Kulta maistuu viestimestareille. Jimi (vas), Otto ja Santeri. Kuva: Taina Invenius

22-vuotiaiden viestikulta sekä Santeri Kolehmaisen yhteislähtökilpailun hopea olivat parasta antia Tuusulan SM-ampumajuoksuissa. Yleisilmeeltään Soisalon Ampumahiihtäjien kahdeksan henkinen iskuryhmä ”kunnostautui” ohiammunnoillaan, jotka toivon mukaan täyttävät jo pitkälti ensi talven sakkokiintiötä.

Viestikolmikko Kolehmainen – Jimi Klemettinen – Otto Invenius hoiti hommansa tyylikkäästi. Santeri tempaisi avausosuudella 42 sekunnin kaulan ja johtoasema piti loppuun asti. Otto toi viestin maaliin noin minuutin erolla toiseksi sijoittuneeseen Oulun Hiihtoseuraan.

Kyseessä oli SoisAH:n historian neljäs viestikulta ampumajuoksusta, ja erikoista on se, että Santeri on ollut mukana jokaisessa kultajoukkueessa.

Yleisen sarjan joukkue Pyry Stevander – Anssi Kuittinen – Tuukka Invenius sijoittui kuudenneksi. Pyry toi viestin kuudentena vaihtoon, ja vaikka joukkueita meni ohi ja välillä jäi taakse, oli SoisAH:n sijoitus tukevasti kuudentena jokaisessa vaihdossa ja lopulta siis myös maalissa.

Tuukalle täydet pisteet, kun hän huippu-urheilu-uransa taakse jättäneenä hoiti ankkurin homman mallikkaasti. Hänelle viesti oli suunnitellusti ainoa kilpailu Tuusulassa, mutta pikkuveljen osalta päätös henkilökohtaisten kisojen väliinjätöstä syntyi viestipäivän jälkeen.

– Kroppa ei ole palautunut kunnolla harjoituksista ja käy ylikierroksilla. Nyt on pakko huilata, Otto selvitti tilannettaan.

Santeri jatkoi hyvällä sykkeellä lauantain pikakilpailussa. Makuun nollien jälkeen pystystä tuli kolme sakkoa, mutta sittenkin mitali oli lähellä.

Neljäs sija, ja vain 5,6 sekuntia pronssista.
– Ei juokseminen tunnu mitenkään helpolta. Kello tuntuu kuitenkin tykkäävän, Santeri totesi.

Sunnuntain yhteislähdössä ja neljän ammunnan kisassa alku oli hankalaa, kun molemmat makuupaikat toivat kaksi sakkoa.

– Ammuin makuulta hyvän nipun ylös, mutta niistä kaksi oli liian ylhäällä. Korjauksista huolimatta toisessa ammunnassa tuulen vire sotki ja tulos oli sama. Olin kuudentena ja usko jo vähän horjui.

Ensimmäisellä pystypaikalla kaikki taulut tulivat alas.
– Rytmi oli hyvä ja onnistuminen antoi lisäpotkua, Santeri selittää tuntojaan.

Viimeisellä paikalla tuli yksi sakko, jolloin ”Saloisten hirvi” Elias Erkkilä pääsi karkuun.

– Hopeaan pitää olla tyytyväinen. Elias on niin kova juoksija, ettei nollakaan olisi riittänyt toisesta pystyammunnasta.

Yleisessä sarjassa Santerin aika olisi riittänyt viidenteen sijaan juuri Tero Seppälän edelle. Edellisen henkilökohtaisen ampumajuoksumitalin Santeri saavutti neljä vuotta sitten Jurvasta, jolloin kisailtiin normaalimatkalla.

– Tuusulan tulokset antavat uskoa. Olo on väsynyt, mutta pystyn kuitenkin tekemään kohtalaista tulosta. Elokuu on harjoiteltu todella kovaa eikä valmentaja Ville Nousiainen kevennä ollenkaan ohjelmia kesäkisoihin. Samoilla kuvioilla mennään myös parin viikon päästä odottaviin rullakisoihin, Santeri summaili.

Vuosi sitten ampumajuoksusta hopeamitalin napannut Anssi Kuittinen oli nyt pikakilpailussa viides ja yhteislähdössä kahdestoista.

Pikakilpailussa sakot olivat 2+1 ja yhteislähdössä hulppeasti 2+3+3+2 eli kymmenen pummia.

– Lauantain kisaan olen tyytyväinen, vaikka viesti pikkuisen painoi jaloissa. Ammuin makuulta kaksi ohi ja molemmat olivat melkein reunaosumia kello yhdeksässä. Pienestä nämä ovat joskus kiinni, Anssi pähkäili.

Jukolan viestissä kunnostautunut Pyry Stevander ei ollut nyt täysin ”kartalla” ainakaan ampumapaikalla. Pikakilpailusta tuli neljällä hudilla kuudes sija, joten juoksu kulki.

– Ammunta oli suoraan sanottuna kaameaa. Jukolan takia se on jäänyt vähän vähemmälle viime aikoina, mutta on tässä kuitenkin kahdeksan vuotta aika lailla tosissaan tähtäilty, joten ei se ole voinut kadota mihinkään, Pyry pudotteli ja jätti viime aikojen rasitusten vuoksi sunnuntain kisan väliin.

17-vuotiaiden sarjaan osallistunut Jimi Klemettinen ampui pikakilpailussa 2+3 sakkoa. Lenkkitossu oli syönnillään ja hän sijoittui sakoista huolimatta viidenneksi vain 1,2 sekuntia pronssista.

Yhteislähdössä sijoitus oli seitsemäs, ja nyt pienoiskivääri sylki niinsanotusti hehtaaripyssyllä, sillä neljä ammuntaa toi mukanaan 13 sakkoa.

– Ammunta meni niinkuin meni. Katsotaan tuloksia tarkemmin sitten talvella, Jimi tyytyi tokaisemaan.

14-vuotiaiden poikien pikakilpailussa Kasperi Sirviö sijoittui kymmenenneksi 2+1-sakolla. Kolme ohilaukausta oli enemmän kuin mitä onnistuneet viimeistelyt antoivat odottaa.

– Kaksi pummia ensimmäiseltä paikalta söi juoksuhaluja. Kaiken lisäksi makseltiin oppirahoja ja aikaa kului, kun Kasperi tuli ampumaan asetelineen väärältä puolelta, selvitti huoltajaisä Jari Sirviö.

Odotettu sunnuntain yhteislähtökilpailu jäi väliin, kun aamun verryttelylenkillä raju pistos iski kylkeen eikä tilanne rauennut ennen starttia. Ammuntaa Kasperi pääsee hiomaan heti maanantaina, kun kisareissulta Tanskasta palannut Tapio Kajan viilailee juniorin tekniikkaa entistä paremmaksi.

13-vuotiaiden pikakilpailussa Sisu Suvinen oli 18:s 2+1-sakolla.
– Juoksu kulki hyvin ja jaksoin pitää vauhtia yllä, Sisu summasi kisaansa.

Yhteislähtökilpailussa Sisu oli 19:s ammuttuaan 1+4 sakkoa, ja isä-Antin mukaan molempien päivien ammunnoissa tuli virheitä napsujen kanssa.
– Meni liikaa ylös. Olisi pitänyt reagoida paremmin, Antti analysoi ja totesi, että tulipahan taas mukavasti oppia.

Seuraavaksi vanhempien ikäluokkien ohjelmassa ovat rulla-ampumahiihdon SM-kilpailut, jotka käydään Hollolassa 11.-12. päivä syyskuuta.

JuHu