Kultamitalisti Jimi Klemettinen. Kuva: Iida Mansikka

Oulun SM-viikonlopun toisena kilpailupäivänä ohjelmassa olivat pikakilpailut. Perjantain vesisade oli muuttunut talvimyrskyksi, missä pikkupakkasessa pirulliset tuulenpuuskat toivat kilpailijoille haasteita ampumapenkalle.

SoisAH saavutti kaksi mitalia, kun Jimi Klemettinen voitti 17-vuotiaiden kuusi kilometriä ja Jonni Mukkala nappasi hopeaa 22-vuotiaiden kympillä.

Viisi sakkoa ampunut Jimi löi toiseksi sijoittuneen Iisalmen Visan Kouta Heiskasen 17 sekunnilla. Voitto ratkesi hyvään hiihtovauhtiin, sillä Heiskanen selvisi yhdellä sakkokierroksella. Kolmanneksi sijoittunut Puijon Eerik Junkkarinen ampui Jimin tavoin viisi sakkoa häviten mestarille 1,44.

Jonni ampui neljä sakkoa ja jäi kahdella ohilaukauksella kisan läpivieneelle mestarille Kauhajoen Santtu Panttilalle vaivaiset 8,8 sekuntia. Adam Adamsonin valmennusryhmään Jonnin ja Oton tavoin kuuluva Panttila kärsi alkutalven aikana nilkkavammasta, mutta on pikkuhiljaa kuntoutunut.

– Jos minun pitää jollekin hävitä, niin sitten Santulle. Hänellä on ollut vaikea kausi, Jonni lohkaisi.

Mitaliin Jonni oli tyytyväinen, joskin suoritus ei ollut ihan ykkösluokkaa.
– Taakse jäänyt korona painaa niin, ettei palautuminen tapahdu normaalisti. Ja ammunnoissa hölmöilin. Makuulla tuuli äkkiä tyyntyi, jota en huomannut ja ammuin yhden ohi. Pystyllä tuulirako ei ollut paras mahdollinen, mutta kyllä se olisi pitänyt selvittää. Ammuin kolme ohi, ja ne menevät oman munimisen piikkiin, Jonni ruoski itseään.

SoisAH:n niinsanotulla ”tähtikaartilla” oli kovin harmaa ammuntapäivä. Jos mukaan lasketaan seuran kuusi edustajaa 22-vuotiaista ja yleisestä sarjasta (Anssi, Vili, Otto, Pyry, Santeri, Jonni), niin 60 taulusta putosi vain 29, eli osumatarkkuus jäi alle 50%.

Otto ampui peräti seitsemän (3+4) ohi, mikä tiesi sitä, että MM- ja EM-kisojen pikakilpailun kakkonen sijoittui SM-kisoissa kuudenneksi.

– Selkä on nyt huonossa kunnossa. Vanha vaiva, joka äityi viikko sitten Holmenkollenilla. Joku hermojuuri ydin on pinteessä ja säteilee eri puolille. Huomasin kivut jo ensimmäisellä hiihtolenkillä ennen makuuammuntaa, Otto tarinoi harmissaan.

Selästä huolimatta hiihtovauhti oli taas hirmuista. Hän hävisi Santtu Panttilalle 50 sekuntia, joten jo viidellä sakolla selviäminen olisi saattanut tuoda mestaruuden.

Jonni myhäilee tuoreena hopeamitalistina. Mestari Santtu Panttila korkeimmalla korokkeella. Oulun Roope Jokela on juuri vastaanottamassa pronssimitaliaan. Kuva: Iida Mansikka

– Sunnuntain yhteislähtöön pannaan vielä kaikki peliin, Otto puhisi sisukkaasti.

Ylioppilaskirjoitusten kanssa viime ajat puskenut Vili Kotikumpu sijoittui 22-vuotiaiden kisassa yhdeksänneksi. Mitali jäi 1,5 minuutin päähän ja ohilaukauksia tuli 1+3.

– Ei ollut pojalla pulmia kuin kolmella osa-alueella. Hiihto ei oikein kulkenut, ammunta ei ollut parasta eivätkä välineet olleet parhaassa kunnossa. Kirjoitukset ovat olleet etusijalla, selvitti valmentaja-isä Ville Kotikumpu.

Anssi Kuittinen sijoittui 13:nneksi. Ohi paukkui viisi (3+2) kertaa.
– Makuulta ammuin kolme ohi kello yhteentoista. Kaikki olivat rajalla ja se jäi harmittamaan. Suksi oli kunnossa, mutta mies ei ollut terävimmillään, totesi Anssi, joka pistäytyi hiihtolomaviikolla viimeistelyleirillä Teneriffalla.

Yleisessä sarjassa Santeri Kolehmainen oli kahdeksas. Makuulta tuli vain yksi, mutta pystystä neljä hutia.

– Makuulla oli hyvä tuulirako ja se meni hyvin. Pystylle sattui mahdoton mylläkkä. Vaikka kuinka kyttäsin, se vaan huojutti ja huojutti. En tiedä, osuivatko laukaukset edes peltiin, ”Santtu” irvisti hirtehisesti.

Pyry Stevanderin kisa tuhoutui heti makuupaikalla.
– Luulin, että kohdistus oli hallinnassa. Siirsin napsuja, mutta neljä meni nätisti ohi kello kolmeen, Pyry selvitti.

Maalissa hän oli viidestoista 4,5 minuuttia kultaa voittanutta Tuusulan Jaakko Rantaa perässä.

– Pakko tunnustaa, että korona näkyi ladulla. Tuntui, ettei siellä pääse kuin lenkkivauhtia, reilu viikko sitten lieväoireisen koronan sairastanut kisailija kertoi.

Nuoremmissa sarjoissa Pihka Paasonen sijoittui 16-vuotiaiden tyttöjen 4,8 kilometrillä kymmenenneksi. Sakkoja tuli (2+4) kuusi kappaletta.

Kuudes sija jäi 37 sekunnin päähän, mikä olisi ollut täysin otettavissa, jos ohilaukauksia olisi ollut kaksi vähemmän.

– Makuulla tuuli oli aika paha, mutta pystypaikalla se heilutti kuin vieteriä. Oli aika vaikea osua, Pihka analysoi.

15-vuotiaiden poikien 4,2 kilometrillä Kasperi Sirviö lukeutui sarjan tarkempiin ampujiin, sillä ohilaukauksia tuli vain kaksi (0+2).

Tuloslista osoittaa sijaluvuksi kahdeksaa. Mitali jäi vain minuutin päähän, mikä on vähän, kun tiedetään, ettei Kasperin harjoittelussa olla vielä tiukimmilla tehoalueilla.

– Tulokseen on pakko olla tyytyväinen, kun tiedän harjoittelupohjan, Kasperi myhäili ja antoi varovasti ymmärtää, että jatkossa treeniruuvia kiristetään.

Viime viikkojen sairastelut jättivät useita SoisAH:n urheijoita kotioloihin toipumaan. Muunmuassa tammikuussa Hämeenlinnassa uran ensimmäisen SM-mitalin voittanut Sisu Suvinen joutui jäämään pois.

Sunnuntaina Oulun ohjelmassa on junioreiden viestit sekä yleisen sarjan yhteislähdöt.

JuHu