oli paras 11-vuotiaiden poikien sarjassa, Pihka Paasonen saman ikäisissä tytöissä ja Eerik Junkkarinen 13-vuotiaissa pojissa. Matias ja Pihka ampuivat kaikki taulut alas.
Matias oli myös kisojen parhaiten palkittu urheilija, sillä hän voitti arvonnoissa pääpalkinnon.
Seuraavan kerran SoisAH:n nuoret ovat tositoimissa tammikuun 7.päivä Iisvedellä, missä vanhemmat ikäluokat aloittavat jo katsastukset edustustehtäviin. Nuorten Euroopan Olympiafestivaalit järjestetään tänä talvena Erzurumissa Turkissa.

JuHu


02.12.2016 » Rajua menoa Beitostölenissä

Tuukka Inveniuksen ensimmäinen edustustehtävä yleisessä sarjassa sujui kiitettävästi. Hän oli molemmissa kilpailuissa paras suomalainen, vaikka olosuhteet Norjan Beitostölenissä käydyssä IBU cupissa olivat viikonvaihteen aikana kaikkea muuta kuin kokematonta junioria suosivat.

Paikalla oli odotetusti suurten ampumahiihtomaiden jättiläisiä hakemassa vauhtia maailmancupiin, joten taso nousi kovaksi. Esimerkiksi perjantain pikakilpailuun osallistui 125 urheilijaa yhteensä 35 maasta. Jo tulokset kertovat, etteivät olosuhteet olleet aivan tavanomaiset. Vain yksi urheilija, kisan voittanut Norjan 25-vuotias Vetle S. Christiansen, ampui nollat. Vuosien 2010-2012 aikana Christiansen saavutti peräti yhdeksän nuorten MM-mitalia, mutta hänellä on ollut vaikeuksia tunkeutua Norjan kivikovaan maailmancup-joukkueeseen muutamia vierailuja lukuun ottamatta.
Perjantain esityksellä hän olisi ollut korkealla maailmancupin mittelössä ja seuraavaksi seurataan, löytyykö paikkaa Norjan joukkueeseen Östersundin maailmancup-avaukseen.
Tuukka sijoittui liki kymmenen asteen lämpötilassa ja keskimäärin 8 m/s puhaltaneessa tuulessa käydyssä kisassa 48:nneksi. Sakkoja tuli 1+3 ja eroa kärkeen 3,28.
- Olen aika lailla tyytyväinen. Lähdin varovasti liikkeelle, mutta lopun tulin paremmin. Pystyammunnassa osui valtava puuska kohdalla, ja siinä piti kyttäillä.
Tilastot vahvistavat tuntemukset. Ensimmäiseen ammuntaan Tuukka saapui sijalla 83 noin 50 s kärjestä. Vastaavasti viimeinen 3,3 km lenkki kulki lujaa. Voittaja Christiansen oli päätöslenkillä vain seitsemän sekuntia nopeampi.
Hiihtoajassa SoisAH:n juniori hävisi Christiansenille 1,05 ja muun muassa Venäjän kokeneelle arvokisakävijälle Jevgeni Garanicheville 1,24. Myös ammuntapaikkatyöskentely oli Tuukalla ymmärrettävästi "vauhtihirmuja" rauhallisempaa. Lauantaina ei kisailtu.
- Taivaalta tuli valtavasti lunta ja tuuli oli jo vaarallisen voimakas. Kisa siirrettiin sunnuntaille, johon en löytänyt enää kunnon latausta, Tuukka harmitteli.
Yön aikana olosuhteet muuttuivat rajusti, sillä nyt kisa käytiin kolmen asteen pakkassäässä ja noin 5 m/s:n hyytävässä viimassa. Nollille ei selvinnyt yksikään kilpailija.
Kilpailun vei nimiinsä Venäjän Matvei Eliseev. Tuukka oli 55. ja eroa kärkeen tuli 3,52. Sakkoja jälleen 1+3.
- Ei ollut täyttä latinkia ja meno oli kaikin puolin vaikean oloista. Niin ladulla kuin varsinkin pystyammunnassa.
Heitteli taso muillakin, sillä perjantain voittaja Christiansen sijoittui 30:nneksi ammuttuaan 0+2. Hiihtoajassa hän voitti Tuukkaa vain viisi sekuntia.
Kaiken kaikkiaan reissu oli leppävirtalaiselle varmasti antoisa. Ympärillä vilisi nimimiehiä, jotka osoittautuivat tavallisiksi taapertajiksi. Eivät mestaritkaan osu, kun yläkerran isäntä kääntää kunnon puhurin päälle.
- Maasto täällä oli vaativa. Korkeuseroa ja nousuja riitti, Tuukka ihasteli.
Suoritukset Norjassa toivat hänelle osanotto-oikeuden maailmancupiin, mutta seuraava koitos tulevana viikonloppuna käydään kotioloissa Paajalanmäellä. Vuorossa ovat ylioppilasjuhlat.

JuHu


23.11.2016 » Tuukka lähtee Norjaan

Kontiolahden ampumahiihtostadionilla oli lauantaina märkää ja tuulista, mutta ilmeet Soisalon Ampumahiihtäjien väellä pysyivät kuitenkin hillityn tyytyväisinä. Vaikka Tuukka Invenius oli juuri tempaissut miesten pikakisassa hulppeasti kolmanneksi. Erinomainen sijoitus, mutta urheilijalla monot olivat tiukasti lumen pinnassa.
- Loppu kulki vaikeasti. Suksi pelasi, mutta hiihtäminen ei tuntunut hyvältä, Tuukka selvitti.

Kärkikaksikko Tuomas Grönman ja Teemu Huhtala edusti viime talvena Oslon MM-kisoissa Suomea, ja nyt Leppävirran juniori kolkutteli jo kannoilla. Eroa ykköseen jäi 18,9 sekuntia.
Pummeja Tuukalle tuli kaksi, joten yksi vähemmän olisi riittänyt voittoon. Sillä hän ei kuitenkaan lähtenyt jossittelemaan. - Ammunta kulki näin tuulisessa kelissä hyvin. Ladulla se ero olisi pitänyt ottaa kiinni.
Sunnuntain takaa-ajossa räntä- ja lumisade piiskasivat urheilijoita. Tuukka jatkoi edelleen 80%:n osumatarkkuudella, ja vaikka kokeneita "sotaratsuja" (mm. Ahti Toivanen ja Matti Hakala) tuli niukasti ohi, oli seitsemäntenä maaliin saapunut juniori kisaan tyytyväinen. Tai ainakin melkein.
- Viimeisellä pystyllä ampuminen tuntui hyvältä, ja päätin ampua kerrankin nollat. Rytmi säilyi, mutta viimeinen meni ohi, Tuukka hymähti virnistäen.
Sikäli sillä oli merkitystä, että viimeinen osuma olisi parhaassa tapauksessa tuonut tasaväkisessä kisassa neljännen sijan. Katsastuskisojen vahvat esitykset huomioitiin valmennusjohdossa, ja Ampumahiihtoliiton Talent-ryhmän (seuraava A-maajoukkueesta) vastuuvalmentaja Niko Aapajärvi ilmoitti esittävänsä Tuukkaa Norjan Beitostöleniin IBU-cupiin lähtevään joukkueeseen.
- Tuukka on mennyt hienosti eteenpäin ja pystyammuntakin on saatu pelaamaan. Erinomaiset lähtökohdat kauteen, Aapajärvi analysoi.
Beitostölenissä ohjelmaan kuuluu perjantaina ja lauantaina pikakilpailut sekä sunnuntaina sekaviesti. Ensimmäistä kertaa miesten edustustehtäviin matkaava tuore ylioppilas suhtautui reissun tavoitteeseen huumorilla.
- Jos vaikka pääsisi kolmenkymmenen parhaan joukkoon, niin ei tarvitsisi maksaa liitolle omavastuuta.
Tavoite on kova, sillä monilla isoilla ampumahiihtomaajoukkueilla taso on niin laaja, että IBU cupissa nähdään usein arvokisamitalisteja. Niinpä SoisAH:ssä onkin varauduttu kaikesta huolimatta hoitamaan nuoren urheilijan oma vastuu.
Kontiolahden junnusarjoissa Otto Invenius oli kovassa iskussa. Lauantain 17-vuotiaiden pikakilpailussa hän ampui kolme ohi, mutta voitti sarjan yli kahden minuutin erolla. Mukana olleista venäläisistä paras Danila Filkin jäi Otosta 3,5 minuuttia. Anssi Kuittinen oli kahdeksas.
Sunnuntaina Otto kilpaili 19-vuotiaiden sarjassa. Neljän ammunnan kympillä koko kärkikolmikko ampui kuusi sakkoa, joten hiihto- ja ammuntanopeus ratkaisivat. Joulukuussa 16 vuotta täyttävä nuorempi Invenius voitti kisan 45 sekunnin erolla ennen Ahveniston Joona Mäkelää.
17-vuotiaiden seitsemällä kilometrillä Anssi ampui seitsemän sakkoa eli neljä kilpailun voittanutta Sodankylän Matias Maijalaa enemmän, mutta oli kuitenkin neljäs vain 57 sekuntia kärjestä.
Nuorten edustustehtävien katsastuskilpailut alkavat vasta tammikuussa.

JuHu


16.11.2016 » Nuoret rynnistävät ampumahiihdossa

Ensimmäinen maajoukkuekatsastus Vuokatissa lauantaina nosti nuorten ampumahiihtäjien osakkeita. Venäläisen Timofei Lapshinin jälkeen suomalaisista ykkönen oli viime vuosien paras miesampumahiihtäjämme Olli Hiidensalo, mutta sen jälkeen tuloslistaa miehittivät nuoret tulokkaat.

Kolmas oli Jaakko Ranta (19-vuotias), neljäs Tero Seppälä (20v), seitsemäs Vili Sormunen (20v) ja kahdeksas Tuukka Invenius (19v). Viime talven Oslon MM-joukkueen jäsenistä Sami Orpana oli 12:s, Tuomas Grönman 14:s ja Teemu Huhtala 15:s.
Hiidensalo ampui neljän ammunnan kisassa kaksi sakkoa, kun Inveniukselle niitä tuli neljä. Hiihtoajassa, joka sisältää ammunta-ajat, Hiidensalo oli vain 58 sekuntia Tuukkaa nopeampi.
- Perusvarmaa tekemistä. Ei avaus voi oikeastaan paremmin mennä. Olen tyytyväinen, Tuukka kommentoi.
Ylioppilaskirjoitukset syksyllä viimeistellyt leppävirtalainen kehui kilpailun voittaneen Lapshinin vauhtia. Venäläinen oli vielä 50 sekuntia Hiidensaloa nopeampi.
- Yhden ylämäen peesasin, ja kyllä muuten kulki lujaa. On tainnut olla IBU-cupissa kärkipäässä, Tuukka arveli, vaan ei osunut ihan oikeaan.
Totta puhuen Lapshin on esiintynyt itänaapurin A-maajoukkueessa, ja meriittejä löytyy terävimmältä huipulta. Viimeksi kaksi vuotta sitten tammikuussa 2015 hän sijoittui Oberhofin pikakilpailussa herrojen Martin Fourcade ja Ole Einar Björndalen jälkeen kolmanneksi.
Tulevana viikonloppuna kilpaillaan Kontiolahdella pikakilpailu ja takaa-ajo, joiden jälkeen valitaan maajoukkueet Östersundin maailmancupiin sekä Beitostölenin IBU-cupiin. Tuukka Invenius tavoittelee paikkaa IBU-cupiin.
- Hiihdosta herkkyys on vielä kaukana, vaikka kello tykkäsi Vuokatissa. Parannetaan pikkuisen Kontiolahdella, niin hyvä tulee, Tuukka suunnitteli levollisena.
Soisalon Ampumahiihtäjien nuorista Otto Invenius sijoittui Vuokatissa 18:nneksi ja Santeri Kolehmainen 23:nneksi.

JuHu


07.11.2016 » LähiTapiola vei Täysosumaillan

Edustaja Janne Paasonen ampui nopeasti ja tarkasti taulut alas ja johdatti LähiTapiolan kolmannen kerran järjestetyn Lapua-Täysosumaillan voittoon Vesileppiksen hiihtoputkessa käydyssä kisassa.
Paasosen apuna voittoa varmistamassa oli Jimi Husso, joka hoiti loistavasti hiihto-osuuksien kiertämisen. Toiseksi sijoittui osamyynti AF:n Matti Thitz (hiihtäjänä Matias Kolari) ja kolmanneksi OV Lahtinen Oy:n Tomi Invenius (hiihtäjänä Eerik Junkkarinen).

A-finaalissa neljänneksi tuli Nordea, jonka puolesta ampunut SoisAH:n juniori Essi Kuittinen oli samalla parhaiten menestynyt naisväen edustaja. Kuittisen apuna hiihto-osuuksista vastasi Emppu Tuunanen.
Kaikkiaan mukaan oli ilmoittautunut tuvan täydeltä yrityksiä, 24 kappaletta. Valitettavasti viimeisinä päivinä järjestäjät joutuivat myymään "eioota", koska arki-illan tapahtumaan ei voitu ottaa kaikkia halukkaita.
Ensi vuonna kilpailun aikataulua ja ohjelmaa tullaan korjaamaan niin, että osanottajien määrää voidaan lisätä huomattavasti.
YLE:n selostajalegenda Pertti Tapola on ollut vetämässä jokaista Täysosumailtaa, ja hän totesi palkintojenjakotilaisuudessa, että homma paranee jatkuvasti.
- Tästä on tullut nopeasti todella hieno tapahtuma. Jo nyt odotan mielenkiinnolla ensi vuoden rysäystä, innostunut Tapola kertoi.
Kiitokset onnistuneesta illasta kuuluvat tietysti yrittäjille, mutta myös talkoojoukot kilpailunjohtajan Tuomas Pursiaisen johdolla tekivät hienoa ja sekunnintarkkaa työtä.
Yhtä lailla kiitosta on syytä jakaa kahvitarjoilusta vastanneelle Nordealle sekä palkintojenjaossa porukkaa hämmästyttäneelle taikuri Matiakselle, jonka tyhjältä vaikuttaneesta taikalaukusta löytyi lopulta vaikka mitä.

JuHu           » KAIKKI TULOKSET


02.10.2016 » Urakointia ja arpaonnea maakuntajuoksuviestissä

Osallistuimme kahdella joukkueella syksyiseen huipputapahtumaan Karttulassa. Kisaisäntä Arto Sikasen loistavasti organisoimassa Maakuntajuoksuviestissä 12-sarjan pojat pinkoivat sijalle yhdeksän, vaikka koko joukkue oli iältään alimittainen. Kaiken lisäksi yksi juoksija unohtui kotiin eikä ilmestynyt kisapaikalle.
Kasperi Soininen paikkasi loistavasti poissaolijan juoksemalla kaksi osuutta, sekä avauksen että ankkuriosuuden. Jimi Husso ja Eerik Junkkarinen täydensivät ”Kassun” työn kiikuttamalla viestiä väliosuuksilla.
Kaverisarjassa tytöt Roosa ja Silja Väistö sekä ankkurina Essi Kuittinen sijoittuivat 11:nneksi. Homman kruunasi neitojen onni palkintojen arvonnassa, sillä kotiin viemiset tosiaan nostivat leveän hymyn kolmikon naamatauluille.

JuHu


21.09.2016 » Veljekset iskivät kultakantaan

Ampumahiihtäjien kesäkausi päättyi Soisalon Ampumahiihtäjien osalta täysosumaan. Koskaan ennen eivät seuran urheilijat ole yltäneet Suomenmestaruuteen rulla-ampumahiihdossa, mutta nyt Imatran päätöspäivä sunnuntai toi niitä kaksin kappalein.
Asialla olivat Inveniuksen veljekset, Otto ja Tuukka. Ensin Otto voitti 16-vuotiaiden normaalimatkan 38 sekunnin erolla Närpiön Patrik Kuuttiseen ja myöhemmin iltapäivällä Tuukka isännöi 19-vuotiaiden kisaa yli kahden minuutin kaulalla Tuusulan Tuomas Harjulaan.

Aikaisemmin lähimpänä mestaruutta SoisAH:n urheilijoista oli Santeri Kolehmainen, joka viime vuonna hävisi kullan 0,2 sekunnin erolla. Tällä kertaa Kolehmainen joutui jättämään kisat väliin, kun kuumemittarin lukema kipusi viime viikolla yli 40 asteeseen.
Myös Otto Invenius oli päivän kuumeessa viikko sitten, joskin hän selvisi siitä vähällä. Lauantain pikakilpailussa röörit pikkuisen tukossa kilpailleen Oton meno oli vielä tahmeaa sekä rullilla että ampumapaikalla, ja tuloksena oli neljäs sija.
- Sunnuntaina meni ensimmäiseltä paikalta kolme niukasti oikealta ohi, mikä vähän vei toiveita. Sitten se lähti sujumaan, ja kahdelta viimeiseltä paikalta ammuin yhteensä vain yhden ohi. Kyllä mestaruus kruunasi koko kesäkauden, Otto kertasi tyytyväisenä.
Kuukausi sitten lukion Vuokatissa aloittanut leppävirtalainen odottaa jo malttamattomana talvikautta. Homma toimii, kun olosuhteet harjoittelulle ovat kunnossa.
- On paljon hyviä kavereita, ruoka maistuu ja koulu on lähtenyt mukavasti käyntiin, vain temppuilleen pesukoneen kanssa aluksi hiukan pulassa ollut lukiolainen summailee.
Iso-veli Tuukka kirkasti kahden vuoden takaiset hopeansa. Myös lauantain pikakilpailu oli tuonut hopeaa, kun sauvan remmi temppuili sen verran että Tuomas Harjula ehti ykköseksi.
Harjula on nimenomaan kaveri, joka pudotti viime talvena Tuukan nuorten MM-joukkueen varamieheksi. Sittemmin Harjula menestyi niin hyvin sekä nuorten MM-kisoissa että nuorten olympialaisissa, että hänet valittiin keväällä Ampumahiihtoliiton toimesta Vuoden junioriksi.
Normaalimatkalla Tuukka oli iskussa eikä kilpakumppaneilla ollut sanansijaa. Neljän ammunnan kisassa makuut menivät nollille, ja pystyt toivot yhteensä kolme sakkoa.
- Makuut menivät tosi hyvin, ja pystyt normaalisti. Vähän tuo kypärä sotkee tätä rullahiihtoa. Talvella pitäisi olla helpompaa, Tuukka pohti ja piti Imatran rullarataa hiihtonäkökulmasta "ei pahana".
Heti kisojen jälkeen Tuukalla olisi ollut ohjelmassa jälleen uusi leiri, joka jää tällä kertaa väliin.
- Pitää keskittyä tällä viikolla matikkaan. Olisi hoidettava yo-kirjoitus siltä osin pois alta.
Ampumahiihtäjien kesäkausi päättyi Imatran kisoihin. Nyt on aikaa harjoitella, sillä seuraavat ampumahiihtokilpailut ovat ohjelmassa marraskuun puolivälissä Kontiolahdella.
- Ennen niitä osallistun Vuokatin hiihdon Suomen cupiin, Tuukka selvitti.

