Seuraavan kerran Otto puhaltelee ampumapaikalla Suomen maajoukkueasussa IBU-cupissa Saksassa ensi viikolla. Kuva: Heidi Lehikoinen

Otto Inveniuksen kilpailukausi käynnistyy toden teolla tammikuun puolivälin jälkeen, kun EM-kisoihin valmistautuva Suomen maajoukkue osallistuu IBU-cupin avauskilpailuihin Saksan Arberissa. Yli kolme viikkoa kestävä kisareissu Keski-Eurooppaan alkaa tulevana sunnuntaina.

– Kova matka on tiedossa. Ei siinä mitään, pisteitä olisi tarkoitus kerätä, Otto toteaa päättäväisenä.

Kansainvälisen Ampumahiihtoliiton syksyllä tekemän suunnitelman mukaan IBU-cup alkaa kahdella viikolla Arberissa, missä ohjelmassa on kuusi kilpailua.

Varsinaiset Euroopan Mestaruuskilpailut starttaavat Puolan Duszniki-Zdroj’ssa keskiviikkona tammikuun 27. päivänä normaalimatkalla. Seuraavana päivänä ratkotaan sekaviestin mitalit, ja yhden välipäivän jälkeen viikonloppuna käydään pikakilpailu ja takaa-ajo.

Tarjolla on siis melkoinen paketti IBU-cupia. Jos Otto aikoo olla mukana jokaisessa ”riennossa”, niin kahdeksantoista päivän aikana tulee kymmenen starttia.

EM-kisojen rooli on vähitellen muotoutumassa uomiinsa talven kisakalenterissa. Aiemmin etupäässä nuorille nouseville kyvyille tarkoitettu mitalijahti on edelleen tulevaisuuden tähtien temmellyskenttä, mutta yhä enemmän IBU on onnistunut houkuttelemaan mukaan myös maailmancupissa menestyviä urheilijoita. Eikä vähiten palkintorahojen ansiosta, joita Puolassa jaetaan nyt 127 500 euroa.

Kaksi vuotta sitten Norjan tähti Tarjei Böe voitti EM-kisoissa kaksi kultaa, ja viime vuonna samaten norjalainen Sturla Längreid teki tuloaan suuren yleisön tietoisuuteen nappaamalla erinomaisen takaa-ajon jälkeen hopeaa.

EM-kisoissa ei jaeta maailmancupin pisteitä vaan kakkostason eli IBU-cupin pisteitä. Palkintorahoja IBU maksaa EM-kisojen lisäksi IBU-cupissa menestyville 331 400 euroa.

EM-kisakaupunki Duszniki-Zdroj on Otolle tuttu kahden vuoden takaa, jolloin ohjelmassa oli IBU-cupia. Kahdesta pikakilpailusta tuloksena olivat sijat 38 ja 43.

– Maastoista muistan sen verran, etteivät ne olleet mitenkään hirveän mäkisiä. Paljon tasamaata, mutta kuitenkin radat ovat raskaita. Otto arvioi.

Paremmin hän muistaa kaupungin ilmapiirin.
– En tiedä mitä siellä tehdään, mutta haju oli paha, Otto naurahtaa.

Vajaan 5000 asukkaan kaupunki sijaitsee lounais-Puolassa muutaman kilometrin päässä Tshekin rajasta. Kilpailukeskus ei lukeudu kalenterin haastavimpiin, koska ”baanat” kulkevat alle 700 metrin korkeudella merenpinnasta.

Arberissa, joka puolestaan sijaitsee Saksan länsiosassa aivan Tshekin rajan tuntumassa, radat liikkuvat tuhannen metrin molemmin puolin.

IBU-cupin avauksessa Otto tuskin on vielä ampumahiihtomaailman päähuomion keskellä, mutta ruotsalainen maastohiihdon olympiavoittaja Stina Nilsson on sitä. Kun sprinttihiihtäjä ymmärsi siirtyä kansainvälisemmän ja Keski-Euroopassa huomattavasti seuratumman hiihtolajin pariin, on mediahuomio varmuudella taattu.

JuHu