Näin tässä kävi, tuumi Kasperi palkintojenjaon jälkeen.

Kasperi Sirviö voitti 15-vuotiaiden normaalimatkan ylivoimaisen esityksen jälkeen. Juoksu kulki ja kolmen paikan ammunta toi vain yhden sakon.

Kilpailussa toiseksi sijoittunut Ahveniston Ampumahiihtäjien Topias Ollikka hävisi Kasperille liki kolme minuuttia (2,47), mutta sen jälkeen oli tasaista. Sijat 2-6 olivat noin minuutin sisällä.

Kasperin murskavoitto oli iloinen yllätys, sillä aikaisempina kolmena vuonna hän on parhaimmillaan sijoittunut ampumajuoksussa yhdeksänneksi. Ampumahiihdossa paras sijoitus tuli viime talvena pikakilpailusta, kun hän oli kahdeksas.

Huimaan ylivoimaansa Kasperi suhtautui tyynesti.

– Tavoitteena oli juosta niin että se menee silleen mukavan tuntuisesti. Ja ajattelin ampua hyvin, jotta kisasta jäisi hyvä mieli. Siinä onnistuin.

Suorituksen arvoa nostaa se, että hän saapui isä-Jarin kyydissä kisapaikalle vasta lauantaina.

– Ennen viittä nousin ylös eikä autossa enää oikein nukuttanut.

Isä seurasi ammuntoja putken takana.
– Hiukan tuuliolot muuttuivat kohdistuksen jälkeen, mikä saattoi sotkea kilpakumppaneiden suorituksia. Kasperi ampui tuulessa aika reunaosumia, mutta koska taulut tippuivat, ei lähdetty muuttamaan mitään. Se olisi vaan voinut häiritä, Jari Sirviö perusteli.

Palkintopallilla Topias Ollikka Ahveniston Ampumahiihtäjät (vas), Kasperi Sirviö Soisalon Ampumahiihtäjät ja Tuomas Latvalahti Tuusulan Voima-Veikot.

Kasperi tunnusti jännittäneensä etukäteen.
– Kun ensimmäinen ammunta toi nollat, niin se helpotti. Pystyin keskittymään omaan tekemiseen enkä kuullut ollenkaan väliaikoja. Vasta maalissa aloin katselemaan tulostaululle.

Kysymys voiton taustoista hymyilytti mestaria.
– Olen skeittaillut aika paljon, käynyt rippikoulun ja tehnyt kesätöitä. Pikkuisen olen yrittänyt juosta ja käydä salilla, Kasperi naurahti antaen ymmärtää, että harjoitusmäärissä on vielä kiristämisen varaa.

Vahvasti taustalla vaikuttava isä-Sirviö kaivaa esiin muutamia tärkeitä yksityiskohtia.

– Kajanin Tapsalta on saatu ammuntaan hyviä vinkkejä ja myös harjoitusolot Kuopiossa ovat hyvässä kunnossa, Jari kertoo ja kehuu yhteistyötä Puijon Hiihtoseuran kanssa.

Kasperin kultamitali oli vasta toinen normaalimatkan mestaruus SoisAH:n ampumajuoksuhistoriassa. Ensimmäisen voitti Otto viisi vuotta sitten.

Nyt Otto rynnisti 22-vuotiaissa pronssille, vaikka sakkoja kertyi peräti yhdeksän. Hän hävisi kisan voittaneelle Oulun Hiihtoseuran Roope Jokelalle hieman yli kaksi minuuttia, joten kultaan olisi vaadittu viisi hutia (ohilaukaus = puoli minuuttia) vähemmän.

Samassa sarjassa Vili Kotikumpu (kuusi ohi) oli viides puoli minuuttia Otosta ja mitalista, Anssi Kuittinen yhdeksäs (10 ohi) ja Jonni Mukkala kymmenes (11 ohi).

Yleisessä sarjassa Santeri Kolehmainen oli seitsemällä sakolla kahdestoista. Jos vertailuun otetaan saman seitsemän kilometrin matkan ja neljä ammuntaa taivaltaneet 22-vuotiaat, niin Otto ja Vili olisivat ehtineet Santerin edelle.

Vastaavasti yleisen sarjan tuttu kärki (Jaakko Ranta, Tuomas Harjula, Tero Seppälä) oli hyvässä iskussa, sillä junnujen ykkönen Roope Jokela olisi ollut yleisessä vasta kuudes.

Jimi Klemettinen olisi päässyt ikänsä puolesta 17-vuotiaiden sarjaan, mutta tavoitteena on selvitä ensi talvena nuorten MM-kisoihin, joten hän kilpaili tasokkaammaksi tiedetyssä 19-vuotiaiden kisassa. Tuloksena oli neljäs sija. Mitali jäi vain 20 sekunnin päähän, vaikka ammunta tuotti hulppeat kymmenen sakkoa.

– Lähdin varovasti liikkeelle niin että ammun tosi matalalla sykkeellä. Tuli kuitenkin sakkoja, joten kiristin vauhtia loppua kohti. Lenkkikenkä kulkee, mutta ammunta ei vaan lähde. Hallinta on kateissa, Jimi puhisi harmissaan.

16-vuotiaiden tyttöjen kilpailussa Pihka Paasonen sijoittui 13:nneksi. Suoritusta häiritsivät lukuisat ohilaukaukset, sillä osumatarkkuus jäi 40%:iin.

– Liipasin oli asetarkastuksessa liian herkällä ja sitä jouduimme ruuvaamaan tiukemmalle ennen lähtöä. Se sotki ammunnan, selvitti Janne Paasonen.

13-vuotiaiden poikien normaalimatkalla Sisu Suvinen oli seitsemäs kolmella sakolla.

– Ensimmäisellä lenkillä iskenyt vatsakipu pakotti välillä kävelemään, Sisu kertoi tuntojaan.

Sunnuntaina Hollolassa ovat ohjelmassa pikakilpailut.

JuHu