JuHu


06.09.2016 » Ampumajuoksijoilla värikkäät kisat

Sami Väistö tarjosi koko rahan edestä dramatiikkaa Hollolan SM-ampumajuoksujen viestissä. Hän veti makuuammunnan loistavasti ja toi Soisalon Ampumahiihtäjät 19-vuotiaiden toisen osuuden pystyammuntaan kärjessä, mutta sitten alkoivat vaikeudet.
- Jalka kramppasi pahasti. En saanut sitä suoraksi, joten piti yrittää ampua vähän erikoisessa kyyryasennossa. Eikä siitä mitään tullut, Sami muistelee päätään pyöritellen.

Kaikki viisi paukkua sekä kolme varapaukkua menivät ohi, joten edessä oli viiden sakkoringin kiertäminen.
Tuusula meni menojaan, mutta Tuukka Inveniuksen vahva avausosuus sekä vain kahdella varapatruunalla selvinneen Roosa Väistön ankkuriosuus pitivät SoisAH:n hopealla ennen Seinäjokea.
17-vuotiaiden poikien viestiä SoisAH johti Santeri Kolehmaisen ja Anssi Kuittisen osuuksien jälkeen, mutta ankkurina Kauhajoen Santtu Panttila nosti joukkueensa kärkeen. Otto Invenius varmisti hopean 15 sekuntia ennen Seinäjokea.
Kauhajoki oli poikien edellä myös viime talvena.
On merkille pantavaa, että jo vuosia mukana olleiden menestyjien lisäksi SoisAH sai liikkeelle 15-vuotiaiden tyttöjen viestijoukkueen. Silja Väistö, Vilhelmiina Iivanainen ja Essi Kuittinen hoitivat harjoituspohjat huomioiden SM-debyyttinsä kiitettävästi. Tuloksena oli kuudes sija.
Perjantaisten viestien lisäksi Hollolan ohjelmassa olivat lauantaina pikakilpailut ja sunnuntaina normaalimatkat. Viestihopeoiden lisäksi SoisAH saavutti kolme henkilökohtaista hopeaa sekä yhden pronssin. Kuusi mitalia pienelle kyläseuralle ei ollut ollenkaan hassumpi suoritus.
Tuukka Invenius nappasi jokaisesta startistaan hopeaa, mitä voidaan pitää kovana suorituksena, sillä yleensä lenkkikengät eivät ole olleet Tuukan parhaita kuljetusvälineitä. Viime vuonna hän oli ampumajuoksuissa kuudes ja seitsemäs.
- Perusvarmaa tekemistä. Juoksu kulkee kuten pitääkin ja ammunta on nyt ihan ookoo.
Molemmat henkilökohtaiset kilpailut voitti Tuusulan Jaakko Ranta.
- Katsotaan sitten talvella, kun saadaan sukset alle, hyväntuulinen Tuukka myhäili arvoituksellisesti.
Toisena mitalirohmuna kunnostautui vahvan harjoituskauden vetänyt Santeri Kolehmainen. Täysosumat ovat karttaneet jo vuosia, ja jälleen tuloksena oli himmeämpiä mitaleja.
Viime syksynä hän oli hopealla niin ampumajuoksussa kuin rullakisoissa, ja talven neljä SM-ampumahiihtostarttia toivat neljä hopeaa.
Likimain uskomaton sarja jatkui pikakilpailussa, jossa mestaruus jäi neljän sekunnin päähän.
- Juoksu kulki hyvin, ja tulin ehkä vähän liian kovilla sykkeillä ampumaan, Santeri pohti tyynenä.
Sunnuntain normaalimatkalla lievä väsy hiipi puseroon, mutta tuloksena oli kuitenkin pronssimitali.
Anssi Kuittinen oli sijoilla yhdeksän ja kahdeksan. Tulos tyydytti.
- Kunto on aika lailla kohdillaan. Tästä on hyvä jatkaa.
Lujaa lenkkitossuilla kulkenut Otto Invenius osui tällä kertaa keskinkertaisesti. Seitsemäs ja kahdestoista sija eivät olleet "parasta Ottoa".
- Kesäammunta ei oikein suju. Kovalla sykkeellä ampuminen on vaikeaa, Otto summasi.
Yleensä ampumajuoksusta useita mitaleja saalistanut Sami Väistö sai tällä kertaa tyytyä viestihopeaan. Henkilökohtaisista kisoista tuloksena olivat sijat viisi ja kahdeksan.
Tytöistä Silja Väistö oli pikakilpailussa neljästoista ja Essi Kuittinen pikakilpailussa seitsemäs ja normaalimatkalla kymmenes. Ensikertalaisille lupaavia tuloksia.
- Siinähän ne kisat menivät. Hyvä maku jäi, vaikka olisi kai sitä voinut vaikka vähän paremmin ampua, Essi mietti.
Tulokset paranevat huomattavasti jo sillä, että harjoittelun myötä ampumapaikkatoiminnasta saadaan kymmeniä sekunteja pois.
Seuraavan kerran SM-mitaleista kamppaillaan vajaan kahden viikon kuluttua Imatran uudella hienolla stadionilla, missä ohjelmassa ovat rulla-ampumahiihdot.

JuHu


09.08.2016 » Mestaruuskisat Sumiaisissa

Ampumahiihtäjien pitkälle harjoittelukaudelle tulee kesän kääntyessä syksyyn mukaan kilpailutoimintaa.
Soisalon Ampumahiihtäjien startti tapahtui Äänekoskella torstaina, kun Sumiaisten Kunto oli kutsunut leppävirtalaisia mukaan ampumajuoksukisoihinsa.
Samalla vietiin läpi SoisAH:n seuramestaruuskisat. Miesten mestariksi ampui ja juoksi Santeri Kolehmainen, joka ratkaisi pelin Sami Väistöä vastaan viimeisessä ammunnassa. Anssi Kuittinen oli kisan kolmas.

Otto Invenius kärsi pistoksesta ja joutui keskeyttämään. Kaksi päivää myöhemmin hän oli hyvässä vauhdissa kansallisissa Orimattilassa sijoittuen 17-vuotiaiden sarjassa toiseksi vain seitsemän sekuntia Kärkölän Topias Rauhamaalle hävenneenä. Juoksuvauhdista kertoo jotakin se, että Otto ampui kuusi sakkoa Rauhamaata enemmän.
Sumiaisissa SoisAH:n naisten mestariksi nousi Essi Kuittinen ennen Silja Väistöä. Junnujen ykköseksi tulitti ja juoksi Jimi Jalkanen, joka selvitti kaikki neljä ampumapaikkaa ilman sakkoja.
Mestareiden taivalta helpotti parin kärkinimen puuttuminen. Tuukka Invenius oli leirillä Muoniossa ja alkukesällä hiukan sairastellut Roosa Väistö siirsi kilpailukauden avaustaan tulevan viikonlopun Kangasniemen ja Mikkelin kisoihin.

JuHu


11.05.2016 » Seuran paras suuntaa Sotkamoon

Ikäluokkansa valtakunnan ykköseksi noussut Otto Invenius valittiin Soisalon Ampumahiihtäjien parhaaksi urheilijaksi kauden päättäjäisissä Vesileppiksessä helatorstaina. Nuorempi Invenius hallitsi 16-vuotiaiden sarjaa voittamalla suomenmestaruudet normaalimatkalla ja yhteislähdössä.

Suoritukset olivat niin tasokkaita, että niillä olisi tehty selvää jälkeä myös ikäluokkaa ylempänä. Ei siis ihme, että tulevaisuuden tavoitteet on jo siirrettävä isompiin kisoihin.
Jatkokuviot vaativat kovia ratkaisuja nuorelta mieheltä.
- Mukava olisi käydä lukiota ja jatkaa harjoittelua kotikulmilla Leppävirralla, mutta pakko täältä on lähteä pois. Olosuhteisiin ei olla panostettu kymmeneen vuoteen, Otto harmittelee pettyneenä.
Tilanne on tosiaan erikoinen. Ensin sijoitetaan miljoonia hiihtoputkeen, ja kun jatkoksi olisi tarvittu muutamilla kymppitonneilla varsinainen harjoituspaikka, niin rahoja ei löydy mistään.
Otto Invenius on hakenut lukioon Sotkamoon, missä Vuokatti tarjoaa takuuvarmat olosuhteet. Kun lisäksi Juho Jokela pyrkii samaan lukioon, ja Santeri Kolehmainen jatkaa siellä toista kautta, niin ensi talvena Sotkamossa opiskelee ja harjoittelee jo kolme Soisalon Ampumahiihtäjien nuorta lupausta.
Kainuun komeissa maisemissa sijaitseva opinahjo ja kunta keräävät kiitosta monelta suunnalta, sillä olosuhteita kehitetään kiitettävällä innolla, vaikka menestyviä omia ampumahiihtäjiä ei paikkakunnalla tällä haavaa ole. Lumelta ei kesällä ammuta kuten Leppävirran putkessa, mutta muilta osin olot ovat huippukunnossa ja vetävät isot määrät ulkomaisia maajoukkueita leireilemään kesäkuukausien ja syksyn aikana.
Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen ei pidä ollenkaan pahana, että niin leppävirtalaiset kuin muutkin lahjakkaat suomalaiset nuoret suuntaavat Vuokattiin.
- Koska meillä on täällä vain kymmenentuhatta asukasta, niin pelkästään oman kunnan oppilasmäärillä on olemassa vaara, että menetämme lukion. Ulkopuolelta tulevat oppilaat ovat erittäin tärkeitä koko systeemille.
Sotkamossa panostetaan urheilijan polkuun, ja ilman toimivaa lukiota kuvio mutkistuisi.
- Yläkoululeirityksestä lukioon ja lukiosta armeijaan. Tällä hetkellä mietimme asioita, joilla saisimme koko elämän polun kuntoon. Tällä tarkoitan sitä, että Vuokattiin tulevat nuoret saataisiin myös jäämään näihin maisemiin, Kilpeläinen selvittää kunnan tulevaisuuden suunnitelmia.
Vaikka Vuokatin kehitystyö on edelleen kesken, ovat tulokset jo huomattavia.
- Sotshin talviolympialaisten suomalaismenestyjistä kaikilla on jääkiekkoilijoita lukuun ottamatta kytköksiä tänne, Kilpeläinen toteaa aavistus ylpeyttä äänessään.
Ampumahiihdossa Vuokatin näytöt eivät ole mitään häikäiseviä, joskin on syytä muistaa, että kävihän Kaisa Mäkäräinenkin aikoinaan siellä hiihtolukion. Ja innostui lukion loppumetreillä vaihtamaan maastohiihdon ampumahiihtoon.
Noin yhdeksän keskiarvolla yläasteen taakseen jättävän Otto Inveniuksen ajatukset ovat jo tuhdisti tulevaisuudessa, Vuokatissa ja kisojen osalta vielä kauempana. Tavoitteet ovat tiukat.
- Ensi talvena yritän sekä nuorten Euroopan Olympiafestivaaleille sekä nuorten MM-kisoihin, joulukuussa 16 vuotta täyttävä leppävirtalainen sanoo painokkaasti.
Ampumahiihdon nuorten MM-kisat käydään Viron rajan tuntumassa Venäjän Ostrovissa ja nuorten Euroopan Olympiafestivaalit Erzurumissa Turkissa. Kyseiset kilpailut ovat muutaman muunkin Soisalon Ampumahiihtäjän mielessä.
Ja mikäpä olisi sen parempaa kun saada Suomen edustusasuun useampia leppävirtalaisia nuoria. Kuntalaisten tai paikkakunnan yritysten panostuksesta ja kannustuksesta se ei jää kiinni. Nuoret ovat saaneet kiitettävästi niin taloudellista kuin yhtä lailla tärkeää henkistä kannustusta kotikylän penkkiurheilijoilta.

PALKITUT
Vuoden yritys: PT-Energiaporaus ja Energiakaivuu: Pasi Voutilainen ja Sanna Kauhanen.
Vuoden ampumahiihtäjä, seuran paras: Otto Invenius.
Vuoden naisampumahiihtäjä: Roosa Väistö.
Vuoden juniori: Jimi Jalkanen.
Muut huiput: Tuukka Invenius, Santeri Kolehmainen, Anssi Kuittinen, Juho Jokela ja Sami Väistö.
Kehittynyt juniori: Matias Kolari.
Tsemppipalkinto: Joona Jalkanen.
Vuoden putkimies: Jouko Tiitinen.
Vuoden maalarimestari: Raimo Hämäläinen.
Vuoden talkoovoima: Eero Kolehmainen.
Vuoden välinemeklari: Harri Invenius.
Vuoden olosuhdekeisari: Esa Salmiheimo.
Vuoden tiedottaja: Emilia Kolehmainen.

JuHu


05.04.2016 » Molemmista viesteistä hopeaa

Sunnuntain viestipäivänä SoisAH:n odotukset olivat korkealla. 19-vuotiailla tiedettiin olevan jonkinlaiset mahdollisuudet hopealle, kun taas 17-vuotiaiden lähtötilanne oli vielä parempi, vaikka vastustakin oli luvassa enemmän.
- Yritin lauantaina takoa poikien päähän meidän asemaa haastajina, jotta lähtö olisi helpompi, Jouko Tiitinen kertasi.

Nuorempien viestin avausosuudella Otto Invenius hoiti hommansa loistavasti ja tuli vaihtoon ykkösenä 25 s ennen yllätyskakkosta Kauhajoen Saku Kalliomäkeä. Suosikkeihin lukeutunut Seinäjoki jäi jo avausosuudella yli 40 s päähän.
- Kauhajoen poika oli todellakin yllättävän kova. En osannut lauantain perusteella odottaa häneltä tuollaista, Tiitinen myönsi.
Pieni historian lehtien selailu tuo lisävalaistusta tulokkaan taustoihin. Isä-Olavi Kalliomäki oli 90-luvulla melkoinen viestihai, sillä hänellä on palkintokaapissaan sekä nuorten MM- että EM-mitalit. Sittemmin hän kuului maan kärkeen nousseen Kauhajoen Karhun viestimiehistöön yhdessä seuran tähden Vesa Hietalahden kanssa.
Kalliomäen pojilla on loistomahdollisuus harjoitella, sillä Kauhajoki rakensi aikanaan Hietalahden ja kumppaneiden noustessa maan junnukärkeen poikien kotikylälle Nummijärvelle 10-paikkaisen harjoitusradan, vaikka paikkakunnan varsinainen ah-stadion sijaitsi lähellä keskustaan.
Melkoinen satsaus 13000-asukkaan paikkakunnalta, mutta tuloksia on tullut MM- ja olympiatasoa myöten. Kauhajoki on aina halunnut tukea oman kunnan lahjakkaita urheilijoita.
Avausosuus loin kattauksen viestin lopulle. Toisella osuudella Juho Jokela piti SoisAH:n kärjessä, joskin Jiri Tuomisen hurja osuus nosti Hollolan hengittämään niskaan. Kauhajoen toisella osuudella Juho Kauhajärvi pysyi tuntumassa, sillä eroa kärkeen oli alle 20 s.
Ankkuriosuudella Hollolan kaveri sotkeutui ammuntoihinsa, ja lopullinen ratkaisu jäi Santeri Kolehmaisen ja Kauhajoen Santtu Panttilan välienselvittelyksi. Panttila onnistui pystyammunnassa paremmin ja oli maalissa 38 s ennen Kolehmaista.
Vanhempien viestissä Tuukka Invenius toi ”kapulan” vaihtoon Tuusulan Tuomas Harjulan varjossa. Toisella osuudella Anssi Kuittinen takkusi ampumapaikoilla, mutta hiihti niin hyvin, että Sami Väistö pääsi ankkuriosuudelle kolmantena puolen minuutin tuntumassa Ahvenistoon.
Tuusula meni menojaan, mutta Väistön loistoammunnat (vain yksi varapatruuna) nostivat SoisAH:n hopealle.

JuHu


04.04.2016 » Ennätystulos toteutui

Soisalon Ampumahiihtäjien menestyminen Rovaniemen SM-kisoissa viikonvaihteessa takasi sen, että seura tekaisi uuden komean ennätyksensä. Napapiiriltä tulleiden Tuukka Inveniuksen mestaruuden, Santeri Kolehmaisen hopean sekä kahden viestihopean jälkeen talven saldoksi muodostui seitsemän henkilökohtaista ja kaksi viestimitalia eli enemmän kuin koskaan ennen. Olympiastatuksen omaavan lajin tulosta ei voida vähätellä.

