Vili (vas), Jimi ja Otto Kontiolahdessa. Kuva: Emilia Irvankoski

Otto Invenius voitti ylivoimaisesti 22-vuotiaiden pikakilpailun SM-kultaa rulla-ampumahiihdossa Kontiolahdella lauantaina. Hän ampui kolme pummia, mutta löi toiseksi sijoittuneen ja ilman sakkoja selvinneen Närpiön Patrik Kuuttinen 10 km:n matkalla liki minuutilla.

– Lähdin aika lujaa liikkeelle. Jaksoin kuitenkin hyvin läpi kisan, Otto tiivisti hiihto-osuuden, joka kesti vertailun myös yleisen sarjan kisailijoihin.

Sen sijaan ammunnassa oli hienoisia teknisiä haasteita.

– Aseen lukko hajosi viime viikolla. Pohdiskelin siinä hetken kuinka pulma ratkaistaan, kunnes nappasin Tuukalta vanhan lukon ja survoin sen paikalleen.

Makuulta tuli kolme sakkorinkiä, mutta aseongelmaa hän ei lähtenyt sakoista syyttämään.

– Vähän ase tahmoi ja aikaa kului normaalia enemmän. Pystyin kuitenkin ampumaan.

Samassa sarjassa Vili Kotikumpu sijoittui yhdellä pummilla viidenneksi. Mitali jäi 50 sekunnin päähän.

– Hyvä kisa. Ehkä vähän armeijan metsäkeikat painoivat, mutta ei niillä mitään isompaa vaikutusta ole, Vili vakuutti varovasti, kun Kajaanissa armeijan ampumahiihtäjiä opastava isä-Ville kuunteli vieressä.

SoisAH:n toisen mitalin saavutti 19-vuotiaiden 7,5 km:llä toiseksi tullut Jimi Klemettinen. Hän kilpaili sarjaan kaksi vuotta ”alimittaisena”, koska tavoitteena on selvitä talvella nuorten MM-kisoihin.

– Nuorten MM-kisat ovat talven kakkostavoite. Vielä tärkeämpää olisi päästä nuorten olympiafestivaaleille Italiaan, missä olisin oman ikäisteni kanssa, Jimi selvitti tulevan kauden suunnitelmiaan.

Lauantain kisa kulki erinomaisesti. Hän oli hiihtovauhdiltaan sarjan paras ja ammuntakin sujui kohtuullisesti – 1+1.

– Olen hiihtänyt joskus kovempaakin, mutta nyt takana oli vaikeita aikoja, kun treeni meni vähän rasituksen puolelle. Siihen nähden hiihto kulki ja tuntui hyvältä. Ammunnassa on vielä pientä epävarmuutta.

Neljäntenä seuran edustajana Kontiolahdella kilpaili Pihka Paasonen. Hän oli 16-vuotiaiden tyttöjen 4,5 km:llä kymmenes.

Sakkoja tuli loisto-oloissa ehdottomasti liikaa – 3+2.

– En oikein tiedä, mikä Pihkan ammunnassa tökkii. Kauan odotettu uusi ase on jo Suomessa. Jos se toisi ensi viikolla ammuntaan uutta ilmettä, pohti isä Janne Paasonen.

Syksyinen flunssa-aalto korjasi satoaan, sillä kolme seuran urheilijaa (Jonni Mukkala, Santeri Kolehmainen, Anssi Kuittinen) joutui jäämään sairaina sivuun lauantain kisoista.

Sunnuntaina vuorossa ovat normaalimatkat.