Takaa-ajopäivän iloisin uutinen suomalaisittain oli Arttu Heikkisen tahdon voimalla nappaama 19-sarjan pronssimitali. Näin Suomi ei jäänyt Kazakstanissa ilman mitaleja.

Soisalon Ampumahiihtäjien kaksikko päätti vaativat kisat väsyneinä ja valtavasti oppia saaneina. Jimi ampui seitsemän sakkorinkiä (65%) ja putosi kymmenen sijaa 42:ksi. Vili Kotikumpu ampui kymmenen prosenttia tarkemmin (viisi pummia) ja kipusi yhden sijan ylemmäksi ollen 55.

Jimin neljä MM-kisaa toivat sijaluvut 39-4-32-42. Paras tulos syntyi viestissä. Vilin vastaavat luvut olivat 61-10-56-55.

Ensi vuonna Otepäässä Jimi jatkaa 19-vuotiaiden sarjassa ja Vili 22-vuotiaissa. Silloin tavoitteena lienee muutakin kuin kokemusta.

Kazakstanin MM-kilpailut olivat Saksan ja Norjan suurta juhlaa. Nämä lajin suurmaat veivät muutamaa poikkeusta lukuunottamatta kaikki mestaruudet.

Vaikka kyse on tasaväkisestä ja laajalti harrastetusta hiihtolajista, niin jopa yllättävän vahvasti tietyt, ja nähtävästi hyvin lahjakkaat, yksilöt nousivat esille. 19-vuotiaissa pojissa Norjan Sivert Gerhardsen teki hurjan tempun ja saalisti jokaisesta viidestä startistaan mitalin. Mitaleista kaksi oli kultaisia.

Norjan huippulupaukseksi jo vuosia kuvattu Martin Nevland jatkoi huikeaa tahtiaan 22-vuotiaissa. Viime vuonna hän oli Otto Inveniuksen kiusana Soldier Hollowissa ja loistava meno jatkui. Sunnuntain takaa-ajon mestaruuden jälkeen hänellä on nuorten MM-tasolta kaksitoista starttia ja tuloksena on häikäisevät seitsemän maailmanmestaruutta. Vieläkö joku kummastelee ennustetta, jossa hänestä povataan Johannes Thingnes Bön tasoista menestyjää?

Tyttöjen sarjoissa saksalaiset tekivät sellaista jälkeä, ettei kenenkään tarvitse olla huolissaan lajin mielenkiinnon ja palkintorahojen tason hiipumisesta. 19-vuotiaiden takaa-ajon voitti Julia Tannheimer, jolle mestaruus oli jo kolmas Kazakstanin kisoista. Ja kaiken lisäksi hän pääsee samaan sarjaan vuoden kuluttua Otepäässä.

Toinen saksalainen Julia Kink nappasi kaksi mestaruutta ja kolme hopeaa, mikä on yhtä lailla lähes käsittämätön suoritus.

Erikoiseksi saksalaisten tilanteen tekee Magdalena Neunerin ja Laura Dahlmeierin kotikulmilta kotoisin oleva Selina Grotian, joka voitti Kazakstanissa neljä mestaruutta 22-vuotiaiden sarjassa.

Erikoisuus tulee siitä, että syntymäaikojen mukaan Grotian olisi voinut kilpailla vielä 19-vuotiaissa.

Jos päättyneiden kisojen perusteella peilataan tulevaisuuteen, niin eivät saksalaisnaiset ehkä sittenkään jää ilman vastusta. Ranskan Jeanne Richard tekaisi likimain historiaan jäävän sarjan, kun jokaisesta viidestä startista tuloksena oli hopeamitali.