Tomi ja Taina Invenius kannustivat suomalaisia Östersundin ampumahiihtostadionilla. Kuva: Harri Invenius

Miesten viesti Östersundissa ei mennyt aivan toiveiden mukaisesti. Suomi sijoittui 12:nneksi ja on nyt maakohtaisissa pisteissä niukasti Slovenian takana sijalla yksitoista.

Tavoitteena on ehdottomasti selvitä kymmenen parhaan maan joukkoon, jotta Suomi säilyttää ensi kauden maailmancupissa viiden urheilijan kiintiön.

Maakohtaisiin pisteisiin huomioidaan viestit, pikakilpailut ja normaalimatkat. Holmenkollenin ohjelmaan kuuluu pikakilpailu, takaa-ajo ja yhteislähtö, joten tulevan torstain pikakilpailu on päätösviikon tärkein kisa suomalaismiehille.

Östersundin viestin jälkeen Suomella on kasassa 5492 pistettä, kun Slovenialla niitä on 5507.

Otto Invenius teki Östersundissa ankkurina hyvää työtä ja nosti Suomen sijoitusta kolme sijaa Belgian, USA:n ja Romanian ohi. Kahdestoista sija toi 200 pistettä eivätkä edellä kulkeneet Slovenia ja Tshekki olleet enää maaliviivalla kuin 18 sekuntia edellä.

Ankkureiden otatuksessa oli tuulahdus juniorivuosien mestaruusjahdeista, sillä Otto on ollut nuorten mitalipallilla sekä Slovenian ankkurin Alex Cisarin että Tshekin Jonas Marecekin kanssa.

Nyt Cisar pääsi matkaan 31 sekuntia ja Marecek 13 sekuntia ennen Ottoa, ja pystyivät siis pitämään Suomen takanaan.

Slovenia sai kymmenennestä sijasta 220 pistettä, ja nousi kokonaispisteissä niukasti Suomen ohi.

Suomen viesti lähti liikkeelle toiveikkaasti. Kahden osuuden (Tuomas Harjula ja Olli Hiidensalo) jälkeen Suomi oli iskuetäisyydellä vain 50 sekunnin päässä kärjessä. Valitettavasti kolmannella osuudella Joni Mustonen ei ollut parhaimmillaan ja kiersi makuulta yhden sakkoringin tuoden viestin vaihtoon yli 2,5 minuuttia kärjestä.

Vahvan ankkuriosuuden vetänyt Otto mietti jo Oslon kisoja.

– Holmenkollenin pikakilpailu on henkilökohtaisesti minun kauden tärkein kisa. Yhtä lailla se on joukkueelle tärkeä, että saataisiin pidettyä viisi paikkaa maailmancupissa, Otto pudotteli.

– Ja kun pikakilpailu onnistuu, niin sen jälkeen edessä on tiukka takaa-ajo. Ja kaiken mennessä kohdallaan uskon, että yhteislähtökin voisi tulla ohjelmaan.

Viestin ankkuriosuutta hän piti pääosin erinomaisena.

– Penkka oli pieni pettymys, mutta hiihto kulki. Olin suksella osuuden toiseksi nopein Ranskan kaverin jälkeen. Toissa päivän normaalimatkan voittaja jäi taakse, Otto kertoi.

Tosiaan, Oton hiihtoaika 15,45 oli yli kaksi sekuntia parempi kuin Saksan Benedikt Dollin.