Mielenkiintoisinta ennätyksessä on tapa, jolla se tuli. Ei kaivattu superonnistumisia eikä vastustajien epäonnistumisia. Vuosikausia kotimaisia suurkisoja kiertäneiden lupausten osaaminen ja rutiinitaso alkavat olla jo kiitettävällä tasolla.
Valmentajia ja urheilijoita Rovaniemellä rauhalliseen tyyliinsä ohjaillut Jouko Tiitinen summasi talven ilman suurempaa hekumointia.
- Aika tyytyväinen pitää olla. Kyllä muutamat urheilijat myös osoittivat venymisen merkkejä, vaikka osa teki vain perussuorituksensa, Tiitinen virnisti pilke silmäkulmassa.
Niin tai näin, mutta kauden yhteenveto on tulevaisuutta ajatellen jäätävää: Tuukka Invenius on 19-vuotiaiden kuningas, Santeri Kolehmainen oli neljästi hopealla 17-vuotiaiden neljässä kisassa ja 16-vuotiaiden kovatasoisessa sarjassa mukavasti kehittynyt Otto Invenius on sarjassaan talven ykkönen.
Kun listaan lisätään loukkaantumisesta toipunut Juho Jokela, selvästi kehittynyt Anssi Kuittinen sekä takuuvarmoiksi ampujiksi kehittyneet Väistön sisarukset Roosa ja Sami, näyttävät jatkomahdollisuudet vähintään lupaavilta.
Jos on Suomessa miesten taso kansainvälisesti alamaissa, niin 19-vuotiaissa on nähty jo valonpilkahduksia. Tuukka oli vuosi sitten Euroopan olympiafestivaaleilla kahdesti 15 parhaan joukossa, ja tänä talvena Tuusulan Tuomas Harjula sijoittui nuorten MM-kisoissa yhdenneksitoista.
Tuukan talven vaisut hetket osuivat MM-katsastuksiin, ja tuloksena oli kotiin jäävän varamiehen rooli, mutta Rovaniemellä taas kulki. Samat sakot ampunut, joskin viime aikoina terveyspulmista kärsinyt Harjula jäi kolmanneksi ja liki minuutin päähän.
- Lämpimällä ja raskaalla kelillä on mukava hiihtää. Olisiko kavereilla ollut jo kunto vähän laskussa pitkän kauden jälkeen, Tuukka selitti ylivoimaansa.
Mestaruus ei tullut vahingossa, vaan oli jo kolmas peräkkäinen pikakilpailusta ja yhteensä seitsemäs henkilökohtainen kulta. Viestit mukaan lukien Tuukalla on kahdeksan vuotiselta kisauraltaan koossa hulppeat 21 SM-mitalia.
Santeri Kolehmainen haki talvelta ensimmäistä henkilökohtaista mestaruutta, mutta tipalle jäi. Rovaniemellä pikakilpailussa Seinäjoen Pyry Stevander ampui samat sakot, ja ehti maaliin 1,6 s paremmalla ajalla.
- Peruskisa, jossa hiihto ei ollut huippua, Santeri kertoi.
Nyt kasassa on uralta jo kuusi henkilökohtaista SM-hopeaa ja viesteistä kolme kultaa ja yksi hopea.
Eivät mitalit ole aina olleet Santerillekaan itsestäänselvyyksiä. Uran toisissa SM-kisoissa neljä vuotta sitten hän oli pikakilpailussa 30:s, joten jotakin ahkera harjoittelu on poikinut.
Otto Invenius oli helmikuussa Hämeenlinnassa hurjassa vedossa vieden molemmat mestaruudet. Tällä kertaa haastavat olot tekivät tepposet.
- Epäonnistuin suksenvalinnassa. Keli lämpeni paljon enemmän kuin uskoin, ja valitsin väärän kapulan. Luisto hävisi loppua kohden kokonaan, neljänneksi 3,5 s päähän mitalista sijoittunut Otto sätti itseään.
Otolla on kasassa yhteensä kymmenen SM-mitalia, joista kultaisia on tullut neljä kertaa henkilökohtaisilta matkoilta ja kolmesti viesteistä.
Juho Jokela oli kisassa kuudes, mikä oli lupaava tulos rikkinäinen talven päätteeksi. Harjoitusmäärät olivat vain kolmannes normaalista.
- Sukset olivat kunnossa, jalat eivät. Alku menee hyvin, sen jälkeen pohkeet puutuvat ja kipu on sietämätön. Jotakin pitäisi keksiä, vaikka kaikenlaista on jo yritetty. Normaaliharjoituksessa ei ole ongelmia, vain kisavauhdissa sattuu, urallaan jo kaksi SM-pronssia pikakisoista sekä kaksi mestaruutta ja yhtä monta hopeaa viesteistä voittanut Juho puhisi.
Anssi Kuittinen hiihti pirteästi, mutta ammunta yski. Tuloksena kahdestoista sija.
- Perusvarmuus puuttuu vielä, ja nyt taisi hiihto kulkea vaan niin hyvin, että tulin ampumapaikalle vähän liiankin innokkaasti, Anssi analysoi.
Väistön sisaruksista Roosa oli kuudestoista ja Sami yhdestoista. Varsinkin ampumapaikoilla toiminta oli ensiluokkaista.
- Hyvät kisat, abiturientti Roosa lohkaisi, ja kuvasi näin hyvin koko seuran tulosta.

JuHu


21.03.2016 » Ampumahiihtäjät Iisvedellä

Leppävirtalaiset ampumahiihtäjät tyhjensivät palkintopöydän Iisveden kansallisissa yhteislähtökilpailuissa sunnuntaina. Tuloksena oli kolme sarjavoittoa ja kaiken kaikkiaan lupaavaa työskentelyä vaativan lajin parissa.
Kevätaurinko porotti täydellä terällään, mutta pohjoisen puolelta viimonut "vinkha" toi haasteita ampumapaikalle. Makuuammunnat Soisalon Ampumahiihtäjien edustajilta sujuivat mukiinmenevästi, sen sijaan pystyammunnoissa vasemmalta sivussa huokunut tuuli toi sakkorinkejä.

Ahveniston helmikuisista SM-kisoista kultaa vuollut Otto Invenius ampui nyt ensimmäiseltä makuupaikalta kaksi sakkoa eli yhden Anssi Kuittista enemmän, joten kaksikko poistui sakkoringiltä toiselle lenkille metsänsiimekseen yhtä matkaa.
Invenius lisäsi höyryä, ja kun vielä toinen makuu meni nollille, oli Kuittisen annettava hiukan periksi. Pystystä molemmat ampuivat sakkoja.
Kaksikon osalta Iisveden kisa meni hyvänä valmistautumisena Rovaniemen SM-kilpailuihin, jotka käydään huhtikuun alussa.
- En ole täysin tyytyväinen. Suksi oli kunnossa, mutta hiihtäminen ei ollut parasta mahdollista. Myös ammunnan olisi voinut hoitaa paremmin, Otto puhisi maalissa mehumuki kädessään.
Myös Anssi sekä 19-vuotiaiden sarjan voittanut Sami Väistö pohtivat ääneen pystypaikan huteja, joita tuli nyt normaalia enemmän.
Roosa Väistö oli tyttöjen kisassa neljäs. Hän valitti hiihtopulmiaan, sillä pieni nuhanpoikanen toi jarruja hapen kulkuun.
Kokeneemman kaartin taustalla merkittävää oli 11-vuotiaiden sarjassa kaksoisvoiton ottaneiden Jimi Jalkasen ja Matias Kolarin suoritukset. Osanottajia tosin sarjassa oli niukalti, mutta siitä huolimatta kaksikko hoiti elämänsä ensimmäiset ampumahiihtokisat tyylillä.
Jimi ampui yhden ohi, kun "tuli Mäkäräiset" eli yksi paukku karkasi ennen kunnollista tähtäämistä. Nollat poksutellut vasta 8-vuotias Matias on puolestaan tällä hetkellä ainoa Soisalon Ampumahiihtäjien edustaja, joka ei ole vielä koskaan ampunut kisoissa ohi.
Nuorella kaksikolla SM-taso tulee vastaan vasta seuraavina vuosina, mutta muilta osin SoisAH:n kilpailijat ovat valmiit Rovaniemelle. Miesten viesti jää edelleen väliin, urheilijat keskittyvät pääosin hakemaan osumia omissa sarjoissaan. Poikkeuksen tekee Tuukka Invenius, joka lähtee rohkeasti mukaan miesten yhteislähtökilpailuun.

JuHu


29.02.2016 » Jokela palasi kilpaladuille

Soisalon Ampumahiihtäjien Juho Jokelan pitkä loukkaantumispiina on tällä haavaa ohi. Esitys lauantaina Keuruulla oli lupauksia herättävä, sillä makuupaikalta tuli nopeat nollat ja lopputuloksissa vain Hollolan Jiri Tuominen ehti edelle.
- Mukavalta tämä maistuu pitkästä aikaa. Loppua kohden pohkeissa painoi ja pysty vähän tökki, mutta kaikkiaan olo on hyvä, Jokela puhkui kisan jälkeen.

Junnuvuosinaan kaksi henkilökohtaista pikakilpailun SM-pronssia sekä viestistä kaksi mestaruutta ja yhden hopean saalistaneen Jokelan ongelmat alkoivat reilu vuosi sitten jalkakivuilla. Harjoittelu häiriintyi ja lisäksi SM-kisat menivät sivusuun sairastumisen takia.
Jatkossa flunssat iskivät kiinni vähän väliä. Syksyllä tuli uutta jarrua, kun takareisi revähti pahasti Sotkamon Jymyn pesäpalloharjoituksissa ja hän oli viikkoja täydessä liikuntakiellossa.
Jokela palasi kisoihin reilu viikko sitten Mikkelin lumituprakassa, missä koko SoisAH:n tähtikvintetti (Inveniuksen veljekset, Kuittinen, Kolehmainen, Jokela) tutustui urakalla sakkorinkiin. Seuran viisi edustajaa ampui pikakilpailussa hulppeasti yli 30 sakkoa. Osuttiin siis useammin ohi kuin tauluun. Lienee seuraennätys.
Legendaarinen Murphyn laki vaivasi vielä sakkoringillä, sillä edellisviikonloppuna kaksi SM-kultaa voittanut Otto Invenius paineli nyt sakkoja kiertäessään railakkaasti nurin ja katkaisi sauvansa. Lisäksi pystyammunta vaikeutui oleellisesti, koska aseen tähtäimet olivat täynnä lunta.
Toivon mukaan talven harmit tulivat näin kerralla kuitattua, ja loppukausi kulkee lujaa. Ainakin viikonvaihteen kisat antoivat merkkejä paremmasta.
Jokela onnistui Keuruulla ja Santeri Kolehmainen voitti Kontiolahdella. Näin Kolehmainen vastasi Mikkelissä juhlineelle Puijon Akseli Loikkaselle. Makuun nollat ja vahva hiihto toivat pikakilpailun voiton liki kahden minuutin erolla.
- Hyvä kisa kaikkiaan. Pystystä tuli vielä kolme sakkoa, mutta makuu sujui, Kolehmainen summaili.

JuHu


17.02.2016 » Sattumusten kautta menestykseen

Takana on vähintäänkin värikäs alkutalvi, mutta kauden isoissa kotimaisissa kisoissa Soisalon Ampumahiihtäjien paukut olivat uskomattoman hienosti kohdallaan.
Vaikka Hämeenlinnan Ahvenistolla kisailtiin noin 250 osanottajan voimin viikonvaihteessa vasta talven ensimmäiset SM-mitalijahdit, on jo nyt melko selvää, että tulossa on seuran kautta aikojen paras talvi.
Talven toiset mitalit ovat jaossa huhtikuun alussa Rovaniemellä, missä ohjelmaan kuuluvat pikakilpailut ja viestit.
Avausviikonloppu toi SoisAH:lle tullessaan viisi henkilökohtaista mitalia, mikä on tasan yhtä paljon kuin tähän asti parhaan kauden tulos. Seuran kuudesta edustajasta mitalien makuun Hämeenlinnassa ylsivät Inveniuksen veljekset sekä Santeri Kolehmainen.

SM-kisojen suurimpiin tähtiin lukeutunut Otto Invenius hallitsi ylivoimaiseen tyyliin kovatasoisia 16-vuotiaiden normaalimatkaa sekä yhteislähtöä. Hän oli niin hyvässä vauhdissa, että suoritukset olisivat riittäneet voittoon myös ikäluokkaa ylempänä.
- Hyvin meni, vaikka olo oli vähän veltto viikon kuumeilujen jälkeen. Ammuntakin kulki riittävän hyvin, Otto kommentoi turhia puntaroimatta.
Oton edellinen henkilökohtainen Suomenmestaruus on kolmen vuoden takaa.
Hiihtovauhdillaan 19-vuotiaiden sarjassa jälleen vakuuttanut Tuukka Invenius on nuoruusvuosinaan kasannut jo 14 henkilökohtaista SM-mitalia ampumahiihdosta. Nyt normaalimatka toi hopean.
- Rata oli hyvä. Tasaista oli sopivan vähän ja piti oikeasti hiihtää. Aika hyvin kulki, Tuukka pudotteli oltuaan nuorten MM-kävijöihinkin nähden huippuvedossa suksella.
Tuukan hurjasta hiihtokunnosta saatiin esimerkki yhteislähtökilpailusssa, jossa hän ampui peräti kahdeksan sakkoa jääden neljänneksi. Kilpailun voittanut Tuusulan Jaakko Ranta ampui yhden sakon ja oli 1,5 minuuttia Tuukkaa ennen maalissa.
Santeri Kolehmainen jatkoi tavoilleen uskollisesti hopealinjalla. 17-vuotiaiden molemmista kisoista kakkossijan napannut Kolehmainen on urallaan saalistanut jo viisi henkilökohtaista SM-hopeaa.
- Ihan normaalisuoritukset. Viime ajat olen saanut olla aika terveenä, ja se takasi hyvän tuloksen, "Santtu" summaili.
Hän hävisi lauantain normaalimatkalla Otto Inveniukselle kahdeksalla kilometrillä hiihtovauhdissa 55 sekuntia, mikä vastaa kaksikon tämän hetken tilannetta.
Kausi on ollut todellakin kirjava, sillä sattumia ja tapahtumia on kaiken kiireen keskellä riittänyt. Tuukka Inveniukselta voisi kysäistä, onko musta jää liukas? Ja koska vastaus on todennäköisesti kyllä, niin sen jälkeen voidaan pohtia, minkälaista on harjoitella nuorten MM-katsastuksiin, kun jalkaterä on niin pirun kipeä, että jo pelkkä liikkuminen vaatii kävelykeppiä.
No, entäpä Santeri Kolehmainen, joka viikko sitten kokeili, kuinka lujaa Vuokatin vaarojen rinteissä pääsee pelkillä hiihtosuksilla. Kysymykseen ei saatu heti vastausta, koska hurjan nurinajon jälkeen hiihtäjän yläkerta oli sen verran muilla planeetoilla, että edessä oli yö Kajaanin keskussairaalan tarkkailuosastolla.
SoisAH:n muista urheilijoista Anssi Kuittinen sijoittui normaalimatkalla 12::nneksi, ja yhteislähdössä (oltuaan hyvän alun jälkeen hetken jopa toisena) lopulta yhdeksänneksi.
Sami Väistön sijaluvut olivat 12 ja 14 sekä Roosa Väistön kahdesti 15. Väistöjen sekä Kuittisen tapauksissa on syytä kehua heidän loistavaa työtään uusien junnujen kasvattajina. Enää ei kulu pitkää aikaa hetkeen, jolloin valtakunnan kisakuvioissa ihastellaan SoisAH:n uusia, lahjakkaita tulokkaita.

JuHu


26.01.2016 » Otto kisaili hienon viikon

Soisalon Ampumahiihtäjien Otto Invenius ei jättänyt selittelyille sijaa viime viikon kolmessa kisassaan, jotka kaikki päättyivät komeaan voittoon. Vaikka kyse ei ollut SM-mitalijahdeista, niin tässä tapauksessa voidaan reilusti puhua superviikosta.
Ensin tiistaina Otto voitti seuran mestaruuden hiihtoputkessa. Juuri nuorten MM-kisoihin Romaniaan kotiin jääväksi varamieheksi valittu ja kolme vuotta vanhempi isoveli Tuukka sai taipua. Otto ampui kaksi sakkoa Tuukkaa vähemmän ja voitti kisan 13,9 sekunnilla.

Lauantaina Vuokatissa Ruotsi-maaottelun ensimmäisessä katsastuskilpailussa vastassa oli muun muassa juuri nuorten Olympialaisiin Lillehammeriin valittu Kontiolahden Otto-Eemil Karvinen. Karvinen ampui nollat, mutta vuotta nuorempi O.Invenius voitti kilpailun yhdestä sakosta huolimatta 16,6 sekunnilla.
SM-tasolla usein juhlineet oman ikäluokan kaverit, kuten Seinäjoen Sameli Joronen ja Kauhajoen Santtu Panttila, jäivät viiden kilometrin pikakilpailussa jo yli kaksi minuuttia.
- Hyvin meni. Mitäpä tuosta sen kummempaa, Otto kommentoi tyytyväisenä.
Nuorten Olympialaisten ikärajana on -98 ja -99 syntyneet, joten joulukuussa 2000 maailmaan ponnahtanut Otto ei päässyt sääntöjen mukaan edes yrittämään edustuspaikkaa. Viime viikolla sairastellut SoisAH:n Santeri Kolehmainen oli joulu-tammikuun katsastusten kolmanneksi paras ja valittiin Lillehammerin joukkueen kotiin jääväksi varamieheksi.
Oton juhlat jatkuivat Vuokatissa sunnuntaina, kun maastohiihdon sprinttikisoista tutuilla aika-ajoilla ja välierillä käyty skicross päättyi ykkössijaan. Kilpailun nimi on harhaanjohtava, koska kyse ei ole alppihiihdosta, vaan mäkisessä maastossa käytävästä maastohiihtokilpailusta.
- Raskas kisa, joka hapotti aika lailla. Kaaduin aika-ajoissa, joten ei ollut varaa passailla. Vastaavasti kilpakumppanit kompuroivat finaalissa, Otto myhäili reilun neljän minuutin rykäisyjään.
Lauantaina kymmenenneksi sijoittunut SoisAH:n Anssi Kuittinen eteni skicrossissa välieriin.

