Otto puskee viestissä eteenpäin sata lasissa. Kuva: Nordic Focus

Marraskuun viimeinen päivä oli omiaan kirjoittamaan hienon luvun Soisalon Ampumahiihtäjien historian lehdille. Ensimmäistä kertaa kolme seuran urheilijaa esiintyi maajoukkueasussa yleisen sarjan kilpailuissa.

Otto Invenius hoiti hienosti hommansa Suomen viestimiehistössä maailmancupissa Östersundissa ja Jonni Mukkala sekä Jimi Klemettinen voivat olla ylpeitä suorituksistaan IBU-cupin normaalimatkalla Kontiolahdella.

Viestin vei nimiinsä suurin suosikki Norja ennen kahta suurta ampumahiihtomaata Saksaa ja Ranskaa.

Tasaisesti esiintynyt Suomi oli lopulta kahdeksas kvartetilla Jaakko Ranta, Otto, Tero Seppälä ja Olli Hiidensalo. Viesteissä jaetaan palkintorahoja kahdeksalla parhaalle, joten Otonkin palkintotili aukesi jo kauden toisessa startissa.

Voittaja kuittasi 26 000 euroa jaettavaksi neljän kisaajan kesken. Suomella summa oli 2 000 euroa.

Kahdeksas sija sivuaa Oton parasta viestitulosta, jonka hän saavutti ensimmäisen kerran Ruhpoldingissa viime talvena.

– Ei ollut parasta kulkua tänään. Ensimmäinen lenkki meni helposti, mutta heti makuupaikalta lähdön jälkeen tuntui vaikealta. Tunne oli kuin hiihtäisin koko ajan rajoitinta vastaan, Otto  analysoi.

TV-kuvan perusteella hänellä oli hankaluuksia varapanosten syöttämisessä, ja vaikutelma oli oikea.

– Peukalo on vielä sen verran kipeä, ettei panoksen työntäminen pesään käynyt helposti, Otto tunnusti.

Suomen nelikko hiihti hyvin tasavahvasti, ja eroa nopeimpiin tuli 7,5 km:n lenkillä noin minuutti. Ammunnat onnistuivat erinomaisesti ilman sakkorinkejä. Varapatruunoita tarvittiin vain kuusi.

Lauantaina Östersundissa on vuorossa pikakilpailu.

– Katsotaan nyt, kuinka palautuminen onnistuu. Näin väsynyt en ole ollut pitkiin aikoihin, Otto sanoi.

Myös IBU-cupin avauksessa Kontiolahdella vietettiin norjalaisjuhlia. Tunturimaa nappasi Johan-Olov Botnin johdolla kolmoisvoiton. 24-vuotiaan Botnin jälkeen toiseksi sijoittui 23-vuotias Mats Överby ennen moninkertaista nuorten maailmanmestaria 22-vuotiasta Martin Nevlandia.
Kaikkiaan norjalaisia mahtui kymmenen joukkoon viisi (5. Paulsen, 10. FF Andersen). Saksalaisia kärkikympissä oli kolme (4. Horn, 8. Riethmüller, 9. Fratzschner), ja kaksi muuta paikkaa meni Ruotsille (7. Nykvist) ja USA:lle (6. Bonacci).

Kuudesta suomalaisesta parhaiten onnistui Jonni Mukkala, vaikka alku oli kivikkoinen. Hän ampui kaksi ensimmäistä laukausta makuupaikalta ohi, mutta sen jälkeen tahti oli likimain uskomaton, sillä 18 viimeisestä taulusta tippui 17.

Jonni nappasi onnistuneen kisan jälkeen junnun mukaan kuvaan. Kuva: Jaana Pitkänen

– Pakko tunnustaa, että oli melkoinen jännitys lähteä kauden ensimmäiseen kansainväliseen starttiin. Tein heti kaksi omaa virhettä ampumapaikalla, mutta sain sen jälkeen homman hallintaan ja ammuin jatkossa hyviä sarjoja, Jonni kertoi.

Jonnin lopullinen sijoitus 18. on uusi SoisAH:n ennätys IBU-cupin normaalimatkalta. Tuukka Invenius oli aikoinaan kahdesti 30. ja Otto parhaimmillaan 34.

Jonni hävisi hiihtoajassa Botn´lle kolme minuuttia.

– Se ei ole mikään ihme, kun vilkaisee norjalaisten katsastuskisojen tuloksia. Botn löi hiihtoajassa Johannes Bön ja oli sileän kisoissa kymmenes. Todella kova kaveri.

Suomalaisista nopein suksella oli Kontiolahden Joni Mustonen. Hän löi Jonnin minuutilla, mutta ammunnan viisi sakkominuuttia pudottivat hänet sijalle 37. Kolmantena suomalaisena IBU-cupin pisteitä hankki Saloisten Lauri Peltoniemi ollen 38.

Muista suomalaisista Kontiolahden Heikki Laitinen oli kuudella sakolla 41. ja Puijon Arttu Heikkinen viidellä sakolla 42.

Kilpailun kolmanneksi nuorin osanottaja 18-vuotias Jimi Klemettinen oli viidellä sakolla 64.

Hän avasi kisan todella hyvin, sillä ensimmäisen makuuammunnan nollien jälkeen sijaluku oli 13.

– Alku tuntui helpolta ja annoin mennä. Mutta jo toisen kierroksen lopulla ennen pystyammuntaa jalat olivat vähän juntturassa, Jimi selvitti.

Kisan jatkosta hänellä on aika yksiselitteinen selitys.

– Tuli niin sanottu noutaja. En minä ole koskaan hiihtänyt ase selässä kahtakymppiä, ja vielä maastossa, jota kokeneemmat kilpakumppanit sanovat yhdeksi koko ampumahiihtosirkuksen kovimmista.

Kahdesta viimeisestä ammunnasta tuli kummastakin kaksi sakkoa.

– Muistikuvat kisan lopusta ovat hatarat. En nähtävästi osannut ollenkaan lukea tuulta. Jälkeen päin ajateltuna viimeisen paikan kaksi sakkoa on totta puhuen aika vähän olotilaan nähden. Olisi voinut tulla enemmänkin, Jimi veistelee hirtehisesti.

Heikki Laitinen vetää ja Jonni peesaa. Kuva: Ilpo Kettunen

Kisan nuorin osanottaja Kroatian 17-vuotias Filip Crnic oli periaatteessa väärässä kilpailussa mukana, sillä hän jäi tuloslistalla viimeiseksi noin 23 minuuttia voittajalle hävinneenä.

Sen sijaan toiseksi nuorin, yli kaksi kuukautta Jimiä nuorempi Kroatian Matija Legovic on jo kovan luokan tekijä. Hänellä on mitaleja nuorten MM-tasolta viime talvelta, ja oli nyt ladulla jopa Jonnia kolmetoista sekuntia nopeampia. Sakkoja tuli neljä eli yksi Jonnia enemmän. Tuloksena oli 22 sija.

IBU-cup jatkuu pikakilpailulla lauantaina.

– Keskittyminen on jo siinä kilpailussa. Eiköhän ne liiton miehet kerro sen jälkeen, missä kisakausi jatkuu, Jonni murahti kysymykselle, joko maailmancup kutsuu.

IBU-cupin ympyröistä oppia hakeva Jimi odottaa mielenkiinnolla pikakilpailua.

– Pidän siitä matkasta. Pitää vaan yrittää ensin palautua normaalikisan rasituksista.

Suomalaismiesten kokonaispanos IBU-cupin avauksessa oli hyvä, sillä maakohtaisissa pisteissä ollaan torstain jälkeen seitsemäntenä.

JuHu