IBU-cupin henkilökohtaisten kilpailujen päätöspäivä toi Otto Inveniukselle toisen onnistumisen. 132 osanottajan joukossa hän sijoittui 28:nneksi alle 1,5 minuuttia kärjestä.

Tuloksesta huolimatta urheilija itse ei lähtenyt tuulettamaan.

– Ladulla oli hankalaa. Oli jotenkin laiskan tuntuista enkä saanut oikein miehestä mitään irti. Vain viimeisen lenkin jaksoin tulla kunnolla, Otto arvioi.

– Tilanne on ollut ennenkin sama, toisena peräkkäisenä kilpailupäivänä ei vaan oikein lähde.

Tilastoista ei heti löydy tukea Oton tuntemuksille, sillä hän oli ladulla lauantaina edellispäivän tavoin 1,20 nopeimpia jäljessä.

– Joo, mutta keli oli tänään selvästi liukkaampi. Hiihtoaikoja verrattaessa olin selvästi eilistä taaempana, Otto tarkensi.

Ammunta toi jälleen vain yhden pystypaikan pummin, ja se sai kriittiseltä urheilijalta kiitosta.

– Kyllä ammunta kulkee. Vain yksi sakko, ja sekin piti ihan itse sählätä, Otto tuhahti.

Kilpailu oli norjalaisten juhlaa. Filip Fjeld Andersen ratkaisi ykkössijallaan IBU-cupin kokonaisvoiton ja hankki maapaikan ensi kauden maailmancupiin.

Vasta 21-vuotias Andersen jätti nuorten MM-kisat väliin, ja tiettävästi syynä oli nimenomaan panostus IBU-cupin voittoon.

Tunturimaan nelosvoittoon päättyneessä kisassa toiseksi sijoittui 22-vuotias Sigurt Guttorm Bakken ennen 23-vuotiasta Aleksander Fjeld Anderseniä ja 28-vuotista Haavard Bogerveitiä.

Maailmancupissa kunnostautunut 30-vuotias Erlend Bjöntegaard jätettiin kahdeksanneksi.

Perjantain kuningas Saksan Philipp Nawrath epäonnistui ammunnassa ja putosi IBU-cupin kokonaispisteissä toiseksi.

Suomalaisista ylivoimaisesti paras IBU-cupissa oli tasaisen kauden läpivienyt Heikki Laitinen, joka olisi ansainnut enemmän näyttöpaikkoja maailmancupissa.

Ehkä ensi kaudella tilaisuuksia tarjotaan laajemmalle joukolle, kun Suomi saa neljä paikkaa miesten maailmancupiin.

Laitinen oli IBU-cupisssa 21. edellään kuusi norjalaista, kuusi saksalaista, kolme italialaista, kolme venäläistä, yksi ranskalainen ja yksi ukrainalainen.

Paras ruotsalainen Gabriel Stegmayr löytyy sijalta 38.

Otolle Obertilliachin kaksi pikakilpailua toivat yhteensä 27 pistettä ja sijan 84.

Tammikuun kisat jäivät koronan vuoksi väliin, mutta viime päivät jättivät hyvän maun suuhun.

– Heikin kanssa oli tosi tasaista. Vielä kun olisin ollut samoilla sijoilla normaalimatkalla, niin sitten voisi olla tosi tyytyväinen, Otto veisteli ja muistutti kisasta, jossa Heikki oli hienosti kolmas ja hän itse kahdeksalla sakolla ”hiukan” kauempana.

Hiihtoajoissa kaksikko oli käsittämättömän tasavahva. Neljän päivän aikana vedettiin läpi kolme kilpailua, mutta eroa Heikin ja Oton kesken yhteisajat laskettuna syntyi yli tunnin ja 16 minuutin kestäneen 35 km:n rypistyksen jälkeen vain 10,5 sekuntia.

Ja on huomioitava, että latu-uralla mentiin omine aikoineen omaan tahtiin. Kyse ei ollut yhteislähdöistä.

Lauantaina Heikki sijoittui juuri Oton edelle sijalle 27. Eroa maalissa oli ruhtinaalliset 0,5 sekuntia. Hiihtoajassa Otto oli peräti 0,4 sekuntia parempi, mutta ampumapaikan Heikki selvitti 0,9 sekuntia nopeammin.

Kahden suomalaisen sijoittuminen 30 parhaan joukkoon IBU-cupin osakilpailussa ei ole ihan jokapäiväistä. Tulosten tarkempi tarkastelu nostaa esiin mielenkiintoisia yksityiskohtia, kuten Slovakian Matej Balogan sijoitukset niukasti Oton jälkeen molemmissa pikakilpailuissa. Perjantaina Otto oli 3,4 sekuntia ja lauantaina 0,7 sekuntia parempi. Baloga ei ole mikään turhanpäiväinen ampumahiihtäjä, sillä hän kuului maansa MM-joukkueeseen Pokljukassa ja toi muun muassa Slovakian viestin ankkurina maaliin 17:ntenä eli ennen Suomea.

Kaiken kaikkiaan miesten IBU-cupiin osallistui talven kuluessa urheilijoita 42 maasta. Palkintorahoja IBU-cupissa maksetaan talven aikana yli 300 000 euroa. Lisäksi IBU-cupiin mukaan luettavissa EM-kilpailussa on jaossa noin 130 000 euroa.

Maailmancupissa ja MM-kisoissa summat ovat – kiitos TV-sopimusten – kovaa luokkaa, sillä potissa on noin 5,7 miljoonaa euroa. Miesten ja naisten palkinnot ovat samansuuruiset. Talven ykköseksi ”tussaroi” Norjan Tirill Eckhoff, jonka viralliset palkintorahat noussevat yli 300 000 euron.

IBU-cupissa menestyneimmät urheilijat keräsivät palkintorahaa hieman päälle 20 000 euroa.

Sunnuntaina Obertilliachissa IBU-cup päätetään sekaviesteihin.