Otolla menemisen meininkiä. Kuva: Taina Invenius

Kärkinimien kilpaillessa maailmancupissa Itävallassa kotimaahan jääneet ampumahiihtäjät testasivat kuntoaan leirikilpailuissa Vuokatissa. Viikonvaihteen molemmat mittelöt käytiin pikakilpailuina eli ammuttiin kerran makuulta ja kerran pystystä.

Kolmesta mukana olleesta Soisalon Ampumahiihtäjien edustajasta parhaiten selvisi Otto Invenius, joka voitti sunnuntaina ja oli lauantaina kolmas.

– Hiihto on hyvällä tasolla, mutta ammunta ei ollut sitä, mitä se on ollut harjoituksissa. Ammunnan eteen on tehty paljon töitä ja treeneissä taulut ovat jo alkaneet kaatua, Otto ynnäili.

Hän ampui molempina päivinä neljä (1+3) sakkoa eli osumatarkkuus oli tasan 60%.

Vajaan yhdeksän kilometrin hiihtolenkillä Otto lukeutui kummassakin kisassa kärkikolmikkoon, sillä yhdessä Kontiolahden Heikki Laitisen ja Joni Mustosen kanssa he hiihtivät molempina päivinä käsittämättömän tarkasti sekunnin sisään.

Laitinen ampui lauantaina vain yhden sakon ja vei kisan nimiinsä yli minuutilla. Mustonen puolestaan ampui kummassakin kisassa viisi sakkoa ja jäi terävimmän kärjen ulkopuolelle.

– Rata on tavallaan vaativa, koska mäkiä löytyy. Toisaalta ylämäkien jälkeen on hyvät palautumisjaksot eikä eroja hiihtäjien kesken hirveästi syntynyt, Otto selvitti.

Tavoitteena siintävät edelleen helmi-maaliskuussa ohjelmassa ovat nuorten MM-kilpailut Itävallassa.

– Lähiaikoina pitää vaan keskittyä harjoittelemaan. Täällä Vuokatissa olot ovat kunnossa, joskin liikkujia meinaa välillä olla vähän liikaakin.

Tämän hetken tiedon mukaan miesten IBU-cup käynnistyy Arberissa Saksassa tammikuussa, ja sinne Otto mielii mukaan.

– Kyllä kilpailuja tarvitaan. Toivon mukaan tilanne maailmalla pysyy järjestyksessä ja saadaan kausi jollakin tavalla läpi.

Tuukka Invenius sijoittui viikonlopun kisoissa sijoille seitsemän ja yhdeksän. Varsinkin sunnuntain kisa oli tasainen, sillä eroa Ottoon jäi vain 52 sekuntia ja väliin mahtui seitsemän kaveria.

– Luulin aamulla, että tänään kulkee. Vaan eipä kulkenutkaan, Tuukka kummasteli.
– Vähän hukassa tässä ollaan oltu. Pieni nuhaflunssa vaivasi viikonpäivät. En oikein uskonut sen enää vaikuttavan suoritukseen.

Hiihtoajassa hän jäi Otolle lauantaina puolisen minuuttia ja sunnuntaina siis 52 sekuntia.

Myös ammunta sujui kovin keskinkertaisesti. Osumistarkkuus jäi 60%:iin.
– Oli todella hidasta ja huonoa ammuntaa.

Sen verran Muonion ensilumien pettymykset kalvoivat Tuukan mieltä, että tekemiseen piti tehdä muutoksia. Uudeksi valmentajaksi valikoitui Aku Moilanen, joka on mukana maajoukkueen valmennusryhmässä.

– Soittelin juuri äsken Akulle Itävaltaan ja suunniteltiin jatkoa. Eiköhän tämä suunta tästä muutu, Tuukka uskoi.

Kolmantena SoisAH:n urheilijana Vuokatissa kilpaili Pyry Stevander, joka siirtyi seuraan Seinäjoen Hiihtoseurasta. Hänellä on vyöllään useita junioreiden SM-mitaleja sekä muun muassa IBU-cupin edustus.

Nuorten MM-kisoihin Oton tavoin tähtäävän Pyryn alkukausi on ollut haastava. Muonion lumileiri jäi kesken flunssan iskettyä kiinni.

– Muonion taudin selätys vei jo aikaa, mutta muutaman oireettoman päivän jälkeen tuli sitten kurkkukipu, joka vaati vielä viisi toipumispäivää, Pyry puhisi.

Viikonloppuna hän oli kahdeksas ja kahdestoista. Hiihto-osuuksilla eroa Ottoon oli reippaat puolitoista minuuttia, mutta ammuntapaikalla homma oli melko hyvin hallinnassa. Sakkoja tuli 0+1 ja 1+1 eli osumistarkkuus oli hyvä 85%.

– Kaikesta huolimatta kisoista jäi positiivinen maku. Hiihtäminen ei tuntunut ollenkaan pahalta ja pystyin rentoon ja mukavan tuntuiseen suoritukseen. Nyt vaan treeniä alle, niin eiköhän hiihtoajasta putoa ainakin sellainen minuutti pois, Pyry arveli.

Kolmas nuorten MM-kilpailuihin tähyilevä SoisAH:n urheilija Santeri Kolehmainen päätti perjantaina Kaisa Mäkäräisen ja kumppaneiden vetämän leirirupeaman Vuokatissa hiukan nuhaisena eikä viikonlopun kisoihin ollut asiaa.

JuHu