Mongolian Enkhsaikhan Enkhbat voitti nuorten EM-kultaa. Kuva on tammikuulta miesten EM-kisoista Slovakiasta. Kuva: NordicFocus

Nuorten EM-kilpailut Jakuszycessä Puolassa alkoivat yllättävissä merkeissä. Miesten 15 km:n normaalimatkan voittajaksi nousi Mongolian Enkhsaikhan Enkhbat ennen Suomen ja Oulun Kalle Loukkaanhuhtaa. Molemmat selvittivät neljä ampumapaikkaa ilman ohilaukauksia.

Loukkaanhuhta otti viimeisellä kolmen kilometrin lenkillä tiukasti kiinni Enkhbatia, mutta lopulta eroksi jäi vaivaiset 1,6 sekuntia.

Mongolialaisen voitto kirjataan varmuudella talviurheilun historiaan, mutta oliko 21-vuotiaan Enkhbatin voitto sittenkään valtava yllätys? Nimittäin kaksi viikkoa sitten miesten EM-kilpailuissa Slovakiassa hän oli normaalimatkalla 44. jättäen taakseen muun muassa Tero Seppälän ja Jonni Mukkalan.

Nuorten avoimiin EM-kilpailujen normaalimatkalle osallistui 120 urheilijaa 30 eri maasta. Joku voisi nimetä kisat ”kehitysmaiden EM-mittelöiksi”, sillä lajin jättiläisistä Norja, Ranska, Saksa, Ruotsi ja Kanada eivät olleet mukana.

Suomalaisista Puijon Arttu Heikkinen oli toiseksi parhaana seitsemäs ja Seinäjoen Joonas Nelimarkka 26.

Suomen Ampumahiihtoliiton valintapolitiikka on herättänyt keskustelua, sillä miehiä on mukana kisoissa vain kolme, ja muun muassa viikontakainen ylivoimainen Suomen mestari Seinäjoen Turkka Nieminen jätettiin varamieheksi. Myös Soisalon Jimi Klemettinen jäi varalle.

Nuoria naisia Puolaan vietiin neljä, vaikka kansainväliset näytöt ovat olleet kovin keskinkertaisia. Torstain normaalimatkalla Vöyrin Frida Achren onnistui hyvin ollen yhdestoista. Muuta naiset eivät yltäneet 30 parhaan joukkoon.

Nuorten MM-kisat alkavat helmikuun lopulla Otepäässä Virossa, ja silloin taso on koko lailla toisenlainen, kun lajin jättiläiset tulevat mitalijahtiin parhailla joukkueillaan.

JuHu