JuHu


20.01.2016 » Ampumahiihtäjät Kauhajoella

Kaksi kolmossijaa ja yksi kuudes sija oli Soisalon Ampumahiihtäjien tuliaisina Kauhajoen tulipalopakkasessa käydyistä kansallisista pikakilpailuista sunnuntaina. Kisojen alkaessa mittari näytti vielä alle 20 asteen, mutta jo kotimatkan ensikilometreillä Pohjanmaalla auton mittari kipusi hyytäviin lukemiin, -22 astetta.
Kolmossijoille ylsivät sarjoissaan Inveniuksen veljekset. Tuukka ampui kaksi sakkoa 19-vuotiaiden mittelön voittanutta Tuusulan Jaakko Rantaa enemmän, ja hävisi 55 sekuntia. Kakkossija karkasi niinikään Tuusulan Tuomas Harjulalle vajaan 22 s erolla.
Liitto vertasi jälleen nuorempia 19-vuotiaiden sarjaan, joten 17-vuotiaiden kanssa normaalisti kisaileva Santeri Kolehmainen oli Tuukan kanssa samassa kisassa. Samoilla sakoilla eroa syntyi 7,5 km:n matkalla seurakaveriin 1.58 ja tuloksena oli kuudes sija. Santerikin oli ikäluokassaan valtakunnan kärkikolmikossa.
Otto Invenius ampui 17-vuotiaiden kuudella kilometrillä kuusi sakkoa, mutta hiihtovauhti oli kohdallaan ja vähemmillä sakoilla selvinnyt kärkikaksikko Närpiön Patrik Kuuttinen ja Kauhajoen Santtu Panttila ehti niukasti edelle.
Otto hävisi kolme sakkoa vähemmän ampuneelle Kuuttiselle 26 s ja kaksi sakkoa vähemmän kiertäneelle Panttilalle vain 0,7 s.

JuHu


06.01.2016 » Kipeä jalkapöytä Tuukan harmina

Nuorten ampumahiihtäjien katsastuskilpailut viikonloppuna Oulussa kulkivat samaa rataa kuin Kontiolahdella joulukuussa, joten leppävirtalaisille nuorille lienee tarjolla varamiesten roolit. Valintaesitykset tehtäneen liiton hallitukselle lähipäivinä.
Alun perin tammikuun katsastukset oli merkitty pidettäviksi Mikkelissä ja Iisvedellä, mutta lumitilanteen vuoksi ne vietiin Ouluun, missä likimain merenpinnan tasolla sijaitsevat pienten korkeuserojen kilparadat eivät suosi vahvoja hiihtäjiä. Tasamaan radat ovat tyystin toisenlaiset kuin itse varsinaisissa kisoissa, nuorten MM-tasolla Romaniassa. Siellä urheillaan 1300 metrin korkeudella.

Tuukka Invenius oli nyt pikakisoissa viides ja kolmas. Menoa hidasti pirullisen kipeä jalkapöytä, jossa saattaa olla hiusmurtuma. Röntgenkuvissa sellaista ei näkynyt.
- Tutkitaan jalan tilanne nyt kunnolla ja sen jälkeen mietitään loppukauden tavoitteet, selvitti poikansa valmennuksen ”piällysmies” isä-Harri.
Jos Romaniaan valitaan vain kolme urheilijaa 19-vuotiaiden sarjaan, lienee Tuukan kohtalona ensimmäisen varamiehen paikka.
Nuorten olympialaisiin Lillehammeriin paikkaa hakenut Santeri Kolehmainen teki Oulussa hyvää työtä, ja oli kaksi vuotta vanhempien kanssa 19-vuotiaiden pikakilpailuissa Tuukan takana kuudes ja seitsemäs. Lillehammeriin valitaan kaksi poikaa ikäluokista -98 ja -99-syntyneet, ja tässä mittelössä -99 syntynyt Kolehmainen oli lauantaina toinen ja sunnuntaina kolmas.
Joulukuun katsastukset mukaan lukien kohtalona näyttää olevan kolmas sija, ja ensimmäisen varamiehen paikka.
- Jos Lillehammerin kisa menee sivusuun, niin sitten panostetaan Ahveniston helmikuisiin SM-kisoihin, joista valitaan Suomen joukkue Ruotsi-maaotteluun Östersundiin, summaili Santerin taustalla ahkeroiva isä-Eero.
Ruotsi-maaotteluun hamuaa myös Otto Invenius, joka ei ikänsä puolesta pääse yrittämään Lillehammerin paikkaa, vaikka on hyvässä kunnossa. Hän voitti Oulussa molempina päivinä 17-vuotiaiden varsin kovatasoiset pikakilpailut.

JuHu


29.12.2015 » Otto jälleen vauhdissa Kontiolahdella

Kalenterin mukaan mennään joulukuun loppua, mutta talven tuloa odotellaan edelleen. Haastavista lumioloista huolimatta Kontiolahti järjesti jälleen viikonvaihteessa loistavat ampumahiihtokilpailut.
Soisalon Ampumahiihtäjien edustajista vahvimmin palkintopallille tunki Otto Invenius, joka oli sekä lauantain kahden ammunnan ja kuuden kilometrin pikakilpailussa että sunnuntain kolmen ammunnan ja kahdeksan kilometrin normaalimatkalla toinen.

Joulukuun alussa 15 vuotta täyttänyt "nuorempi Invenius" oli 17-sarjan ylivoimaisesti nopein suksella. Närpiön Patrik Kuuttinen ampui paremmin, ja voitti molempina päivinä.
Pikakilpailussa Invenius ampui neljä kierrosta eli kaksi Kuuttista enemmän, mutta hävisi vain 1,7 sekunnilla. - Ihan mukavasti meni. Kyllä ammunta toimii, kun keskityn siihen vähän huolellisemmin, Otto lohkaisi rauhallisesti.
Normaalimatkalla ei kierretty rinkiä, vaan ohilaukaus kuitattiin 45 sekunnin sakkoajalla. Invenius ampui kuusi ohi (kolme Kuuttista enemmän) ja jäi ykkössijasta 57 s.
Samassa sarjassa Anssi Kuittinen väläytti jälleen lahjojaan. Hän ampui normaalimatkalla kolmelta paikalta neljä sakkoa sijoittuen neljänneksi. Taakse jäi ikäluokan valtakunnan parhaimmistoa.
- Ammunta kulki mukavasti. Olen tyytyväinen, Anssi totesi.
Vanhempien sarjoissa katsastettiin ensimmäisen kerran lähtijöitä edustustehtäviin. Tammikuun viimeisellä viikolla Romaniassa alkaviin nuorten MM-kisoihin paikkaa tavoitteleva Tuukka Invenius hiihti totutusti lujaa, joskin ammunta jätti toivomisen varaa.
Pikakilpailussa hän oli kolmella sakolla neljäs 2,3 sekuntia kakkossijasta ja neljän paikan normaalimatkan yhdellätoista sakolla seitsemäs.
- Makuuammunta kulkee jo hyvin, nyt vain aseen säädöt olivat vähän pielessä. Pystyssä on edelleen tekemistä, Tuukka pohti.
Hiihto sujui likimain odotetusti, vaikka pikakilpailun loppu oli vaikea. Väliaikojen mukaan hän oli vielä puoli kilometriä ennen maalia toisena.
- Lauantaina oli jokin jumi päällä eikä se oikein irronnut. Loppukirikin suli. Jäin viimeisillä sadoilla metreillä useita sekunteja.
Sarjaa hallitsivat Tuusulan loisto-oloista tulevat Jaakko Ranta ja Tuomas Harjula. Kaksikko ampui nopeasti ja hyvin. Harjula on vuosikertaa -98, joten hän on vahvoilla nuorten talviolympialaisiin Lillehammeriin helmikuussa.
Myös SoisAH:n Santeri Kolehmainen on mukana kamppailemassa paikasta Lillehammeriin, mutta avauksen perusteella Harjula sekä Kontiolahden Otto-Eemil Karvinen ovat edellä.
Kolehmaisen viikonloppu oli hankala, sillä torstaina oli lievää kuumetta, joka kuitenkin katosi kisapäiviksi. Sunnuntaina tauti iski uudemman kerran päälle.
Lauantaina hän oli viidellä sakolla kahdestoista ja sunnuntaina kuudella sakolla kymmenes.
Liiton määräyksen mukaisesti Kolehmainen kilpaili 19-vuotiaiden sarjassa eli kaksi vuotta vanhempien kanssa samassa. Näin edustuspaikkoja hamuavat urheilijat saatiin samalle viivalle.
Muista SoisAH:n urheilijoista Roosa Väistö sijoittui 19-vuotiaiden tyttöjen normaalimatkalla 29:nneksi. Sami Väistöltä jäi normaalikilpailu kesken.
Maajoukkuekatsastusten on määrä jatkua tammikuun alussa Mikkelin ja Iisveden kisoilla, mutta lumitilanne saattaa tuoda mutkia matkaan. Liitto on suunnitellut varapaikkakunniksi Vuokattia ja Kontiolahtea.

JuHu


18.11.2015 » Otto hurjasteli Kontiolahdella

Joulukuussa 15 vuotta täyttävä Otto Invenius rykäisi pöytään hurjat tulokset ampumahiihtokauden avauksessa Kontiolahdella. Vielä lauantain kuuden kilometrin ja kahden ammunnan pikakilpailussa 17-vuotiaiden sarjassa kilpaillut "nuorempi Invenius" jätettiin toiseksi, kun Puijon Akseli Loikkanen ampui kaksi sakkorinkiä vähemmän ja voitti niukasti 3,2 sekunnin erolla.

Sunnuntaina hiihdettävää matkaa kertyi seitsemän kilometriä ja ammuntoja oli kolme kappaletta. Otto selvitti ampumapaikat 0+1+4 sakkoringillä ja rajun hiihto-osuuden siivittämänä jätti toiseksi sijoittuneen Loikkasen yli 2,5 minuutin päähän.
- Aika hyvin meni. Hiihto on kulkenut, nyt kulki ammuntakin, Otto myhäili tyytyväisenä.
Hiottavaa on lähinnä pystyammunnassa.
- Harjoituksissa kulkee jo hyvin, mutta kilpailusykkeellä tarvitaan treeniä.
Samassa sarjassa Anssi Kuittinen oli molempina päivinä kuudes.
Sunnuntain kisa meni plörinäksi jo alussa, kun ammunnassa tarvittava hihna unohtui kyydistä pois. Avausammunta toi heti neljä sakkorinkiä.
- Isä toi hihnan kisan aikana, mutta kyllä fiilis oli jo pohjilla.
Muista Soisalon Ampumahiihtäjien urheilijoista Tuukka Invenius sijoittui 19-vuotiaiden sarjassa molempina päivinä toiseksi.
Lauantain 7,5 kilometrillä ja kahden ammunnan pikakisassa hän ampui kolme sakkoa enemmän kuin kisan voittanut Tuusulan Jaakko Ranta. Hyvän hiihdon jälkeen eroa jäi vain 17,5 sekuntia.
Sunnuntaina Ranta oli jälleen edellä.
- Lauantaina hiihto oli ihan ookoo, sunnuntaina suoritus tuntui kaiken kaikkiaan tasapaksulta, Tuukka pohti.
Sami Väistö oli mukana samassa sarjassa lauantaina. Tuloksena oli neljäs sija 6.45,3 erolla Rantaan.
- Makuu meni nollille, mikä oli positiivista. Hiihtotekniikkaa ei voi oikein kehua, Sami pudotteli.
Sisko Roosa Väistö oli 19-vuotiaiden tyttöjen kisassa kymmenes, mutta historiaan sisarusten suoritukset nousevat aikaeron vuoksi - myös Roosa hävisi oman sarjansa voittajalle (Venäjän Natalia Belobokova) tarkalleen 6.45,3.
- Nyt hiihtäminen oli erikoisen vaikeaa, kun yleisurheilun alueleiri painoi jaloissa. Hiihtäjiä oli kapealla uralla niin paljon, että piti välillä ihan kirjaimellisesti väistää metsään.
Ampumahiihtäjien kilpailukausi jatkuu joulukuussa.

JuHu


09.09.2015 » Vuokatti vetää puoleensa

Elokuussa lukion Vuokatissa aloittanut Santeri Kolehmainen on tyytyväinen valintaansa. Sotkamossa olosuhteet ovat ensiluokkaiset ja koulunkäyntikin maistuu.
- Ampumapaikalle on kämpiltä matkaa alle viisisataa metriä, Kolehmainen selitti innokkaana.
Leppävirtalaisilla ampumahiihtäjillä on kova halu menestyä lajissaan eikä virkamiesten tai päättäjien jahkailujen voida antaa vaikuttaa. Viime talvena kolme Soisalon Ampumahiihtäjien nuorta valittiin maajoukkueeseen. Asemien säilyttäminen ja kehityksen kelkassa pysyminen vaatii kunnollisia harjoitusoloja.

Seuran tehtävänä on pönkittää nuorten urapolkua, ja siinä asiassa leppävirtalaiset yrittäjät ovat olleet merkittävässä määrin apuna. Olosuhteiden etsiminen on taloudellisesti raskasta.
Jokelan perhe suuntasi jo vuosi sitten Vuokattiin, ja Kolehmainen lähti nyt perään. Vuoden kuluttua valinnan edessä ovat Otto Invenius ja Anssi Kuittinen. Jos mieli vetää lukioon, niin viimeaikaisten kokemusten perusteella Vuokatti on ykkösvaihtoehto.
Vuokatin lukiolle Kolehmaisen tulo tuskin on epämiellyttävää, sillä pojan hyvät kouluansiot nostavat lukion asemaa valtakunnan kartalla.
- Neljä vuotta täällä olisi tarkoitus käydä koulua. Ensimmäisten viikkojen perusteella urheilun ja koulun yhdistäminen onnistuu hyvin.
Kolehmainen selvitti tiensä Ampumahiihtoliiton nuorten valmennusryhmään, jonka yhtenä tavoitteena on valmentaa nuoria helmikuussa Lillehammerissa käytäviin nuorten alle 18-vuotiaiden talviolympialaisiin.
Tosin kriteerit ovat tiukat, sillä Suomi lähettää kisoihin vain kaksi poikaa ja kaksi tyttöä.
Viime viikon leirin ammuntatesteissä Kolehmainen tekaisi ryhmän parhaat lukemat, mutta viikonlopun rullakisoissa Kontiolahdella ei ammunta sujunut ihan nappiin.
- Se tässä vähän harmittaa. No, suksi kulki pikakilpailussa hyvin, mikä taas meni positiiviselle puolelle, Kolehmainen analysoi pikakilpailun hopeaa ja normaalimatkan pronssiaan.
Molemmat matkat voittanut Kontiolahden Otto-Eemil Karvinen voitti pikakilpailun vain 0,2 sekunnin erolla.
Kolehmainen oli ainoa SoisAH:n edustaja SM-rullakisoissa. Esimerkiksi Inveniuksen veljekset ovat parasta aikaa leireilemässä Itävallassa.
Nyt ampumahiihtäjät vetäytyvät parin-kolmen kuukauden harjoituskaudelle. Seuraavat kansalliset kisat ovat ohjelmassa marraskuussa.
Santeri Kolehmaiselle syksy on mielenkiintoista aikaa. Yleensä Vuokattiin saapuu kasapäin kansainvälisiä tähtiä leireilemään ennen kilpailukauden alkua, joten nähtävillä on oikeaa harjoituskulttuuria. Viime talvena muun muassa Ranskan ykköstykki Martin Fourcade viimeisteli MM-kuntoaan Vuokatissa.

JuHu


12.08.2015 » Viestikultaa Kauhajoelta

Ampumajuoksun SM-mitalijahti sujui Soisalon Ampumahiihtäjiltä paremmin kuin koskaan, vaikka totuttuun tapaan jossiteltavaakin jäi. Kuuden urheilijan joukkue palasi kolmipäiväisistä kisoista Kauhajoelta takaisin Savon sydämeen kuuden mitalin kera eli mitalimäärä kasvoi viime vuoteen verrattuna yhdellä.

