Sunnuntaina kisaurakkansa nuorten MM-mittelöissä Obertilliachissa Itävallassa avaava Otto Invenius suhtautuu lähtökohtiin varovaisen toiveikkaana.

– Hiihtäminen tuntuu koko ajan paremmalta. Koronan mukanaan tuoma yleinen väsymystila helpottaa päivä päivältä, Otto kertoi.

Mitään varsinaisia pakonomaisia sijoitustavoitteita hän ei nykytilantessa ryhdy pohtimaan.

– Varmasti tulen tekemään parhaani ja jokainen sijaluku, mikä on vaan mahdollista poimia, tulen poimimaan. Kyllä ne tuloslistat sitten näyttävät, minne paukut riittivät.

Itävallan eteläosassa lähellä Italian ja suhteellisen lähellä Slovenian rajaa sijaitseva vajaan tuhannen asukkaan alppikylä Obertilliach on noussut nopeasti Oton suosikkilistalla kisapaikkakuntien kärkipäähän.

– Järjestelyiltään tämä on yksi parhaita ellei paras, missä olen käynyt. Kaikki tuntuu toimivan.

Noin 1400 metrin korkeudessa sijaitseva kisakeskus on luonteeltaan vaativa, ja Oton mieleinen.

– Kyllä nousut hapottavat. Ja lämmin keli tuo lisää raskautta hiihto-osuudelle.

Viime päivien aikana lämpötila on kohonnut 10-15 asteeseen. Ensimmäisille kisapäiville on luvattu hieman viileämpää, ”vain” viittä plus-astetta.

Kalusto joutuu koetukselle, koska olosuhteet ovat varsinkin pohjoismaalaisille kilpailijoille ainutlaatuiset.

– Otin mukaan yhdeksän suksiparia ja niistä löytyi hyvät parit vesikeliin. Suomessa käytössä olleille pakkaskelin suksille ei täällä taida olla käyttöä, Otto naurahti.

Obertilliachin ampumahiihtostadionin ampumapaikka saa sekin Otolta myönteisen arvion.

– On tietysti avara stadion, johon aurinko porottaa kirkkaasti. Ampumaan tullaan alamäkeä, jonka jälkeen on pieni työpätkä tasaisella. Tuntuu ihan helpon oloiselta.

Kisa-alueella on riittänyt vilskettä ja Otto on jo ehtinyt morjestamaan kilpakumppaneitaan. Muun muassa toissa talvena nuorten MM-kisoissa pronssia saavuttaneen leppävirtalaisen edelle ehtineet Slovenian Alex Cisar ja Lovro Planko kyselivät kuulumisia.

– Onnittelin Alexia hyvistä vedoista Pokljukan MM-kisoissa.

Kuukauden kuluttua 21 vuotta täyttävä Cisar on noussut jo maailmancup-tasolle ja napannut sieltä cupin pinnoja. Pokljukassa hän oli Slovenian miesten viestinelikon ankkurina ja toi maansa maaliin kahdeksantena (Suomi oli 19.). Osuusajoissa hän oli jopa Tero Seppälää nopeampi.

Normaalimatkalla Cisar sijoittui 48:nneksi reilut puoli minuuttia Seppälälle hävinneenä.Tuloksista ja kilpailutilanteesta huolimatta Otto painottaa, että ampumahiihdossa mukana olevat ovat kuin yhtä perhettä. Huuli lentää ja kaikille toivotaan menestystä.

– Aika hyvin Alex heitti, kun totesi pilke silmäkulmassa, että eiköhän napata näistäkin kisoista mitalit pois kuljeksimasta, Otto valotti kaverusten rennon tarinatuokion antia.

Kilpakumppaneita nähdään lähinnä vain kisa-alueella, koska korona-toimet on viritetty todella tarkoiksi.

– Maskeja on käytettävä käytännössä joka paikassa urheilusuoritusten ulkopuolella.

Suomen joukkue asuu noin varttitunnin matkan päässä kisa-alueelta. Kyseisessä hotellissa ei ole majoittuneena muita joukkueita.

Otolle nuorten MM-kilpailut ovat järjestyksessään neljännet.

JuHu