Ensimmäinen henkilökohtainen SM-kulta roikkuu nyt Santerin kaulassa. Vieressä isä ja seuran puheenjohtaja Eero Kolehmainen.

Rulla-ampumahiihtojen toinen päivä Hollolan helteessä toi Soisalon Ampumahiihtäjille kaksi SM-kultaa. Jimi Klemettinen voitti ylivoimaisesti 15-vuotiaiden normaalimatkan ja Santeri Kolehmainen täpärästi 4,6 sekunnin erolla 22-vuotiaiden kilpailun.

Lauantain lievästä sählingistä ja epäonnesta sisuuntunut Jimi oli nyt elementissään. Kolme ammuntaa toi vain kolme sakkoa, ja voitto irtosi 7 km:n matkalla yli 2,5 minuutin erolla Lahden Kaapo Saariseen. Lauantain ykkönen Hollolan Rasmus Saarinen sijoittui kolmanneksi kolme sekuntia hopeasta.

– Keskityin ammuntoihin ja vaikka tunne ei ollut erikoisen hyvä, taulut tippuivat. Hiihtäminen oli sellaista tasaista. Kokonaisuutena onnistunut kisa. Tuntui hyvältä voittaa, kun on viime aikoina ollut pientä vastoinkäymistä, Jimi selvitti.

Samassa sarjassa Otto Konttinen teki myöskin loistavaa työtä. Kokemusta 13-vuotiaalla Itä-Saamaisten kasvatilla on SM-tasolta kovin vähän, mutta suoritus oli kerrassaan lupaava. Hän oli mitalikahinoissa viimeiselle ampumapaikalle asti.

Lopputuloksena oli yhdeksäs sija.
– Sykkeen kanssa ampumista on harjoiteltu vielä aika vähän. Nyt viimeisen paikan osumat menivät liian alas, Otto kertoi.

Seuran urheilijat samassa kuvassa ja työn touhussa. Jimi tähtää kohti ylivoimaista mestaruutta ja Otto K painelee hiihtolenkille. Kuva: Vuokatti-Ruka Urheiluakatemia

Santerin mestaruus kaatoi lähes ylitse käymättömäksi luullun muurin. Yli seitsemän vuotta sitten hän avasi SM-kisojen mitaliputken 14-vuotiaiden pikakilpailun hopealla, ja siitä lähtien pelkästään hopeisia mitaleja on kertynyt henkilökohtaisista kisoista yhteensä neljätoista kappaletta.

Mestaruus ja kultainen mitali on karttanut tähän päivään asti. Ja usein ero voittajaan on ollut vain muutamia sekunteja.Nyt tuuri viimeinkin kääntyi. Seinäjoen Sameli Joronen antautui viimeisellä lenkillä.

– Monta vuotta tätä on haettu. Eipä vaan ole osunut aiemmin kohdalleen, Santeri pudotteli äärimmäisen tyytyväisenä.

Mestari selvitti molemmat makuupaikat nollilla, pystystä tuli 2+1 sakkominuuttia. Hiihtoajoissa hän ei ollut aivan nopeimpien joukossa, mutta tarkka ammunta toi mestaruuden.

– Kisa meni suunnitelman mukaan. Lähdin varovasti liikkeelle, ja pyrin tasaiseen hiihtovauhtiin. Paukkuja jäi sitten viimeiselle lenkille, ja sillä se mestaruus ja ero Sameliin tuli.

Santerin loppuaika 15 km:n kilpailussa oli 46,57, joka sisälsi siis kolme sakkominuuttia.

Lauantain ylivoimainen mestari Otto Invenius sijoittui kuudella sakolla kuudenneksi. Oton kohtaloksi koitui ensimmäisen pystypaikan jälkeen eksyminen väärälle lenkille.

– Kavereita oli eri kierroksella edessä ja siinä lähdin vahingossa vika suuntaan. Tajusin erheeni myöhemmin ja kiersin sen kahden kilsan lenkin jälkeen uudelleen oikeat lenkit. Eivät päässeet hylkäämään, Otto puhisi harmissaan.

Ylimääräinen lenkki vei Oton arvion mukaan viitisen minuuttia eli juuri sen verran minkä hän nyt hävisi Santerille.

Kolmas 22-vuotiaiden sarjassa mukana ollut SoisAH:n urheilija Anssi Kuittinen sijoittui yhdenneksitoista. Sakkoja kertyi yhdeksän kappaletta.

Veljekset yhdessä valmentajansa Tarmo Naparin kanssa. Kuva: Taina Invenius

– Kaksi ensimmäistä ammuntaa meni kohtalaisesti, mutta kolmannelle paikalle kisa sitten läsähti, hiihtämistään taapertamiseksi kuvaillut Anssi selitti.

Yleisessä sarjassa kisailtiin yhteislähdöt. Tuukka Inveniuksen kohtalona oli toistamiseen sijoittua neljänneksi. Nyt mitali jäi 19 sekunnin päähän.

– Keli oli vähän viileämpi kuin eilen, ja aamupäivän startti kävi minulle hyvin, Tuukka kertoi.

Hollolan rullarata on kapeahko. Ongelmia yhteislähdön läpiviemisessä ei kuitenkaan ollut.

– Tero (Seppälä) lähti vetämään sen verran railakkaasti, että kärkiporukka erottui nopeasti.

Tuukka selvitti molemmat makuupaikat yhdellä sakkoringillä, ja koska hiihto kulki, tuntuma kärkeen säilyi.

– Ensimmäiselle pystylle tulin kärjen mukana. Jos pystyiltä olisin ampunut yhden sakon vähemmän, niin mitali olisi ollut haarukassa, Tuukka summaili.

Hän ampui yhteensä seitsemän (1+1+3+2) sakkoa.

– Kieltämättä vähän sieppaa, kun mitalia ei tullut kumpanakaan päivänä. Ei tässä kuitenkaan mitään hätää ole. Tämän päivän suorituksesta on vielä otettavissa minuutteja pois, Tuukka peilaili kohti talvikautta.

Kaiken kaikkiaan Hollolan kisat sujuivat leppävirtalaisittain mainiosti, vaikka jossiteltavaakin jäi. Kuudesta osanottajasta kolme palasi kotiin kultamitali kaulassaan.

JuHu