Asiat olivat vielä hyvässä jamassa jouluaatonaattona, kun kolmikko (Santeri, Tuukka, Otto) pistäytyi tuomassa iloisen joulutervehdyksen Kauppilanmäelle. Todella asiallisia urheilijanuorukaisia. Kuva: JuHu

Otto Invenius on elänyt urheilu-uransa raastavimman kuukauden. Nykypäivän pirullinen viruspeikko tuli ja iski kiinni nuoreen urheilijaan.

Hän starttasi luottavaisena matkaan kohti keski-Euroopassa odottavia IBU-cupin kisoja ja ehti jo Helsinkiin, kun lauantai-iltana 9. päivä tammikuuta puhelin soi.

– Soitettiin korona-testin tuloksesta, joka oli positiivinen, Otto muistelee ”kauhun uutista”.

– Kyllä kolahti kovaa, todella kovaa.

Samalla kävi selväksi, että lentokoneeseen nousun sijasta edessä oli siirtyminen eristykseen.

– Hetken miettimisen jälkeen mieleen iski valtava ärsytys. Olin odottanut kansainvälisiä kisoja pitkään ja ollut kaiken aikaa äärimmäisen varovainen. En voinut, enkä voi oikein vieläkään ymmärtää, mistä olen voinut saada tartunnan.

Terveysviranomainen kertoi, että kyseessä oli lievästi positiivinen näyte. Otolle tehtiin selväksi, että hän oli todennäköisesti sairastanut taudin jo aiemmin, ja nyt näytteessä näkyi enää taudin häntiä.

Olisiko osuma tullut joulun jälkeen, kun Otto joutui Leppävirran umpisurkeiden harjoitusolojen vuoksi lopettamaan joulun vieton kotikylällä lyhyeen ja siirtymään talvisiin maisemiin? Kyse on tietysti täysin arvailusta, mutta liikkuminen on tunnetusti riskialtista ja olihan Katinkullassa ja Vuokatin alueella melkoinen koronarypäs joulun aikoihin.

Positiivinen testitulos aiheutti melkoisen sirkuksen tuttujen parissa.

– Tietysti lähipiirin ihmiset kävivät testeissä, jotka kaikki olivat negatiivisia. En tiedä, mistä taudin olen saanut enkä tietääkseni ole tartuttanut ketään, Otto summaa.

Hän vietti viikon eristyksen Joensuussa veljensä Tuukan opiskelijakämpässä. Tuukka muutti siksi aikaa mummolaan ja keskittyi yhdessä isovanhempien kanssa toimittamaan ruokaa Otolle kämpän oven taakse.

– Missään vaiheessa minulla ei ole ollut minkäänlaisia oireita. Olo on ollut ihan normaali, ja hetken jo mietittiin, jos lähtisin kuitenkin EM-kisoihin Puolaan. Keskustelin asiasta valmennuksen kanssa. Lopulta päädyimme siihen, että turha käyttää kahta päivää matkustamiseen, kun kauden päätavoitteena ovat nuorten MM-kisat odottavat jo kuukauden päästä.

Kaikesta huolimatta hän on saanut harjoitella hyvin, joten odotusarvot lauantaina käytyihin nuorten MM-katsastuksiin olivat kohtuulliset.

– Vielä aamulla luulin, että tänään kulkee. Mutta ei kulkenut. Olo ei ollut huono, mutta hiihdon aikana tuntui pahalta. Suksi ei vaan liikkunut mihinkään ja pelkäsin, että pyörryn ladulle.

Koska kunto on kaukana normaalista, on edessä tarkat tutkimukset.

– Menen maanantaina Vuokatissa kokeisiin. Tutkitaan kaikki mahdollinen ja yritetään löytää syyt. Eihän tässä enää mitään sydänlihaksen tulehdusta kaivata, Otto murjaisi mustalla huumorilla höystäen.

Nuorten MM-kisat alkavat Obertillachissa Itävallassa helmikuun viimeisenä päivänä.

– Tällä hetkellä en näe mitään syytä luopua toivosta. Toivottavasti vaan kroppa tervehtyy.

Otto on ollut alkukaudella hyvässä iskussa, joten tuskinpa kisapaikka on vaarassa, jos vain sairaus saadaan selätettyä.

JuHu