Santeri ja Otto vaihtoivat kuulumisia maalissa. Kuva: Taina Invenius

Nuorten MM-kisajoukkueen varajäsen Otto Invenius veti SM-kisojen yhteislähtökilpailussa Oulussa sunnuntaina yhden miehen shown. Neljän ammunnan ja 12,5 kilometrin hiihto-osuuden jälkeen leppävirtalainen paineli maalivaatteen alle yli kaksi minuuttia ennen hopealle sijoittunutta Oulun Roope Jokelaa.

Kilpailun ratkaisuhetkiä elettiin heti ensimmäisellä hiihtolenkillä, jonka Otto pisteli menemään raikkaasti ilman turhia passailuja.

– Kaverit tulivat kisan jälkeen valittamaan, että tuli hiihdettyä avauslenkki liian lujaa ja pasmat olivat menneet ampumapaikalla sekaisin, Otto tarinoi iloisesti kultamitali kaulassaan.

Kilpakumppanit ampuivat tosiaan paljon sakkoja, ja Otto pääsi jo toisen ammunnan jälkeen muilta karkuun.

– Kyllä hiihto kulkee nyt hyvin. Oli oikeastaan hienoa hiihdellä, kun ei tarvinnut ottaa mitään paineita eikä laittaa ihan kaikkea peliin.

Ainoa valituksen aihe ylivoimaisella suomenmestarilla oli sama kuin pääosin muillakin kisailijoilla.
– Latu oli niin liippakunnossa, että siinä oli tosi vaikeaa hiihtää.

Otto ampui neljältä paikalta yhteensä neljä sakkoa ja 80%:n osumistarkkuus riitti hyppien keikkuen selvään voittoon.

– Pyrin aamulla vain pitämään mielen virkeänä. Kun suoritukseen löytyy tietty rentous, niin tulos on hyvä.

Kyseessä on Oton kolmas mestaruus yhteislähdöstä. Ensimmäinen tuli jo 13-vuotiaiden sarjassa seitsemän vuotta sitten, ja toinen tämänpäiväiseen tapaan ylivoimaisella esityksellä 16-vuotiaiden kisassa neljä vuotta sitten.
Menestyksistä huolimatta yhteislähtökilpailu ei ole Oton suosikkikisa, vaan eniten hän pitää pikakilpailusta. Siinä saa keskittyä täysillä omaan suoritukseen.

– Tänään onnistuin ampumapaikoilla sulkemaan kaikki epäolennaiset asiat mielestä. Hyvin meni, mutta olen sittenkin yllättynyt, kuinka kauas muut jäivät.

Tosiaan Oton voittomarginaali oli 2 min 12 s. Sen jälkeen oli tasaista, sillä kakkosesta viidenneksitoista sijoittuneeseen Anssi Kuittiseen oli eroa samaiset reilu kaksi minuuttia.

SoisAH oli lähellä napata kisasta kaksi mitalia, kun Santeri Kolehmainen lähti viimeiselle lenkille neljännen ammunnan jälkeen kolmantena.

– Otto oli mennyt jo kauan sitten, mutta Jokelan Roope oli muutaman sekunnin edellä ja Seinäjoen Jonni Mukkala saman verran takana. Pojat olivat kuitenkin maalissa ennen ja tuloksena oli neljäs sija, Santeri kertoi.

Tulos tyydytti alkukauden hankaluuksien jälkeen.
– Mitali jäi kahdeksan sekunnin päähän. Ei se pahemmin harmita. On kiva olla neljäs kovassa kisassa.

Santerin ammunta kulki hyvin. Molemmat makuut menivät ilman virheitä, ja pystyiltä ohilaukauksia tuli 1+3.
– Makuut lähtivät rennosti ja tuli hyviä osumia. Toisella pystypaikalla oli hankalaa, kun liippakeli kävi penikoihin.

Jossittelulle jäi jälleen sijaa, sillä yksi sakko vähemmän viimeiseltä paikalta olisi tiennyt varmahkoa hopeamitalia.

Myös Anssi Kuittinen onnistui ammunnoissa. Hän oli toisena päivänä peräkkäin sarjan tarkin ampuja. Neljän ammunnan kisassa tuli vain kolme hutia eli osumistarkkuus oli 85%.

– Ammunta kulkee, mutta hiihtäminen oli jäisellä baanalla todella vaikeaa. Oman harminsa aiheutti avauslenkillä tapahtunut sauvan remmin pettäminen. Ei siinä paljoa aikaa kulunut, olipahan vaan muutaman kilometrin ajan pieni haittatekijä.

15-vuotiaiden viidellä kilometrillä Jimi Klemettinen sijoittui viidenneksi, mikä on hänen paras sijoituksensa yhteislähdön SM-kisoista. Kahden vuoden takainen kahdeksas sija parani kolmella pykälällä.

– Neljällä sakolla olisi pitänyt yltää mitaleille, jos vaan hiihto olisi kulkenut. Nyt hiihtäminen oli huonoa. Jäin alamäissäkin kavereille, Jimi analysoi kisaansa.

Seinäjoen Arno Hautamäki voitti viikonlopun toisen mestaruutensa. Tiukassa kisassa Hollolan Rasmus Saarinen sijoittui toiseksi ennen Närpiön William Rönniä. Jimi hävisi pronssin 24 sekunnilla ja mestaruuden 35 sekunnilla.

13-vuotiaiden kilpailussa Otto Konttinen sijoittui 15:nneksi seitsemällä sakolla. Sakoista huolimatta ammunta oli kohtalaisen tarkkaa.

Huoltajana toiminut isä-Timo otti ohilaukaukset kontolleen.
– Kun Otto ampui toisella paikalla ylhäältä ohi, tajusin virheeni. Olin käskenyt siirtää napsuja liikaa ylöspäin. Sinne kaikki menivät ja vieläpä tarkasti samaan paikkaan, Timo harmitteli.

Ampumahiihto näytti mielenkiintoisen luonteensa, mutta se ei Konttisen liikkuvaa perhettä lannistanut. Päinvastoin, sillä majoitukset on jo varattu maaliskuun lopun SM-kisoihin Rovaniemelle.

Rovaniemellä ohjelmassa ovat pikakilpailut ja viestit.

JuHu