Obertillachin IBU cupin pikakilpailu sujui Tuukalta lähinnä surkuhupaisissa merkeissä. Yli sadan osanottajan joukossa vesisateen pehmittämässä lumimössössä jälkijoukoissa startanneen leppävirtalaisen sijoituksena oli 82. minuuttikaupalla kärkeä perässä.

Tuukan lähtönumerona oli 117.
– Tunnelma latistui välittömästi lähdön jälkeen. Tuskin koskaan olen kyntänyt yhtä syvällä. Kovaa ei tuntunut olevan missään, liki 190-senttinen urheilija kertoi.

IBU cupin ongelmana ovat valtavasti kasvaneet osanottajamäärät. Kun samaan aikaan olosuhteet muuttuvat yhä lämpimimmiksi, eivät baanat kestä rasitusta. Alkupään lähtijöillä on valtava etu.

Kärkipäähän sijoittuneet urheilijat starttasivat pienillä lähtönumeroilla. Yli sadan numerolla lähtijöistä paras (Ukrainan Lesiuk) oli 25. Kisan voitti Norjan Aleksanser Fjeld Andersen ennen USA:n yllättäjää Paul Schommeria sekä Saksan Philipp Nawrathia.

Jotkut laji-intoilijat saattavat muistaa Andersenin Breznon nuorten MM-viestistä keväältä 2017, jolloin hän veti Norjan kolmannen osuuden likimain samaa vauhtia Suomen viestiä vieneen Tuukan kanssa.

Sittemmin Andersenin kehityskäyrä on osoittanut huimasti ylöspäin. Tällä kaudella hän on mahtunut Norjan maailmancup-joukkueeseen vain Hochfilzenissä ja tuloksena on kahdesta kisasta hulppeat 22 mc-pistettä. Parhaimmillaan hän oli takaa-ajossa 27. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että Tero Seppälä on osallistunut viiteen mc-osakilpailuun ja kasannut 49 pistetttä.

Obertillachin pikakilpailun paras suomalainen oli Tuusulan Jaakko Ranta. Hän sijoittui loistavasti kahdenneksitoista. Tarjolla olisi ollut enemmänkin, sillä supernopeaksi ampujaksi tiedetty Ranta ampui kaksi sakkorinkiä.

Edelleen viimeisin suomalaismiehen sijoittuminen top-kymppiin on Otto Inveniuksen pikakilpailussa vuosi sitten Ruotsin Idressä saavuttama kymmenes sija.

Lauantaina Obertillachissa ovat vuorossa sekaviestit.