Vuoden vaihtuessa ampumahiihtäjät sihtaavat entistä tarkemmin kohti talven tärkeimpiä kisoja. Marras- ja joulukuun merkitys on lähinnä siinä, että urheilijoita katsastetaan alkukauden edustustehtäviin.

Tammikuussa panokset kasvavat, kun kaikenlaiset arvokisat tekevät tuloaan. Tämä pätee myös Soisalon Ampumahiihtäjiin. Pirteällä urheilijajoukolla on iso joukko erilaisia tavoitteita. Ja tähän kilpailukalenteri tarjoaa valinnanvaraa. On vähän niin kuin jokaiselle jotakin, omien mieltymysten ja tason mukaan.

On edelleen mahdollista, että seuran värit ovat edustettuina Anterselvan MM-kisoissa, maailmancupissa, IBU cupissa, nuorten MM-kisoissa, Ruotsi-Suomi-maaottelussa jne.

Laji-ihmisten kuulumisia:

Tuukka Invenius, 22

”Talveen lähtö oli heikohko. Ensimmäisten kisojen jälkeinen harjoittelujakso palautti hiihtovauhdin hyvälle tasolle. IBU cupin kisoissa Italiassa ja Itävallassa hiihtäminen tuntui jo melko hyvältä. Ammunnassa pysty on kulkenut paremmin kuin viime talvena, mutta makuu on jäljessä. Tammikuu alkanee edelleen IBU cupissa Slovakiassa ja Puolassa, jos siellä vaan riittää lunta. Jos ne kisat onnistuvat, niin on mahdollista päästä maailmancupiin ja vaikka MM-kisoihin. MM-kisoista ei vielä ole isompia menestymishaaveita, mutta tulevaisuutta ajatellen ne toimisivat hyvin kokemuksen hakureissuna.”

Otto Invenius, 19

”Sairastelu lokakuussa sotki kolmen viikon harjoittelun, ja pientä köhää oli sen jälkeenkin. Marraskuussa oli aika heikkoa, mutta vähitellen on alkanut kulkemaan paremmin ja paremmin. Makuuammunta on erinomaisella mallilla, pystyn kanssa on tekemistä. Jotkin lihakset ovat jumissa. Ne pitäisi saada auki, niin pystynkin pitäisi sen jälkeen toimia. Harjoittelen kotimaassa tammikuun puoliväliin asti ja toivon mukaan pakkaset pysyvät alle 20-asteessa. Ennen tammikuun lopulla alkavia nuorten MM-kisoja ajatuksena on osallistua miesten IBU cupiin Puolassa.”

Santeri Kolehmainen, 20

Urheilukoulussa Kajaanissa. Sairasti syksyllä viitisen viikkoa, ja oli harjoituskiellossa. Pääsi pikku hiljaa mukaan touhuun, ja kohtuulliseti sujuneet joulukuun kisat Kontiolahdella osoittivat, etteivät mahdollisuudet kevään SM-kisoja ajatellen ole menneet.

Anssi Kuittinen, 19

”Hiihdon kanssa on pulmia. En saa millään konetta käyntiin. Täytyy ensin käydä verikokeissa ja varmistaa, että kropassa on kaikki kunnossa. Ammunta on toiminut ja siihen olen tyytyväinen. SM-kisoihin on vielä hyvin aikaa.”

Sami Väistö, 21

”Kesällä oli tarkoituksena menestyä ampumajuoksuissa, mutta siviilikiireet sotkivat. Pääsin kadettikouluun ja siellä on syksy sujunut nopeasti. Tammikuukin menee mukavasti metsässä. Talven kisoihin ei ole tavoitteita. Katsotaan sitten kesällä, jos ampumajuoksut osuisivat ohjelmaan.”

Essi Kuittinen, 17

”Syksyn aikana keskityin kouluun ja kisat talvikaudella jäävät aika vähiin. En ole kuitenkaan lopettamassa vaan harjoittelen ja kisoihin tullaan näillä näkymin ainakin kesän ampumajuoksuissa.”

Roosa Väistö, 22

”Kisaaminen on jäänyt vähiin. Kävin syksyllä Ampumahiihtoliiton ykköstason valmentajakurssin ja sen kotitehtäviä olen tehnyt. Arki menee töissä Deekaxilla sekä maanantai-illat junnujen parissa Suvisen Antin apuna Areenan saliharjoituksissa. Tammikuussa pyritään ottamaan uusia junnuja mukaan toimintaan.”

Jimi Klemettinen, 14

”Terveenä on oltu, ja hyvin treenattu. Tarkoituksena on kiertää paljon kisoja ja päästä maaliskuussa käytävään Ruotsi-Suomi-maaotteluun. SM-kisat on tietysti ohjelmassa.”

Nuorempien junnujen tavoitteet ovat monipuolisessa liikunnassa, ja ampumahiihdon osalta SM-kisoissa. Tämän talven SM-kisat käydään Oulussa 8.-9.2. sekä Rovaniemellä 27.-29.3.

Poimintoja kansainvälisestä kalenterista:
10.-12.1. IBU cup, Brezno-Osrblie Slovakia
16.-19.1. IBU cup, Duszniki-Zdroj Puola
26.1.-2.2. Nuorten MM-kilpailut, Lenzerheide Sveitsi
13.-23.2. MM-kilpailut, Anterselva Italia
12.-15.3. Maailmancup, Kontiolahti