17-vuotiaiden poikien viestivoitto on seurahistorian ensimmäinen kultamitali ampumajuoksussa. Haastajat pysyivät mukana käytännössä vain avausosuuden verran. Sami Väistö toi SoisAH:n viestin vaihtoon toisena 21,6 sekuntia Ahveniston Joona Mäkelän jälkeen.
Toisella osuudella takuuvarma Otto Invenius hoiti leppävirtalaisille yli minuutin johtoaseman, jonka lyömätön ankkuri Santeri Kolehmainen vielä melkein tuplasi. Ainoana kilpailijana ilman sakkokierroksia selvinnyt Kolehmainen toi viestin maaliin 1.54 ennen Tuusulaa.
Kisaviikonlopun seuran ykköstykiksi nousi viime vuoden tapaan Sami Väistö. Kun vuosi sitten Oulusta oli tuliaisina kaksi hopeaa ja yksi pronssi, niin nyt tuloksena oli värisuora. Viestikullan lisäksi hän sijoittui pikakilpailussa hopealle (4,9 s kullasta) ja yhteislähdössä pronssille.
- Ihan ookoo kisat. Tai kyllä se pikakilpailu vähän harmittaa, Sami tunnusti.
16-vuotiaiden pikakilpailussa Kolehmainen oli niinikään hopealla eikä voitto jäänyt kuin 5,8 s päähän. Maanantaina jo kohti Vuokatin Urheilulukiota suunnannut paajalanmäkeläinen ampui kaksi päivää hyvin.
16-vuotiaiden yhteislähtökilpailussa Otto Invenius paineli pronssille. Kisa oli tiukka, sillä neljän kilometrin ja yli 18 minuutin suorituksen jälkeen kulta karkasi 16,6 s ja hopea vain 5,1 s päähän. Lenkkari oli syönnillään, sillä Otto ampui neljä pummia enemmän kuin voittaja.
- Hienosti meni, kun huomioidaan sakot, Otto virnisti.
Joukkueen yllättävimmästä suorituksesta vastasi Anssi Kuittinen. Tässä tapauksessa legendaarinen alppitähti Kalle Palander nimeäisi ilman muuta joukkueen hiljaisimpiin kuuluvan Anssin ”ohjelman tarjoajaksi”.
Ohjelmaa Anssilla riitti. Hän oli mukana hopealle sijoittuneessa 19-vuotiaiden viestijoukkueessa Roosa Väistön ja Tuukka Inveniuksen kanssa. Avausosuudella varapatruunat unohtuivat ampumatta, ja tuloksena oli kuuden minuutin sakkorangaistus. Se ei pahemmin haitannut, koska mukana oli vain kaksi joukkuetta.
15-vuotiaiden pikakilpailussa Anssi oli neljällä pummilla neljäs, vain 3,3 s pronssista ja tasan 20 s mestaruudesta. Sarja on kovatasoinen, kun siellä pyörivät talvikaudelta tutut Santtu Panttila ja Patrik Kuuttinen.
Päätöspäivän yhteislähtökilpailuun Anssi tuli kovalla sykkeellä. Kolmen ammunnan kisassa kaikki kulki loistavasti vielä toisessa ammunnassa, josta leppävirtalainen ampui avauksen tapaan yhden sakkoringin ja lähti liikkeelle selvänä ykkösenä.
Mutta, mutta…
- Ehdin juosta aika kauaksi ennen kuin tajusin, että se sakkorinki jäi kiertämättä. Eipä siinä muuta kuin takaisin.
Kärki ei tullut tällä kertaa ohi vaan vastaan. Kaikkiaan Anssi oli 16 pojan kisassa tarkin ampuja, ja sijoittui kuudenneksi minuutin päässä mitalista.
Joka tapauksessa suoritukset antoivat roppakaupalla itseluottamusta.
- Sellainen maku jäi, että tässä pitänee ruveta treenaamaan.
Roosa Väistön paras henkilökohtainen suoritus osui yhteislähtökilpailuun, jossa viides sija tuli viiden kilometrin matkalla 37,5 s pronssista.
- Viimeinen ammuntapaikka jäi positiivisena mieleen. Juoksu ei ollut parasta, jotenkin vaan reidet olivat tukossa.
Seuran talvikauden johtotähti Tuukka Invenius tuli kisoihin suoraan kahden viikon hurjalta leiriltä Vuokatista. Liitto on pakottanut urheilijat sopimuksilla osallistumaan SM-tason kisoihin, mutta ihan kaikkea ei olla ehkä mietitty.
Kuinka raju leiri ja SM-tason kisa ajoitetaan niin, etteivät urheilijat ehdi välissä käydä edes kotonaan?
- Koskaan minulla ei ole ollut noin kovaa leiriä. Esimerkiksi viime maanantaina juoksimme metsäpolkuja Sotkamon ja Kuhmon välillä kuuden tunnin ajan 43 km. Kyllä tässä on veto lopussa, Tuukka puhisi ja lupasi varmasti huilata alkavan viikon.
Pikakilpailussa Tuukka oli seitsemäs ja yhteislähtökilpailussa kuudes.

JuHu


05.08.2015 » Kuittisella kelpo kenraali

Anssi Kuittinen avasi Soisalon Ampumahiihtäjien osalta ampumajuoksukauden voittamalla ylivoimaisesti Kouvolan Utissa käydyn pikakilpailun.
Kuusi sakkoa ampunut Kuittinen kukisti 15-vuotiaiden kolmen kilometrin matkalla toiseksi sijoittuneen Mikkelin Hiihtäjien Joona Yläharjun yli kahdella minuutilla. Sen jälkeen olikin tasaisempaa, sillä sijat kahdesta neljään sopivat noin minuutin sisälle.
Kärkikolmikosta jokainen ampui kuusi ohi, sillä olot olivat haastavat. Harvemmin ampumahiihtäjät ampuvat kaatosateessa.
Ampumajuoksukausi huipentuu tulevana viikonloppuna Kauhajoella käytäviin SM-kisohin. SoisAH:lta mitalijahtiin lähtee kuusi urheilijaa: Kuittisen lisäksi Inveniuksen veljekset Tuukka ja Otto, Väistön sisarukset Sami ja Roosa sekä Santeri Kolehmainen.

JuHu

15.06.2015 » Koululaisten kausi alkoi

Soisalon Ampumahiihtäjien ampumahiihtäjälupaukset Otto Invenius ja Juho Jokela aloittivat periaatteessa jo ensi kauden 9-luokan koulukauden yläkoululaisten leirityksellä Vuokatissa viime viikolla. Mukaan leiritykseen on valittu kahdeksantoista nuorta eri puolelta Suomea.

- Tulemme opettelemaan lajin perusteita mahdollisimman monipuolisesti, lupaa yläkouluvalmentaja Maija Holopainen.
Vuoden aikana ohjelmassa on kuusi leiriviikkoa harjoittelua ja koulunkäyntiä yhteen sovittaen. Viime viikolla huomio oli täysin harjoittelussa, koska ymmärrettävästi läksyjä ei matkalaisilla vielä kotikouluista ollut.
- Menemme fysiikka edellä. Nuoria kiinnostaa ampuminen, mutta tässä iässä fysiikan kehittämisen pitää olla etusijalla, Holopainen painottaa.
Koululaisten avausviikon ohjelmassa oli muun muassa 7,5 tuntia kestänyt vaellus, Vuokatinvaaran legendaarinen testijuoksu (viisi kilometriä ylämäkeen), rullahiihtoa ja monenlaista muuta taitoja ja tekniikkaa kehittäviä harjoituksia.
Vielä viime talvena IBU-cupia (maailmancupista seuraava kansainvälinen kilpailusarja) kiertänyt Holopainen tunnetaan yhtenä ampumahiihtomaailman parhaista ampujista, joten rautaista oppia leiritykseen päässeille nuorille on luvassa.
Valmentajan toiveissa olisivat pienemmät ryhmät, jotta opetus olisi tehokkaampaa ja menisi paremmin perille.
- Jos vain ammutaan paljon, menee se helposti virheiden toistamiseksi.
Seuraava leiriviikko on ohjelmassa heinäkuussa.

JuHu


10.06.2015 » Santeri hakee paikkaa Olympialaisiin

Suomen Ampumahiihtoliitto yllätti seuraväen valitsemalla nuorista urheilijoista 14 hengen valmennusryhmän, jonka yhtenä tavoitteena ovat ensi helmikuussa Lillehammerissa Norjassa käytävät alle 18-vuotiaiden talviolympialaiset. Kyseessä ovat ikäluokan toiset talvikisat. Ensimmäiset järjestettiin Innsbruckissa 2012.Yhtä lailla yllätyksenä tuli valmennusryhmävalinta Soisalon Ah:n Santeri Kolehmaiselle. Lähinnä siksi, ettei ryhmän perustamisesta ollut ennalta mitään tietoa.
-Totta kai valinta on aina mukava asia. Kyllä ne kisat pitää laittaa isoksi tavoitteeksi, Santeri pohdiskeli ja kertoi että harjoitusmäärät kasvavat ensi talveksi noin parilla kymmenellä prosentilla.
Tuukka Invenius loisti viime talvena Euroopan nuorten Olympiafestivaaleilla, mutta nyt kisat ovat kokoluokaltaan isommat. Ikärajana ovat 98-synytyneet ja nuoremmat, joten Tuukka on Lillehammerin kisoihin yli-ikäinen ja tähtäin on nuorten MM-tasolla.
Kansainvälinen Olympiakomitea painottaa nuorten Olympialaisten merkitystä kisailun ohella tulevaisuuden urheilijoiden kasvuikkunana, ihmisenä kehittymisenä, sosiaalisen vastuun kantajina ja ympäristön huomioimisena sekä kaikenlaisilla muilla taidoilla, joilla elämässä yleensä pärjää.
Olympiaedustus on varmasti useamman urheilijan tähtäimessä eikä valmennusryhmään valinta tarkoita Santerillekaan automaattista paikkaa kisakoneeseen. Kisajoukkue, johon voidaan valita 1998 ja 1999 syntyneitä nuoria, valitaan alkutalven katsastuskisojen perusteella.
Suomen kiintiö Lillehammeriin on neljä urheilijaa, kaksi poikaa ja kaksi tyttöä. Olympiaohjelmassa ovat pikakilpailu, takaa-ajo sekä sekaviestit 1+1- ja 2+2-joukkuein.
Ampumahiihtoliitto järjestää nuorten ryhmälle neljä leiriä Vuokatissa, joista ensimmäinen alkaa heti juhannuksen jälkeen. Leirivuorokausia kertyy syksyyn mennessä 25 kappaletta.

JuHu


05.06.2015 » Tuukka Invenius läpäisi seulan

Ampumahiihtäjien valmennuskuvioita uudistetaan isosti tulevalle kaudelle. Tavoitteena on löytää aiempaa paremmin todelliset lahjakkuudet liiton valmentajien valvovien silmien alle, jotta aikaa myöten myös maajoukkueen tulokset kohenisivat.
Maajoukkue kaipaa ennen kaikkea leveyttä. Kaisa Mäkäräisen tai Mari Laukkasen turvin ei voida ratsastaa ikuisesti.

Miesten puolella tilanne on vielä synkempi. Edellinen sijoittuminen kärkikolmikkoon yksittäisessä maailmancupin kisassa tapahtui talvella 2002-2003 eli siitä on aikaa jo yli kaksitoista vuotta. Melkeinpä sukupolvi on hukattu, joten totisiin toimiin oli syytäkin.
Toukokuussa hoidettu nuorten ampumahiihtäjien kivikova testailu on nyt ohi, ja uutiset ovat leppävirtalaisittain positiivisia. Soisalon Ampumahiihtäjien Tuukka Invenius aloittaa ensimmäisen leiriviikkonsa maajoukkuevalmentajien ohjauksessa tänään tiistaina Vuokatissa.
- Kesän aikana leirivuorokausia kertyy yhteensä 45 kappaletta neljällä leirillä Vuokatissa, sanoo ryhmän vastuuvalmentaja Niko Aapajärvi.
Tuukalle tulee ikää mittariin vasta 18 vuotta, joten ensisijainen kilpailullinen tavoite on asetettu ensi talvena Romaniassa käytäviin nuorten MM-kisoihin.
- Tavoitteeksi sopii sijoittuminen kymmenen kärkeen, Tuukka selventää.
Viime kauden vahvin näyttö tuli uran ensimmäisissä isoissa kansainvälisissä kisoissa, kun hän sijoittui nuorten Euroopan Olympiafestivaaleilla Itävallassa ikäluokan parhaiten joukossa pikakilpailussa 14:nneksi ja takaa-ajossa 13:nneksi. Muut suomalaispojat jäivät kauas taakse.
Urheilemisen vastapainoksi Tuukka opiskelee tiukasti autokoulussa, jotta loppukesän leireille voisi kurvailla omin opein. Lukion käyminen jatkuu syksyllä Leppävirran lukiossa.

» SAhL:n valmennusryhmät kaudelle 2015–2016

JuHu


08.05.2015 » Myötätuuli siivittää

Soisalon Ampumahiihtäjien työteliäs toinen toimintakausi jää historian lehdille vahvasti positiivisena. Haasteita riitti, mutta tulokset kertovat onnistumisista. Mitaleja talven riennoista kertyi Soisalolle viisi henkilökohtaista ja yksi viestimitali, mikä sitten oli sitäkin maukkaampi. Tuukka ja Otto Inveniuksen sekä Santeri Kolehmaisen hankkima 19-vuotiaiden kulta kruunasi kauden kotimaassa.


Kansalliset kisat ovat oma lukunsa, muuta niin seuran, paikallisten yritysten kuin upeasti kasvava kannustavien leppävirtalaisten joukko haluaa nähdä paikkakunnan urheilijoiden kilpailevan ja menestyvän myös maan rajojen ulkopuolella.
Sinne kärkenä jäätä murtaa Tuukka Invenius, kesällä 18 vuotta täyttävä lukiolainen. Seuran parhaana urheilijana jo toisen kerran peräkkäin palkittu nuorukainen menestyi Euroopan nuorten Olympiafestivaaleilla ollen kisojen paras suomalaisurheilija.
Talven jysäyksiin on luettava myös se, että kaikkiaan kolme seuran urheilijaa valittiin edustamaan Suomea. Otto Invenius voitti Ruotsi-ottelussa, kun taas flunssa esti Santeri Kolehmaisen osanoton.
Vuoden valmentajana palkittu Harri Invenius on tehty mainiota työtä nuorten kehittäjänä. Hänen nenänsä haistelee vähän joka suuntaan, ja parhaat ideat poimitaan käyttöön.
Kahden talven kuluessa SoisAh on saanut yhteensä kahdeksan urheilijaa SM-kisoihin. Tulokset kertovat paljon toiminnan tasosta, sillä junnut ovat sijoittuneet tänä aikana peräti 31 kertaa SM-kisoissa kärkikymmenikköön.
Lisäksi tulevat vielä onnistumiset kesäisissä ampumajuoksuissa ja rullakisoissa.
Väistön sisarukset Sami ja Roosa ovat kunnostautuneet nimenomaan ampumajuoksuissa. Harmi, ettei alkavan kesän kansainvälisestä kalenterista löydy arvokisoja ampumajuoksijoille.
Ampumahiihtäjien valmistautuminen tulevaan kauteen on jo hyvässä vauhdissa. Tuukka Invenius lähtee kuun puolivälissä nuorten MM-ryhmän testileirille Vuokattiin, missä Santeri Kolehmainen ehti jo piipahtaa. Yläasteen päättänyt Kolehmainen hakee paikkaa Vuokatin urheilulukioon, ja ensimmäiset viestit testeistä kertovat onnistumisesta.
Soisalon Ampumahiihtäjien urheilijoita nähdään kesän kuluessa tiiviiseen tahtiin Vuokatn ja Kontiolahden huippuoloissa leireilemässä. Kun taso nousee ja kilpailu kovenee, ei olojen puute saa estää kehitystä.

Palkitut

Tuukka Invenius, seuran paras. Santeri Kolehmainen, ikäluokkansa valio. Otto Invenius, maaotteluvoittaja. Sami ja Roosa Väistö, erinmaisia ampumajuoksussa ja junioritoiminnan pyörittämisessä. Anssi Kuittinen, kauden yllättäjä. Juho Jokela, vaikean vuoden puurtaja. Harri Invenius, vuoden valmentaja. Jouko Tiitinen, korvaamaton valmennusapu. Reijo Kauhanen ja Atte Laitinen, junioreiden kehitystyö. Emilia Kolehmainen, nettisivujen ylläpito. Katja Berg, hallituksen pytty.

JuHu


31.03.2015 » Murskaava esitys

Haastava lähtötilanne siivitti Soisalon Ampumahiihtäjien viestijoukkueen yhteen lyhyen seurahistorian upeimmista saavutuksista SM-kisoissa Raahessa sunnuntaina. Kolmikko Tuukka ja Otto Invenius sekä ankkurina Santeri Kolehmainen voitti 19-vuotiaiden viestikultaa tyrmäävän esityksen jälkeen.

