Jimin ympärillä toiseksi sijoittunut Seinäjoen Joonas Nelimarkka ja kolmanneksi tullut Oulun Kalle Loukkaanhuhta. Kuva: Hannele Klemettinen

Lauantaina flunssan oireita valittaneen Jimi Klemettisen olo helpottui yön aikana ja hän lähti mukaan sunnuntain yhteislähtökilpailuun Imatran rulla-ampumahiihdoissa. Tuloksena oli viikonlopun toinen Suomen mestaruus 22-vuotiaiden sarjassa.

Jimi löi toiseksi sijoittuneen Seinäjoen Joonas Nelimarkan 11,1 sekunnilla. Pronssille yltänyt Oulun Kalle Loukkaanhuhta hävisi 12,5 km:n ja neljän ammunnan kisassa Jimille liki kaksi minuuttia (1,53).

– Oli vaikea lähtötilanne, kun meitä seisotettiin lähdössä varmasti ainakin varttitunti. Järjestäjät odottivat yleisen sarjan viimeisiä kilpailijoita maaliin, ja siinä seisoskelussa lihaksisto pääsi jäähtymään, Jimi kuvaili rauhallisia lähtötohinoita.

Alkumatkan reipas hiihtovauhti iski selkään, ja matkanteko kävi haastavaksi.

– Selkä oli nopeasti jumissa enkä päässyt kunnolla laskuasentoon. Hiihtäminen ei ollut mitään kisavauhtia, joten keskityin ammuntoihin, Jimi selittää kisankulkua, joka kärsi nimenomaan pitkästä odotusajasta starttialueella.

Jimi selvisi neljästä ammunnasta yhteensä neljällä sakolla, ja hallitsi kisaa käytännössä lähdöstä maaliin.

– Suunnittelin etukäteen osallistumista yleiseen sarjaan, mutta ei tämänpäiväisellä hiihdolla olisi siellä ollut mitään asiaa, viikko sitten 18 vuotta täyttänyt juniori tarinoi.

Samassa sarjassa Vili Kotikumpu sijoittui neljänneksi seitsemällä (4111) sakolla. Mitali jäi 40 sekunnin päähän.

– Ei ollut meikäläisen viikonloppu. Ei ole oikeastaan mitään positiivista kerrottavaa. Kroppa ei vaan pelannut, Vili harmitteli.

Jimi vauhdissa Imatran maastossa. Kuva: Otto Invenius

Miesten yleisessä sarjassa lauantain pikakilpailun voittanut Otto Invenius sijoittui yhteislähtökilpailussa neljänneksi. Puhtaat makuuammunnat pitivät hänet kärjessä, mutta molemmilta pystypaikoilta tulleet kolme sakkoa pudottivat hänet niukasti mitalisijojen ulkopuolelle.

Loistavasti (vain kolme sakkoa ja 85%) ampuneet Tuusulan Tuomas Harjula ja Jaakko Ranta veivät kaksoisvoiton. Haapajärven Tero Seppälä ampui viisi sakkoa (75%) ja oli pronssilla. Hän hävisi Rannalle vain 0,3 sekuntia.

Otto jäi pronssista 32,6 sekuntia.

– Jos olisin selvinnyt yhdellä sakolla vähemmän, niin mitalista olisi vielä voinut tulla kisa, Otto mietti.

Hän ampui viikonloppuna kaikki viisitoista taulua alas makuulta, mutta pystyltä niistä tippui alle puolet (7/15).

– Nähtävästi olen tahkonnut harjoituksissa vähän liikaakin pystyä. Makuuammunta on kulkenut enkä ole sitä niin paljoa harjoitellutkaan.

Sunnuntain hiihtoaan hän piti hyvänä, joskaan ei loistavana.

– Minulla on ollut tapana saada hyvin kropasta kaikki irti pikakilpailussa, mutta seuraavana päivänä ei ole ollut yhtä helppoa, Otto pohti.

Jonni Mukkala sijoittui yhdeksänneksi. Sakkoja kertyi kahdeksan (1223) ja aikaeroa mitaliin jäi 3,48.

– Ei mitenkään erikoisen mallikas suoritus, Jonni tunnusti.

Jonni harjoitteli Itävallassa muutaman viikon, ja sanoo leirin sujuneen hyvin.

– Leirin jälkeen innostuin ehkä vähän liikaa ja saattoi mennä pikkuisen yli. Tunne ei ole tällä hetkellä paras mahdollinen.

Hän ampui viikonlopun tasan 50%:lla.

– Minulla suoritus kulkee hiihdon mukaan. Jos hiihto ei kulje, niin ammunnan kanssa on usein ongelmia.

Ammuntapulmaan hän löytää selkeän syyn.

– Makuuta muutettiin kesällä eikä muutos ole vielä valmis.

Pihka (nro 110) työntää mäkeä ylös. Edellä menee Imatran Minttu Ahvo (99) ja perässä tulee Kangasalan Jouni Rantala (136). Kuva: Janne Paasonen

19-vuotiaiden tyttöjen 10 km:n normaalimatkalla Pihka Paasonen hätyytteli mitalisijoja. Hän oli yli 20 osanottajan joukossa viides ja hävisi pronssin vain 1,17 minuutilla.

Hiihtoajoissa hän oli upeasti toinen edustustehtävissä jo käyneen Kontiolahden Inka Hämäläisen jälkeen.

– On hienoa huomata, että harjoittelu tuottaa tulosta, koko kesän lujaa vetänyt Pihka myhäili.

Hiihto sujuu, mutta ammunnoissa on vielä työtä. Nyt neljä ammuntaa toi kahdeksan sakkoa (0332). Kuudella sakolla selviäminen olisi tarkoittanut mitalia.

– Kyllä ampuminen toimii matalalla sykkeellä. Kovalla sykkeellä tulee ammuttua yksinkertaisesti liian vähän, koska Leppävirralla ei ole harjoituspaikkaa, Pihka vaikeroi.

Imatran kisojen jälkeen Soisalon Ampumahiihtäjillä on kymmenen vuoden historian ajalta 32 SM-mitalia rulla-ampumahiihdosta. Otto on ylivoimainen ykkönen, sillä tilillä on yhdeksän kultaa ja kaksi hopeaa.

Santeri Kolehmaisella (kaksi kultaa, yksi hopea, viisi pronssia) ja Tuukka Inveniuksella (2-5-1) on kahdeksan mitalia.

Jimi Klemettisen saldona on kolme mestaruutta, yksi hopea ja yksi pronssi.

Rullakisojen mitalien arvoa pohdittaessa on syytä muistaa, että näissä mittelöissä on kyse pelkästään henkilökohtaisista kisoista. Viestit eivät kuulu ohjelmaan.

JuHu