Otto vauhdissa Lenzerheiden upeissa maisemissa. Kuva: Nordic Focus

Otto Invenius oli varsin tyytyväinen EM-kisojen pikakilpailuun perjantaina. Hiihto kulki mukavasti ja ammunnoista makuu meni puhtaasti, mutta pystyltä tuli kaksi sakkokierrosta.

Tuloslistalta Oton nimi löytyy sijalta 30. Eroa Euroopan mestaruuden voittaneeseen Norjan Erlend Bjöntegaardiin syntyi 1,50. Bjöntegaard ampui kaikki taulut alas.

– Hyvä veto. Aika lailla sitä samaa mitä olen tämän talven pikakilpailuissa tehnyt, Otto laski.

Lähtökohdat 131 osanottajan, jotka edustivat 35 maata, jättikisaan olivat mielenkiintoiset. Otto pääsi matkaan puoli minuuttia Slovenian Lovro Plankon jälkeen. Nuorten MM-tasolla Oton tavoin hyvin menestynyt Planko nappasi keskiviikkon normaalimatkalta pronssia, kun taas Otto sijoittui 77:nneksi.

Joten vuotta nuoremman sloveenin piti olla hyvä kirittäjä, mutta jälleen kerran ampumahiihto näytti luonteensa. Makuuammunta toi Plankolle sakkoja ja hyvin ampunut Otto jätti kilpakumppaninsa kiertämään sakkorinkiä.

– Lovro kertoi maalissa olleensa vielä väsynyt normaalimatkan kilpailusta, Otto tarinoi.

Tuloslistan kärjessä nähtiin tuttuja ja myös vähemmän tuttuja ampumahiihtäjiä.

Kokenut Bjöntegaard on tunnettu jyrä maailmancupissa, mutta toiseksi sijoittunut maanmies Vebjörn Soerum on tuntemattomampi tapaus. Hän ei ole koskaan päässyt osallistumaan maailmancupiin.

Nyt Bjöntegaard voitti 11,5 sekunnilla Soerumin, joka ampui kaksi ohi, mutta hiihti ylivoimaista vauhtia.

– Soerum oli viimeisellä lenkillä pystypaikan jälkeen 20 sekuntia toiseksi nopeinta parempi, Otto ihasteli.

Soerum pääsi mukaan IBU-cupiin tammikuussa ja tulokset puhuvat puolestaan – viisi kilpailua ja aina kuuden parhaan joukossa.

Lenzerheide lienee 24-vuotiaan norjalaisen mielipaikkoja, sillä kolme vuotta sitten hän voitti siellä nuorten MM-kultaa pikakilpailussa ylivoimaisen esityksen jälkeen. Yhdestä sakosta huolimatta kakkonen hävisi 25 sekunnilla.

Soerum haastaa todenteolla Bjöntegaardin takaa-ajossa. Sen sijaan kolmantena starttaava Saksan Philipp Nawrath on jo 43 sekunnin päässä kärjestä.

Oton ympärillä tulee käymään kuhina, sillä viimeinen takaa-ajoon päässyt urheilija jäi voittajalle 2,44 eli sijojen 30 ja 60 väliä lähtöajoissa on vain 54 sekuntia.

Eikä etupuolellakaan ole erikoisen ”väljää”.

– Jos olisin selvinnyt yhdellä sakolla, olisin ollut kisassa neljästoista. Kuitenkin mielenkiintoinen takaa-ajo on tulossa. Tuskin siellä tarvitsee itse vetää. Eiköhän monenlaisia letkoja ole tarjolla, Otto summasi tuloksia selatessaan.

Myös Planko pääsi täpärästi mukaan takaa-ajoon, mutta lauantaina vastuksena ovat ensisijaisesti viime talven nuorten MM-kisojen vahvat kilpakumppanit. Oton edestä sijalta 29 lähtee Norjan Martin Uldal, joka viime talvena voitti neljä MM-pronssia nuorten kisoista. Ja heti perään puhaltaa sijalta 31 starttaava Tshekin Jonas Marecek, viime talven normaalimatkan nuorten maailmanmestari.

Pikakilpailussa Uldal, Marecek ja Otto ampuivat jokainen kaksi sakkoa eikä hiihtoajoissakaan ollut valtavia eroja.

Toinen mukana ollut SoisAH:n kilpailija Jonni Mukkala sijoittui viidellä sakolla 83:nneksi, joten takaa-ajo jää tällä kertaa väliin. Viidestä suomalaisesta toisena mukaan pääsi Kontiolahden Joni Mustonen, joka lähtee sijalta 36 kahdeksan sekuntia Oton jälkeen.