Otto paineli hetken yhdessä Tero Seppälän kanssa. Kuva: Nordic Focus

Otto Invenius onnistui kisassa, jonka hän jo ennalta nimesi talven tärkeimmäksi. Hän ampui kaikki taulut alas ja sijoittui 12:nneksi Holmenkollenin pikakilpailussa torstaina.

– Kaikki meni nappiin. Jo kohdistaminen onnistui paremmin kuin ennen. Ammuin vain pari lipasta ja se oli siinä. Luotto ammuntaan oli vahva. Myös suksi toimi loistavasti, Otto ynnäili suoritustaan, jolla hän paransi pari viikkoa sitten Nove Mestossa syntynyttä uran parasta tulosta yhdellätoista pykälällä.

Kisan voitti koronasta nopeasti toipunut Norjan ”ihmemies” Johannes Thingnes Bö. Hän ampui yhden sakon, mutta löi toiseksi tulleen ja puhtaasti ampuneen Ruotsin Martin Ponsiluoman 23,9 sekunnilla. Saksan Benedikt Doll ampui samoin nollat ja hävisi kakkossijan viidellä sekunnilla.

Otto hävisi nuoremmalle Bölle 1,15, joten kakkossija jäi vain 51 sekunnin päähän. Vanhempi Bö (Tarjei Bö) löytyy tuloksista Oton takaa.

Oton suorituksen arvo nousee, kun tuloslistan yläpäätä tutkitaan tarkemmin. Hän oli ylivoimaisesti nuorin kärkitusinan urheilijoista.

Otto on iältään 22-vuotias, kun toiseksi nuorin on viidenneksi sijoittunut Sturla Holm Laegreid, 26v. Myös Martin Ponsiluoma (27) ja Johannes Thingnes Bö (29) ovat alle kolmekymppisiä.

Oton osumat pystyammunnassa päävalmentajan kuvaamana. Kuva: Erik Kulstad

Loput kahdeksan ovat vanhempia ikäpresidenttinä juuri Oton edelle 0,7 sekunnin erolla sijoittunut Itävallan Simon Eder, jolla on jo 40:n rajapyykki ohitettu.

Suomalaiset onnistuivat myös joukkueena erinomaisesti, sillä Oton takana Tero Seppälä oli 22. ja Olli Hiidensalo 37.

Maakohtaisia pisteitä Suomi keräsi Holmenkollenin pikakilpailusta neljänneksi eniten lajin suurmaiden Norjan, Saksan ja Ranskan jälkeen. Tulos tarkoitti, että Suomi nousi Slovenian ohi maapisteissä, mikä taas takaa Suomelle viisi paikkaa ensi talven maailmancupiin.

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU palkitsee kymmenen parasta maata euroilla, ja Suomelle kymmenes sija tarkoittaa 15 000 euron palkintoa. Tiedä häntä, minkä verran kotimainen liitto jyvittää rahoista ”työntekijöille”? Todennäköisesti tyytyy pelkästään onnittelemaan.

Otolle 12. sija toi virallisia palkintorahoja 2750 euroa, joten talven saldo nousi näin 3950 euroon.

Takaa-ajokilpailu on vuorossa lauantaina, ja jos se menee Otolta putkeen, saattaa myös osanotto-oikeus sunnuntain yhteislähtöön olla mahdollinen.