Lauantain suomenmestareita: Ounasvaaran Emilia Irvankoski ja Soisalon Otto Invenius. Kuva: Taina Invenius

Vuosi sitten ampumajuoksun pikakilpailut toivat SoisAH:n urheilijoille kaksi mitalia. Nyt tuloksena oli yksi enemmän, sillä Otto Invenius voitti ylivoimaisesti 19-vuotiaiden sarjan, ja hopealle ylsivät Jimi Klemettinen 14-vuotiaissa ja Essi Kuittinen 17-vuotiaissa.
Voittajan on helppo hymyillä, ja juuri sellaiselta Oton olemus tällä hetkellä vaikuttaa.

– Hyvin meni. Ammunta kulki, juoksu kulki eikä tekeminen ollut missään vaiheessa raskaan tuntuista. Viime aikojen leireilyt eivät enää paina, Otto summaili rennonoloisesti.

Kovin kaukana ei ollut Jiminkään kultamitali. Eroa mestaruuden voittaneeseen Hollolan Rasmus Saariseen jäi vaivaiset 3,4 sekuntia, vaikka ampumapaikalla kaikki ei sujunut Jimiltä kuten ”stromsössä”.

– Tuli syöttöhäiriö ja jouduin turvautumaan varapaukkuun, jonka sitten ammuin ohi. Olihan se semmoista säheltämistä, Jimi ruoski itseään.
Essi oli saavuttanut kahdelta edellisvuodelta kolme henkilökohtaista pronssimitalia, joten tämänkertainen suoritus oli askel eteenpäin. Varsinkin ammunta oli selvästi aiempaa parempaa.

Siitä huolimatta tyttö itse ei huudellut suuremmin hurraata, vaan oli lähinnä hämmentynyt.
– Ammunnan toimiminen tuli vähän yllätyksenä. Ei se mitenkään erikoisen hyvin ole harjoituksissa osunut.

Essi hävisi paljon Leppävirrallakin harjoittelemassa nähdylle Ounasvaaran Emilia Irvaskoskelle 49 sekuntia.

Kolmen mitalin lisäksi SoisAH:n yhdeksänhenkisellä porukalla oli täydet mahdollisuudet kahmia enemmänkin kilisevää rinnuksille.
22-vuotiaiden neljällä kilometrillä Tuukka Invenius ja Santeri Kolehmainen ampuivat molemmat tuhdisti 2+3 eli peräti viisi ohi, ja sijoittuivat sijoille viisi ja kuusi.

Yksi pummi vähemmän olisi tiennyt pronssimitalia.
– Juokseminen oli sellaista tamppaamista eikä lähtenyt missään vaiheessa rullaamaan. Aika vaikea on löytää mitään positiivista tämän päivän kisasta, Tuukka selvitti ja arveli väsymykseen vedoten jättävänsä sunnuntain yhteislähtökilpailun väliin.

Santeri tuskaili ammunnan kanssa. Kisoja edeltänyt viikko oli ammuttu armeijan leirillä rynnäkkökiväärillä ja tuntuma pienoiskivääriin oli kateissa.

Perjantaina viestissä puhuttiin senttien ohilaukauksista. Tänään kyse oli kai jo milleistä, Santeri veisteli.

13-vuotiden poikien 2,1 km:llä puhtaasti ampunut Otto Konttinen oli pitkään kiinni mitalissa. Alkupäässä startannut Otto tekaisi virheettömän suorituksen ja sai jännätä mitaliaan loppuun asti. ”Pirullisesti” sarjan viimeinen lähtijä Saloisten Joonas Jarkko onnistui ja tunki itsensä Oton ohi palkintopallille.
Junnujen kisa oli tasainen, sillä Otto hävisi mestaruuden 14,9 sekunnilla, hopean 11,5 sekunnilla ja pronssin 8,2 sekunnilla.

Arvokisojen ensikertalainen Kasperi Sirviö selvisi ammunnoista yhdellä sakkoringillä ja oli lopulta debyytissään lupaavasti 19. Kun huomioidaan, että hän pääsee vuoden kuluttua edelleen samaan sarjaan, niin innostuksen säilyessä tulevaisuus voi olla hyvinkin valoisa.

13-vuotiaiden tyttöjen 2,1 km:llä Pihka Paasonen sijoittui 40:nneksi. Sisukas neiti ansaitsisi jonkinlaisen sisu-puukon, koska kipeästä polvesta huolimatta hän urheili urheasti maaliin asti.