Tilanteesta teki haastavan Juho Jokelan sairastuminen viime viikolla. Korkealle kivunnut kuume teki selväksi, ettei SoisAH pääse puolustamaan 15-vuotiaiden viimevuotista SM-kultaa.
Lyhyen pohdinnan jälkeen haasteita pelkäämätön Harri Invenius esitti, että laitetaan nuoret junnut Tuukan sarjaan ja lähdetään uhittelemaan isommille seuroille.
Ja taktiikka oli yksinkertainen. Tuukka painelee avausosuudella niin kauas karkuun kuin mahdollista, ja sen jälkeen muut pistävät kaiken peliin.
Jo hiihtomatka teki kilpailusta Otolle ja Santerille haastavan. Olihan viestiosuus pituudeltaan sama kuin miehillä maailmancupissa eli 7,5 km.
Tuukka tuli vaihtoon 45 sekuntia ennen Tuusulaa, ja kakkososuudella Otto (14v) veti hirmuisen yksilösuorituksen ja lähetti Santerin ankkuriosuudelle jopa ennen 21-vuotiaiden kärkeä. Ja 21-vuotiaissa Kontiolahti oli liikkeellä samalla kolmikolla, joka oli napannut pronssia miesten viestissä perjantaina.
Päätösosuudella Santeri Kolehmainen piti tyylipuhtaasti Tuusulan ankkurin, nuorten MM-ryhmään kuuluvan Jaakko Rannan, turvallisen välimatkan päässä. Viime vuonna Santerin maaliintulo 15-sarjan voittajana näkyi Urheiluruudussa, nyt tuli 19-vuotiaiden kultaa ilman TV-kameroiden loistetta.
Lisää loistetta poikien suoritukselle antaa loppuaika 1.12,37. Sillä ajalla oltaisiin oltu neljänsiä perjantain miesten viestissä, jossa mukana oli kahdeksan joukkuetta ja useita maailmancupissa esiintyneitä urheilijoita. Keli saattoi tosin olla silloin raskaampi, mutta se ei himmennä leppävirtalaisten saavutusta.
Putken takaa kisaa seurannut Jouko Tiitinen oli kamppailun jälkeen kuin puulla päähän lyöty.
- Enpä etukäteen uskonut ihan tällaiseen. Loistavaa suorittamista, loistavaa ammuntaa. Muutama varapaukku, mutta ei yhtään sakkorinkiä. Sanotaan nyt niin, että pojat tekivät varmasti sen minkä osasivat, Tiitinen ihasteli.
Lauantain henkilökohtaisilla pikamatkoilla SoisAH saalisti yhden mestaruuden, joka olikin sitten sitä maukkaampi.
Tuukka Inveniusta ei kelpuutettu kesällä nuorten MM-ryhmään, eikä nostettu helmikuussa 19-vuotiaiden MM-kisajoukkueeseen, vaikka hän oli suomalaisista ylivoimaisesti paras 18-vuotiaiden Olympiafestivaaleilla Itävallassa tammikuussa.
Nyt Tuukka näytti kaapin paikan voittamalla 19-vuotiaiden suomenmestaruuden. Ampumapaikoilta tuli 1+2 sakkorinkiä, mutta toiseksi sijoittunut Jaakko Ranta hävisi 7,5 sekuntia.
- Meni suunnitelman mukaisesti. Ajattelin etukäteen juuri tuota määrää sakkoja. Kun suksetkin pelasivat hyvin, niin tulos oli nyt tuollainen, Tuukka summaili vaatimattomaan tyyliinsä ja muisti vielä erikseen mainita viestin avausosuutensa.
- Ammuin urani ensimmäiset pystynollat ikinä. Viimeinkin.
Raahen jälkeen Tuukalla on ampumahiihdosta kuusi henkilökohtaista ja kaksi viestikultaa. Yhteensä SM-mitaleja on talvisilta ah-tantereilta kertynyt seitsemän kauden aikana 18 kappaletta.
Santeri Kolehmaiselle viestikulta oli jo uran kolmas. Ja mikä tavallaan merkittävää, hän on aina ollut ankkurina.
Läpi talven vahvasti sarjassaan esiintynyt paajalanmäkeläinen jäi lauantain pikakilpailussa niukkaakin niukemmin ilman mitalia. Makuulta tuli neljä ohilaukausta, mutta lujan lopun jälkeen eroa mitaliin jäi vaivaiset 0,1 sekuntia.
- Kasa oli hieno, kaikki osumat sopisivat euron kolikon alle. Valitettavasti vaan kasa oli vähän sivussa, Jouko Tiitinen harmitteli.Huoltaja Eero Kolehmainenkin harmitteli tilannetta.
- Siirrettiin vähän kohdistuksen jälkeen. Olisi pitänyt siirtää vielä yksi napsu, niin Santulla olisi kultamitali kaulassa.
Nälkää jäi tuleville vuosille, sillä Santerilta puuttuu edelleen henkilökohtainen täysosuma. Hopeamitaleja on kaapissa kolme.
Otto Invenius liikkui suksella liukkaasti, mutta pikakilpailussa 2+2 sakkoa oli liikaa mitaleja ajatellen. Neljäs sija ei ole huono, ja viestiosuus kruunasi kauden. Kaiken kaikkiaan uralta on kasassa kaksi henkilökohtaista kultaa ja Santerin tavoin kolme viestimestaruutta. Himmeämpiä mitaleja Otolla on lisäksi kolme.
Muista SoisAH:n urheilijoista Anssi Kuittinen tekaisi elämänsä kilpailun 15-vuotiaiden pikamatkalla. Hän selvisi kisasta yhdellä ohilaukauksella sijoittuen seitsemänneksi vain reilun minuutin kärjelle hävinneenä. Kun alle saadaan vähän lisää harjoitusta, niin mitalipalli tulee väistämättä tutuksi. Kaksi vuotta sitten Anssi oli voittamassa 13-vuotiaiden viestihopeaa.
Väistön sisaruksista Sami sijoittui 2+3 sakolla 10:nneksi ja Roosa 3+5 sakolla 18:nneksi.

JuHu


24.03.2015 » Mitaleja ilman juhlahumua

Soisalon Ampumahiihtäjät noukkivat kaksi SM-mitalia Kontiolahden yhteislähtökilpailuista sunnuntaina. Mitaleista huolimatta urheilijoiden naamataulut pysyivät koko lailla peruslukemilla.
Syy juhlatunnelman puuttumiseen löytyy tuloksista. Tekemisen taso tiukasti asioihin keskittyvän joukkueen sisällä on sellainen, etteivät keskivertosuoritukset enää aiheuta tunnepurkauksia.

Santeri Kolehmainen nappasi 16-vuotiaiden seitsemällä kilometrillä hopeaa, vaikka neljä laukausta luiskahti ohi. Tuukka Invenius oli 19-vuotiaiden kympillä pronssilla kuudesta sakkoringistä huolimatta ja mutta varsinainen hampaidenkiristys odotti pitkän kilpailupäivän päättäneessä 15-vuotiaiden poikien kilpailussa.
Loistovedossa oleva Otto Invenius jäi ilman mitalia, vaikka suksi kulki ylivertaisesti ja ammunta oli valmentaja Jouko Tiitisen mukaan seuran urheilijoista tarkinta.
Valitettavasti tarkat kasat menivät nyt vasemmalta ohi.
- Karjuin Otolle, että menee vasemmalle. Otto ei siinä hälyssä kuullut oikein ja luuli, että pitää siirtää vasemmalle. Ja sen jälkeen meni vielä enemmän vasemmalta ohi, huoltaja-isä Harri Invenius puhisi harmissaan informaatiokatkosta.
Kolmelta ampumapaikalta yhteensä seitsemän sakkorinkiä kerännyt Otto hiihti porukkaa huimasti kiinni, ja lopulta pronssi jäi vaivaisen 0,8 sekunnin päähän. Kultaa voittanut, ja viisi sakkoa vähemmän ampunut Kauhajoen Santtu Panttila löi leppävirtalaisen reilulla minuutilla.
Yksikään toinen sarjassa kuuden parhaan joukkoon sijoittunut urheilija ei ampunut neljää sakkoa enempää.
Myös SoisAH:n mitalisteilla oli pulmia ammunnan kanssa. Kolmantena ensimmäiseen ammuntaan saapunut Santeri Kolehmainen ampui heti makuulta kolme ohi ja putosi seitsemänneksi.
- Ensin ajattelin, että tämä kisa oli tässä, mutta sain vielä koottua itseni ja loppu meni hyvin, Santeri summasi.
Kahdelta viimeiseltä ampumapaikalta Santeri ampui enää yhden sakkokierroksen ja nousi hopealle. Mestaruus meni yhden sakon vähemmän ampuneelle Tuusulan Sampo Kelloniemelle 11 sekunnin erolla.
19-vuotiaiden sarjassa Tuukka Invenius varmisti mitalin pyyhkäisemällä viimeisellä lenkillä Tuusulan Jaakko Rannan ohi. Pronssia ylemmäksi eivät eväät tällä kertaa riittäneet, sillä sarjan kärkikaksikko Oulun Olli Jaakkola ja Haapajärven Tero Seppälä kulkivat noin 1,5 minuuttia edellä.
Tuukka ampui kahdelta makuupaikalta yhden ja kahdelta pystypaikalta viisi sakkoa.
- Makuu meni hyvin ja pysty odotetusti. Suksi oli älyttömän liukas ja hiihto kulki. Jaskan ohittaminen päätöskierroksella kruunasi päivän, Tuukka myhäili.
Muista SoisAH:n urheilijoista Juho Jokela sijoittui 15-vuotiaiden kisassa 10:nneksi, Roosa Väistö 19-vuotiaiden tyttöjen kisassa 14:nneksi ja käsivammasta kärsinyt Sami Väistö 17-vuotiaiden poikien kilpailussa 10:nneksi.
Kontiolahden yhteislähdöt jättivät mukavasti purtavaa hampaankoloon, joten nyt joukot on sopivasti sähköistetty, kun edessä ovat Raahen SM-kilpailut tulevana viikonloppuna. Raahessa yleisillä sarjoilla on ohjelmassa perjantaina viestit, lauantaina pikakilpailut ja sunnuntaina yhteislähdöt.
Nuoret ovat mitalijahdissa lauantaina pikakilpailuissa ja sunnuntaina viesteissä.

JuHu


12.03.2015 » Otolle jälleen maaotteluvoitto

Soisalon Ampumahiihtäjien Otto Inveniuksesta on kasvamassa hyvää vauhtia todellinen "Ruotsin tappaja". Viime vuonna Sollefteåssa Otto voitti maaottelussa yhteislähtökilpailun, ja tämän vuoden yhteenotossa Himangalla ja Larsmossa kaikki ruotsalaiset taipuivat molemmissa henkilökohtaisissa kisoissa.

Himangalla käydyssä pikakilpailussa Otto ampui 2+2 sakkoringiä, mutta loistava hiihtovauhti toi voiton ennen yhden sakon vähemmän ampunutta Suomen ja Närpiön Patrik Kuuttista. Paras ruotsalainen David Höglund hävisi yli minuutin.
Normaalimatka ja sekaviesti olivat ohjelmassa meren äärellä Larsmossa, mistä Otto napsi kaksi kakkossijaa. Viestissä molemmilta mailta oli mukana kolme nelikkoa. Ruotsin ykkösjoukkue voitti ennen Suomen kakkosta, jonka riveissä Otto hoiti oman osuutensa.
Kolmen ammunnan normaalimatka vaati leppävirtalaiselta yläpään käyttöä. Ensimmäisestä ammunnasta napsahti neljä hutia, kun vastaavasti vastustajat ampuivat tarkemmin.
- Tajusin, että kohdistaminen oli mennyt pieleen. Kun toinenkin ammunta toi kaksi ohilaukausta, niin viimeiseen muutin kokonaan asentoa ja se onnistui. Viimeinen ammunta meni nollille, Otto selvitti kuvioitaan.
Maalissa hän oli kakkonen 23 sekuntia kaksi pummia vähemmän ampuneelle Kuuttiselle hävinneenä.
Oton suksi liikahti erinomaisesti vesisohjossa, mutta maastot estivät valtavien erojen syntymisen.
- Larsmossa oli vain yksi helppo nousu ja Himangalla lenkki oli vieläkin helpompi, Otto tuhahti.
Suomi voitti maaottelun pistein 108-90. Tulos kertoo eteenpäinmenosta, sillä Sollefteåssa vuosi sitten yhteenotto päättyi tasalukemiin.
- Ruotsalaisista voisi sanoa sen verran, että meidän sarjan kaverit eivät osanneet hiihtää kunnolla.
Toisena leppävirtalaisena maaotteluun paikkansa ansainnut Santeri Kolehmainen sairastui räväkkään talviflunssaan viime viikolla ja joutui näin ollen tekemään tilaa varamiehelle. Maaottelun sijasta "Santtu" suunnisti Kontiolahdelle MM-katsomoon.
Monet ovat jo ehtineet kyselemäänkin, miksi nuorten maaottelu laitettiin samoille päivämäärille kotoisten MM-kisojen kanssa. Nuoret lahjakkuudet jäivät ilman sitä huikeaa tunnelmaa, mikä Kontiolahdella viikonvaihteessa vallitsi. Sellaista kun ei välttämättä koeta Suomessa käytävässä ampumahiihtokilpailussa seuraavan vuosikymmenen aikana.
Kaiken lisäksi nuorten kilpailukalenteri on näin loppukauden osalta hyvin vaatimaton, joten päällekkäisyyksien välttäminen tuskin tarvitsee mitään tietokoneohjelmointia.

JuHu


06.03.2015 » Kolehmaisella hyvä kenraali

Tulevan viikonlopun Ruotsi-maaotteluun valmistautunut Santeri Kolehmainen hallitsi sarjaansa Keuruun pikakilpailussa lauantaina. Paikalla olivat lähes kaikki ikäluokan parhaat ja Kolehmainen löi toiseksi sijoittuneen Loimaan Oskari Kauniston kuudella kilometrillä yli minuutilla.

Makuuammunta sujui paajalanmäkeläiseltä erinomaisesti ja taulut tippuivat hyvällä tahdilla. Pystyä on harjoiteltu kuukausien ajan, ja työtä riittää edelleen.
Keuruulla pikakisa vietiin läpi omalaatuisella konseptilla, sillä urheilijoilla oli molemmilla ampumapaikoilla käytössään kolme varapatruunaa. Vasta sen jälkeen kutsui sakkorinki.
Kolehmainen selvisi pystystä yhdellä kierroksella.
- Tuulilolot muuttuivat kohdistuksen jälkeen ja Santtu siirsi pari napsua ennen ammuntoja. Se toimi, mutta pystyssä varapatruunojen kaivaminen vei aikaa ja toi mukanaan tärinää, arvioi huoltajana huseerannut isä-Eero.
Kolehmaista aiemmin kilpailleet Juho Jokela ja Anssi Kuittinen eivät onnistuneet Keuruun hienolla ampumahiihtostadionilla yhtä hyvin. Hiihtoputkijunnuilla tökki varsinkin ammunta.
Jokela sijoittui seitsemänneksi ammuttuaan enemmän huteja kuin osumia. Kuuden varapatruunan ja neljän sakkoringin jälkeen alle kahden minuutin ero 15-vuotiaiden sarjan voittaneeseen Kärkölän Onni-Kalle Lahdelmaan kieli kovasta hiihtovauhdista.
- Hiihto kulkee, kun kalusto on saatu alkukauden jälkeen paremmalle mallille. Ammunnassa ainoa positiivinen asia oli se, että ohilaukaukset menivät kaikki käytännössä samaan kohtaan, huoltaja Lauri Jokela summasi.
Anssi Kuittinen sijoittui kymmenenneksi 42 sekuntia Jokelalle jääneenä.
- Suksiin en ollut tänään tyytyväinen. Luisto oli aika keskinkertainen, Anssi kertoi.
Ruotsia kaatamaan Himangalle ja Larsmoon valittiin Soisalon Ampumahiihtäjistä Santeri Kolehmainen ja Otto Invenius. Kolehmainen osallistuu 17- ja Invenius 15-vuotiaiden sarjaan.

JuHu


18.02.2015 » Santeri voitti Kouvolassa

Santeri Kolehmainen voitti Lapua cupin pikakilpailun Kouvolassa sunnuntaina. Makuupaikan nollien jatkoksi hän ampui pystyltä kolme sakkokierrosta, mutta piti muut takanaan.
Toiseksi sijoittunut ja kotimaisemissaan kilpaillut Kouvolan HS:n Viljami Pätäri hävisi 47 sekuntia. Myös Pätäri kuuluu Suomen joukkueeseen, joka kohtaa Ruotsin maaliskuun 7.-8. päivä Himangalla ja Larsmossa.
Kolmanneksi sijoittunut Riihimäen Kiskon Juho Salonen jäi kuuden kilometrin ja kahden ammunnan pikakilpailussa jo yli minuutin päähän.
Kolehmainen oli suoritukseensa tyytyväinen, vaikka ammuntaolosuhteet ehtivät vaihtumaan kohdistuksen jälkeen.
- Hyvä suoritus keskivertomaastoissa. Sain aika hyvin koneesta irti. Tiukille piti kuitenkin vetää, Kolehmainen myhäili.

10.02.2015 » Otto ja Santeri maajoukkueasuun

Soisalon Ampumahiihtäjien nuoret onnistuivat Ruotsi-maaottelun viimeisissä katsastuskisoissa Ähtärissä ja Seinäjoella viikonlopulla. Otto Invenius ja Santeri Kolehmainen lähtevät kaatamaan länsinaapuria.

Tulokset kertovat omaa kieltään siitä, että paljon kiertäneet pojat ovat löytäneet hyvän rutiinitason. Maajoukkuepaikkoihin ei tarvittu mitään yliluonnollisia supertemppuja, vaan onnistuneet rutiinisuoritukset riittivät.
Edes Suomeen luvattu myrsky ei poikien tekemistä Pohjanmaan lakeuksilla häirinnyt. Hermoilu hipaisi himpun verran vain huoltoporrasta. Otto Invenius oli molemmissa kisoissa toinen.
- Hyvät kisat. Ehkä ammunta olisi voinut olla vähän parempaa, mutta hyvä näin. Sunnuntaina välillä tuuli ja välillä oli tyyntä, mihin en heti osannut reagoida ja ammuin muutaman ohi.
Santeri Kolehmainen oli Ähtärin pikakilpailussa neljäs ja yhteislähdössä Seinäjoella kolmas.
- Ammunta ookoo, mutta hiihtäminen oli vähän vaikeaa.
Ruotsi-maaottelun edustustehtävä on molemmille toinen. Viime vuonna pojat säväyttivät Sollefteåssa nappaamalla yhteislähdössä kaksoisvoiton. Nyt samaan ei ole mahdollisuuksia, sillä Kolehmainen kilpailee 17-vuotiaiden sarjassa ja Invenius 15-vuotiaissa.
- Ruotsi kaadetaan, Otto lupaili totuttuun tyyliin.
Himangalla ja Larsmossa maaliskuun alussa käytävässä maaottelussa tyttöjen ja poikien pisteet lasketaan yhteen. Vuosi sitten pojat hoitivat hommansa, mutta kun tytöt hävisivät samoin numeroin, oli lopputuloksena tasapeli.
Muista katsastuksissa mukana olleista SoisAH:n urheilijoista Anssi Kuittinen tekaisi Ähtärissä uransa tähän asti parhaan suorituksen sijoittuen viidenneksi. Reijo Kauhasen kanssa pitkin syksyä hiottu hiihtotekniikka alkaa toimia, ja kun ammuntakin pelasi, oli tulos hieno.
Sunnuntaina Seinäjoella Kuittinen sijoittui 11:nneksi.
- Sunnuntaina tuli sakkoja. En päässyt vaihtelevaan tuuleen kiinni.
Hankalan syyskauden läpikäynyt Juho Jokela nappasi sijat kahdeksan ja kymmenen.

