Iloinen nelikko Imatralla: Otto (vas), Santeri, Anssi ja Pyry. Vain Vili ehti livahtaa pois kuvasta. Ja Jonni oli jo matkalla IBU-cupiin Itävaltaan. Kuva: Taina Invenius

Eipä ole ennen Soisalon Ampumahiihtäjien historiassa seuran urheilijat napanneet kolmoisvoittoa, kun kilpailun panoksena on näyttöjen anto kansainvälisiin mittelöihin eli sinivalkoiseen edustusasuun. Nyt tämä koettiin Imatralla sunnuntaina.

Otto Invenius, Pyry Stevander ja Santeri Kolehmainen olivat kolme parasta 15 km pitkän normaalimatkan kilpailussa, jossa haettiin näyttöjä tammikuun IBU-cupeihin.

Yhteensä kuusi sakkoa neljältä paikalta ampunut Otto löi viidellä sakolla selvinneen Pyryn 31 sekunnilla. Samoin viisi ohilaukausta ladannut Santeri jäi 27 sekuntia kakkossijasta.

Otto voitti myös lauantain pikakilpailun, joten maajoukkue kutsunee?
– Ei mitään valintoja ole vielä tehty. Mukava tammikuussa olisi tietysti lähteä Keski-Eurooppaan kisailemaan, Otto tuumasi viitaten vaikkapa tammikuun mahdollisiin koti-Suomen pakkaskeleihin.

Pihka puhalsi tyytyväisenä maalissa. Kuva: Taina Invenius

Reilun kuukauden takainen syysflunssa on jo taakse jäänyttä elämää ja kunto on kohentunut, mutta täysin tyytyväinen hän ei ollut Imatran suorituksiin.

– Hiihtämisen osalta yläkroppa on paremmassa kunnossa kuin koskaan. Sen sijaan jalat eivät toimi kunnolla eikä kovalla sykkeellä voi painaa kovin pitkään. Tulevalla viikolla otetaan vähän kevyemmin ja annetaan jalkojen palautua. Myös ammunta teettää töitä.

– Makuu toimii, mutta pysty on ollut huonoa. Sitä hierotaan tällä viikolla ja ensin viikonloppuna lennän Ruotsiin, missä tehdään aseeseen uusi tukki.

Aseen säätöjä laitetaan yleensä isommissa mittakaavoissa uusiin vasta toukokuussa, mutta Otto ei näe tämänhetkisessä, kesken kauden tehtävässä säädössä mitään riskiä.

– Pysty on ollut niin  huonoa, ettei se voi enää huonommaksi mennä.
Oton osumatarkkuus Imatralla oli tasan 70% (makuu 87%, pysty 53%).

Sunnuntaina toiseksi ja lauantaina viidenneksi sijoittunut Pyry ampui samoin 70%:lla.
– Lauantaina vähän kyykkäsin, sunnuntai oli jo hyvää. Muutama sakko tuli liikaa, mutta kyllä tuntuma on sellainen, että parempaan päin tässä mennään marraskuun pienen sairastelun jälkeen, Pyry summasi.

Pikakilpailussa neljänneksi ja normaalimatkalla siis kolmanneksi sijoittunut Santeri osui 73%:lla, mikä jäi omien odotusten alle.

– Joitakin huonoja sarjoja on tullut, ja siihen pitää syventyä. Hiihtovauhti on kohentunut, kun vertaan sitä kavereihin. Sain jo ihan hyvin itsestäni irti vielä viimeisellä kierroksella, mutta ammuntaan on löydettävä tarkkuutta, itseään ruoskinut Santeri pohti.

22-vuotiaiden junioreiden puolella Vili Kotikumpu oli molempina päivinä kolmas. Anssi Kuittinen sijoittui lauantaina viidenneksi ja sunnuntaina seitsemänneksi.

Oton hiihtovire on vahvassa nousussa. Kuva: Taina Invenius

Maajoukkueessa aikanaan ammunnoista vastannut Ville Kotikumpu suhtautui kriittisesti koko SoisAH:n kuusihenkisen joukkueen ammuntatuloksiin.

– Yksinkertaisesti sakkoja tuli ihan liikaa. Puhtaita suorituksia tuli vähän, Kotikumpu totesi kiertelemättä.

Ja sama päti omaan junioriin, kun Vili ampui viikonlopun 70%:lla.
– Saatiin kuitenkin kaksi hyvää harjoituskisaa alle. Vedetään Vilin kanssa kunnon treenijakso, ja katsotaan sitten tammikuussa uudelleen, Ville suunnitteli.

Anssi oli sunnuntain kisan jälkeen vähän kuin ”äimänkäkenä”. Makuupaikat sujuivat 90%:lla, mutta pystyiltä tuli seitsemän sakkoa.

– Pystyssä tärisytti niin, etten meinannut pysyä seisaallani, Anssi kummasteli ja soitti heti kisan jälkeen analyyttisen puhelun ammuntavalmentajalleen Jouko Tiitiselle.

– Muuten tuntuu siltä, että kyllä eteenpäin ollaan menty, Anssi pohdiskeli alkukauttaan.

17-vuotiaiden tyttöjen sarjassa Pihka Paasonen osoitti, että kesällä tehty työ alkaa näkyä. Hiihtoajoissa hän pääsi jo lähelle sarjan kärkityttöjä, mutta ammunta ei toimi kisatilanteessa yhtä hyvin kuin harjoituksissa. Hän oli lauantain pikakilpailussa jo lupaavasti viides ja sunnuntain normaalimatkalla seitsemäs.

Kaikkiaan Imatran edelleen uuden karhea ampumahiihtostadion on ollut Soisalon Ampumahiihtäjille suotuisa, sillä aiemmin syksyllä käydyn Imatra Cupin voiton vei nimiinsä Jimi Klemettinen, joka voitti sarjansa ampumajuoksun, rulla-ampumahiihdon ja molemmat ampumahiihdon osakilpailut. Jokaisessa sarjassa laskettiin pisteet yhteen, ja Jimi keräsi eniten pisteitä verrattaessa 15-vuotiaista yleiseen sarjaan.

Eikä unohtaa voi Kasperi Sirviön osanottoa Imatran kansallisiin marraskuussa. Hän oli 15-vuotiaiden pikakilpailussa kuudes.

JuHu