Mitalistit maalissa: Jonni (vas), Tero ja Otto. Kuva: Harri Invenius

Kontiolahden SM-kilpailujen yhteislähtöpäivä sujui Soisalon Ampumahiihtäjiltä mallikkaasti. Jimi Klemettinen toi mestaruuden 19-vuotiaista ja neljä muuta urheilijaa saavutti himmeämpiä mitaleja.

Jimillä on yllättävän vähän henkilökohtaisia mestaruuksia, vaikka hän on kuulunut alusta alkaen ikäluokkansa kärkinimiin. Ensimmäinen SM-kulta tuli kuusi vuotta sitten, kun Jimi lähti 13-vuotiaana hakemaan oppia SM-kisoista.

Kovin isosti hän ei SM-kisojen ilmapiiriä aristellut, koska heti normaalimatka toi mestaruuden. Sunnuntaina SM-kulta on järjestyksessään kolmas ja ensimmäinen yhteislähdöstä, koska yleensä hän on kilpaillut vanhempien ikäluokkien kanssa paremman vastuksen toivossa.

– Niin olisi voinut tehdä nytkin, mutta sairastelin talvella ja sen vuoksi ajattelin ottaa varman päälle ja ilmoittautua omaan sarjaan, Jimi kertoi.

Kisa sujui Jimiltä ilman ongelmia ja toiseksi sijoittunut Lahden Kaapo Saarinen jäi yli kolmen minuutin päähän.

– Sellaista perustekemistä. Tosin pitää todeta, etten ole koskaan hiihtänyt kilpaa tuollaisessa mössössä. En saanut siinä itsestäni mitään irti, mutta se näytti riittävän, kun kaverit jäivät kyydistä.

Jatkoa ajatellen Jimillä oli selvä sävel.

– On pakko tunnustaa, että pajatso on nyt aika tavalla tyhjä. Maanantain kisa jää väliin, ja lähden mökille pariksi päiväksi majavajahtiin. Sen jälkeen suuntaan Lappiin ja ohjelmassa on vielä muun muassa Lapponia-hiihto, Jimi kertoi tulevista.

Soisalon ensimmäisen mitalin sunnuntaiaamuna nappasi Vinski Ruotsalainen 14-vuotiaiden viideltä kilometriltä, joka sisälsi kolme ammuntaa. Vinski oli kolmella ohilaukauksella (80%) sarjan tarkin ampuja ja voitti hopeamitalin.

– Ammunta toimi mahtavasti, ja sen avulla olin koko ajan kärkipäässä. Johdin kisaa ensimmäisen ammunnan jälkeen. Kyllä tähän on hyvä päättää kausi, Vinski myhäili tyytyväisenä.

Kisan voitti Kontiolahden Santeri Repo, joka on Kontiolahden Grand-Old-Man Esa Haapalan mukaan nuoruusvuosien superlahjakkuuden Mikko Revon jälkikasvua. Aikanaan Euroopan nuorten Olympiafestivaaleilla huimaa tulosta tehnyt Mikko Repo lopetti uransa alle kaksikymppisenä noin viisitoista vuotta sitten, kun tuli aika perustaa perhe.

Sunnuntain iltapäivän avasi kisojen mielenkiintoisin otatus, kun Tero Seppälä otti mittaa Otto Inveniuksesta 15 km pitkässä ja neljä ammuntaa käsittävässä kilpailussa.

Otto johti muutamalla sekunnilla ensimmäisen ammunnan jälkeen. Jatkossa Tero ja Otto menivät käytännössä yhtä matkaa, koska ammunnatkin toivat saman verran sakkoja.

– Kun en päässyt viimeisessä ammunnassa irti, niin tiesin, että Tero vie kisan. Maasto ja varsinkin seinänousu käyvät Terolle, Otto selvitti ja oli oikeassa.

Jonni Mukkala vastasi kisan toisesta Soisalon mitalista. Hän ”varjosti” kärkikaksikkoa pitkään, mutta ei ihan päässyt kyytiin mukaan.

– Ammuin molemmilta pystyiltä viimeisen ohi. Jos jompi kumpi olisi pudonnut, niin olisin päässyt kärjen mukaan, Jonni harmitteli.

Hänelle yhteislähdöt sopivat, sillä kaksi vuotta sitten tuloksena oli SM-hopea. Tuloksista huolimatta paikkaa A-maajoukkueeseen ei ole irronnut.

– Totta kai se on tavoitteena, mutta ei SM-kisoilla ole valmennusryhmiin merkitystä, Jonni sanaili.

Erikoista, kovin erikoista, kun huomioidaan viimeisen kuukauden aikaiset kisat maastohiihdon puolella. Jonnin erinomaiset hiihdot niin Kuopiossa kuin Äänekoskella olivat ampumahiihtäjien eliittiä, joten onhan se vähintään kummallista, jos valtakunnan tähtikaksikkoa hätyytellyt vahva hiihtäjä jätetään A-maajoukkueen ulkopuolelle.

Sunnuntain tuloslistalta löytyy maajoukkuejeppejä Jonnin takaa: 4. Heikki Laitinen, 5. Olli Hiidensalo, 8. Joni Mustonen, 10. Jaakko Ranta ja lisäksi Tuomas Harjula keskeytti.

Muista SoisAH:n kisailisoista Pyry Stevander sijoittui 18:nneksi ja Anssi Kuittinen keskeytti.

22-vuotiaiden 12,5 km:llä Vili Kotikumpu tekaisi ehjän suorituksen ja pokkasi SM-hopeaa Puijon hirmun Arttu Heikkisen jälkeen.

– Ammunta toimi hyvin, mutta fyysisesti hiihtäminen ei ollut ihan parasta. Kyllä hopeamitali tuntuu kuitenkin hyvältä, Vili kommentoi.

Arttu voitti yli neljän minuutin erolla. Vili varmisti hopean pitämällä Seinäjoen kovan kaksikon Turkka Niemisen (hävisi 18 sekuntia) ja Joonas Nelimarkan (32 s) takanaan.

19-vuotiaiden tyttöjen 7,5 km:llä Pihka Paasonen haki innokkaasti uransa ensimmäistä SM-mitalia. Hyvältä näytti makuuammuntojen jälkeen, kun Pihka oli neljäntenä vain neljän sekunnin päässä kolmannesta.

Pystypaikoilla homma hajosi, kun molemmat pystyt toivat kolme sakkoa ja lisäksi Pihka meni vielä nurin pystyammuntojen välisellä hiihtolenkillä.

Tuloksena oli kuudestoista sija.

Veera Tirronen kilpaili ensimmäistä kertaa henkilökohtaisessa SM-kilpailussa ja suoriutui positiivisin arvosanoin. Ammunnat toivat yhteensä vain kaksi ohilaukausta ja hiihtäminen oli luonnollisesti tiukka paikka vetisessä kelissä 13-vuotiaiden sarjan junnuosastolle. Veera oli lopulta 27.

Samaan sarjaan ilmoittautunut Iida Laitinen joutui jäämään sairastumisen vuoksi kisasta pois.

15-vuotiaiden poikien viidellä kilometrillä Sisu Suvinen oli kymmenes. Pulmana olivat jälleen ammunnat, sillä kolmelta paikalta tuli yhteensä kahdeksan sakkorinkiä.

SM-kisojen kolmantena päivänä maanantaina ohjelmassa ovat pikakilpailut.

JuHu