Muut joukkueeseen valitut urheilijat löytyvät Suomen Ampumahiihtoliiton sivuilta.


05.02.2015 » "Pysty kuntoon ja mitalit kotiin"

Soisalon Ampumahiihtäjien Tuukka Invenius ei nikotellut uransa tähän asti suurimmassa kansainvälisessä kilpailussa Itävallassa, vaan teki loistosuoritukset. Euroopan nuorten olympiafestivaaleilla hän sijoittui maanosan parhaiden joukossa pikakilpailussa 14:nneksi ja takaa-ajossa 13:nneksi.

Lähtökohdat kilpailulle olivat herkulliset, sillä -97 syntyneet ottivat nyt ensimmäistä kertaa mittaa toisistaan. Ennakkosuosikkeja osattiin vain arvailla.
Kisaviikon jälkeen voidaan todeta, että aika lailla entisten askelmerkkien mukaan mentiin. Perinteisesti vahvat ampumahiihtomaat olivat tälläkin tasolla vahvoja.
Poikien takaa-ajokilpailun top-kympissä oli kolme saksalaista, kaksi norjalaista, kaksi venäläistä, kaksi ranskalaista ja yksi ruotsalainen.
Ja se yksi leppävirtalainen hoiti hommansa tyylikkäästi, vaikka kisojen jälkeiset jutut puhelimessa kielivät lievästä pettymyksestä.
- Suksi pelasi, makuu toimi, mutta pystystä tuli huteja, Tuukka tuhisi päivästä ja kisasta toiseen.
Tuhinan ymmärtää, sillä kisat kulkivat erinomaisesti puoliväliin saakka. Pikakilpailussa Tuukka oli makuun jälkeen kiinni ainakin mitalissa, ja takaa-ajossa hän saapui ensimmäiseen pystyammuntaan jo kuudentena eli oli ohittanut hienosti sujuneiden makuuammuntojen siivittämänä kahdeksan kilpakumppania.
Suoritusten taso nousee arvoonsa, kun vertailuun otetaan muut suomalaiset. Tuukka ei voittanut Suomessa kumpaakaan katsastuskilpailua, mutta kotimaassa juhlineet Tomi Sipilä ja Aapo Erkkilä pehmenivät kansainvälisessä seurassa 81 osanottajan joukossa Itävallan alpeilla minuuttien päähän.
Kilpailut käytiin yli 1200 metrin korkeudessa, joten menestyminen vaati hyvää "konetta".
Tuukan onnistuneet suoritukset henkilökohtaisissa kisoissa toivat oikeutetusti paikan sekaviestijoukkueen ankkuriosuudelle. Siinä Tuukka pääsi loppujen lopuksi helpolla, sillä kärki oli mennyt menojaan ja seitsemäntenä startanneen Suomen jahtietäisyydellä oli vain Italia, jonka Tuukka tyylikkäästi ohitti.
Sen jälkeen tehtävänä oli lähinnä pitää takaatulijat loitolla. Lopulta seitsemänneksi sijoittunut Ruotsi jäi lähes 50 sekunnin päähän, vaikka ankkurina paineli takaa-ajokilpailun ykkönen Sebastian Samuelsson.
Kaiken kaikkiaan Tuukan esitykset menivät kirkkaasti plussan puolelle. Ehkäpä erikoisinta niissä oli selkeä poikkeavuus vuosia suomalaisessa ampumahiihdossa jatkuneesta kulttuurista, jossa ammutaan tarkasti, mutta hiihdetään verkkaisesti. Valitettavasti tämän päivän pyssyhiihdossa perässähiihtäjät jumiutuvat tuloslistojen viimeisille sivuille.
Nykyään hiihtovauhti on kaiken aa ja oo. Ilman sitä on ihan sama koska ja minnepäin ampuu.
Tuukka lukeutui poikien nopeimpiin hiihtäjiin. Myös makuuammunta sujui loistavasti, sillä henkilökohtaisissa kisoissa 15:stä taulusta putosi 14.
Ainoa merkittävä huolenaihe oli pystyammunta, jossa ohilaukauksia tuli enemmän kuin osumia. Niinpä jatko-ohjelma vaikutti selkeältä.
- Ensin pysty kuntoon ja sen jälkeen mitalit kotiin, Tuukka murjaisi tulevaisuuden suunitelmistaan.
Ongelma on helpommin sanottu kuin ratkaistu. Tuukka käy lukiota Leppävirralla eikä paikkakunnalla ole vieläkään ulkoharjoittelupaikkaa. Jostakin pitäisi löytää aikaa leireilylle, mutta kuinka silloin käy koulun?
Kokonaisuudessaan EYOF Itävallassa antoi valoisan kuvan lajin tulevaisuudesta. Ampumahiihdon jatkuvasti kasvava asema Euroopassa ilmeni myös osanottajamäärissä. Pyssyhiihdon sekaviestissä osaaottavia maita oli 21 eli liki 20% enemmän kuin maastohiihdon vastaavassa viestissä.

Juha Huopainen


04.02.2015 » Jokela löi mestarin

Soisalon Ampumahiihtäjien Juho Jokela voitti pikakilpailun Pohjois-Suomen mestaruuskisoissa Raahessa lauantaina. Kolme sakkokierrosta kiertänyt Jokela löi toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet Oulun Hiihtoseuran Roope Jokelan ja Santeri Laurilan yli puolella minuutilla.
Kultamitali ja aluemestaruus luovutettiin kuitenkin kakkoseksi sijoittuneelle R.Jokelalle, koska savolaisseuran Jokela ei kuulunut alueen urheilijoihin. Juho palkittiin mitalin sijasta tavarapalkinnoilla.
Kisamatkan tavoitteena oli tutustua maaliskuun lopulla samassa paikassa käytävien SM-kilpailujen olosuhteisiin.
- Helpohkot hiihtomaastot, mutta tuulille altis ampumapaikka, kuvaili huoltajana heilunut Lauri Jokela oloja.

26.01.2015 » Kolehmainen hallitsi Pohjanmaalla

Soisalon Ampumahiihtäjien Santeri Kolehmainen pistäytyi viikonloppuna rohkeasti Pohjanmaalla ottamassa mittaa paikallisista lajisuuruuksista. Valtakunnallisen Lapua cupin ja paikallisen Pohjanmaa cupin osakilpailut käytiin normaalimatkalla Jalasjärvellä ja pikakilpailuna Kauhajoella.
Jalasjärvellä Kolehmainen pudotti kolmella ampumapaikalla yhdeksän taulua 15 mahdollisesta, ja kun kahdeksan kilometrin hiihto kulki hyvin, jäivät kanssakilpailijat kauaksi. Toiseksi sijoittunut Loimaan Oskari Kaunisto ampui vain yhden sakon enemmän, mutta hävisi 3,5 minuuttia.
Legendaarisen Vesa Hietalahden valtakunnassa Kauhajoella Kolehmainen jatkoi 60%:n osumatarkkuudella ampumalla 2+2 sakkoa. Suksi suihki, ja nyt toiseksi ehtinyt Seinäjoen Joni Hemminki kiersi ringin enemmän ja hävisi leppävirtalaiselle reilun minuutin.
- Suksi tuntui kulkevan mukavasti. Ammunnassa pysty oli normaalitasolla, mutta makuuseen en ole ihan tyytyväinen. Tosin Kauhajoella molemmat makuun ohilaukaukset melkein kaatoivat taulut, "Santtu" selvitti hyväntuulisena.
Lapua cup jatkuu parin viikon kuluttua Ähtärissä ja Seinäjoella.

Juha Huopainen

19.01.2015 » Talven parasta Hämeenlinnassa

Tuukka Invenius nousi takaisin tasolleen nuorten MM-katsastusten jatkuessa viikonvaihteessa Hämeenlinnan Ahvenistolla. Kontiolahdella hutikudit pudottivat sijalukua, mutta nyt varsinkin lauantain pikakilpailu oli ammunnallisesti kauden parasta. Tuukka selvitti kisan kahdella sakkoringillä, mikä hyvän hiihtovauhdin myötä toi kivikovassa sarjassa neljännen sijan.

19-vuotiaiden kärkikaksikko Oulun Olli Jaakkola ja Sumiaisten Vili Sormunen ampuivat nollat ja tekivät todella kovat suoritukset, joilla olisi otettu kaksoisvoitto myös 21-vuotiaiden sekä yleisessä sarjassa.
Tuukka hävisi voittajalle 1,21 minuuttia, kakkoselle 46 sekuntia ja kolmanneksi sijoittuneelle Haapajärven Tero Seppälälle 10 sekuntia.
Sunnuntain neljän ammunnan yhteislähtökilpailussa Tuukka oli jälleen neljäs.
- Tulin kolmanteen ammuntaan kärjessä, mutta siinä meni neljä ohi ja se kisa oli siinä.
Nyt leppävirtalaisen suksi kulki loistavasti. Kärkikolmikko (Jaakkola, Sormunen ja Tuusulan Jaakko Ranta) ampui neljästä kuuteen sakkoa, mutta kahdeksan sakon Tuukka oli tuntumassa. Voitto jäi minuutin, kakkossija 47 ja kolmossija 24 sekunnin päähän.
Sarja taso aukeaa lukijoille paremmin, kun muistetaan, että Olli Jaakkola sijoittui vuosi sitten USA:ssa nuorten MM-kisojen pikakilpailussa 18:nneksi ja oli MM-pronssia voittaneen Suomen viestikolmikon avaaja.
Jaakkolan ja Sormusen valinnat helmikuisiin Minskin tuntumassa Raubitshissa Valko-Venäjällä käytäviin nuorten MM-kisoihin lienevät varmat, mutta sen jälkeen on tasaisempaa. Valinnat tulevat ajallaan. Tuukan lähiaikojen ykköstavoite on ensi viikolla Itävallassa ja Liechtensteinissa urheiltavilla nuorten Olympiafestivaaleilla.
Hämeenlinnassa huoltajana heilunut Harri Invenius ei ollut täysin tyytyväinen viikonloppuun.
- Lauantaina alla oli väärät sukset ja sunnuntaina sählättiin vähän kohdistuksen kanssa. Sunnuntaina kyllä suksi oli huippuluokkaa.
Muista Soisalon Ampumahiihtäjien urheilijoista Otto Invenius oli 15-vuotiaiden pikakilpailussa kolmella sakolla kakkonen ja voitti neljästä sakosta huolimatta sunnuntain yhteislähdön.
Myös Sami Väistö pisti talven parastaan. Hän oli 17-vuotiaissa kahdeksas ja neljäs. Yhteislähtökilpailussa hän oli sarjan tarkin ampuja, ja kulki ensimmäisen ammunnan jälkeen hetken toisena.
Roosa Väistö sijoittui 19-vuotiaiden molemmissa kisoissa yhdeksänneksi. Tässäkin sarjassa taso oli hyvä, sillä ylivoimaiseksi ykköseksi ehtinyt olympiavoittaja Marjut Roligin Jessika-tytär olisi voittanut myös yleisen sarjan.
Ja jos uutiset Ruotsista pitävät paikkansa, niin Roligin perhe ei ole ainoa maastohiihdossa olympiamenestystä hankkinut ja nyt jälkikasvun myötä ampumahiihtoon tähyilevä perhe. Legendaarisen Gunde Svanin Julia-tytär on jo kokeillut ampumista eikä pidä jatkoakaan mahdottomana.

Juha Huopainen


13.01.2015 » Mitaliputki sai jatkoa

Kahdentoista asteen pakkanen ja ilkeästi tuivertanut tuuli loivat vaativat puitteet ampumahiihtäjille talven ensimmäisissä suomenmestaruuskilpailuissa Kontiolahdella. Olosuhteiden merkityksestä kertovat normaalimatkan tulokset, sillä lauantai-päivän aikana yli kahdestasadasta osanottajasta vain viisi urheilijaa pystyi nolla-ammuntaan.

Leppävirtalaisia ampumahiihtäjiä ammuntaa painottava normaalimatka yhdistettynä tuulisiin oloihin ei suosi, koska tuulen temppuja ei voida nykyisissä harjoitusoloissa harjoitella.
Taustat huomioiden tulos oli hyvä. Viime talven tapaan Soisalon AH nappasi normaalimatkalta kaksi SM-mitalia. Nyt tempun tekivät Santeri Kolehmainen 16-vuotiaiden kahdeksalla kilometrillä ja Otto Invenius 15-vuotiaiden kuudella kilometrillä.
Kolehmainen ampui kolmelta paikalta yhteensä neljä sakkoa ja hävisi yhden sakon vähemmän ampuneelle Puijon Akseli Loikkaselle 1,25 minuuttia - Kyllä tähän pitää olla tyytyväinen, vaikka voittoa lähdettiin hakemaan. Yleensä olen Akselin voittanut, mutta nyt hän ampui hyvin.
Suoritustaan paajalanmäkeläinen piti koko lailla onnistuneena, vaikka kohdistusammunnassa oli ollut teknisiä huolia.
- Ammunta sujui kuitenkin ihan yhtä hyvin kuin harjoituksissa, mutta hiihto ei ollut huippua. Sen näkee ajoista, "Santtu" summaili.
Myös Otto Invenius myhäili tyytyväisenä ja silmäili pronssimitalia kaulassaan.
- Hiihto kulki hyvin ensimmäisellä ja viimeisellä lenkillä, välilenkeillä ei oikein. Ammunnan kanssa oli töitä viimeisellä paikalla, kun tuuli oli tyyntynyt ja ammuin heti ensimmäisen ohi. Piti rauhoittaa ja ottaa asento uudelleen. Sitten se alkoi sujumaan, Otto selvitti.
Otto hävisi sarjan suursuosikille Kauhajoen Santtu Panttilalle 1,54. Panttila ampui kaksi ohi ja Otto neljä. Tässä sarjassa ohilaukaus tuo 40 sekunnin sakon, joten hiihtoajassa tappiota tuli vain 34 sekunttia.
- Viime vuoden kunnolla ero oli varmaan melkein kaksi minuuttia, joten lähempänä ollaan, Otto virnisti.
Samassa sarjassa kahdeksan kertaa ohilaukoneet Juho Jokela ja Anssi Kuittinen olivat sijoilla 14 ja 15.
Väistön sisaruksista Sami sijoittui 17-vuotiaiden kahdeksalla kilometrillä viiden ohilaukauksen myötä kahdeksanneksi ja Roosa 19-vuotiaiden kympillä viidellä hutikudilla yhdenneksitoista.
Tuukka Inveniuksen kisa ei mennyt tällä kertaa putkeen. Liekö sitten syynä ollut edellisiltana tullut varmistus valinnasta Suomen edustusasuun nuorten Olympiafestivaaleille, mikä vei ajatukset pois SM-kisasta. Hän sijoittui nyt kymmenenneksi. Hiihtovauhti oli kärjen luokkaa, mutta neljältä ampumapaikalta tuli yhteensä 12 ohilaukausta ja sakkominuuttia.
Ampumahiihto on ampumahiihtoa, ja hurtilla lajihuumorilla voitaneen todeta, että Tuukka vain puhdisti pöydän ja ampui hudit alta pois ennen Keski-Euroopan keikkaa.
Olympiakomitea valitsi Suomen joukkueeseen alkuperäisen suunnitelman mukaisesti neljä poikaa ja tyttöä. Tammikuun viimeisellä viikolla käytävillä Olympiafestivaaleilla ampumahiihtäjillä on ohjelmassa kolme kilpailua.
Kontiolahden SM-kisat jäivät tällä haavaa yhden päivän mittaisiksi, sillä sunnuntaille suunnitellut yhteislähtökilpailut jouduttiin pakkasen takia siirtämään. Alustavasti korvaavaksi päivämääräksi on esitetty maaliskuun loppupuolta.

Juha Huopainen


09.01.2015 » Ampumahiihtäjät vauhdissa

Ampumahiihtäjät olivat ahkerasti liikkeellä menneenä viikonloppuna, sillä edessä ovat kauden ensimmäiset SM-kisat Kontiolahdella tulevana viikonvaihteena.
Lauantaina käydyistä Kangasniemen kansallisista pikakilpailuista kolme SoisAH:n edustajaa palasi kotiin mukanaan sarjavoitto. Tuukka oli ylivoimainen 19-vuotiaiden sarjassa, Santeri Kolehmainen hallitsi 17-vuotiaita ja Otto Invenius 15-vuotiaita.
Iisvedellä sunnuntaina Tuukka varmisti pikakilpailun kakkossijallaan edustustehtävän Itävaltaan. Hän ampui neljä ohi eli kaksi kilvan voittanutta Raahen Aapo Erkkilää enemmän, mutta loppuajoissa eroa jäi vain kaksi sekuntia.
Samassa sarjassa Valtteri Saukkonen oli kahdeksas ja SoisAH:n Sami Väistö kolmastoista.
17-vuotiaissa jälleen kokeillut Otto Invenius löi Santeri Kolehmaisen 39 sekunnilla. Paras "muun Suomen-edustaja" Säkylän Tuomas Seppälä jäi Kolehmaisesta liki minuutin.
15-vuotiaissa Juho Jokela ja Anssi Kuittinen tutustuivat tosissaan sakkokierrokseen, joita molemmille kertyi peräti seitsemän. Lopputuloksissa Juho oli viides ja Anssi kymmenes.
19-vuotiaiden tyttöjen pikakilpailussa Roosa Väistö sijoittui 13:nneksi.

Juha Huopainen

08.01.2015 » Tuukka lähtee Itävaltaan

Mikkelin ja Iisveden katsastuksissa onnistunut Tuukka Invenius vakuutti valitsijat ja edessä on edustustehtävä Keski-Eurooppaan. Suomen Ampumahiihtoliiton nuorten valmennusvastaava Niko Aapajärvi pitää Tuukan valintaa varmana.

