Miesten viestijoukkue. Kuva: Eero Kolehmainen

Junnukolmikko Santeri Kolehmainen, Tuukka ja Otto Invenius venyi vuosi sitten miesten SM-viestissä hopealle, mitä pidettiin silloin huippuonnistumisena. Nyt samainen trio puolusti vuodentakaista mitaliaan Hämeenlinnan Ahvenistolla.

Toiveet olivat korkealla, mutta ampumahiihto näytti jälleen arvaamattoman luonteensa ja loppujen lopuksi värikkäiden vaiheiden jälkeen saavutettu pronssi maistui voitetulta mitalilta.

Perjantai-iltana todellisessa vesikelissä käyty viesti alkoi SoisAH:n osalta nikotellen, kun avausosuuden viestinviejä Santeri sai ensimmäisellä makuupaikalla kahdeksalla paukulla vain yhden taulun alas, ja tie vei neljälle sakkoringille.

Pystypaikka meni selkeästi paremmin parilla varapaukulla, mutta eroa vaihdossa oli jo yli kolme minuuttia.
– En oikein tiedä, mitä makuupaikalla tapahtui. Tuuli oli hieman erilainen kuin kohdistaessa ja yritin tehdä muutoksia, mutta ei ne vaan pudonneet, Santeri harmitteli.

Yhdeksäntenä toiselle osuudelle päässyt Tuukka oli menopäällä. Hän selvitti molemmat ampumapaikat yhdellä varapatruunalla ja ero kärkeen kaventui minuutilla.
– Ensin ajattelin, että kaukana ollaan. Aika äkkiä väliajoista alkoi kuulumaan, että kärki lähestyy ja se antoi lisäpontta. Oli varmasti talven paras viestiosuus, Tuukka arvioi.

Otto lähti ankkuriosuudelle viidentenä yhdessä Tuusulan Jaakko Rannan kanssa.
– Hiihdettiin samaa vauhtia. Jaska oli kuitenkin ampumapaikalla niin nopea, että pääsi vähän karkuun, Otto selvitti.

Mitalimahdollisuuteen hän törmäsi vasta pystypaikalla, kun reilusti edellä olleen Imatran ankkuri poksutteli ”peltiin” ja kiersi useita sakkorinkejä.
Maalissa SoisAH oli kolmantena 2.07 viestin voittanutta Kontiolahtea perässä. Tuusula ehti kakkoseksi.

Kyseessä oli vasta seurahistorian kolmas mitali yleisestä sarjasta. Viestimitalien lisäksi Tuukka sijoittui vuosi sitten yhteislähdössä pronssille.

LAUANTAINA SM-kisojen ohjelmassa olleeisiin pikakilpailuihin osallistui kymmenen SoisAH:n urheilijaa, joista mitaleilla palkittiin Inveniuksen veljekset. Tuukka oli hopealla 22-vuotiaiden sarjassa ja Otto pronssilla 19-vuotiaissa.

Jos yleisen sarjan tulokset laitetaan 22-vuotiaiden kanssa samaan nippuun, niin Tuukka olisi ollut pronssilla niukasti ennen Kontiolahden Tuomas Grönmania. Lahden Olli Hiidensalo oli selvästi paras, ja toiseksi olisi sijoittunut 22-vuotiaat voittanut Jaakko Ranta.
Ranta ampui kaksi sakkoa, Tuukka pystystä kolme. Maalissa kaksikon eroa oli 37 sekuntia.
22-vuotiaiden sarjassa Santeri sijoittui seitsemänneksi kahdella sakkoringillä.
– Vetinen keli teki hiihtämisestä vaikeaa. Sakkoringilläkin oli vettä nilkkoihin asti, ja sen kiertäminen vei varmasti ainakin puoli minuuttia.
19-vuotiaissa Otto ampui molemmilta paikoilta kaksi kierrosta, ja hävisi nollat ampuneelle Seinäjoen Sameli Joroselle 40 sekuntia.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon, että kyseessä on sama laji, jossa Otto voitti pari kuukautta sitten MM-pronssia. Nyt siis palkintokaapissa on samalta talvelta sekä nuorten MM- että SM-kisojen pronssimitali. Ampumahiihdossa marginaalit voivat olla siis todella suuret. Otolle osui MM-kisoissa kohdalle huippusuoritus ja vastaavasti SM-kisassa talven kehnoin kisa (kiitos onnettomien suksien), jolloin tosiaan tulosluettelo voi keikahtaa erikoiseen asentoon.

Marginaalien mittoja lienee mietiskellyt myös Anssi Kuittinen, joka loistavalla ammunnalla (vain yksi ohi makuulta) ylsi ”vain” kymmenenneksi samassa sarjassa.
– Tuli tehtyä pieni moka. Kiersin vahingossa kaksi sakkorinkiä eli yhden liikaa. Siinä meni monta sijalukua, Anssi tunnusti ja kertoi erheen johtuneen tuulen muutosten aiheuttamista muutoksista ampumapaikalla.
– Säätöjä tehdessäni menivät laskut vähän sekaisin.

17-vuotiaiden tyttöjen sarjassa Essi Kuittinen ampui edelleen kovin keskinkertaisesti ja jäi yhdeksänneksi.

14-vuotiaden poikien kisassa Jimi Klemettinen oli kiinni mitalissa, kunnes toiselta ampumapaikalta tuli kolme sakkoa.
– Oli tosi huonot sukset. Ammuin ensin nopeat nollat ja yritin sitten hiihtää lujaa, mutta sukset imivät kiinni ja tulin toiseen ammuntaan ihan tillin-tallin, Jimi murisi.
Jimi sijoittui viidenneksi 32 sekuntia mitalista ja noin minuutin mestaruudesta.

13-vuotiaissa kilpaillut junnuketju oli lujilla äärimmäisen vaativissa olosuhteissa. Liki kymmenen asteen lämmössä ja lumimössössä hiihtäminen oli todella raskasta.

Otto ampui 2+2 ja oli sijalla 23. Sisu ampui samat sakot ja sijoittui 34:nneksi.
Molemmat Paasosen siskokset ampuivat 1+2 sakkoa. Pihkan nimi löytyy tuloslistalta sijalta 31, ja nuorempi Pilke oli sijalla 40.

Sunnuntaina Ahveniston moottoriradalla junnut kilpailevat viesteissä ja yleinen sarja yhteislähdössä. SoisAH:n urheilijoista Santeri starttaa mukaan yhteislähtöön, kun taas Tuukka, Otto ja Anssi ovat mukana 22-vuotiaiden viestissä. Pikkujunnut lähtevät 13-vuotiaiden viestiin joukkueella Sisu, Pihka ja Otto.