Heikki Laitisen onnistumista tuuletettiin koko joukkueen voimin Obertilliachissa. Eturivissä vas. huoltaja Matti Hakala, Heikki Laitinen ja Otto Invenius. Takana vas. huoltaja Jari Sahakangas, valmentaja Niko Aapajärvi, Patrik Kuuttinen ja Joni Mustonen. Kuva: Ampumahiihtoliitto

Suomen IBU-cup-joukkueella oli aihetta pieneen juhlaan Itävallan Obertilliachissa keskiviikkona. Virtasalmelta kotoisin oleva Heikki Laitinen sijoittui hulppeasti kolmanneksi miesten normaalimatkalla.

Edellisen kerran suomalainen on noussut IBU-cupissa palkintopallille yli yhdeksän vuotta sitten (27.11.2011), kun Kaisa Mäkäräinen voitti Ruotsin Idressä pikakilpailun kolmesta sakosta huolimatta puolella minuutilla. Ennen Kaisaa harvinaiseen ykkössijaan kakkoscupissa ylsi (6.2.2010), kun Teija Lehtimäki (os. Kuntola, Ossi K:n tyttö) voitti naisten pikakilpailun Ranskassa.

Laitisen kolmossija ei ollut valtava yllätys, sillä hän on sijoittunut viimeisen kuukauden aikana jo kuusi kertaa tukevasti pisteille oltuaan ”pahimmillaankin” sijalla 24.

– Kun on kilpailukykyinen suksi ja osa-alueet toimivat tasaisen hyvin, niin tulosta tulee, kovin vaatimattomasti onnistumiseensa suhtautunut kauppatieteiden opiskelija kertoi.

Joensuussa opiskeleva ja Kontiolahden Urheilijoita edustava Laitinen kuittaa kolmannesta sijasta 1500 euroa palkintorahaa. Kilpailun voitti Ranskan Hugo Rivail (3000 e) ennen Italian Daniele Cappellaria (2000 e).

Myös Otto Inveniukselle Laitisen onnistuminen antoi positiivisen signaalin, sillä hiihtoajoissa Otto oli jopa niukasti Laitista parempi. Otolla 15 km:n matkaan kului aikaa 33.41,9, kun taas Heikki ”viipyi” 33.42,0 eli sekunnin kymmenyksen kauemmin.

Lopputuloksista Oton nimi löytyy sijalta 87. Tasaisessa kilpailussa erot syntyivät ammuntapaikalla. Heikki selvisi yhdellä pummilla, kun taas Otto täräytti kahdeksan kertaa ohi.

– Kisasykkeellä olen päässyt ampumaan liian vähän, ja siihen pitää seuraavalla harjoituskaudella kiinnittää huomiota. Hiihto kulkee koko ajan paremmin ja kyllä nykyisellä vauhdilla pitäisi jo pärjätä, Otto summasi.

Oton nousuvire näkyi nuorten MM-kisojen päätöspäivänä lauantaina, jolloin hän onnistui mainiosti viestissä. 7,5 km:n hiihto-osuudella hän hävisi nuorten MM-kisojen ranskalaistähdelle Emilien Claudelle vain 44 sekuntia.

IBU-cup päättyy viikonloppuna. Perjantaina ja lauantaina ohjelmassa on pikakilpailu, ja päätöspäivänä sunnuntaina sekaviestit.

– Tunne on koko ajan parempi ja haen talven parhaita suorituksia, Otto suunnitteli päättäväisenä.

Tilanne kotimaassa on sellainen, että Obertilliachin kisat saattavat pahimmassa tapauksessa jäädä kauden viimeisiksi.

JuHu