Normaalimatka Pokljukan EM-kisoissa toi Otto Inveniukselle yhdennentoista sijan. Kisan sävel oli sama kuin viime viikkoina – suksi kulkee loistavasti, mutta pienet virheet ampumapaikalla estävät täysosuman.

Kilpailu käytiin loistavissa olosuhteissa yli 1300 metrin korkeudessa. Aurinko paistoi, lämpötila oli noin nollassa eikä tuulesta tiedetty mitään.

– Pidän Pokljukan maastosta ja kun vielä voitelijat tekivät jälleen erinomaista työtä, niin mikäpä tässä on mennessä, Otto sanaili, joskin kisasuoritustaan hän ei pitänyt erikoisen onnistuneena.

Ei, vaikka hän oli hiihtoajoissa omaa luokkaansa.
– Hiihto ei ollut kauden parasta. Viimeiset lenkit olivat tavallaan liikaa, kun happo iski jalkoihin. Silloin nousujen kipuaminen menee hitaammaksi.

Hidasta tai ei, Oton hiihtoaika (josta pois ampumapaikat) oli 15 km:llä 34,54,6. Toiseksi lujiten kulki 17:nneksi sijoittunut (neljä sakkoa) Ranskan Paul Fontaine, joka jäi Otosta 21 sekuntia.

Kilpailun voitti Bulgarian Blagoy Todev. Hän hävisi hiihtoajassa Otolle 1,43, mutta ratkaisi pelin ampumapaikoilla. Yhteensä vain yksi sakko neljältä paikalta toi lopulta Euroopan mestaruuden.

Hopealle sijoittui Italian 18-vuotias Nicolo Betemps ja pronssille Ranskan samoin 18-vuotias Gaetan Paturel. Himmeät mitalitkin irtosivat yhdellä sakolla.

Erikoista tuloksissa oli kärkipään ikärakenne. Voittaja Todev on 20-vuotias, kun taas kuuden parhaan joukossa peräti kolme oli 18-vuotiaita ja yksi vasta 17-vuotias. Ja kyse on kuitenkin alle 22-vuotiaiden kisoista.

Normaalimatka on perinteisesti ammuntaa korostava kilpailu, mikä osittain selittää nuorten esiinmarssin. Nyt kuuden joukossa neljä ampui yhden sakon ja kaksi selvisi puhtaalla pelillä.

Otto tykitti neljä sakkoa, mikä tiesi neljää lisäminuuttia.
– Omia virheitä. Olisi vaan pitänyt pudottaa ne taulut alas, Otto summasi ja antoi itselleen hyvän arvosanan kahdelta viimeiseltä paikalta.

– Viimeinen pysty toi yhden sakon, mutta silloinkin ammunta oli hallussa.

Oton hiihtovauhdista saa paremman kuvan, kun vertailuun otetaan mukaan Todev, joka on kisaillut kauden aikana jo kymmenen starttia maailmancupissa. Hän on avannut Bulgarian viestin sekä Hochfilzenissä että Ruhpoldingissa.

Molemmilla kerroilla Suomen avaajana oli Tuomas Harjula, joka toi sinivalkoisen viestin vaihtoon kummallakin kerralla vasta Bulgarian jälkeen. Hiihtoajassa Todev löi Harjulan muutamilla sekunneilla. Nyt Todev hävisi Otolle siis yli 1,5 minuuttia.

Muista suomalaisista Arttu Heikkinen oli 37. ja Jonni Mukkala 75. Neljä sakkoa ampunut Heikkinen hävisi Otolle hiihtoajassa 2,18 ja peräti seitsemän hutia laukonut Mukkala 2,06.

SoisAH:n Jonnille kyseessä oli uran ensimmäinen arvokilpailu.
– Heikko esitys. Ei ole mitään selittämistä. Keli oli täydellinen eikä korkeudesta ollut mitään haittaa, Jonni ynnäili ja lupasi laittaa ”uutta matoa koukkuun”, kun heti torstaina vuorossa on sekaviesti.

JuHu