Vuokatin merkitys SoisAH:n touhuissa saa uutta puhtia, kun valmentajaguru Ville Kotikumpu (vas) liittyy yhdessä poikansa Vilin kanssa leppävirtalaisseuraan.

Soisalon Ampumahiihtäjät vahvistui vielä siirtoajan loppuhetkillä lokakuun viimeisenä päivänä. Nuoren ja lahjakkaan Jonni Mukkalan siirto Seinäjoen HS:sta oli tiedossa jo aiemmin, mutta nyt keltamustiin liittyivät myös Vuokatissa vaikuttavat Ville ja Vili Kotikumpu.

Vasta 19-vuotias Vili on tulevaisuuden nimiä. Aikaisemmin pesäpalloa ja jääkiekkoa harrastanut abiturientti on panostanut ampumahiihtoon vasta parin vuoden ajan, mutta on ehtinyt jo voittaa ikäluokkansa SM-kultaa ampumajuoksussa.

Isä-Kotikumpu tunnetaan vuosistaan maajoukkuetehtävissä ja hän tuo paukkuja nimenomaan valmennuspuolelle.

– Täällä Vuokatissa on jo useita Soisalon urheilijoita, ja uskon pystyväni auttamaan heitä monella tavalla, Kotikumpu suunnitteli.

Kotikummun tulo seuraan tuo todella tärkeän palan kansainväliselle tasolle hamuavien nuorten palapeliin.

Vesileppiksen hiihtoputkeen tungetut muumit veivät ampumahiihtäjiltä viimeisen harjoituspaikan, joten olemattomien olosuhteiden vuoksi nuoret joutuvat yhä nuorempina vaihtamaan paikkakuntaa.

Vuokattiin opiskelemaan ja harjoittelemaan kesällä muuttanut 15-vuotias Jimi Klemettinen vei mukanaan koko viisihenkisen perheen asumaan ja töihin Kajaaniin. Jimi on ikäluokkansa kärkeä, ja ehdittiin jo ennen koronaa valita maajoukkuetehtäviin.

SoisAH:n tavoitteet ovat korkealla, ja tulevan talven tavoitteena on saada jopa puolenkymmentä nuorta sinivalkoiseen edustusasuun maailmalle.

Uusia junnuja on nousemassa, mutta ylös yrittävät nuoret joutuvat hyvinkin varhaisessa vaiheessa vanhempineen miettimään muuttoa hiihtourheiluun panostaville paikkakunnille.

Sotkamon johtoportaalla on tuskin mitään sitä vastaan, jos Vuokatin vaarojen kupeeseen loistaviin harjoitusoloihin muuttaisi enemmänkin leppävirtalaisia talviurheiluperheitä.

JuHu