Harjoituslenkillä Obertilliachin aurinkoisessa kelissä Otto perässään Saku Kalliomäki. Kuva: Ampumahiihtoliitto

Suomalaisten normaalimatkat nuorten ampumahiihdon MM-kisoissa kulkivat koko lailla kehnosti. Tai kuten laji-ihmiset usein toteavat ”muuten hyvin, mutta ei oikein suksi suihkanut eivätkä taulut tippuneet”.

– Purettiin heti paineet pois. Ammuin sakot ja jätin osumat varastoon seuraavia kisoja varten, Otto veisteli menneitä murehtimatta.

Otto avasi kisan pirteästi ja oli ensimmäisessä väliaikapisteessä 1,5 km:n kohdalla seitsemäs vain muutaman sekunnin kärjestä.

– Hiihto tuntuu olevan hyvällä mallilla. En mielestäni edes lähtenyt erikoisen lujaa liikkeelle.

Menohalut kokivat kolauksen ampumapaikalla, kun ensimmäinen makuu toi kolme ja pysty kaksi sakkominuuttia.

– Ammuin makuulta liikaa oikealle. Korjasin pystylle, mutta nähtävästi asento ei ollut samanlainen kuin kohdistaessa. Luulen, että rentous puuttui, ja se toi ohilaukaukset.

Viisi sakkoa kahdelta paikalta söi hiihtovauhtia. Kaksi viimeistä ampumapaikkaa nosti sakkojen määrän seitsemään (3-2-0-2). Tuloslista kertoo sijaluvuksi 73.

Aikaeroa MM-kultaa voittaneeseen Saksan Philipp Lipowitziin kertyi liki kahdeksan minuuttia. Slovenian Alex Cisar jatkoi mitaliputkeaan hopealla.

Otto ei pitkään kisasuoritustaan mutustellut.
– Ei tätä kannata jäädä murehtimaan. Ammunta on toiminut harjoituksissa ja nyt sain vahvistuksen siihen, että hiihto kulkee koronan jälkeen.

Tietysti epäonnistumisia sattuu herkässä lajissa silloin tällöin, mutta suomalaisittain kokonaispanos oli todella vaatimaton. 22-vuotiaiden poikien kisassa Otto oli huonosta tuloksesta huolimatta toiseksi paras neljästä meikäläisestä. Eli onnistumisia ei oikein tullut.

Sinivalkoisten parasta antia oli kolmella sakolla selvinneen Heidi Nikkisen 21. sija 22-vuotiaiden tyttöjen kisassa.

Normaalimatka painottaa ampumista, ja kyseinen osa-alue oli suomalaisilta pahasti retuperällä. Kuudentoista urheilijan 320 paukusta vain 219 osui maaliin eli osumisprosentiksi jäi 68 %.

Esimerkiksi lauantaina venäläiset ja itävaltalaiset ampuivat yli 80%:n tarkkuudella, ja ruotsalaiset, ranskalaiset ja saksalaiset melkein 80%:lla. Ero suomalaisiin oli valtava.

Normaalimatkan mestaruuksista kaksi meni Ranskaa ja yhdet Saksaan sekä Venäjälle. Mitalitilastossa on ensimmäisen lajin jälkeen jo seitsemän maata.

Avauslajin erikoisuuksiin kuuluu 19-vuotiaiden poikien kilpailu, missä kolmenkymmenen parhaan joukossa oli peräti kymmenen junioria, jotka pääsevät sarjaan myös ensi talvena. Todellinen jokeri oli kahdenneksitoista sijoittunut Slovenian Pavel Trojer. Hän on vasta 15-vuotias, mutta hiihti lujempaa kuin yksikään Suomen nelikosta ja ampui 85%:n tarkkuudella.

Maanantaina 19-vuotiaat jatkavat pikakilpailulla. Vanhempi ikäluokka ratkoo pikakilpailun mitalit tiistaina, jolloin myös Eurosport 2 on Obertilliachissa mukana.

Keskiviikon takaa-ajot tulevat Eurosport 1:ltä. Lähetys poikien kisasta alkaa klo 16.

JuHu