Leppävirta – itäsuomalainen paratiisi

Leppävirran kunta sijaitsee Pohjois-Savossa Itä-Suomen läänissä, 5-tien ja Saimaan syväväylän varrella. Lähiympäristössä on neljä kaupunkia: Kuopio 55 km pohjoiseen, Varkaus 21 km etelään, Suonenjoki 45 km luoteeseen ja Pieksämäki 50 km länteen. Leppävirta käsittää pääosan Suomen suurimmasta saaresta, Soisalosta, mistä kumpuaa seuramme nimi.

Keskellä kauneinta järvi-Suomea sijaitseva 10 500 asukkaan Leppävirta tarjoaa runsaasti sellaista, mistä monet suomalaiset näkevät unta. On henkeäsalpaavia näköaloja niin vesistöjen kuin mielenkiintoisesti kumpuilevien mäkisten maisemien alueilla.

Tunnetuimpia kyläkeskuksia kirkonkylän lisäksi ovat Oravikoski (syntyi Kotalahden kaivoksen myötä), Sorsakoski (kuuluisa Hackmanista), Paukarlahti ja Timola.

Seuran synty

Idea erikoisseuran perustamisesta kyti pitkään, koska nykyaikainen ja tehokas urheiluseuratoiminta ei onnistu sellaisissa yhteisöissä, joissa resurssit jaetaan useamman lajin kesken. Ampumahiihtäjät jäivät puille paljaille. Samalla selkeni, että yleisseurojen aika urheilevassa Suomessa alkaa olla ohi. Toki harrastaminen ja hauskanpito isolla joukolla onnistuu yleisseurassa, mutta yksilöiden eteenpäin vieminen ei. Talven 2012–13 aikana kävi selväksi, että lahjakkaiden ja eteenpäin pyrkivien ampumahiihtäjänuorten polku oli tukossa. Osa nuorista valmisteli seuran vaihtoa pois leppävirtalaisesta seurasta, mutta siihen lajin eteen vuosikaudet töitä puskevat talkoovoimat eivät voineet suostua. Yrittäjien avustuksella laitettiin pystyyn oma seura, jonka keskiössä ovat nuoret urheilijat. Enää ei kerätä rahaa seuralle, vaan nyt seura tekee kaikkensa tukeakseen nuoria. Soisalon Ampumahiihtäjien perustava kokous pidettiin Leppävirran Rakennuksen tiloissa 28.6.2013 klo 14-14:45.

Toiminta-ajatus

Soisalon Ampumahiihtäjät pyrkii edistämään Leppävirran kunnan ja sen lähialueiden lasten, nuorten ja aikuisten liikunnan harrastamista ja tuomaan jäsenilleen liikunnan riemun kautta lisää väriä arkiseen taaperrukseen. Erityisesti panostamme ampumahiihtoon.

Pyrimme kasvattamaan kansainvälisen tason ampumahiihtäjiä, jotka edustavat kotiseutuamme kunniakkaasti maailman turuilla. Tavoitteena on myös kilpailutoiminnan järjestäminen tulevaisuudessa Leppävirralla, missä maastot ovat erinomaiset.

Olosuhteet

Liikunnan harrastajalle Leppävirta tarjoaa hienosti virikkeitä. Vesileppiksen kylpylä-hotellin yhteydessä toimivat jäähalli, hiihtoputki, urheilu- ja palloilukentät sekä vuonna 2015 valmistuva monitoimitalo. Myös kuntopolkuja ja hiihtolatuja löytyy kunnan alueelta kiitettävästi. Ampumahiihdon kehittyminen kunnan ykköslajiksi käynnistyi toden teolla kymmenkunta vuotta sitten, kun senaikainen kunnanjohtaja Jussi Huttunen näki tässäkin asiassa tulevaisuuteen ja arvovallallaan hoiti ampumahiihtopaikan hiihtoputkeen. Leppävirralla ei tänä päivänä todellakaan ihmetellä sitä, miksi Huttunen on kohonnut maakuntajohtajaksi. Kallion uumenissa kipinän saaneet lahjakkaat nuoret ovat iskeneet kiinni ampumahiihdon alkeisiin kuin sika limppuun, ja nousu kohti valtakunnan huippua sekä kansainvälisiä edustustehtäviä on voinut alkaa.

Myös nykyinen kunnanjohtaja Matti Raatikainen on kiinnostunut ampumahiihdosta. Harrastajat odottavat jo vesi kielellä, koska hän taloudellisesti erinomaisessa jamassa olevan kunnan nokkana junailee nuorille mahdollisuuden harjoitella ulkoilmassa. Sen jälkeen urheilijoiden menestys on eniten kiinni seuran tehokkuudesta.

Soisalon Ampumahiihtäjissä on keskitytty toimimaan nimenomaan nuorten ehdoilla, millä erotumme monista muista paikkakunnan seuroista. Menestyvät leppävirtalaiset urheilijat ovat olleet vähissä, vaikka monissa lajeissa päättäjien luomat harjoitusolot ovat kansainvälisestikin ajateltuna huippuluokkaa. Mutta olosuhteet eivät tee mestareita, siihen tarvitaan toimivaa seuraa.