Otto puskee tukka putkella Kontiolahden rinnettä ylös. Kuva: Emilia Irvankoski

Otto Invenius voitti 22-vuotiaiden normaalimatkan SM-rulla-ampumahiihdoissa Kontiolahdella sunnuntaina. Kyseessä oli tavallaan historiallinen tapahtuma, sillä kyseessä oli nuoren urheilijan jo vuosikymmenen ajan jatkuneen uran viimeinen kilpailu juniorisarjoissa.

Marraskuussa alkavalla kilpailukaudella hän kisailee yleisessä sarjassa.

– Ei olo ole hirveän haikea. Nyt on sitten aika siirtyä miesten kisoihin, ja eiköhän rahkeet riitä siihen, Otto pohti rauhallisesti.

Sunnuntain normaalimatkalla hänellä oli toisenlainen taktiikka kuin mitä pikakilpailussa, missä kaasujalka oli pohjassa alusta alkaen.

– Lähdin rauhallisesti ja kaksi ensimmäistä ammuntaa sujui tosi hyvin. Tuntui siltä, että ammunta oli hallinnassa.

Kaksi viimeistä ammuntaa olivat haasteellisimpia, ja molemmilta paikoilta tuli kaksi sakkoa.

– Loppua kohti oli hankalampaa. Olisiko syke noussut jo liian ylös, Otto mietti ja tunnusti, että viisi sakkoa on ehdottomasti liikaa neljän ammunnan kisassa.

Sakoista huolimatta hän voitti kilpailun yli minuutin erolla, kun hopealle sijoittunut Oulun Roope Jokela ampui hänkin viisi ohilaukausta eikä suksella ehtinyt Oton kyytiin.

Taakse jäänyt junnu-ura on ollut kerrassaan huikea. Mitaleja on kertynyt ampumahiihdon eri variaatioista SM-tasolta varovaisen kirjanpidon perusteella peräti 51 kappaletta.

Jimin hiihtovauhti oli sarjan parasta, mutta ammuntojen epävarmuus himmensi mitalin pronssiseksi. Kuva: Emilia Irvankoski

Ampumahiihdosta niitä on 26, ampumajuoksusta 15 ja rullakisoista määrä nousi sunnuntain kullan myötä kymmeneen.

Kun mukaan lisätään juniorivuosien kansainväliset menestykset, nousee tekemisten arvo entistä ylemmäksi. Nuorten MM-tasolta Otolla on kaksi henkilökohtaista mitalia, EM-tasolta samoin kaksi henkilökohtaista mitalia ja nuorten olympiafestivaaleilta yksi mitali sekaviestistä.

Kysymys kuuluu, löytyykö Suomesta toista ampumahiihtäjää, jolla on takanaan yhtä mitalirikkaat juniorivuodet? Varsinkin neljän henkilökohtaisen MM/EM-mitalin saalis on ainutlaatuinen.

Toisaalta on syytä muistaa, etteivät junnumitalit takaa vielä mitään kun kisataan aikuisten kesken, mutta todennäköisesti ollaan kuitenkin niin sanotusti oikealla polulla.

Otto on valmistautunut huolella tulevaan kauteen. Mennyt kesä on sujunut kevään kuperkeikan jälkeen nousujohteisesti, joten odotusarvot ovat korkealla.

– Ensi sunnuntaina lähdetään kahden viikon leirille Anterselvaan Italiaan, joka onkin viimeinen ulkomaan reissu. Sen jälkeen harjoitellaan kotimaassa, Otto kertoi.

Östersundin, Obertilliachin, Ruhpoldingin ja Anterselvan leirien myötä kesän ulkomaan leirivuorokausien määrä nousee noin kahdeksaan viikkoon, mitä Otto pitää melko korkeana.

– Jotenkin tuntuu, että voisi sitä vähän enemmän harjoitella kotimaassa.

Sunnuntain toisen mitalin SoisAH:lle noukki lauantain tavoin Jimi Klemettinen. Tällä kertaa hän sijoittui 19-vuotiaiden 12,5 km:n ja neljän ammunnan normaalimatkalla pronssille.

Hiihtovauhti oli sarjan parasta, mutta yhdeksän ohilaukausta tuottanut ammunta pudotti arvosanaa.

– Ammunta on vaan niin epävarmaa. Sille täytyy tehdä jotakin, ja pitänee aloittaa ihan asennosta alkaen. Kaiken lisäksi ammunnat olivat tänään tosi hitaita, Jimi ruoski itseään.

Onneksi Jimi muutti vuosi sitten perheineen Leppävirran onnettomista lajioloista Vuokattiin, missä lajin ongelmakohtiin päästään pureutumaan.

Muutenkin 5-henkisen perheen muutto Kainuuseen oli onnistunut ratkaisu. Vanhemmille löytyi hyvät työpaikat, kun huippuluokan hitsaaja isä-Saku pääsi hyväpalkkaiseen hommaan Talvivaaraan ja äiti-Hannele kätilöimään Kajaanin keskussairaalaan.

Ja tietysti tärkeintä oli löytää lahjakkaalle Jimille mahdollisuus keskittyä täysipainoisesti lajiin, mikä kiinnostaa.

Vili kilpailee ensimmäistä kautta 22-vuotiaissa, joten kuudes sija oli ihan mukiinmenevä. Kuva: Emilia Irvankoski

Klemettisten rohkea muutto avaa väylän muillekin hiihtourheilusta kiinnostuneille perheille, joita Leppävirran olot kiusaavat.

Vuokatissa odottaa loisto-olojen ja nuorten liikkumiseen innostuneiden virkamiesten ja päättäjien lisäksi valmennusapua, kun maajoukkueessakin valmentanut Ville Kotikumpu liittyi vuosi sitten seuraan.

Vili Kotikumpu sijoittui Oton voittamassa 22-vuotiaiden normaalimatkan kisassa sunnuntaina kuudenneksi. Ohilaukauksia tuli kuusi, mikä ei isä-Villeä erikoisemmin innostanut.

– Sakkoja tuli yksinkertaisesti liikaa Vilille ja ihan jokaiselle seuran edustajalle. Näitä kisoja on niin vähän kesäaikaan, ettei urheilijoille kehity suorittamiseen tarvittavaa rutiinia. Talveen on aikaa ja kyllä tästä hyvä tulee kunhan työnteko maistuu, Ville totesi sotilaan tavoin jämäkästi.

16-vuotiaiden tyttöjen 7,5 km:n normaalimatkalla Pihka Paasonen oli kahdestoista. Makuuammunta toimi jo paremmin ja tuotti vain kaksi sakkoa, mutta kahdelta pystypaikalta Pihka tulitti kahdeksan sakkoa.

JuHu