Santeri ja Pyry panostavat täysillä ensi kauteen. Nuorten MM-kisaedustus Itävaltaan on kovan työn takana, sillä samoista paikoista kisailee vuotta nuorempien vahva ikäluokka, johon lukeutuu muunmuassa vuodentakainen MM-mitalisti Otto Invenius. Kuva: Juha Huopainen

Urheilullisesti äärimmäisen vaikean armeijavuoden taakseen jättänyt Santeri Kolehmainen panostaa täysillä tulevaan kauteen. Ohjelmassa ei ole opiskeluja eikä työntekoa, vaan ampumahiihtoa.

– Ensi talvena katsotaan, mihin rahkeet riittävät, ”Santtu” toteaa kiertelemättä.

Menneen talven lukuisat sairastelut, sairaalapäivät, keuhkokuume ja sen jatkoksi määrätty pitkä harjoittelukielto ovat jo kaukana takana. Hän ei ole asettumassa treenailemaan kotikonnuilleen Leppävirralle, koska kylän harjoitusolot ovat edelleen lähes olemattomat.

– Kyllä kotona tulee käytyä, mutta harjoittelu tapahtuu pääosin Vuokatissa, seuraavan kerran juhannuksena Leppävirralle suuntaava reserviläinen kertoo.

Asunto on hommattu Vuokatin vaarojen tuntumasta, ja vuokra hoidetaan yhdessä kämppä- ja kohtalotoveri Pyry Stevanderin kanssa.

Kuortaneelta kotoisin oleva Stevander kävi ”Santun” tavoin armeijan Urheilukoulussa, ja kausi oli rankkojen sairastelujen vuoksi pannukakku.

– Sairaspäiviä tuli ainakin viisikymmentä. Aina kun joku tauti oli liikkeellä, niin varmasti sain sen, Stevander nauraa hirtehisesti.

Myös Stevander on päättänyt laittaa kaiken peliin tulevalla kaudella. Onhan tilanne sikäli haastava, että kummallakin on iän puolesta viimeinen mahdollisuus nuorten MM-kisoihin ensi talvena.

– Opiskelemaan ehtii myöhemmin. Ehkä sitten suuntaan Joensuuhun, ja vaikka Seppälän Teron tavoin metsäpuolelle, kun alalle olisi vähän suvussa kytköstä, Seinäjoen Hiihtoseuraa edustava Stevander pohti.

Vuosia samassa sarjassa SM-mitaleja haalineet kaverukset ovat ulkona liiton valmennusryhmistä, mutta he pyrkivät kirittämään toisiaan yhteisillä lenkeillä.

– Viime aikoina on vedetty tiukkoja pyörälenkkejä, Santtu vakuutti.