Nappiin mennyt kisa toi iloisen ilmeen Jonnin naamatauluun. Ja toihan kahdeksas sija myös 500 euroa palkintorahaa. Kuva: Annukka Siltakorpi

Jonni Mukkala onnistui loistavasti IBU-cupin Pokljukan osakilpailun päätösmittelössä sunnuntaina. Hän oli pikakilpailussa kahdeksas, mitä paremmin Soisalon Ampumahiihtäjien edustaja ei ole koskaan sijoittunut.

Aiempi ennätys oli Otto Inveniuksen nimissä. Hän sijoittui Idren IBU-cupissa kymmenenneksi joulukuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2018 oltuaan vasta 17-vuotias. Isomman veljen Tuukan paras sijoitus on viidestoista Arberissa Saksassa 19.1.2019.

Yleensä hyvin suksella liikkuvan Jonnin erinomaista tulosta siivitti nolla-ammunta, joka oli laatuaan hänen ensimmäinen ulkomailla. Kertaalleen hän kaatoi kaikki taulut Vuokatin näyttökilpailussa pari kuukautta sitten.

Nyt tarkan ammunnan painoarvoa lisäsi olosuhteiden vaativuus. Pyörivät ja puuskittaiset tuulet koettelivat 108 ampujaa, joista vain neljä onnistui pudottamaan kaikki kymmenen taulua.

– Jo aamulla oli hyvä fiilis, vaikka tiukka kolmen päivän kisaputki tuntui kropassa ja vei hiihdosta terävyyttä pois, Jonni kertoi.

Hiihtoajoissa hän jäi nopeimmalle Norjan Vebjörn Soerumille kympillä 1,15. Suomalaisista nopein suksella oli Joni Mustonen, joka löi Jonnin 18:lla sekunnilla, mutta putosi sijalle 18 kolmen sakkoringin rasittamana.

– Keli oli hidas, mutta huoltojoukoille on annettava täysi tunnustaa. Kalusto oli erinomaisessa kunnossa, Jonni kiitteli.

Hän kehuu huoltoväkeä myös väliajoista, joita hän jälkijoukoissa lähteneenä (numero 91) sai riittävästi.

– Lähdin pystypaikalta kahdeksantena sillä lailla varoen, että päätin panostaa kierroksen lopussa oleviin nousuihin. Olin pudonnut viimeisessä väliajassa yhdeksänneksi, mutta vedin nousut suunnitelman mukaan  ja olin maalissa kahdeksas.

Tarkat ammunnat eivät olleet nopeimmasta päästä.

– Makuulla tuli syöttöhäiriö ja jouduin ampumaan yhden varakuulan. Joitakin sekunteja siinä meni. Taulut tulivat kuitenkin alas, Jonni pudotteli.

Tietysti hänen ammuntoja analysoitaessa on syytä muistaa, että IBU-cupjoukkueen mukana Keski-Euroopan kiertueella on ollut ”ampumatieteen professori” Tapio Kajan, joten nollia ei kannata kovin paljoa ihmetellä.

Sunnuntain kisan lopputulokset olivat terävimmän kärjen osalta yksitoikkoisia. Kisan voitti jälleen yksi norjalainen ja toiseksi tuli tietysti joku toinen norjalainen.

Samaa ”tympeähköä” rataa kuin maailmancupissa on menty myös IBU-cupissa. Tunturimaan urheilijat jyräävät.

Myös lauantain pikakilpailussa kärki oli saman värinen. Siinä kisassa Jonni sijoittui 34:nneksi, ja kertomus ammunnoista sisälsi mukavasti huumoria.

– Makuulta ensimmäinen meni niukasti ohi ja neljä seuraavaa olivatkin sitten napakymppejä. Pystypaikalle tein täydellisen lähestymisen ja otin täydellisen asennon. Ja saatana, ammuin kaksi ohi, Jonni lataa iloisesti naurahtaen.

Seuraavaksi hän matkaa EM-joukkueen kanssa valmistavalle leirille Martelliin Italiaan.

– Joo, matka jatkuu. Tästä tulee sellainen viiden viikon kierros Keski-Euroopassa, Jonni hymähti ja lupasi ensi töikseen palautua kunnolla IBU-cupin rasituksista.

EM-kisat alkavat keskiviikkona 25.1. normaalimatkoilla. Kisat järjestetään Lenzerheidessa Sveitsissä. Kisapaikka on noin 1400 metrin korkeudessa.