Suomen parhaat ykkösinä: Anssi, Vili ja Jimi. Kuva: Iida Mansikka

Oulun SM-kilpailujen päätöspäivä sujui Soisalon Ampumahiihtäjiltä loistavasti. Miesten yhteislähdössä Otto Invenius voitti uransa ensimmäinen henkilökohtaisen kullan yleisessä sarjassa ja Jonni Mukkala täydensi menestyksen sijoittumalla toiseksi. Lisäksi aamupäivän viesteissä SoisAH voitti 22-vuotiaiden mestaruuden joukkueella Vili Kotikumpu – Anssi Kuittinen – Jimi Klemettinen.

Yhteislähdössä puuttuivat muun muassa Tero Seppälä ja Olli Hiidensalo, mutta osanotto oli kaikkiaan hyvä ja lähtöviivalla oli peräti 31 ampumahiihtäjää. Ehkä suurimpana suosikkina matkaan starttasi maajoukkueessa vuosia viihtynyt Tuusulan Jaakko Ranta.

Otto oli lähdön hetkellä epävarmoissa tunnelmissa.
– Oikeastaan fiilikset olivat aika pelokkaat. En tiennyt, kuinka selkä kestää buranan voimalla, Otto mietti.

Molemmilta makuupaikalta sekä ensimmäiseltä pystyltä hän ampui yhden sakkoringin, joten jokaisen ammunnan jälkeen edessä oli kärjen kiinni hiihtäminen.

– Olin sijoilla viisi-kahdeksan, mikä pakotti jatkuvasti vetämään keulaa kiinni. Se oli kuluttavaa, Otto tunnusti.

Viimeiseen ammuntaan hän paineli sen verran lujaa, että pääsi ampumaan ykköspaikalle.

– Siinä piti osua, kun kaverit olivat lähellä. Jonni puski tuntumassa, joten voitto ei ollut siinä vaiheessa missään nimessä varma.

Ja kuten ulkomaan isoissa kisoissa talven kuluessa on ollut tapana, Otto ampuu tiukassa paikassa hyvin. Viimeisen paikan nollat takasivat hyvän lähtöaseman päätöskierrokselle.

Voitto irtosi 35 sekunnin erolla Jonniin.
– Tuntuu hienolta, ja onhan tämä paras SM-kisa koskaan. Selvisin vielä neljän ammunnan kisasta kolmella sakolla. Vaikea arvioida, kuinka tätä voisi verrata talven arvokisoihin. Sanotaan vaikka niin, että talvella alkanut vahva linja sai jatkoa, Otto summasi.

Oton voittoa ei voida pitää valtavana yllätyksenä, mutta Jonnin kakkossija on kaikesta huolimatta ainakin pienimuotoinen iloinen jysäys. Tasokkaassa joukossa ja neljän ammunnan kisassa hän pystyi nousemaan mitaleille.

– Hieno kisa. Tein henkilökohtaisen ennätyksen, kun selvisin neljästä ammunnasta vain kolmella sakolla, Jonni tuumaili kuin taivaaseen nousseena.

Mitalijahti oli tiukkaa, ja viimeisen paikan yhden sakkoringin jälkeen hän pääsi päätöskierrokselle neljäntenä.

– Oulun kaksikko Loukkaanhuhta ja Jokela oli edellä, mutta onnistuin kuittaamaan heidät. Oli todella hienoa tulla maaliin Oton jälkeen ja nousta yhdessä palkintopallille.

Jonni nappasi viikonloppuna kolme mitalia, ja onnellinen urheilija jakoi kiitosta tausvoimille.

– Aivan uskomaton viikonloppu. Suuret kiitokset toimivalle tiimille ja isot kiitokset seuralle. On ilo edustaa tällaista seuraa, joka taitaa olla meikäläisen urheilu-uran loppusijoituspaikka, Jonni veisteli.

SoisAH:n menestyksen täydensivät seitsemänneksi sijoittunut Santeri Kolehmainen ja kahdeksanneksi tullut Pyry Stevander.

Mitalikolmikolla on ilo ylimmillään. Jonni, Otto ja Oulun HS:n Kalle Loukkaanhuhta. Kuva: Iida Mansikka

Suosikkina matkaan lähtenyt Ranta oli viides ja Puijon Arttu Heikkinen kuudes.

– Artulla oli tosi hyvä suksi. Hän laski alamäessä ohi ja meni menojaan, Santeri kertoi viimeisten kilometrien tapahtumia.

Hän ampui molemmilta makuupaikoilta nollat.
– Ennen pystyjä olin mitalisijoissa kiinni. Nyt pystyiltä tuli yksi plus kaksi kierrosta, mikä pudotti vähän. Kaikkiaan kuitenkin talven paras kisa, Santeri laski.

Koronan reilu viikko sitten sairastanut Pyry kertoi lähteneensä varovasti liikkeelle.

– Ajatuksena oli, että olisin vireessä vielä pystypaikoilla. Kyllä homma toimi ja sairasteluun nähden tulos oli hyvä.

Viisitoista kilometriä pitkä yhteislähtökilpailu sujui SoisAH:n nelikolta huomattavasti paremmin kuin mitä lauantain pikakilpailu antoi odottaa. Silloin ammunnan osumisprosentit pyörivät 50:n huikkeilla, ja nyt jokainen kvartetista pudotti 17/20 taulua eli osumistarkkuus oli 85%.

Aamupäivän viestikilpailussa SoisAH voitti 22-vuotiaiden mestaruuden. Tiukille meni, mutta ankkuri Jimi Klemettinen piti Seinäjoen Hiihtoseuran takanaan ja toi viestin maaliin 32 sekuntia ennen kakkosta.

Klemettiselle ja Vili Kotikummulle viesti oli lajissaan ensimmäinen, kun taas toista osuutta kiikuttanut Anssi Kuittinen voitti jo neljännen viestikullan.

Valmentaja Ville Kotikumpu antoi mestareille huumorilla höystetyt nuhteet.
– Tasainen suoritus. Jokainen kolmikosta kävi sakkoringillä, Kotikumpu virnuili.

– Toisaalta kyse oli väsyneiden nuorten urheilijoiden kisasta ja kyllä kulta on aina kulta. Toivon mukaan väri säilyy jatkossa samana.

Kotikumpu peilasi tyytyväisenä Soisalon Ampumahiihtäjien menestystä Oulussa, joskin nuorempien tulevaisuuden tekijöiden kuvioista hän on oikeasti huolissaan.

– Seurassa tehdään hienoa työtä, mutta jatkossa niin vetäjien kuin lasten vanhempien tulee huomioida harjoitusolosuhteet. Menestystä ei tule ilman olosuhteita, joten suosittelen miettimään tarkasti jatkokuvioita.

Kotikumpu lupaa, että Sotkamossa avustetaan asuntojen ja työpaikkojen kartoittamisessa, jos lapsiperheitä tulee Kainuuseen viihtymään ja harrastamaan.

Klemettisen perhe pyyhki Leppävirran pölyt jaloistaan vuosi sitten, ja ainakin Jimin osalta ura on kulkenut oikeaan suuntaan.

JuHu