Viime talvena Jimi tutustui Italian alppimaisemiin Euroopan Olympiafestivaaleilla. Kuva: Inka Hämäläinen

Ampumahiihdon kansainvälinen kilpailukausi käynnistyi lauantaina GP-kisoissa Kontiolahdella. Soisalon Ampumahiihtäjiä oli mukana kymmenen kilparatsua, joista kuusi osallistui miesten pikakilpailuun.

Yleiset sarjat olivat näyttöpaikkoja maailmancupiin tai IBU-cupiin mieliville urheilijoille.

Miesten kympin voitti Ukrainan 28-vuotias Denis Nasyko. Kiovan koillispuolelta Hlukhivin kaupungista läheltä Venäjän rajaa kotoisin oleva Nasyko sijoittui Östersundin normaalimatkalla viime talvena 25:nneksi, mikä on hänen paras tulos maailmancupissa.

Nollat ampuneen ukrainalaisen jälkeen toiseksi ja kolmanneksi sijoittuivat yhdellä sakolla selvinneet Tuusulan Jaakko Ranta ja Tuomas Harjula. Ranta hävisi kärjelle kolme ja Harjula kolmetoista sekuntia.

Lahden Olli Hiidensalo oli kahdella sakolla neljäs 18 sekuntia perässä.

SoisAH:n kilpailijoista Jonni Mukkala ampui kolme (2+1) sakkoa, mutta nousi hurjalla viimeisellä kierroksella seitsemänneksi 39 sekunnin päähän Nasykosta.

– Tämä on ampumahiihtoa. Kun sain ammunnat tehtyä, niin sitten alkoi hiihtokilpailu, Jonni veisteli naureskellen.

Hän tempaisi viimeisen reilun kolmen kilometrin lenkin 16 sekuntia Nasykovia, 20 sekuntia Rantaa ja Otto Inveniusta ja 31 sekuntia Harjulaa nopeammin. Vain Hiidensalo tuli lopun likimain Jonnin vauhtia.

– Tekemiseen on tullut tiettyä järkevyyttä. Harjoittelun myötä vauhtikestävyys on parantunut ja voin nostaa vauhtia viimeisillä kilometreillä, Jonni pohti ja jakoi kiitosta loppukesästä asti valmentamisesta vastanneelle Ilkka Jarvalle.

Vahva esitys tuo paikan IBU-cupiin, vaikka yhtenä tavoitteena on ollut napata jäljellä oleva edustuspaikka maailmancupiin.

Jonnilla vahva kauden avaus. Kuva: NordicFocus

Otto valittiin jo ennakolta maailmancupin avaukseen Östersundiin. Lauantaina meno ei ollut ihan parasta mahdollista, koska viime viikot vaivannut sormivamma on rajoittanut harjoittelua.

– Sen hiihdin mikä lähti. Kunto on nyt vähän alamaissa eikä kroppa oikein palaudu. Ammuntaan olen tyytyväinen, Otto summasi.

Lokakuussa 18 vuotta täyttänyt Jimi Klemettinen oli kilpailun nuorin osanottaja. Hän lähti rohkeasti hakemaan paikkaa IBU-cupiin, ja lauantain perusteella toive toteutuu.

Nollat ampunut Jimi oli yhdestoista ja hävisi Otolle vain 1,3 sekuntia.

– Ammunta on kulkenut harjoituksissa hyvin ja jos muistan oikein, niin nyt tuli ensimmäiset nollat, ainakin kansainvälisissä kisoissa, Jimi myhäili.

Hiihtoonsa hän ei ollut tyytyväinen.

– Latu oli sellaista höttöä ja ylämäet yhtä puuroa, jolloin tekniikka hajosi. Paras kunto on tähdätty tärkeimpiin kisoihin ensi vuoden puolelle, mutta kyllä se on ihan hyvä tälläkin hetkellä. En vaan saanut parasta irti, Jimi analysoi.

Vili Kotikumpu sijoittui neljällä (2+2) sakolla 36:nneksi.

– Harjoittelu on mennyt hyvin ja olen saanut harjoitella terveenä. Tänään ei kuitenkaan ollut minun päivä ja kisa oli huono, Vili kuittasi.

Anssi Kuittinen ampui samoin neljä sakkoa ja oli 38.

– Tuntemus oli ensimmäiseksi kisaksi kohtuu hyvä. Puuromainen latu ei oikein suosinut ja pari sakkoa ammuin liikaa, Anssi summasi.

Pyry Stevander selvisi yhdellä pystypaikan hudilla. Suksi ei oikein suihkinut ja tuloksena oli 39. sija.

– Ensimmäinen kunnon rypistys otti keuhkoihin. Kyllä tämä oli nykykunnon mukainen suoritus, Pyry tunnusti.

19-vuotiaiden tyttöjen kuudella kilometrillä Pihka Paasonen sijoittui viidellä (2+3) sakolla 12:nneksi.

17-vuotiaiden poikien kuudella kilometrillä Kasperi Sirviö ampui yhtä lailla viisi (2+3) sakkoa ja oli kolmas. Kasperi oli kommentoinut tuttuun tyyliinsä Kontiolahden hiihto-osuuden ylämäkiosuuksia ”vähän raskaiksi”.

15-vuotiaiden poikien 4,5 kilometrillä Sisu Suvinen avasi upeasti ja johti makuuammunnan jälkeen yli kymmenellä sekunnilla.

– Pystystä meni omien virheiden myötä kolme ohi. Kaaduin vielä hiihto-osuudella, mikä vei lisää aikaa, lopulta kolmanneksi sijoittunut Sisu harmitteli.

Samassa sarjassa Vinski Ruotsalainen oli neljällä (1+3) sakolla yhdeksäs.

Kaiken kaikkiaan SoisAH:n kymmenen urheilijan osumaprosentiksi tuli likimain tyydyttävä 69%, kun sadasta taulusta tippui 69.

Tästä on hyvä lähteä eteenpäin. Kontiolahden GP-kisojen toisena päivänä sunnuntaina ohjelmassa ovat jälleen pikakilpailut.

JuHu