Kansainvälinen ura käynnistyi Itävallassa. Normaalimatkalta oppia, mutta pikakilpailusta jo melkein pisteitä. Kuva: Detlef Eckert

Jonni Mukkala jäi niukasti pisteiden ulkopuolelle IBU-cupin pikakilpailussa Obertilliachissa Itävallassa lauantaina. Hän sijoittui 43:nneksi, ja eroa viimeiseen pistesijaan (sija 40) jäi ainoastaan 2,7 sekuntia.

– Olen tulokseen tyytyväinen, kun huomioidaan, että olen ensimmäistä kertaa kilpailemassa ulkomailla ja ensimmäistä kertaa korkealla, Jonni pohti realistisesti.

Obertilliachin kisamaastot ovat noin 1400 metrissä, joten ilmanala on selvästi normaalia ohuempaa.

Jonni ”tutustui” haastaviin olosuhteisiin torstain normaalimatkalla, joka avasi viikonlopun kisat. Täysimittainen kisa käsitti 20 km:n hiihto-osuuden ja neljä ammuntaa.

– Kun olin hiihtänyt 50 metriä, niin huomasin, että ampumapaikalta kaartaa eteen joku norski. Siinä heti se kaivattu peesi, Jonni hymähtää ajatukselle, joka osoittautui virhearvioksi.

Nimittäin veturiksi kaarsi Norjan Endre Strömsheim, joka on urallaan voittanut useita IBU-cupin osakilpailuja ja sijoittui muun muassa viime talvena Nove Meston maailmancupissa pikakilpailussa 12:nneksi.

– Kolme kilometriä hiihdin mukana ja sen jälkeen happo iski jäseniin. Ensimmäisen ammunnan jälkeen loput kuusitoista kilometriä yritin vain keplotella jotenkin maaliin. Pahalta tuntui, Jonni tuhisee.

Myös kello kertoi hankaluuksista. Kun hän marraskuussa Oloksella hävisi Iivo Niskaselle 15 km:llä alle kaksi minuuttia, niin nyt 20 km:n hiihto-osuudella Norjan Johannes Dahl oli Jonnia liki seitsemän minuuttia nopeampi.

Kilpailun voitti Saksan David Zobel ennen maailmancupista tuttua Italian Dominik Windischiä. Jonnin lopputuloksena oli sija 81.

– Korkeus vaikuttaa. Välineissä tai keleissä ei ole ollut mitään vikaa. Huolto on tehnyt loistavaa työtä.

Lauantain pikakilpailu oli jo huomattavasti lähempänä normaalia. Dale oli jälleen sukkelin ladulla, ja eroa kympillä tuli Jonniin kaksi minuuttia kuusi sekuntia.

Pikakilpailussa Norjan otti kaksoisvoiton, kun Haavard G. Bogetveit voitti ennen Erlend Bjöntegaardia.

– Ei se mikään huippuveto ollut, mutta kulki jo muuten paremmin. Ja ammuntaan olen ollut tyytyväinen.

Normaalimatkan Jonni selvitti neljällä sakolla ja pikakilpailun yhdellä, joten osumaprosentti on ennen sunnuntain viestiä 83%.

– Hyvä maku tästä reissusta jää. Pisteille on jatkossa täydet mahdollisuudet.

Pikakilpailussa Jonni oli toiseksi paras suomalainen, sillä Puijon 17-vuotias lupaus Arttu Heikkinen oli kaksitoista sekuntia nopeampi, mikä tiesi 34. sijaa.

Soisalon Ampumahiihtäjien historiassa IBU-cupin pisteille on ylletty seitsemäntoista kertaa, jotka kaikki ovat Inveniuksen veljesten käsialaa. Tuukka oli 40 joukossa kaksitoista kertaa ja Otto on haalinut pinnoja viisi kertaa.

Seuran kovin suoritus IBU-cupissa on Oton veto Idressä Ruotsissa, missä hän 17-vuotiaana sijoittui kymmenenneksi. Tuukka oli parhaimmillaan Arberissa Saksassa viidestoista.

JuHu