Kuva: Iida Mansikka

Oulun SM-kisaviikonloppu alkoi Soisalon Ampumahiihtäjien osalta parhaalla mahdollisella tavalla. Kolmikko Santeri Kolehmainen – Jonni Mukkala – Otto Invenius toi ensimmäistä kertaa seurahistoriassa miesten viestin mestaruuden Leppävirralle.

Edellisen kerran hiihtourheilun yleisen sarjan viestimestaruutta juhlittiin Leppävirralla 54 vuotta sitten, jolloin Virin naiset olivat ykkösiä maastohiihdossa.

Kulta ei SoisAH:lle irronnut läpihuutojuttuna, sillä Oulun Hiihtoseura pisti tiukasti kampoihin ankkuriosuudelle asti.

Avausosuudella Santeri ampui hyvin, mutta suksi kulki hieman keskinkertaisesti.

– Vire oli hyvä ja ammunnat sujuivat. Suksen valinnassa tein virheen. Luisto oli kanssakilpailijoihin verrattuna aika lailla heikompi, Santeri pohti.

SoisAH tuli ensimmäiseen vaihtoon kuudentena 1,41 Heikki Laitisen kuljettamaa Kontiolahtea perässä. Tässä vaiheessa Oulun HS:n Roope Jokela ehti vaihtoon 1,5 sekuntia ennen Santeria.

Toisella osuudella Jonni Mukkala hiihti kohtuullisesti, mutta kiersi pystypaikalla yhden sakkoringin.

– Pakko todeta, että nyt oli voitelumestarilla tosi huono päivä ja siihen suuntaan iso miinus. Suksessa oli liian kuivan kelin kuvio ja se imaisi kiinni ja vei luiston. Tänään hävisin eniten laskuissa, Jonni tuhisi ja tunnusti, että toimi itse voitelumestarina.

– Santerinkin huono luisto meni minun piikkiin.

Muutoin Jonni tunsi olon hyväksi ja hyökkää tosissaan viikonlopun muihin kisoihin.

– Pystyammunta jätti toivomisen varaa. Neljä taulua putosi nopeasti, mutta viidettä yritin neljä kertaa, ja sitten kiersin sakon.

Keskiverto päivästä huolimatta mestaruus lämmitti.
– Ettekös te tätä varten kysyneet minua seuraan viime keväänä. Mestaruutta varmistamaan, Jonni naurahti.

Vaihtoon Jonni toi viestin toisena 55 s Saloisten Reippaan jälkeen. Oulun ankkuri Kalle Loukkaanhuhta pääsi matkaan 12 s Ottoa myöhemmin.

Saloisten ankkuri sammahti jo makuupaikalle, kun kahdeksalla paukulla putosi kaksi taulua. Otto toi aavistuksen jännitystä kisaan kiertämällä pystystä yhden sakkoringin.

– Suksi pelasi ja kaikki sujui hyvin pois lukien pysty, missä selkä alkoi vaivaamaan eikä asento ollut rento. Yritetään nyt vielä jotenkin pärjätä viikonlopun kisat, Otto suunnitteli.

Maalissa SoisAH:n viesti oli puoli minuuttia ennen Oulun Hiihtoseuraa.

SoisAH ilmoitti viestiin alun perin kaksi joukkuetta, mutta sairastapausten vuoksi toinen kolmikko jäi pois. Niinpä Pyry Stevander edusti viestissä Ounasvaaran Hiihtoseuraa, joka oli mukana kilpailun ulkopuolella. Viime aikoina sairastellut Pyry sai hyvän lähdön viikonlopun pikakilpailun ja yhteislähdön mitalijahteihin, sillä hän toi OH:n kolmantena ensimmäiseen vaihtoon.

JuHu