Kaikki viisi Soisalon Ampumahiihtäjien urheilijaa selvisivät kahdentoista parhaan joukkoon nuorten MM-katsastuksissa Mikkelissä, mutta siitä huolimatta hurraa-huudot jäivät vähiin. Täysosuma-onnistumisia ei tullut, vaan jokaisella jäi jotain hampaankoloon.

Seurassa pusketaan hommia tosimielessä, ja sen mukaisia ovat myös odotusarvot. Tai kuten joskus joku ”entinen mies” on tokaissut – ei se pelkkä voitto vaan se ylivoimainen sellainen. Nyt palkintopallisijat jäivät kuitenkin haaveeksi.

Viidenneksi 22-vuotiaiden pikakilpailussa sijoittunut Otto Invenius oli äärimmäisen pettynyt, vaikka hiihtoaika oli joukon toiseksi paras kisan voittaneen Kauhajoen Saku Kalliomäen jälkeen. Ammunta toi peräti kuusi (2+4) sakkoa, ja tappiota kärkeen kertyi 1,5 minuuttia.

– Varmasti elämäni huonoin kisa. Hiihto ei kulkenut minkään vertaa ja oli niin raskasta, että se vei puhdin ammunnoista, Otto puhisi ja lupasi lähteä maanantaina lääkäriin hakemaan syitä pulmiin.

Kyseessä oli MM-katsastus, joka ei tasoltaan kuitenkaan häikäissyt. Otto olisi ”kehnolla” hiihdolla voittanut kisan, jos olisi selvinnyt kahdella sakolla.
Seitsemänneksi sijoittunut Pyry Stevander harmitteli heikkoja ammuntoja, kun sakkoja kertyi viisi (3+2) kappaletta.

– Hiihto tuntui taas vähän paremmalta, mutta ampumapaikalla olisi pitänyt olla tarkempi. Makuupaikalla alusta tuntui pehmeältä ja kyynärpäät upposivat. Jälkiviisaana on helppo sanoa, että asento olisi vaan pitänyt laittaa uusiksi, niin ei tarvitsisi tällaisia tekosyitä keksiä, Pyry naureskeli.

Anssi Kuittinen oli kymmenes 2,5 minuuttia voittajaa jäljessä. Ammunta toi neljä (2+2) sakkoa.

– Vettä tuli taivaalta ja keli oli tahmea. Kyllä hiihdosta pitäisi saada vielä aikaa pois. Ammunnassa tein muutaman virheen ja pystypaikalla iski lataushäiriö, mikä toi lisäsekunteja. Jos ammunta olisi onnistunut, sijaluku olisi ollut jo kohtuullinen, Anssi laski.

Kovasti pettyneeltä kuulosti myös Santeri Kolehmainen, joka jäi kahdenneksitoista 3,5 minuutin päähän voittajasta. Ammunta toi vain 1+2 sakkoa.

– Ensimmäisen lenkin jälkeen selkä puutui ja vei jalat pelistä pois. Hiihtämisestä ei tullut mitään ja pitää olla tyytyväinen, että pääsin yleensä maaliin, Santeri puhisi ja lupasi hakeutua heti alkuviikolla hierojan käsittelyyn.

Nuorempien eli 19-vuotiaiden katsastuksissa 15-vuotias Jimi Klemettinen oli kahdestoista. Ammunnoista menestys ei ole kiinni, sillä hän ampui vain yhden sakon pystypaikalta.

– Ei kisasta jäänyt ihmeemmin kerrottavaa. Ammunta kulki, mutta suksista hävisi luisto ensimmäisen lenkin jälkeen. Loppumatkalla kaikki laskivat alamäissä ohi, Jimi summaili ja lupasi yrittää uudella innolla ensi viikonloppuna Lahdessa ja Hollolassa, kun katsastusten loppuosa kisaillaan.

– Silloin on pakkaskeli. Se käy, Jimi kertoi.

JuHu