Ampumahiihtäjien lumileiri on lopuillaan ja kilpailukausi painaa jo päälle. Ajankohtaan ja säätilaan nähden Muonion Oloksella kisaillaan viikonloppuna kaksi pikakilpailua erinomaisissa olosuhteissa.

Soisalon Ampumahiihtäjät on maailmancupin katsastuskisoissa mukana kolmen kilpailijan voimin. Tuukka ja Otto Inveniuksen ohella Santeri Kolehmainen on mittaamassa alkutalven kuntoaan.

A-maajoukkueessa harjoitteleva Tuukka on tyytyväinen pariviikkoisen leirin antiin.

– Kiitos kysymästä, mukavasti on mennyt. Tavoite on ilman muuta kolmen parhaan joukkoon, Tuukka kertoi.

Maajoukkue on elellyt Olostunturin kupeessa erittäin tarkkojen turvatoimien keskellä. Eikä tilannetta helpottanut ollenkaan paikalle saapuneen noin 60-henkisen venäläisen maastohiihtojoukkueen sisältä paljastunut koronatapaus.

– Olemme olleet omissa oloissamme emmekä juurikaan ole tavanneet muita joukkueita. Ruokailut meille ja maastohiihtojoukkueen Niskasille ja Pärmäkoskelle on järjestetty erikseen hotellilla. Esimerkiksi venäläiset syövät alaravintolassa kokonaan eri rakennuksessa, Tuukka selvitti.

Syyskuun lopulla armeijasta siviiliin siirtynyt nuorempi veli Otto on majoittunut Särkijärvelle muutaman kilometrin päähän Olokselta. Hän matkasi Lappiin viikonlopulla.

– Olosuhteet ovat todella hyvät. Ensilumien harjoituspaikkana Muonio on valtakunnan ykkönen, Otto kehaisee.

Harjoittelu on sujunut hyvin, vaikka korkealla tunturissa sijaitsevalla ampumapaikalla tuulet ovat tuivertaneet ja tuoneet ampujille haasteita.

Otto kertoo hiihtoladulta yhden sattuman, josta tosin selvittiin ilman vahinkoja.

– Bolshunov tuli samalla ladulla vastaan, mutta ehdin väistää. Taisi olla minun vika, kun olin testaamassa suksia ja laskin vastavirtaan, Otto tunnusti hymähdellen.

Viikonlopun kisoihin hän suhtautuu rauhallisesti.
– Kisoja ei ole ollut vähään aikaan, joten varmuus nykykunnosta on pikkuisen arvoitus. Mukana on ainakin parikymmentä maan parasta miestä, joten jo viiden parhaan joukkoon yltäminen olisi aika hyvin, Otto pohti.

Veljesten lisäksi SoisAH:n värejä puolustaa Santeri, joka panostaa alkavan talven pelkästään ampumahiihtoon. Raju sairastelu armeijavuonna sotki viime talven, mutta nyt treeni on sujunut suunnitellusti.

Hän on kuulunut Kaisa Mäkäräisen, Ville Nousiaisen ja Kalle Lassilan vetämään harjoitusrinkiin. Takana on kolme leiriä, joilta mukaan on tarttunut paljon uusia virikkeitä.

– Tärkeintä on ollut pysyä viimeinkin terveenä. Harjoittelu on sujunut, mutta kilpailuvauhti on arvoitus. Siitä viikonlopun kisat kertovat totuuden ja pääsee vertailemaan muiden kulkua. Ammunta on ollut kohdillaan viime aikoina, siihen luotan, Santeri pudotteli.

Suomen miehillä on maailmancupissa kolme paikkaa. Tero Seppälä on käytännössä jo varmistanut paikkansa, joten katsastuksissa haetaan vielä kahta urheilijaa.

JuHu