Vinski vauhdissa Rovaniemen huippuoloissa. Kuva: Markku Ruotsalainen

Soisalon Ampumahiihtäjien mitalitili aukesi heti viestipäivänä perjantaina, kun miesten kolmikko Pyry Stevander – Jonni Mukkala – Otto Invenius sijoittui pronssille Tuusulan Voima-Veikkojen ja Kontiolahden Urheilijoiden jälkeen. Pronssiputki jatkui lauantaina, kun Otto oli kolmas pikakilpailussa kultaa vuolleen Tero Seppälän ja hopeaa napanneen Heikki Laitisen perässä.

SoisAH puolusti viime vuoden viestimestaruutta. Nyt lähtötilanne oli jälleen haasteellinen, sillä mukana oli useita joukkueita, jotka olisivat onnistuneilla suorituksilla kiinni kirkkaissa mitaleissa.

Oliko mestaruuden puolustaminen taakkana hartioilla vai ei, mutta pientä hapuilua Soisalon menossa oli. Pyry ampui pystypaikalta yhden ja Jonni makuulta kolme sakkorinkiä, joten SoisAH kulki viestin puolivälissä sijalla yhdeksän.

Loppua kohti tahti tiivistyi ja sakkorinki sai olla rauhassa.

Jonni hilasi sijalukua ylöspäin ja ankkurina Otto veti erinomaisen osuuden nostaen joukkueen mitalille.

– Mitali on aina hyvä. Se voitettiin tänään, Otto summasi.

Viime kesänä useita kuukausia koronan jälkihöyryissä likimain levossa ollut Pyry oli melko tyytyväinen suoritukseensa.

– Hiihtokunnon mukainen suoritus. Pystyn sakkorinki jäi kaivelemaan, hän pohti.

Jonni oli allapäin. Makuuammunnan ongelmat yllättivät jo maailmancupissa esiintyneen nuoren miehen.

Kyllä pronssista osataan iloita. Pyry (vas), Jonni ja Otto. Kuva: Taina Invenius

– Ei mennyt niin kuin ajattelin. Vikaa en osaa tällä hetkellä analysoida, hän murahti harmissaan.

Tuusula ja Kontiolahti olivat sen verran edellä, ettei perjantain viesti jättänyt sijaa jossittelulle.

Lauantaina ohjelmassa olivat pikakilpailut, ja mitaleja oli tarjolla useammallekin SoisAH:n urheilijalle.

14-vuotiaiden poikien neljällä kilometrillä Sisu Suvinen oli ensimmäisen ammunnan jälkeen toisena vain 3,8 sekuntia kärjestä.

Toinen ammunta ei sujunut, kun jokainen viidestä kudista meni ohi taulun.

– Kai siinä oli joku asentovirhe. En tiedä, mutta meni sitten ihan munilleen, Sisu murjaisi värikkäästi.

Hiihto kulki hyvin, sillä ohilaukauksista huolimatta hän oli kilpailussa viides. Eli nuoressa ”Konnuksen veijarissa” on ilmiselvää mitaliainesta, kunhan tähtääminen alkaa tuottaa toivottua tulosta.

Myös 17-vuotiaiden tyttöjen viidellä kilometrillä Pihka Paasonen teki hyvää työtä jahdatessaan uransa ensimmäistä SM-mitalia.

– Makuuammunnan jälkeen kaaduin alamäessä ja siinä meni yli kymmenen sekuntia. Alamäen jälkeisessä ylämäessä jalat olivat aivan hapoilla ja hiihtäminen oli pitkän aikaa vaikeaa, Pihka kertoi.

Hyvin sujuneiden ammuntojen (1+1) jälkeen hän oli maalissa kuudes. Mestaruus jäi 51 ja pronssimitali 28 sekunnin päähän.

– Mahdollisuudet mitalille ovat olemassa. Kulku vaan suksella ei ole enää alkukauden tasolla, tarinoi Pihka, joka lupasi jatkaa hiihtotreeniä Jarmo Riskin ohjelmilla.

13-vuotiaiden poikien kolmella kilometrillä Vinski Ruotsalainen oli lupaavasti yhdeksäs neljästä hudista huolimatta. Isä-Markku on perehtynyt kestävyyslajien harjoitteluun työskennellessään eri maissa, joten pohjatietoa löytyy siinä vaiheessa kun juniori alkaa panostamaan lajiin. Tähän asti ohjelmissa on ollut useita ja monipuolisia lajeja, kuten tuossa iässä pitääkin olla.

Otto matkalla pikakilpailun pronssille. Kuva: Emilia Irvankoski

22-vuotiaiden kymmenellä kilometrillä nähtiin hiukan väsynyt urheilija, kun Vili Kotikumpu jatkoi tiukkaa kisaviikkoa Puolustusvoimien mestaruuskisojen jatkoksi. PV:n kisoista tuli yksi pronssi, nyt toisena reserviläispäivänä hän oli kahdella sakolla viides. Mestaruuden voittanut Kontiolahden Ville-Valtteri Karvinen tempaisi erinomaisen kisan – ampui nollat ja oli kaksi minuuttia Viliä parempi.

Miesten pikakilpailussa Otto haki tosissaan kirkkaita mitaleja.

– Hiihto kulki tosi hyvin. Innostuin siitä liikaa ja tulin pystypaikalle liian lujaa, Otto kuittasi kolme sakkoa tuoneen ammunnan.

Otto oli kisassa kolmas, Jonni kuudes, Anssi Kuittinen neljästoista ja Pyry seitsemästoista.

Jonnilla oli jälleen pulmia makuupaikalla ja tuloksena oli kolme sakkoa. Pystyltä tuli yksi lisää, mutta viimeiset kilometrit toivat valoa tunnelin päähän.

– Ensimmäisen kerran koronan jälkeen alkoi tuntumaan, että hiihto kulkee, Jonni sanaili.

Anssi tekaisi hyvän suorituksen. Ammunnat toivat vain yhden pystyn ohilaukauksen. Taisi olla uran paras kisa SM-tasolla yleisessä sarjassa?

– Onhan se paras, kun se oli ensimmäinen kisa tällä tasolla, Anssi hymähti ja valitti, ettei suksi kulkenut aivan parhaalla mahdollisella tavalla.

Pyry piti pikakilpailuaan normisuorituksena.

– Hiihtokunto on nyt tässä ja kyllä ammuntoihin (1+1) pitää olla tyytyväinen.

Sunnuntaina Rovaniemellä ratkotaan SM-mitaleja junnujen viesteissä sekä yleisen sarjan yhteislähdöissä.

JuHu