Jonnia ei leirikisan starttiviivalla turhia jännittänyt. Kuva: Pauli Rajala

Muutaman viikon takaisissa Vuokatin ja Kontiolahden katsastuksissa varamiespaikan IBU-cupiin lunastanut Jonni Mukkala tuumi jo heti vetisissä oloissa käytyjen katsastusten jälkeen, että pitävillä latupohjilla tuloslista näyttäisi toisenlaiselta. Pehmyt lumimössö ei suosinut isokokoista voimapesää.

Viimeiset kaksi viikkoa hän harjoitteli Lapin loisto-oloissa. Ohjelmassa oli myös kahdet kilpailut, jotka kertoivat toden nykykunnosta.

Oloksen 15 km:n vapaan kansainvälisessä maastohiihtokisassa hän oli kolmanneksi parhaana suomalaisena sijalla 29. Iivo Niskasen hallitsemassa kilpailussa Jonni jätti taakseen muunmuassa Norjan Finn Haakon Kroghin, Venäjän Aleksander Bessmertnykhin ja Saksan maineikkaan ampumahiihtäjän Erik Lesserin.

Eivätkä niukasti edelle ehtineet Italian tähdet Federico Pellegrino ja Francesco De Fabiani olleet kuin parikymmentä sekuntia nopeampia.

Yllättikö jättiveto?
– Ei oikeastaan. Oli hyvä suoritus ja hyvä päivä, mutta vielä tässä on varaa parempaan. Sanoisin, että sellainen normisuoritus, Jonni arvioi rauhalliseen tyyliinsä.

– Tietysti tämä oli todistus siitä, että olen tehnyt harjoituskaudella oikeita asioita.

Jonnin kanssa Lapissa leireillyt Otto Invenius piti kaverinsa hiihtoa todella kovana.

– Jos ajatellaan Soisalon Ampumahiihtäjien urheilijoiden maastohiihtoja, niin onhan tämä aivan varmasti seurahistorian paras veto, Otto kommentoi.

Oloksen huippuolosuhteet hivelivät kehnoihin oloihin kotikonnuilla tottuneiden leppävirtalaisten silmiä. Kuva: Niko Aapajärvi

Maastohiihdon puolella Jonni edustaa Teuvan Rivakkaa, mutta ykköslajina on joka tapauksessa ampumahiihto.

Oloksella käytiin myös pyssyhiihdon leirikilpailut, ja niissä Jonni oli kolmas ja syysflunssasta toipunut Otto viides. Tero Seppälä voitti kisan, jossa eivät olleet mukana kaikki maajoukkueurheilijat.

Harmittava flunssa sotki Oton marraskuun alun ja edessä oli kilpailukunnon rakentaminen uudelleen.

– Viimeiset harjoitukset ovat tuntuneet jo hyviltä. Hiihto kulkee ja vielä pitää hiukan hioa pystyasentoa, jossa on ollut pientä häikkää, Otto selvitti ja suunnitteli kilpailevansa seuraavan kerran Imatralla joulukuussa.

Jonni tähyää Universiadeihin, jotka käydään joulukuun puolivälissä Lenzerheidessa Sveitsissä.

Ohjelma on kova, sillä kuuden päivän aikana on neljä starttia: normaalimatka 15 km, pikakilpailu 10 km, takaa-ajo 12,5 km ja yhteislähtö 15 km.

– Tavoitteena on vetää koko ohjelma läpi. Suurin epävarmuus on tällä hetkellä siinä, lähettääkö Suomi kisoihin joukkuetta, Jonni selvitti ja uskoi tilanteen selkiytyvän lähipäivinä.

JuHu