Mestarit lähtivät yhdessä loppuverryttelemään. Kuva: Emilia Irvankoski

Soisalon Ampumahiihtäjien kovakuntoiset urheilijat Otto Invenius ja Jimi Klemettinen iskivät kultasuoneen ja toivat kaksi mestaruutta Leppävirralle rulla-ampumahiihdon SM-kisojen avauspäivänä Imatralla lauantaina. Ohjelmassa olivat pikakilpailut eli ammuttiin kerran makuulta ja kerran pystystä.

Otto jatkoi siitä, mihin maajoukkueen leirikisoissa pari viikkoa sitten jäi eli otti ylivoimaisen voiton. Toiseksi sijoittunut Haapajärven Tero Seppälä ampui Oton tavoin kaksi sakkorinkiä, mutta hävisi liki puoli minuiuttia.

Kolmanneksi sijoittunut Tuusulan Tuomas Harjula selvisi yhdellä pummilla ja oli pronssilla yksitoista sekuntia Seppälää hitaampana.

Otolle rullakisojen mestaruus oli jo yhdeksäs. Aika hyvin, kun seurakaan ei ole kuin kymmenen vuotta vanha.

– Voittamaan minä lähdin, mutta ei se ihan nappiin mennyt. En jaksa vielä vetää koko matkaa täysillä. Tulin liian lujaa ja liian kovilla sykkeillä pystypaikalle, ja olen oikeastaan tyytyväinen, että selvisin kahdella sakolla, Otto summaili analyyttisesti.

Sunnuntaina ohjelmassa on normaalimatka ja neljä ammuntaa.

– Ammunnat ovat sujuneet viime aikoina harjoituksissa hyvin. Täytyy vaan malttaa ottaa ne rauhallisesti, Otto pohti tulevaa kisaa.

Jos oli Oton esitys likimain odotettu tai ainakin toivottu, niin viime sunnuntaina 18 vuotta täyttäneen Jimin huippusuoritus 22-vuotiaiden pikakilpailussa oli ainakin jossakin määrin positiivinen yllätys.

Hän ampui makuun nollille ja pystystä kolme sakkoa, mutta löi puhtaasti ampuneen Seinäjoen Joonas Nelimarkan 0,4 sekunnilla.

Paukarlahdessa asuessaan ampumahiihdosta innostuneen Jimin suoritus on täysin verrattavissa yleisen sarjan tuloksiin, sillä sarjat kisailtiin samaan aikaan ja samalla radalla. Jimi olisi ollut Oton hallitsemassa yleisen kisassa viides Oton, Seppälän, Harjulan ja Jaakko Rannan jälkeen. Taakse jäi muun muassa kesällä sairastellut Olli Hiidensalo.

Pihka vauhdissa Imatralla loistoradalla. Kuva: Janne Paasonen

– Ei tämä mitenkään jäätävä esitys ollut. Flunssa on kiusannut viime päivinä eikä kroppa toiminut parhaalla mahdollisella tavalla, Jimi selvitti köhäisellä äänellä.

Ammunta kulki hyvin pystypaikan kahteen ensimmäiseen osumaan asti.

– Aloin ajattelemaan nollia ja sitähän ei olisi pitänyt tehdä. Harjoituksissa on kyllä kulkenut hyvin, Jimi kertoili ja sanoi päättävänsä vasta sunnuntaiaamuna, lähteekö normaalimatkalle mukaan.

– Tavoite on päästä ensi talvena mukaan IBU-cupiin. Nyt ei ole mielenkiintoa sairastella yhtään enempää.

Muista SoisAH:n kilpailijoista Jonni Mukkala sijoittui yleisessä sarjassa 11:nneksi, kun ammunta toi seitsemän (3+4) sakkorinkiä. Vili Kotikumpu oli 22-vuotiaissa viides viidellä (3+2) sakolla.

19-vuotiaiden tyttöjen sarjassa Pihka Paasonen tekaisi uransa parhaan suorituksen rullakisoissa. Hän oli seitsemäs 1,17 minuuttia mitalista.

– Hiihtoon olen tyytyväinen, ammunnassa on vielä tekemistä. Nyt makuupaikalla tuli kaksi syöttöhäiriötä, Pihka tarinoi.

Syöttöhäiriöt pudottivat todennäköisesti sijalukua kahdella pykälällä, sillä viides sija jäi lopulta vain yhdeksän sekunnin päähän.

Ohilaukauksia tuli 1+3, kun koko mitalikolmikko selvisi kahdella sakkoringillä.

Liitto muutti sarjojen ikärajoja kesän aikana, joten Pihka kisaili vuotta vanhempien kanssa. Oman ”vuosikerran” kisailussa hän oli kolmanneksi paras.

Kaiken kaikkiaan SoisAH:n avauspäivä toi siis kaksi mestaruutta, joskin ammunnat jättivät edelleen toivomisen varaa. Viiden urheilijan summaama osumisprosentti oli 58% (29 taulua putosi 50:stä).

JuHu