22-vuotiaiden mitalistit: Vili Kotikumpu (vas), Turkka Nieminen ja Joonas Nelimarkka. Kuva: Janne Paasonen

Vili Kotikumpu jatkoi vahvaa menoaan ampumajuoksun SM-kisojen toisena päivänä. Perjantain viestihopea sai seurakseen 22-vuotiaiden yhteislähdön hopeamitalin.

Vili hävisi neljän ammunnan ja kuusi kilometriä pitkän kisan vasta loppusuoralla, kun Seinäjoen Turkka Nieminen kiri väkisin ohi.

– Luulin, että mestaruus ratkaistaan Seinäjoen Joonas Nelimarkan kanssa. Hänen kanssaan lähdettiin viimeiselle lenkille yhdessä.

Vili luotti kirivoimaansa Nelimarkkaa vastaan, mutta Nieminen yllätti.

Koville otti kärkikaksikolla. Vili nojailee aitaan ja mestari Turkka Nieminen puhaltelee taustalla. Kuva: Taina Invenius

– En tiennyt, että kirikyvystään tunnettu Turkka oli niin lähellä.

Mestaruus meni 3,5 sekunnin erolla, mutta se ei Viliä pahemmin pänninyt.

– Olen aika lailla tyytyväinen suoritukseen. Jalka ei ollut ihan parhaassa vedossa ja yhden pummin olisi voinut jättää viimeisellä pystypaikalla ampumatta, mutta turha niitä on jossitella.

Vili ampui neljältä paikalta (2-0-1-2) viisi sakkoa ollen 75 %:lla Soisalon Ampumahiihtäjien tarkin lauantaina. Seuran kahdeksan urheilijaa tähtäsi 150 kertaa tauluun ja sai niistä alas 72, eli osumisprosentti jäi 48:een.

Kasperi Sirviö ampui 13/20 osumaa ja oli 17-vuotiaiden kisassa viides. Kisan voittanut Ahveniston Topias Ollikka ampui samat sakot ja löi Kasperin reilulla minuutilla (1,09).

– Kun huomioidaan, että ”Kassulla” oli aamulla hieman kurkku kipeänä, ja hän lähti sen vuoksi varovasti liikkeelle, niin kyllä suoritus ja vain minuutin tappio on olosuhteisiin nähden hyvä, arvioi isä Jari Sirviö.

Yleisen sarjan kuudella kilometrillä parhaaksi SoisAH:n edustajaksi nousi Otto Invenius. Kolmelta paikalta tuli jokaiselta kaksi sakkoa, mikä pakotti riskinottoon viimeisellä pystypaikalla.

– Laskin, että mitalisaumat vaativat nopeaa ja tarkkaa ammuntaa. Nyt riski ei onnistunut, Otto selvitti kolmea hutiaan.

Otto oli kuudes, ja edellä oli peräti kolme Saloisten Reippaan ampumajuoksuhirmua – Lauri Peltoniemi voitti, Elias Erkkilä oli kolmas ja Aapo Erkkilä viides.

Oton lisäksi maajoukkueurheilijoista kärkikuusikkoon mahtuivat toiseksi sijoittunut Tuusulan Jaakko Ranta ja niukasti mitaleiden ulkopuolelle neljänneksi jäänyt Haapajärven Tero Seppälä.

– Sanotaan vaikka niin, että tämän päivän kisa meni hyvästä treenistä. Sunnuntain pikakilpailusta teen päätöksen aamulla, kun tiedän jalkojen kunnon. Näin sovimme päävalmentajan kanssa, Otto pohdiskeli.

Anssi Kuittinen ampui kaksitoista sakkoa ja oli viidestoista. Eroa kärkeen kertyi 5,42.

– En löydä tämän päivän kisasta mitään positiivista, Anssi tuhisi lyhyesti.

Jonni Mukkala sijoittui kymmenen sakon rasittamana  17:nneksi. Hän hävisi Anssille kymmenen sekuntia ja oli lausunnossaan vielä niukkasanaisempi.

Maajoukkuekaverukset metsän siimeksessä. Tero Seppälä vetää ja Otto peesaa. Kuva: Emilia Irvankoski

– Tulipahan kesän pakollinen paha suoritettua. Mitään muuta en suostu sanomaan kisasta, Jonni murisi.

Tässä vaiheessa kannattaa huomioida, että 22-vuotiaat kisasivat samalla matkalla yleisen sarjan kanssa ja että Vili olisi hävinnyt Otolle vain 9,3 sekuntia.

Muilla SoisAH:n junnuosaston jäsenillä oli pulmia ampumapaikalla.

Pitkästä aikaa kisoihin palannut Essi Kuittinen ampui 22-vuotiaiden neljän paikan kisassa kolmelta paikalta jokaisella neljä sakkoa ja jätti kisan siihen. Näin paukkuja jäi huomiseen pikakilpailuun.

19-vuotiaiden tyttöjen kilpailussa Pihka Paasonen pamautti heti avauspaikalla kaikki viisi ohi, mutta jatkoi maaliin ja oli lopulta kahdellatoista (5-1-4-2) sakolla saijalla 20.

– Juoksu kulki mukavasti ja ammunnoissakin oli paljon hyvää ensimmäisen paikan jälkeen. Nähtävästi tuulen lukeminen epäonnistui alussa, kun kaikki menivät ohi kello neljän ja viiden suunnasta, isä Janne Paasonen pohti.

Todellisen opintomatkan tai -kisan esitti Vinski Ruotsalainen 14-vuotiaiden 2,8 km:n kisassa. Ammuntoja oli kolme ja osumia tuli 4/15.

Kaiken kukkuraksi sakkoja tuli niin paljon, että Vinskillä menivät laskut sekaisin. Kisajärjestäjät totesivat kahden sakkokierroksen jääneen kiertämättä, mikä tiesi neljän minuutin lisäaikaa.

– Vinski oli kolme viikkoa kipeänä ja mietimme vielä viikko sitten, lähdemmekö ollenkaan kisailemaan. Vaikka kisaan valmistautuminen meni täysin pieleen, niin viimeinen harjoitus sujui kuitenkin hyvin. Totuuden nimessä kovalla sykkeellä on ammuttu liian vähän, jos ollenkaan, isä Markku Ruotsalainen kertoi viime aikojen pulmista.

Ruotsalaisten asenne on kohdallaan, ja pieleen menneeseen kisaan osataan suhtautua hymyssä suin, mutta kuitenkin opit talteen keräten.

Sunnuntaina Kauhajoella ohjelmassa ovat pikakilpailut.

JuHu