Suomen viimeinen vaihto. Otto tuo ja Jonni jatkaa. Kuva: Björn Reichert IBU

Tyttöjen osuuksien jälkeen Suomi oli sekaviestissä 13:ntena kilpailua johtanutta Ranskaa 4,07 jäljessä. Kun Soisalon Ampumahiihtäjien tehokaksikko Otto Invenius ja Jonni Mukkala veti omat osuutensa, oli lopputuloksena kymmenes sija ja eroa Euroopan mestaruuden voittaneeseen Ranskaan 4,16.

Sekä Otto että Jonni liikkuivat suksella lujaa. Oton puhdas hiihtoaika kuuden kilometrin osuudella oli 13,48, mitä lujempaa ei kulkenut kukaan. Jonni hiihti ankkuriosuuden aikaan 14,21, mikä oli neljänneksi parasta kyytiä.

Soisalon lentävän kaksikon väliin ehtivät Tshekin Jonas Maracek (13,59) ja EM-kultaa vieneen Ranskan kolmannen osuuden Damien Levet (14,14). Normaalimatkan voittaja Bulgarian Blagoy Todev viipyi viestissä 14,26.

Kun osuusaikoihin huomioidaan myös tapahtumat ampumapaikoilla, niin kahdella varakuulalla selvinnyt Otto pitää kärkipaikkansa. Hän pääsi matkaan sijalla kolmetoista 4,07 Ranskasta, ja toi viestin Jonnille yhdeksäntenä 3,51 Ranskasta. Ainoana alle 16 minuutissa osuuden selvittänyt Otto ohitti Valko-Venäjän, Sveitsin, Ukrainan ja Slovakian.

Jonni spurttasi ankkuriosuudelle ”täyttä häkää”.
– Otin tietoisen riskin. Jos se olisi onnistunut, olisin kuitannut Venäjän, Jonni tunnustaa eikä kadu pätkääkään ratkaisuaan.

Edessä olleet olivat sen verran karussa, että vain rohkealla hyökkäyksellä oli mahdollisuus petrata asemia. Tällä kertaa riski kostautui, ja Jonnin tie vei makuupaikalta sakkoringille.

Pysty sujui yhdellä varapaukulla, ja hyvän hiihdon myötä Suomi rynni kymmenenneksi. Makuupaikan pulmien vuoksi Jonni hävisi osuusajassa Otolle 1,5 minuuttia.

Suomalaisten kokonaispanosta pudotti kehnohko ammunta. Nelikko Emilia Irvankoski (0+4), Sonja Leinamo (2+5), Otto (0+2) ja Jonni (1+4) ampui tuloksen 3+15 (kolme sakkorinkiä, viisitoista varapatruunaa), mikä oli kärkikymmenikön heikoin.

Oton osalta ammunta oli parasta aikoihin.
– Rennot ammunnat. Ja makuulta vedin nollat 28 sekuntiin, mikä on tämän talven parasta.

Hiihto kulki totutun lujaa, vaikka tuntemukset kisapäivän aamuna eivät olleet erikoiset.
– Reidet tuntuivat painavilta. Ajattelin, kuinkahan päivästä selvitään kunnialla, Otto tarinoi ja lisäsi, että tulokseen on pakko olla tyytyväinen.

Perjantain välipäivä tulee tarpeeseen.
– Kun korkealla kilpaillaan, on rasitus merkittävää. Kisat ovat vielä olleet tiukkoja, joten nyt kaivataan lepoa ja tuhdisti energiaa.

EM-kisojen loppupäivien ohjelmassa on lauantaina pikakilpailu ja sunnuntaina takaa-ajo.

JuHu