- Kyllä kaksi kakkossijaa on vahva näyttö ja riittää hyvin. Tuukan nimi on esityslistalla, joka lähtee Suomen Olympiakomitealle, joka puolestaan tekee lopulliset valinnat.
Itävallassa ja Liechtensteinissa kisaillaan tammikuun viimeisellä viikolla Euroopan nuorten Olympiafestivaalit, jotka ovat Olympiakomitean alaiset kilpailut. Mukana on suuri osa talviolympialaisten lajeista.
- Kisat ovat kokoluokaltaan niin valtavat, että harva urheilija kokee uransa aikana tämän isompia kilpailuja. Osanottajia tulee eri puolelta Eurooppaa yli kaksi tuhatta, arvioi Aapajärvi.
Suomalaisten menestysodotuksiin Aapajärvi suhtautuu varovaisin sanankääntein.
- Käytännössä kyse on ikäluokan eli 18-vuotiaiden ensimmäisestä kovasta kansainvälisestä kilpailusta. Tasoa on lähes mahdotonta lähteä arvioimaan. Sanotaan näin, että odotan kisoja mielenkiinnolla Alustavasti Suomen joukkueen kooksi on suunniteltu neljä poikaa ja neljä tyttöä, joten Tuukka on ilman muuta mukana. Soisalon Ampumahiihtäjiä edustava leppävirtalainen oli viime talvena kaatamassa Ruotsia Sollefteåssa, mutta keskiseen Eurooppaan hän lähtee nyt ensimmäistä kertaa kilpailumielessä.
- Iisvedellä ei hiihto oikein irronnut, kun niihin kisoihin ei vielä herkistelty. Itävaltaan lähden tosi mielellä. Jos vaikka mitaleille yltäisi, Tuukka pudotteli.
Kisojen ampumahihdot järjestetään Burserbergin pienessä alppikylässä Länsi-Itävallassa. Noin 500-asukkaan kylä sijaitsee likipitäen tuhannessa metrissä, joten kilpailijoilta kysytään jo kykyä sopeutua ohuempaan ilmanalaan.
- Olen Teneriffalla kokeillut korkealla urheilemista, ja hyvin tuntui kroppa sopeutuvan, Tuukka kertoi.
Euroopan nuorten Olympiafestivaaleja on käyty yli 20 vuoden ajan. Ensimmäiset talvikisat olivat ohjelmassa Italian Aostassa vuonna 1993. Suomalaisista olympiamenestyjistä nuorten Olympiafestivaaleilta ovat hakeneet ensimmäisiä kannuksiaan muunmuassa jääkiekkoilija Antero Niittymäki, lumilautailija Peetu Piiroinen ja mäkihyppääjä Janne Happonen.

Juha Huopainen


30.12.2014 » Ampumahiihtoa Mikkelissä

Kotimainen ampumahiihtokausi jysäytettiin kunnolla liikkeelle Mikkelissä sunnuntaina. Liiton papereissa kisoilla oli painoarvoa, joten useissa sarjoissa nähtiin valtakunnan kärkeä.
Soisalon Ampumahiihtäjien 7-henkiseltä osanottajajoukolta kisa sujui hyvin, sillä tuloksena oli yksi sarjavoitto ja kolme muuta sijoitusta kärkikolmikkoon.

Joulukuussa 14 vuotta täyttänyt Otto Invenius kokeili vauhtiaan 17-vuotiaiden sarjassa ja nappasi ykkössijan. Pystypaikan neljästä hudista huolimatta hän löi toiseksi tulleen Santeri Kolehmaisen 19,9 sekunnilla.
- Hiihto ja makuupaikan ammunta kulkivat. Pystystä meni monta ohi, mutta aika lähellä nekin olivat, Otto pohti myhäillen.
Kolehmainen ampui hyvän kohdistuksen jälkeen makuulta kolme ja pystystä yhden ohi, ja siinä riitti huoltojoukoille mietittävää. Muuttuiko tuulen vireen suunta, ampujan asento vai oliko patruunoissa toivomisen varaa?
15-vuotiaiden pikakilpailussa Juho Jokela sijoittui kolmanneksi neljällä ohilaukauksella. Närpiön Patrik Kuuttinen voitti puhtaalla ammunnalla. Eroa Jokelaan oli 1.04, joten suksella oltiin hyvin vauhdissa mukana.
Samassa sarjassa Anssi Kuittinen ampui kuusi ohi sijoittuen kahdeksanneksi.
Tasokkaassa 19-vuotiaiden kisassa Tuukka Invenius tekaisi tyylipuhtaan suorituksen ja sijoittui toiseksi. Nollat ampunut Alavieskan Tomi Sipilä oli kolme sakkorinkiä kiertänyttä Inveniusta 10,9 sekuntia parempi.
- Suksi pelasi ja hiihto kulki. Ammunnan päätin ottaa rauhallisesti ja olen ihan tyytyväinen kokonaisuuteen, Tuukka summaili.
Samassa sarjassa Sami Väistö oli kahdella sakolla kahdestoista. 19-vuotiaiden tyttöjen kilpailussa Roosa Väistö ampui kolme rinkiä ja oli kuudestoista.
Kaiken kaikkiaan SoisAH:n edustajat voivat suunnata luottavaisin mielin tulevaisuuteen. Mikkeli oli 13 asteen pakkasineen melkoinen testi sekä suksikalustoille että aseille, ja ne toimivat.
Soisalon AH:ssä on huomattu lajin nykysuuntaus eli hiihtovauhdin tulee olla kohdillaan. Siinä mielessä Mikkeli kertoi seuran olevan oikealla tiellä. Tekemistä riittää edelleen, sillä varsinkin ammuntapaikoilla tuli paljon ohilaukauksia.
Seitsemän urheilijaa kävi neljätoista kertaa ampumassa, ja vain Sami ja Otto selvisivät kertaalleen nollilla.
Sunnuntaina SoisAH:n tähtäävät tauluihin Iisveden kansallisissa.

Juha Huopainen


16.11.2014 » Lupaava avaus Kontiolahdella

Soisalon Ampumahiihtäjien kauden avaus sujui mallikkaasti Kontiolahdella. Tuloksien perusteella harjoituskaudella on tehty oikeita asioita, ja talvi voi tulla ajallaan.

Varsinkin Inveniuksen veljesten mono oli syönnillään. Vaikka 19-vuotiaiden sarjasta puuttui joukko oletettuja kärkinimiä, oli Tuukka Inveniuksen esiintyminen molempina päivinä lupauksia herättävää.
Lauantain 7,5 km:n pikakilpailussa Kontiolahden Samu Kekkonen hävisi liki kaksi minuuttia ja sunnuntain 10 km:n normaalimatkalla (ohilaukauksista sakkoringit) SM-mitaleillakin joskus ollut Kymin Antti Lehtinen jäi yli kuusi minuuttia.
- Vedin tiukasti loppuun asti ja hyvinhän se suksi kulki. Kyllä hiihto vielä piristyy tästä. Ammuntakin kulki viimeisiä paikkoja lukuunottamatta, Tuukka pudotteli tyytyväisenä.
17-vuotiaiden pojissa SoisAh:n kaksikko Otto Invenius-Santeri Kolehmainen tuli sunnuntain 7 km:n kisaan suoraan kahdeksan päivän leiriltä. Joulukuussa vasta 14 vuotta täyttävä Otto joutui vanhempien sarjaan, koska nuoremmille ei kisoja toisena päivänä ollut. Otto kilpaili ensimmäistä kertaa ase selässä, mutta sepä ei tahtia haitannut. Hän oli suksella nopein, ja sijoittui kuuden sakkoringin kera toiseksi vain 18,9 sekuntia kahdella sakolla selvinneelle Kymin Viljami Pätärille hävinneenä. - Kunto taitaa olla kohdillaan, kun noin hyvin meni. Ammunta kulki jopa yllättävän hyvin, Otto summasi.
Santeri Kolehmainen kadotti uusista suksistaan luiston ja oli kisassa viidellä sakolla neljäs 57 s kärjestä. Neljä sakkoa ampunut Sami Väistö oli seitsemäs 2,08 voittajaa perässä.
Sami joutui traktoreineen melkoiseen mediapyöritykseen TV-ryhmän käytyä 1,5 viikkoa sitten Leppävirralla jutun teossa, ja sen jälkeen "koordinaatit" ovat olleet ymmärrettävästi hiukan hakusessa. Lauantain pikakilpailussa hän ampui seitsemän sakkoa sijoittuen kuudenneksi.
Roosa Väistö on mennyt eteenpäin, sillä lauantaina tuloksena oli viides sija kolmella sakolla 1,12 kolmannesta sijasta ja sunnuntaina samoin viides sija kuudella sakolla neljän ammunnan kisassa. Hän kilpailee ensimmäistä vuotta 19-vuotiaiden sarjassa, ja nyt mukana oli ikäluokan kärkeä.
Myös Anssi Kuittisen osalta kausi käynnistyi lupaavasti. 15-vuotiaiden pikakilpailussa hän oli kolmella sakolla viides reilun minuutin päässä palkintopallista.
Muista SoisAh:n urheilijoista Juho Jokela pelasi pesäpalloa Sotkamon Jymyn väreissä myöhäiseen syksyyn, ja ampumahiihdon kilpailukauden avaus ajoittuu vuodenvaihteen seutuville. Nelli Iivanaisen tilanne on haastavampi, sillä pitkään kiusannut polvi ärtyi jälleen viime viikolla ja edessä on turvautuminen Lääkäripalvelujen osaavaan apuun.

Juha Huopainen


15.09.2014 » Lapua Cupin lopputilanne

Lapua Cupin pisteet on selvillä. Tuukka voitti M17-sarjan ja Santeri oli kolmas M15-sarjassa. Tuloksiin laskettiin mukaan kuusi parasta talvikisaa ja kolme kesäkisaa. Kaikki tulokset löytyvät täältä.

31.08.2014 » Kolme SM-hopeaa rulla-ah -kisoista

Rulla-ampumahiihdon SM-kilpailuissa Jurvassa Soisalon Ampumahiihtäjiä edusti kolme kilpailijaa. Tuukka Invenius oli pika- ja normaalimatkalla toinen. Santeri Kolehmainen onnistui normaalikilpailussa ampuen vain kaksi sakkoa sijoittuen myös toiseksi. Otto Invenius oli rullilla toiseksi nopein, mutta ei tällä kertaa onnistunut ammunnassa.

Soisalon Ampumahiihtäjien ensimmäinen toimintavuosi kulki yli kaikkien odotusten. Kun kauden viimeiset SM-mittelöt saatiin urheiltua rullilla Jurvassa viime viikonloppuna, nousi vuoden mitalisaldo peräti viiteentoista Mitalisteja seurassa on nyt kuusi nuorta ja lahjakasta urheilijaa.
Rullakisat ovat osanottajamääriltään SM-kilpailuista pienimmät. Yhtenä syynä tähän on loukkaantumisriski, sillä eritasoisten urheilijoiden suihkiessa kapeilla, ja joskus vauhdikkaillakin asfalttiradoilla, on mahdollisuus nurinmenoihin ja luumurtumiin tai vaikkapa välinerikkoihin monien mielestä turhan iso. Niinpä esimerkiksi ilman tähtiä käytyihin yleisen sarjan kisoihin lähtijöitä oli vain vaivaiset puolenkymmentä.
SoisAH:n urheilijoista parhaiten onnistui Santeri Kolehmainen, joka selvitti 15-vuotiaiden poikien normaalimatkan kolme ammuntaa vain kahdella pummilla ja sijoittui yhdessä kisojen väkirikkaimmista sarjoista SM-hopealle. Loistokunnossa ollut Kauhajoen Santtu Panttila voitti sarjan molemmat kilpailut.
Kolehmainen oli pikakilpailussa seitsemäs. Samassa sarjassa kilpaillut vuotta nuorempi Otto Invenius noukki sijat yhdeksän ja yksitoista.
17-vuotiaiden poikien sarja kärsi osanottajapulasta, mutta kisailu mestaruuksista oli tiukkaa. Tuukka Invenius sijoittui molempina päivinä SM-hopealle, ja ero kärkeen oli sekä kuuden kilometrin ja kahden ammunnan pikakilpailussa kuin kolmen ammunnan ja kahdeksan kilometrin normaalimatkalla 25 sekuntia. Positiivisinta Tuukan menossa oli suksen kulkeminen.
Ensimmäinen toimintavuosi alkaa olla paketissa, ja ansio supermenestyksestä kuuluu toimijoiden ja urheilijoiden ohella taustavoimille. Yritysten, yksityishenkilöiden ja vaikkapa vain jokaisen jäsenmaksunsa hoitaneen jäsenen tuki on mahdollistanut nuorten harrastamisen ja sitä kautta tulleen menestyksen.
Vuosi sitten osa nuorista pohti seurasiirtoa ja edessä olisi ollut myös lopettamisia, mutta uuden ja toimivan seuran perustaminen pelasti tilanteen. Uusi seuraväki halusi pitää lahjakkaat nuoret leppävirtalaisina, ja mikä tärkeintä - he saavat edelleen harrastaa sitä mitä he haluavat.
Toimivan seuran yksi pahimmista skenaarioista on se, jos urheilijan pitää pohtia lopettamista kesken nousevan urakäyrän. Jos urheilijan taustat ja terveys ovat kunnossa, ura ei hevillä pääty.

Juha Huopainen


10.08.2014 » Viisi SM-mitalia Oulusta

Sami ja Roosa loistivat Oulun ampumajuoksun SM-kilpailuissa. Sami sai kaksi henkilökohtaista SM-hopeaa ja viestipronssia yhdessä Roosan ja Tuukan kanssa. Roosa oli myös normaalimatkalla kolmas, kuin myös Santeri.


15.05.2014 » Kauden päättäjäiset

Soisalon Ampumahiihtäjien avauskausi oli onnistunut. Seitsemän SM-mitalin myötä SoisAH oli kiistatta Savon menestynein ampumahiihtoseura. Parhaan urheilijan palkinnon sai Tuukka Invenius. Kiitos nuorten urheilijoiden menestyksestä kuuluu huolto- ja valmennusportaan lisäksi seuran kasvavalle jäsenistölle ja yhteistyökumppaneille.


08.05.2014 » Santeri, Otto ja Juho Vuokatin yläkoululeiritykseen

Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian yläkoululeiritykseen kaudelle 2014–2015 on valittu yhteensä 22 ampumahiihtäjää mukaan lukien Santeri Kolehmainen, Otto Invenius ja Juho Jokela. Urheilijat tekevät harjoitukset Vuokatin Urheiluopistolla ja käyvät iltapäivällä koulua Tenetin yläkoulussa. Leirejä on yhteensä kuusi ja ne ovat kuuden vuorokauden mittaisia. Valmennuksesta vastaavat Urheiluakatemian valmentajat ja harjoittelu on suunnattu erityisesti yläkouluikäisille. Kouluasiat järjestetään urheilijan oman koulun opettajien ja Tenetin koulun yhdysopettajan kanssa.

30.03.2014 » SM-viestikultaa ja -pronssia Ahvenistolta

Henkilökohtaisilla matkoilla Juho Jokela sai pronssia 14-vuotiaiden pikakilpailussa. Tuukka Invenius puolestaan nappasi viidennen SM-kultansa M17-pikakilpailusta.

M15-viestijoukkueeseen kuuluivat tuttuun tapaan Otto Invenius, Juho Jokela ja Santeri Kolehmainen. Oton avausosuuden jälkeen SoisAH oli neljäntenä 45 sekuntia kärjestä yhdellä sakolla. Toisella osuudella Juho nosti joukkueen toiseksi jääden 18 sekuntia kärkipaikasta. Juho ampui Oton tavoin yhden sakkokierroksen. Viimeiselle osuudelle starttasi Santeri, joka ampui molemmilta paikoilta kaikki taulut alas suoraan lippaalta. Kilpakumppanit jäivät kauas taakse, sillä toiseksi noussut Seinäjoki oli maalissa yli 1,5 minuuttia voittajien perässä.

M17-sarjan viestiä veivät Tuukka Invenius, Sami Väistö ja Roosa Väistö. Joukkue pääsi yllättämään ja ylsi pronssille Tuusulan Voima-Veikkojen ja Kymin Koskenpoikien jälkeen.

23.03.2014 » Otto ja Santeri kaksoisvoittoon Sollefteåssa

Soisalon Ampumahiihtäjien ensimmäinen maaottelumatka alkoi kaksoisvoitolla. M15-sarjan yhteislähtökilpailussa Otto Invenius ylitti maaliviivan ensimmäisenä, Santeri Kolehmaisen tullessa toiseksi vain 0,3 sekuntia jäljessä. Kolmanneksi ylsi Ruotsin Sebastian Jansson.

Tuukka Invenius nappasi omassa sarjassaan hopeaa kaikista kolmesta kisasta. Molemmilla henkilökohtaisilla matkoilla Tuukan eteen ehti Tuusulasta kotoisin oleva Jaakko Ranta.

Suomen pojat olivat Ruotsia parempia, kun taas tytöissä kisat menivät täsmälleen päinvastoin. Ottelu päättyi lopulta tasapisteisiin 99-99.

10.03.2014 » Kolme SoisAH:n nuorta Ruotsi-Suomi -maaotteluun

Suomen maajoukkueen kuudesta pojasta puolet tulee Soisalon Ampumahiihtäjistä. Tuukka Invenius valittiin 17-vuotiaisiin sekä Otto Invenius ja Santeri Kolehmainen 15-vuotiaisiin. Molempiin ikäluokkiin valittiin kolme poikaa ja tyttöä. Nuorten maaottelu käydään Ruotsissa Sollefteåssa 21.-23.3.2014.