Anssia hymyilytti onnistuneen kisan jälkeen. Kuva: Eero Kolehmainen

Nuorten SM-kilpailujen avauspäivä toi SoisAH:n urheilijoille kaksi normaalimatkan pronssimitalia. Otto Invenius oli kolmas 22-vuotiaiden 15 km:llä ja Jimi Klemettinen 15-vuotiaiden kuudella km:llä.

Ampumahiihto on mitä otollisin laji jossitteluun, ja sitä se tarjosi koko rahan edestä lauantaina. Lähes tulkoon jokaisella leppävirtalaiskisailijalla oli aihetta jälkipuntarointiin.

Nuorten MM-kisoista rannalle jätetty Otto Invenius oli hiihtäjänä omaa luokkaansa, mutta seitsemän sakkominuuttia ampumapaikoilta olivat mestaruutta ajatellen liikaa.

– Hiihtäminen tuntuu tällä hetkellä hyvältä. Pulmana on pystyammunta, joka toi tänään viisi sakkoa, Otto pohti.

Kilpailun voitti Kauhajoen Santtu Panttila ennen Närpiön Patrik Kuuttista. Panttilalla oli kolme sakkoa ja Kuuttisella neljä. Oton jonkinmoisen harmituksen ymmärtää, sillä vielä viidellä sakolla hän olisi voittanut suomenmestaruuden. Mitali oli hänelle henkilökohtaisella tasolla kolmastoista ja normaalimatkalta kuudes.

Kisan yllätyksestä vastasi Anssi Kuittinen, joka oli mitalissa kiinni viimeiselle ampumapaikalle asti. Hän nimittäin oli kisan tarkin ampuja ja ampui kolme ensimmäistä paikkaa ainoana nollille.Viimeinen pystypaikka toi kaksi sakkominuuttia. Puhdas ammunta olisi tiennyt pronssimitalia.

Otto myhäili pronssimitali näpeissään. Kuva: Taina Invenius

– Jalat tärisivät niin paljon, ettei nollien ampuminen enää onnistunut, Anssi selvitti ilman suurempaa harmitusta.

– Kisa oli pitkästä aikaa onnistunut. Vaikean alkukauden jälkeen tuntemukset olivat viimeinkin mukavat, kun hiihtäminen on alkanut sujumaan.

Kuudes sija on Anssin uran toiseksi paras. Kolme vuotta sitten hän oli yhteislähtökilpailussa viides.

Syksyn sairasteluista toipunut varusmies Santeri Kolehmainen sijoittui kymmenenneksi neljällä sakolla.

– Ei viikon takainen kisa enää painanut. Ammunta oli hyvällä malilla, mutta suksella hävisin. Kapula ei oikein toiminut, Santeri selvitti ja kertoi esimerkin maastosta.

– Pääsin Santtu Panttilan peesiin yhteen alamäkeen. Ei ollut peesistä hyötyä, kun hän laski alamäessä karkuun.

Jimi Klemettinen osallistui kolmatta kertaa urallaan normaalimatkan SM-kisaan, ja tuloksena oli kolmas mitali. Kaksi vuotta sitten saavutetun mestaruuden jatkoksi hän oli viime talvena pronssilla, ja saman värinen mitali tuli tälläkin kertaa.

– Hyvä kisa. Suksi toimi hyvin. Ammunnassa olisi voinut pikkuisen parantaa, Jimi mietti.

Kisan voitti Seinäjoen Arno Hautamäki ennen Närpiön William Rönniä. Kärkikaksikko ampui yhden sakon, kun Jimillä niitä oli kaksi.

Jimi hävisi mestaruuden 57 sekunnilla, mutta hopea jäi vain 1,6 sekunnin päähän. Junnusarjoissa ohilaukaus tarkoittaa 45 sekunnin sakkoa, joten mestaruuteenh olisi Jimiltä vaadittu virheetöntä ammuntaa. Hopea olisi irronnut yhdellä sakolla.

– Sunnuntaina ohjelmassa on yhteislähtökilpailu. Ensimmäinen kierros peesaillaan ja ammunnan jälkeen asetelmat alkavat selkiytyä, luottavaisena viikonlopun toiseen kisaan lähtevä Jimi suunnitteli.

Pikkujunnujen eli 13-vuotiaiden normaalimatkalla Otto Konttinen oli lähellä huippuonnistumista. Nyt kaksi ylös kello kahteentoista niukkaakin niukemmin ohi luiskahtanutta laukausta toivat tasaväkisessä kisassa kahdeksannen sijan.

Otto Konttinen venyttää tyylikkäästi maaliviivalla. Kuva: Anna Konttinen

Kilpailun voitti Närpiön Hannes Bengs nolla-ammunnalla. Otto hävisi kullan alle 1,5 minuutilla ja pronssin vain 26 sekunnilla.

– Jos olisin osunut, olisin voittanut, tokaisi määrätietoinen nuori mies yksiselitteisesti.

Vuosi sitten Otto oli SM-kisoissa parhaimmillaan 18., joten kehitys on ollut erinomaista.

– Yhteislähdössä hiihto vaikuttaa enemmän, kun sakkorinki on niin lyhyt, Otto pohti sunnuntaina odottavaa kisaa.

JuHu